Romania nu mai are niciun bancher in topul castigurilor din sectorul bancar european aferente anului 2014, publicat de Autoritatea Bancara Europeana, dupa ce in 2013 era prezenta cu doi reprezentanti.
In raportul publicat de EBA in primavara anului trecut pentru castigurile din 2013 figurau doi bancheri romani cu un castig anual de peste un milion de euro - unul din top management si celalalt din investment banking.
Pe aceeasi pozitie se afla Finlanda, iar Grecia era in top cu un singur bancher.
In 2010, Romania avea un singur bancher cu salariu de peste 1 milion de euro, in 2011 a lipsit din statistici, iar in 2012 figura cu un bancher.
Cat a crescut salariul mediu si care e sectorul unde se castiga si peste 5.000 de lei pe luna
Salarii mari
Bancherii continua sa fie printre cel mai bine platiti angajati din economia romaneasca, cu un salariu mediu lunar de peste 4.000 de ...citeste mai departe despre "Topul bancherilor europeni care castiga peste un milion de euro: Niciun roman nu mai e in clasament" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Mai 2016, ora 19:36
Pe parcursul anului 2013, bancile au fost reticente in relansarea creditarii. Avand probleme in elaborarea unor strategii de crestere a veniturilor, leaderii sistemului bancar din Romania au mizat pe reducerea costurilor operationale in incercarea de a atinge stabilitatea financiara.
In structura sistemului bancar romanesc au survenit o serie de modificari in anul precedent. Valoarea activul bilantier agregat net a fost de 362,2 miliarde lei la sfarsitul lunii decembrie 2013, inferioara celei consemnate in anul anterior, potrivit datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei.
Astfel, imbunatatirea performantelor si optimizarea continua a costurilor au reprezentat principalele obiective ale bancilor.
Analiza rezultatelor obtinute in anul 2013, efectuata pe baza situatiilor financiare elaborate, este prezentata in cele ce urmeaza:
BCR, record la scaderea cheltuielilor operationale
BCR a incheiat ambitiosul proces de restructurare lansat in urma cu un an si jumatate. Din pozitia de lider al sistemului financiar-bancar, institutia de credit a concediat aproximativ 2.200 de persoane in ultimii doi ani, iar reteaua s-a micsorat cu circa 100 de sucursale.
Astfel, procesul de restructurare pare sa fi dat roade la BCR, banca mentinandu-se lider de piata dupa active si reusind sa isi coboare semnificativ cheltuielile.
Venitul operational al bancii in 2013 a inregistrat o scadere usoara cu 1,2%, pana la 3.990,1 milioane (902,9 milioane EUR), de la 4.040,5... mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 13:05
Efectul crizei financiare mondiale s-a mentinut pe piata romaneasca, si cu toate acestea, profiturile bancilor nu au fost afectate, chiar daca in primul semestru al anului 2013 au avut loc modificari in structura activelor si la nivelul creditelor acordate.
BCR si-a mentinut pozitia de lider de piata in functie de active, pozitie pe care pare a nu si-o poate pierde prea curand, fiind urmata la a o distanta apreciabila de BRD, care isi conserva pozitia a doua pe piata.
Banca Transilvania ocupa pozitia a treia in clasamentul activelor bilantiere din sistem, si pare a fi un castigator al crizei avand in vedere ca si-a mentinut pozitia pentru al treilea an la rand.
Evolutia activelor totale in sistemul bancar
In ceea ce priveste structura activelor, nu s-au inregistrat modifocarii surprinzatoare, astfel ca primele pozitii continua sa fie detinute de BCR, BRD si Banca Transilvania.
BCR si-a pastrat prima pozitie pe piata in functie de active, in pofida unei reduceri a activelor totale cu 8,68%, pana la 69.723,4 milioane lei (15.632 milioane EUR) la 30 iunie 2013, fata de 76.351,2 milioane lei (17.352 milioane euro), valoare inregistrata in iunie 2012.
Lucrurile s-au complicat insa in prima jumatate a anului si pentru BRD, care desi ocupa a doua pozitie pe piata, a inregistrat pierderi in totalul bilantier la 30 iunie 2013 de 5,9% comparativ cu 30 iunie 2012, pana la valoarea de 44.966 milioane lei (10.219 milioane euro).
Spre deosebire de celelalte bancii,... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 18:04
Romania ocupa locul 72 din 185 de tari unde este cel mai bine sa faci afaceri, tara noastra pastrandu-si locul din 2011 in "Raportul Doing Business 2013 elaborat de Banca Mondiala (BM) si lansat marti la Washington.
In Romania sunt necesare doar 10 zile pentru infiintarea unei companii, tara noastra situandu-se pe locul 68 dupa criteriul "Inceperea unei afaceri". In schimb, la indicatorul "Obtinerea permiselor de constructie", Romania se afla pe locul 129, la "Obtinerea electricitatii", pe locul 168.
Potrivit raportului, care masoara reglementarile adoptate in perioada iunie 2011-mai 2012, Romania a facut mai usoara inceperea unei afaceri prin reducerea timpului cerut pentru obtinerea unui certificat de atestare fiscala de la agentia de administrare fiscala, scrie Mediafax.
De asemenea Romania si-a consolidat cadrul legal pentru tranzactii garantate permitand extinderea automata a garantiilor reale catre produse si venituri si inlocuirea garantiei suplimentare.
Romania, pe locul 72 la capitolul "Unde este cel mai usor sa faci afaceri", se situeaza dupa tari precum Malayezia, Thailanda, Mauritius, Arabia Saudita, Armenia, Chile, Africa de Sud, Columbia, Oman, dar inaintea unor state precum Italia, Grecia, Republica Moldova, Croatia, Albania, Serbia, China. mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 11:20
Anul acesta nu vor avea loc schimbari semnificative ale cotelor de piata ale bancilor, a declarat presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.
"Este greu de spus. Fiecare banca are propriile calcule si strategii, iar unele platesc pentru un comportament din trecut si nu au de ales si trebuie sa atraga depozitele la un pret foarte mare".
"Schimbarea semnificativa poate sa aiba loc sau cand e vorba de o crestere foarte mare de piata si unii se misca, iar altii nu se misca deloc, sau intr-o situatie in care preiau de la alte banci. Nu vad nici unul, nici celalalt scenariu", a spus Steven van Groningen.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat marti ca pentru acest an estimeaza o schimbare in clasamentul bancilor din Romania, precum si "mari transformari" in bilanturile acestora.
"Vom vedea consecinte mari, probabil spre sfarsitul anului, cand datele finale vor apare, in ceea ce priveste cota de piata, in strategia de creditare a fiecarei banci. Personal, vad anul 2012 ca un an al unor mari transformari in bilanturile bancilor, in clasamentele pe care le vor avea bancile".
"Tot aud ca politica monetara se transmite greu. Se transmite cum se transmite orice politica monetara, cu o anumita intarziere. Nu spun ca, din motive in mare parte obiective, bancile au avut si un alt comportament. Printre motivele obiective se numara dependenta foarte mare de capital de la bancile mama", a mentionat Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai spus ca le-a sugerat... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 19:39
Clasamentul bancilor din Romania ar putea suferi schimbari, iar bilanturile acestora, "mari transformari" a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Vom vedea consecinte mari, probabil spre sfarsitul anului, cand datele finale vor apare, in ceea ce priveste cota de piata, in strategia de creditare a fiecarei banci. Personal, vad anul 2012 ca un an al unor mari transformari in bilanturile bancilor, in clasamentele pe care le vor avea bancile".
"Tot aud ca politica monetara se transmite greu. Se transmite cum se transmite orice politica monetara, cu o anumita intarziere. Nu spun ca, din motive in mare parte obiective, bancile au avut si un alt comportament. Printre motivele obiective se numara dependenta foarte mare de capital de la bancile mama", a mentionat Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai spus ca le-a sugerat bancilor sa nu mai spere la evolutii pozitive doar pentru ca au o retea de retail supradimensionata.
"Un alt mesaj pe care l-am dat bancilor comerciale: nu mai sperati ca aveti reteaua de retail supradimensionata, la mari evolutii pozitive, pentru ca datele ne arata altceva. Populatia care s-a putut indatora si s-a indatorat in Romania, intr-o anumita masura este supraindatorata" a spus Isarescu.
"Creditul pentru locuinte evolueaza pozitiv, mult mai temperat decat in anii anteriori, pentru ca lucrurile stau altfel. Ne trebuie si o alta viziune, fiecare priveste altfel cumpararea unei locuinte, cu mai multa responsabilitate. In continuare... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 17:35