Fitch Ratings a retrogradat miercuri cu o treapta ratingul Garanti Bank (Garanti Romania) pentru datoriile pe termen lung, la nivelul BB+, cu perspectiva stabila, si ratingul datoriilor pe termen scurt, la nivelul B, ca urmare a reducerii calificativelor bancii-mama, Turkiye Garanti Bankasi.
Ratingul de sprijin al Garanti Bank a fost revizuit de la nivelul 2 la 3, in timp ce ratingul de viabilitate, de nivel b, nu a fost afectat de masura, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Decizia Fitch a fost determinata de retrogradarea ratingului pentru datoriile pe termen lung al Turkiye Garanti Bankasi (TGB), la nivelul BBB-, cu perspectiva stabila.
Ratingurile pentru datoriile pe termen lung si de sprijin ale Garanti Bank sunt sustinute de opinia Fitch ca banca este o subsidiara de importanta strategica pentru TGB.
Garanti Romania imparte cu compania-mama brandul si sistemele IT, iar managerii de varf si membrii board-ului provin din TGB. Fitch considera ca TGB are o motivatie puternica de sustinere a Garanti Bank, avand in vedere integrarea puternica si riscul mare la adresa reputatiei TGB, daca subsidiara ar intra in default.
Perspectiva stabila acordata ratingului datoriilor pe termen lung al Garanti Romania reflecta perspectiva atribuita calificativului TGB.
Ratingurile Garanti Romania sunt influentate de modificarea ratingurilor TGB. Avand in vedere ca ratingul TGB a fost retrogradat recent, este improbabila o imbunatatire a... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 08:47
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingul Statelor Unite la 'AAA' cu perspectiva negativa din cauza nivelului in continuare 'ridicat' al datoriei publice americane, transmite AFP.
Mentinerea ratingului maxim este o dovada a 'bazelor economice solide' ale primei puteri economice mondiale, precum si a 'progreselor' inregistrate in reducerea deficitului, explica agentia de evaluare intr-un comunicat.
Produsul Intern Brut al Statelor Unite s-a accelerat in primul trimestru, la +1,8% in ritm anual, in timp ce deficitul bugetar ar putea sa scada cu peste 40% in cursul exercitiului fiscal 2013, sub efectul taierilor bugetare automate si al majorarii impozitelor.
Conform Fitch Ratings, sfarsitul anuntat al politicii monetare relaxate a bancii centrale americane (Fed) ar putea interveni 'gradat' si 'ordonat', fara sa afecteze cresterea economica a tarii.
Agentia justifica mentinerea perspectivei negative prin 'stabilizarea datoriei publice la nivel ridicat', ce expune finantele publice unor eventuale 'socuri'. Potrivit clasamentului intocmit de Fitch, Statele Unite sunt tara notata cu 'triplul A' avand cea mai mare valoare a raportului datorie/PIB (peste 100% in prezent, precizeaza agentia).
Perspectiva economica inseamna ca Fitch ar putea sa scada ratingul in urmatoarele luni in functie de circumstante. In comunicatul amintit, agentia mentioneaza ca va recurge la o noua evaluare a datoriei americane 'in intervalul pana la sfarsitul... mai mult
Sambata, 29 Iunie 2013, ora 17:00
Romania se afla pe locul 11 intr-un top de 36 de tari emergente, evaluate de Fitch Ratings in functie de riscurile implicate de expunerea la criza datoriilor din zona euro.
Fitch nu anticipeaza o criza a pietelor de capital similara cu cea din perioada 2008-2009, dar considera ca actuala criza din zona euro are capacitatea sa amplifice temerile investitorilor si reticenta la risc, se arata intr-un raport bianual al agentiei de evaluare financiara referitor la perspectivele economiei mondiale.
La realizarea clasamentului, Fitch a luat in considerare principalele canale de contagiune, respectiv comertul, finantarea externa, situatia din sistemul financiar, inflatia si datoriile guvernamentale, si a calculat un scor general pe tara.
Romania are un risc ridicat numai in privinta expunerii la bancile din zona euro si riscuri medii in cazul expunerii la exporturile in zona euro, necesarul brut de finantare externa, ponderea datoriilor externe in totalul datoriilor guvernamentale si inflatie.
Riscurile Romaniei sunt reduse in privinta dependentei de materii prime, ponderii datoriilor guvernamentale in PIB si a unui indice privind situatia din sistemul financiar, care include raportul dintre imprumuturi si depozite, cresterea reala a creditarii si raportul dintre credite si PIB.
Singurele tari din afara Europei plasate in prima treime a topului sunt Vietnam, aflata pe primul loc, Tunisia pe 3 si Maroc pe pozitia 12.
Ungaria, pe locul 2 in topul Fitch
Pe locul... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 19:59