Comunitatea globala este in pragul unui moment istoric, in contextul in care, pana in anul 2020, peste jumatate din populatia lumii va putea fi catalogata drept "clasa mijlocie", conform expertului Homi Kharas, de la Institutul Brookings.
Homi Kharas, citat de cotidianul The Washington Post, defineste "clasa mijlocie" ca fiind persoanele care au suficiente fonduri pentru acoperirea nevoilor de baza, precum hrana, imbracaminte si adapost, dar le raman bani si pentru unele produse ori servicii de lux, precum alimente de un anumit fel, o marca de televizor, motocicleta, educatie superioara si imbunatatirea locuintei.
Este un moment esential: Dupa mii de ani in care cei mai multi oameni de pe planeta au fost sclavi, slugi ori au avut alt statut inferior, acum jumatate din populatie are mijloacele financiare pentru a face mai mult decat sa supravietuiasca.
"Aproape ca nu exista clasa de mijloc inainte de inceperea Revolutiei Industriale, in anii 1830. Erau doar membri ai familiilor regale si tarani. Acum, ne apropiem de a avea mai mult de jumatate din populatie in clasa de mijloc", afirma Kharas.
Potrivit expertului, acum clasa de mijloc numara circa 3,7 miliarde de oameni, reprezentand circa 48% din totalul populatiei planetei. Aproximativ 190 de milioane de oameni sunt "superbogati" (2,5% din populatia globala).
Conform modelului prezentat de Homi Kharas, in clasa de mijloc pot fi incadrate persoanele care castiga intre 11 si 110 dolari pe zi, adica intre 4.000... mai mult
Duminica, 26 August 2018, ora 10:35
Cresterea duratei medii de colectare a creantelor companiilor, subtierea clasei de mijloc si scaderea gradului de capitalizare a companiilor au marit vulnerabilitatea economiei romanesti, in comparatie cu anul 2008, in cazul aparitiei unei crize financiare, arata un studiu transmis marti de Iancu Guda, presedinte al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) si lector al Institutului Bancar Roman (IBR).
Guda atrage atentia ca datele macroeconomice din prezent seamana cu cele din anul 2008, acestea indicand o crestere economica record alimentata de consum, ceea ce determina adancirea deficitului comercial, un avans al creditarii si o majorare a deficitului fiscal.
Crestere economica de 5,9% in al doilea trimestru, peste asteptari, anunta INS
Contul curent al balantei de plati a inregistrat, dupa primele sase luni din acest an, un deficit de 2,745 miliarde euro, cu 40,2% mai mare decat nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrarii balantei comerciale, potrivit datelor publicate recent de BNR.
Singurele diferente notabile din prezent, in sens negativ, sunt reprezentate de o datorie publica de doua ori mai mare in PIB, o forta de munca mai redusa si scaderea semnificativa a investitiilor publice si a celor straine, considera Guda.
In plus, exista o crestere a duratei medii de colectare a creantelor companiilor, de la 60 zile in 2008 la 105 zile anul trecut, ceea ce face ca firmele sa fie mai... mai mult
Marti, 22 August 2017, ora 16:42
Guvernul va lansa in perioada urmatoare un pachet de masuri care are in vedere dezvoltarea clasei de mijloc la sate, a anuntat, vineri, premierul Dacian Ciolos.
"In saptamanile urmatoare, lucram impreuna cu domnul ministrul (al Agriculturii - n.red.) si cu Cancelaria la un pachet de masuri care sa vizeze dezvoltarea clasei de mijloc la sate, folosind si Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si alte programe operationale, un pic dupa acelasi model pe care l-am folosit si pentru acel pachet antisaracie, deci luand anumite instrumente legislative care sa ...citeste mai departe despre "Cum vrea Ciolos sa dezvolte clasa de mijloc de la sate" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Februarie 2016, ora 11:36
Perspectivele Internetului, care aduce cu sine informarea si comunicarea gratuita, dar si o crestere a productivitatii si a bunastarii, nu sunt chiar pozitive pentru toata lumea.
J. Bradford DeLong, profesor de economie la Universitatea Berkeley din California, argumenteaza, pentru Project Syndicate, ca entuziasmul ultimilor ani cu privire la viitorul Internetului nu este justificat pentru unele categorii de oameni.
In urma cu zece ani, spune expertul, lumea s-a trezit din prabusirea industriei dot-com si a privit obiectiv catre potentialul Internetului. Cu toate ca lacomia speculativa a depasit perspectivele pe termen scurt, pe termen lung nimeni nu a contestat perspectivele Internetului. Se presupunea ca accesul la informatii si comunicatiile gratuite vor deschide o epoca de crestere rapida a productivitatii si o imbunatatire a bunastarii pentru toata lumea, indiferent de capacitati, bogatie sau mediu social.
Din multe puncte de vedere, revolutia in tehnologia informatiei si ...citeste mai departe despre "Viitorul Internetului si pericolul care paste clasa de mijloc" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 03 August 2014, ora 09:00
Doua treimi din clasa mijlocie a intregii lumi va locui in zona Asia-Pacific pana in anul 2030, in timp ce cota Europei in acest segment de populatie va scadea cu 14% - se arata intr-un raport Ernst & Young.
Doar in Asia, exista deja 525 de milioane de persoane care pot considera ca fac parte din clasa mijlocie - ceea ce reprezinta mai mult decat totalul populatiei Uniunii Europene.
Se estimeaza ca, in urmatoarele doua decenii, clasa de mijloc se va extinde cu alte 3 miliarde de persoane, provenind aproape exclusiv din zonele emergente. Este, de asemenea, de asteptat ca o parte importanta din noua clasa mijlocie din Asia sa urce catre nivele superioare ale categoriei de venituri, ceea ce le va conferi o putere de cumparare impresionanta.
Alexis Karklins Marchay, co-Leader al Centrului pentru Piete Emergente al Ernst & Young spune: "Pana in 2030, pe masura ce tot mai multe persoane intra in clasa mijlocie, e de sperat ca aceasta armata de noi consumatori cu bani si cereri noi sa aduca pe linia de plutire economia globala".
Clasa de mijloc din China ar putea ajunge la 1 miliard pana in 2030
China si India vor deveni marile puteri ale consumerismului clasei de mijloc in urmatorii douazeci de ani, cu toate ca si pietele in crestere rapida, cum ar fi Mexic sau Brazilia, vor avea un cuvant greu de spus. Insa, contributiile Chinei si Indiei vor fi substantiale.
Astazi, exista in China in jur de 150 de milioane de persoane care sunt considerate ca facand... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 16:37
Puterea de cumparare a clasei de mijloc se va tripla la nivel global pana in 2030, datorita cresterii rapide a pietelor emergente, iar clasa de mijloc va ajunge la 5 miliarde pana in 2030, o crestere sustinuta mai ales de piata asiatica, se arata intr-un studiu realizat de Ernst & Young.
Astfel, puterea de cumparare a clasei de mijloc la nivel global va ajunge la 56 de trilioane de dolari pana in 2030.
Studiul arata ca, de acum si pana in 2030, clasa de mijloc va creste de la 1,8 miliarde de persoane la 4,9 miliarde. Cea mai mare parte dintre acesti trei miliarde de noi consumatori, care cheltuiesc intre 10 dolari si 100 de dolari pe zi, vor trai in Asia si in pietele emergente.
Principalele recomandari facute in cadrul studiului "Innovating for the next three billion: The rise of the global middle class" realizat de Ernst & Young, bazat pe o cercetare incluzand interviuri cu 547 de executivi la nivel global, precum si cu cativa dintre cei mai influenti antreprenori ai momentului din lume, ar fi acelea ca firmele vor fi nevoite sa-si adapteze strategiile de dezvoltare pentru a putea raspunde noilor cerinte ale clasei de mijloc, in crestere rapida la nivel global si, mai ales, in pietele emergente. Schimbarile vor trebui sa includa crearea unor produse si servicii cu totul noi, daca aceste companii vor dori sa realizeze inovari reale si sa obtina crestere.
Produsele premium, in centrul atentiei majoritatii afaceristilor
Studiul evidentiaza faptul ca... mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 12:16
Familiie din clasa mijlocie mananca mai multa mancare de tip fast-food decat cele sarace si cu o educatie slaba, potrivit unui studio realizat de Universitatea din California.
Potrivit studiului, lanturile de restaurant precum McDonald's sau Burger King nu sunt adresate clasei de jos a populatiei, acestea fiind mult prea costisitoare. Cei mai mari consumatori care "viziteaza" zilnic acest tip de restaurant sunt cei din clasa mijlocie, potrivit DailyMail.
Cercetatorul J Paul Leigh a studiat un sondaj al obieiurilor americane realizat pe un esantion de 5000 de americani la mijlocul anilor 1990 si a constatat ca consumul d efast-food a crescut odata cu nivelul veniturilor.
Prin urmare, teoria potrivit careia fast-food-urile sunt cauza principala a obezitatii este pusa sub semnul indoielii. In momentul in care veniturile ajung la 60.000 de dolari/an, consumul de fast-food a scazut.
O familie de patru persoane trebuie sa scoata din buzunar 28 de dolari pentru a manca la un restaurant Mc Donald's, ceea ce inseamna mult prea multi bani pentru o familie saraca. In ciuda acestui fapt, oamenii de stiinta americani nu si-au putut explica de ce 40% din populatia saraca a SUA este obeza.
Explicatia este ca fructele si legumele sunt mult prea costisitoare, spre deosebire de alimente precum carnea de porc, branza grasa sau sosurile ketchup si maioneza.
In cadrul studiului s-a mai descoperit ca:
- Persoanele cu studii sunt mult mai predispuse la a consuma un meniu... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 18:29
Lansare de proiect rezidential.
mai mult
Marti, 24 Martie 2009, ora 20:53
Economicul afecteaza politicul. Guverne au cazut in Islanda si Letonia, greve au cuprins Grecia, Irlanda, Franta, Germania, Lituania, Ucraina si Bulgaria. Furtuna financiara a zguduit pana si cele mai stabile economii. Atunci cand a inceput criza, in 2007, multi europeni au sperat ca totul se va rezuma la suburbiile marilor orase americane. De atunci insa, problemele s-au raspandit cu repeziciune, iar ministrii de Finante din Uniunea Europeana au ajuns la concluzia ca previziunile mai optimiste din urma cu 10 saptamani pot fi date uitarii. Dincolo de aspectele legate de criza economica exista temerea, din ce in ce mai pronuntata, ca Europa nu se afla decat la inceputul unui ciclu de instabilitate cu mult mai tumultuos, in conditiile in care democratiile de pe continent, dar si institutiile europene, sunt testate la stres de o maniera nemaiintalnita pana acum, noteaza cotidianul britanic Financial Times. Pentru Juan Somavia, director-general al Organizatiei Internationale a Muncii, o agentie a ONU, revoltele sociale generate de masurile adesea nepopulare pe care guvernele trebuie sa le ia pentru a-si salva economiile se vor accentua daca pachetele de stimulente vor fi vazute ca salvand mai degraba bancherii decat oamenii obisnuiti. Pentru moment, noteaza FT, este imposibil de apreciat care sunt consecintele politice ale acestui cataclism economic. Stanga este insa beneficiarul natural al acestei situatii. Si cu toate acestea, partidele socialiste europene par mai... mai mult
Marti, 17 Martie 2009, ora 13:52