Cutremurul de 6,7 pe Richter produs vineri, 30 octombrie, in Marea Egee, si care s-a resimtit atat in Turcia, cat si in Grecia, a dus la moartea a cel putin 26 de persoane. Zeci de cladiri s-au prabusit, salvatorii cautand inca printre ruine dupa supravietuitori.
Potrivit autoritatilor, 24 de persoane au fost ucise in zonele de coasta din vestul Turciei, in timp ce doi adolescenti - un baiat si o fata - au murit pe insula greaca Samos, dupa ce un zid s-a prabusit peste ei.
In Turcia, cel putin 20 de cladiri din orasul Izmir s-au prabusit, a declarat primarul Tunc Soyer pentru CNN. Imaginile de la fata locului arata masini zdrobite sub cladiri si oameni care sapa printre daramaturi in cautarea supravietuitorilor.
Cel putin 804 persoane au fost ranite in Turcia, au declarat reprezentantii Agentiei pentru dezastre din aceasta tara. Zeci de persoane au fost salvate de echipele de pompieri, folosindu-se excavatoare si elicoptere.
Au fost inregistrate in total 196 de replici ale seismului, dintre care 23 au avut o magnitudine de peste 4,0, anunta CNN. Potrivit AFAD, o replica cu magnitudinea 5,0 a avut loc sambata dimineata in districtul Seferihisar din Izmir.
Operatiunile de cautare si salvare continua in 17 cladiri, dintre care patru s-au prabusit, a declarat Murat Kurum, ministrul pentru Mediu si Urbanizare din Turcia.
Autoritatile folosesc "toate mijloacele disponibile" pentru a-i ajuta pe cei afectati, a declarat presedintele Recep Tayyip Erdogan... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 10:07
Consolidarea structurii de rezistenta a cladirilor este esentiala pentru fiecare tara din lume, pentru protectia oamenilor in caz de dezastre, cutremure de diferite magnitudini. Blocurile, institutiile de invatamant, cladirile administrative, casele de cultura sunt doar cateva exemple care arata cat de importante sunt proiectele de rezistenta si constructie ale acestor cladiri.
Dezvoltarea proiectelor de rezistenta creste intr-un ritm ridicat, avand in vedere si faptul ca multe cladiri din tara sunt cu grad de risc seismic, iar pe de alta parte exista si o lipsa de locuinte accesibile. Necesitatea construirii de locuinte apare in toata lumea. Specialistii spun ca pana in anul 2030, aproximativ 40% din populatia lumii va trebui sa aiba acces la locuinte, deci cam 3 000 de milioane de oameni. Asta inseamna ca ar trebui sa se construiasca in jur de 96.000 de locuinte pana in anul 2030. Cererea mare de locuinte este si la noi in tara.
Multi romani sunt interesati sa cumpere un apartament la bloc, unii aleg un bloc vechi, altii unul nou construit in orasul in care traiesc. Indiferent de alegere este important ca ei sa verifice legalitatea documentelor de constructie, sa nu ajunga in situatia de a se trezi fara locuinta, ca in cazul in care blocul va fi demolat.
Au fost cazuri de autorizatii de constructie emise in mod abuziv, mai ales la constructiile noi de blocuri, case si vile. Iata ce trebuie verificat: proiectul de casa, informatii despre arhitectul care a... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 13:10
Un cutremur de 6,4 grade pe scara Richter a lovit in noaptea de luni spre marti Albania. Mai multe cladiri s-au prabusit, patru persoane au murit si in jur de 150 au fost ranite, existand temeri ca sub daramaturi ar putea exista si alte victime.
Cutremur s-a produs la ora locala 03:54 (4:54 ora Romaniei), epicentrul fiind la aproximativ 30 de kilometri de capitala tarii, Tirana, informeaza Daily Mail.
Treziti in toiul noptii, oamenii au iesit in fuga din case. Autoritatile au anuntat ca orasul de coasta Durres a inregistrat cele mai serioase pagube.
Imaginile publicate pana la aceasta ora arata inclusiv cu un bebelus este scos e sub daramaturi.
Dramatic views from Thumane, close Durres: a child saved after entire building collapsed. Reports of another 5 floor building collapsed. #Earthquake #Albania
Photo: Oligert Musta pic.twitter.com/EJQDNWroYg- Celik Rruplli (@Celikso) November 26, 2019
Cutremurul de acum s-a resimtit si in tarile vecine: Grecia, Muntenegru, Kosovo si Macedonia de Nord. O replica de 5,4 grade a lovit la scurt timp.
This is terrifying#Albania #Earthquake pic.twitter.com/F2qvPNGHA7- Igli Limeπ¦π± (@IgliLime) November 26, 2019
In septembrie, un cutremur de 5,6 grade cu epicentru aproape in acelasi loc a afectat 500 de cladiri si atunci in jur de 70 de persoane au ajuns la spital. In ultimii 20 de ani, tara a fost lovita de un singur cutremur cu o magnitudine mai mare de 6 grade, in 2003, cand un seism de 6,3 a avut loc la... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 09:03
Daca astazi ar avea loc un cutremur de magnitudinea celui produs in 1977, cel putin cateva sute de cladiri cu risc seismic ar risca sa se prabuseasca, iar cateva mii bucuresteni si-ar putea pierde viata. Motivul: in loc sa se apuce inca din anii '90 de consolidarea cladirilor subrede din Capitala, autoritatile au preferat sa isi paseze una alteia responsabilitatea, decenii la rand.
Iar cand in sfarsit au inceput, consolidarile au intampinat tot soiul de obstacole si au progresat cu viteza melcului....
Primarul general Gabriela Firea a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, ca -
dupa aproape 3 decenii in care in Bucuresti s-au consolidat doar 20 de cladiri cu risc seismic grad 1 - lucrarile de profil au inceput sa se desfasoare intr-un ritm alert.
Mai exact, potrivit primarului, pentru jumatate dintre cele 349 de cladiri cu risc seismic 1 din Capitala s-au demarat deja procedurile de consolidare. Ceea ce nu a explicat pe larg primarul este ca aceste proceduri sunt adesea de durata si nu inseamna ca lucrarile vor incepe in cateva zile.
Spre exemplu, dupa cum Ziare.com v-a informat deja, in cazul in care proprietarii sunt de acord cu consolidarea, se incepe cu o expertiza tehnica a cladirii, in urma careia specialistii in domeniu propun mai multe solutii pentru consolidare.
Expertii primariei o aleg pe cea pe care o considera optima. Apoi se intocmeste Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventie (DALI), ceea ce poate dura intre 4 si 6 luni. Se... mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 17:14
Aproximativ 30 de persoane au fost ranite, iar mai multe cladiri au fost afectate de un cutremur cu magnitudinea de 5,1 grade care s-a produs in cursul noptii de marti spre miercuri in zona Vulcanului Etna de pe insula Sicilia, care a erupt luni, au anuntat autoritatile italiene.
Seismul s-a produs miercuri la ora locala 03:19 (04:19) . Presa italiana a relatat ca s-a resimtit si in orasul Catania, informeaza Reuters.
Centrul Seismologic European Mediteranean (ESMC) a revizuit in crestere magnitudinea sesismului, de la 4,8 grade la 5,1 grade, iar potrivit noilor date, epicentrul a fost la o adancime de aproximativ un kilometru.
Seismul a avut loc in largul Siciliei, la aproximativ 10 kilometri sud-est de localitatea Acitrezza, la 15 kilometri est de Catania, si la 180 de kilometri est de Palermo.
Institutul american de geofizica (USGS) a indicat ca seismul a avut o magnitudine de 5,1 grade.
Aproximativ 30 de persoane au fost ranite usor, cele mai multe din cauza caderii unor elemente de zidarie. Aproximativ zece raniti au fost transportati la spital cu ambulanta.
Unele cladiri vechi din localitatile Santa Venerina si Zafferana Etnea au fost avariate, potrivit imaginilor difuzate de televiziunele italiene.
In urma eruptiei de luni a Vulcanului Etna, in zona s-au inregistrat zeci de seisme, acesta fiind cel mai puternic.
Vulcanul a erupt luni, generand o coloana de cenusa densa care a condus la inchiderea temporara a Aeroportului Fontanarossa din... mai mult
Miercuri, 26 Decembrie 2018, ora 13:19
Un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter a zguduit statul american Alaska, iar autoritatile au emis o alerta de tsunami, ridicata apoi. Seismul s-a produs la ora locala 08:29 (ora 19:29, ora Romaniei).
Cutremurul a avut loc la o distanta de aproape 11 kilometri de orasul Anchorage, cel mai mare din statul american, si a fost urmat de o serie de replici, informeaza BBC.
Autoritatile au lansat o alerta de tsunami, insa apoi a fost ridicata, informeaza CNN.
Fotografiile si materialele video postate de locuitorii din Anchorage sau de apropiati ai acestora sunt alarmante. In imagini se pot vedea drumuri distruse si cladiri care se cladina amenintator.
Spre exemplu, intr-un scurt material video postat de un localnic din Anchorage se poate vedea cum pamantul si caldirile se clatina, la cutremur.
De asemenea, alte imagini arata cum multe sosele s-au crapat, iar masinile au ramas pur si simplu blocate pe bucati de pamant.
pic.twitter.com/tvFMtpxun3- Josh Bierma (@jlennyb) 30 noiembrie 2018
This is Vine rd rn πππ pic.twitter.com/Y6SEHE7Wua- coco (@cocoathebaddest) 30 noiembrie 2018
Video from Anchorage, Alaska. 7.0 magnitude earthquake struck outside of Anchorage. pic.twitter.com/WgXieCxaTH- Eric Paine (@ericpaine) 30 noiembrie 2018
Intr-un alt material video postat pe Twitter se vede cum mai multi oameni sunt surprinsi de seism intr-un supermarket si incearca, panicati, sa se refugieze in zone pe care le considera sigure.... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2018, ora 21:29
Mii de bucuresteni risca sa-si piarda viata, la cutremur, din cauza ca locuiesc in cladiri degradate, care s-ar putea prabusi. E o situatie grava, de viata si de moarte, pe care statul - desi o cunoaste de zeci de ani - nu a reusit sa o rezolve nici pana astazi.
De fapt, in loc sa inceapa la timp consolidarea cladirilor care risca sa cada peste bucuresteni, autoritatile au irosit ani pasandu-si una alteia responsabilitatea inceperii lucrarilor urgente. Iar singurii care au de pierdut, de pe urma tuturor tergiversarilor, sunt, evident, bucurestenii.
Ziare.com va prezinta pe larg, incepand de astazi, modul in care se consolideaza cladirile cu risc seismic din Capitala si motivele pentru care aceasta operatiune se desfasoara cu viteza melcului, riscand sa mai dureze inca multi ani de acum incolo.
In functie de cat de subreda ii este structura de rezistenta, o cladire poate fi incadrata, in urma unei expertize tehnice, intr-una dintre cele 4 clase de risc seismic existente.
Cladirile incadrate in clasa I de risc seismic sunt, de regula, o amenintare atat pentru viata locatarilor, cat si pentru a oamenilor care trec prin preajma. E de asteptat ca aceste cladiri sa se prabuseasca, la un cutremur mare, asa ca e urgent ca ele sa fie consolidate. In cazul cladirilor din clasele a II-a, a III-a si a IV-a, exista riscuri, dar sunt mai mici.
In Bucuresti, potrivit situatiei Primariei Capitalei, actualizate la data de 6 noiembrie 2018, exista: 343 de cladiri incadrate in... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 09:35
Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale (BM) a aprobat miercuri o finantare de 50 milioane euro (echivalentul a 60,48 milioane de dolari), care va fi acordata Romaniei in caz de dezastru, in conditiile in care tara noastra este extrem de vulnerabila la riscurile seismice, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
Acest imprumut va contribui la imbunatatirea rezilientei infrastructurii de urgenta si raspuns la dezastre si va spori capacitatile institutionale pentru planificarea investitiilor vizand reducerea riscurilor la dezastre si adaptarea la schimbarile climatice.
Proiectul investitional aprobat va completa eforturile de dezvoltare a politicilor publice privind capacitatea de raspuns a Romaniei in fata dezastrelor naturale, sustinute prin intermediul unui imprumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre (Catastrophe Deferred Drawdown Option - CATDDO), precizeaza oficialii BM.
"Foarte multe cladiri apartinand serviciilor de urgenta si raspuns la dezastre din Romania au vulnerabilitati structurale si se pot prabusi in cazul unui cutremur", a declarat Tatiana Proskuryakova, director de tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria, citata in comunicat.
Ea a apreciat ca investitiile in cladiri si in infrastructura transforma tara intr-un loc mai sigur pentru cetateni si pentru activitatea economica.
"Capacitatea tarii de a salva vieti omenesti si de a proteja bunastarea cetatenilor sai dupa producerea unei... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2018, ora 14:49
Peste 30.500 de daune s-ar putea inregistra pe portofoliul Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) in urma unui cutremur similar celui din 1977, valoarea despagubirilor ridicandu-se la aproximativ 190 milioane euro, a declarat joi directorul general al PAID, Marius Bulugea.
"Pe portofoliul PAID s-ar putea inregistra 30.520 de daune, din care peste 3.000 ar fi daune totale, iar aproximativ 27.000 ar fi daune partiale. Valoarea totala a acestor daune, calculate strict pentru portofoliul PAID, s-ar ridica, potrivit scenariului nostru, la aproximativ 190 milioane de euro", a mentionat Bulugea.
Potrivit acestuia, calculele PAID reprezinta o proiectie liniara a efectelor produse de cutremurul din 1977. Marius Bulugea a amintit ca seismul din 4 martie 1977 a produs 32.900 de daune totale, dintr-un total de aproape 750.000 de locuinte afectate la nivelul intregii tari. In acel moment, fondul locativ al Romaniei totaliza aproape 6,2 milioane de locuinte.
"Astazi avem aproape 8,4 milioane de locuinte si 504.000 de polite obligatorii. Potrivit calculelor realizate, un seism similar celui din 4 martie 1977 ar putea produce 44.600 de daune totale la nivel national si apreciem ca ar fi afectate aproape un milion de locuinte, care sa necesite lucrari de reparatii sau consolidare", a mai spus directorul general al PAID.
Marius Bulugea a mai spus ca Pool-ul a luat in considerare o impartire a judetelor in trei mari categorii de zone de risc, considerand ca... mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 15:05