Comisia Europeana a cerut joi Romaniei sa inchida, sa sigileze si sa ecologizeze 48 de gropi de gunoi ilegale, respectand, astfel, o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene din 18 octombrie 2018, informeaza executivul comunitar, intr-un comunicat de presa.
Romania are la dispozitie patru luni pentru a remedia situatia, avertizeaza executivul comunitar.
Potrivit directivei cadru privind deseurile (Directiva 2008/98/CE), statele membre trebuie sa recupereze si sa gestioneze deseurile intr-un mod care nu pune in pericol sanatatea umana si mediul inconjurator. Directiva interzice abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolata a deseurilor.
Romania era obligata sa inchida si sa reabiliteze gropile de gunoi (municipale si industriale) care nu respecta standardele pana la data de 16 iulie 2009. Din cauza progreselor lente, Comisia a decis sa aduca aceasta problema in fata Curtii de Justitie a UE in luna februarie 2017. Hotararea CJUE a vizat 68 de gropi de gunoi, dintre care doar 20 au fost inchise definitiv pana acum.
Pana in luna ianuarie 2020, cea mai mare parte a lucrarilor necesare pentru inchiderea, sigilarea si regenerarea restului de 48 de gropi de gunoi nu au fost inca planificate, aprobate sau initiate. De aceea, Comisia a decis sa trimita Romaniei o scrisoare de notificare formala, dupa decizia CJUE.
Vezi si Decizie de infringement: Romania are la dispozitie 4 luni ca sa rezolve problema poluarii aerului ...citeste mai departe despre "Comisia... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 15:53
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a condamnat Romania pentru ca nu s-a conformat obligatiei de a lua toate masurile necesare inchiderii cat mai rapid posibil a unui numar de 68 de depozite de deseuri, in conformitate cu articolul 7 litera (g) si cu articolul 13 din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deseuri, a informat joi CJUE.
Romania nu a inchis cele 68 de depozite de deseuri care nu au primit autorizatia care sa le permita sa functioneze in continuare, neindeplinindu-si astfel obligatiile ce ii revin in temeiul articolului 14 litera (b) din Directiva 1999/31 coroborat cu articolul 13 din aceasta, a anuntat CJUE, care obliga Romania la plata cheltuielilor de judecata.
Comisia Europeana a decis, in data de 15 februarie 2017, sa actioneze in judecata Romania la Curtea Europeana de Justitie pentru ca autoritatile nu au reusit sa inchida 68 de depozite municipale de deseuri neconforme, care reprezinta un risc serios pentru sanatatea oamenilor si mediu. Depozitele trebuiau inchise pana la data de 16 iulie 2009.
Ulterior, in data de 27 aprilie 2017, Comisia Europeana (CE) a trimis Romania in fata Curtii de Justitie a UE pentru neindeplinirea obligatiei de a revizui si adopta Planul National de Gestionare a Deseurilor si programul de prevenire a generarii de deseuri, in conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deseurile (Directiva 2008/98/CE) si ale economiei circulare.
Conform forului european, autoritatile... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 12:31
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat, joi, Romania pentru neideplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deseuri. 68 de gropi de gunoi neconforme sunt in continuare deschise, desi Romania avea obligatia de a le inchide si a le reabilita pana la 16 iulie 2009.
"Prin faptul ca nu s-a conformat, referitor la cele 68 de depozite de deseuri in cauza, obligatiei de a lua toate masurile necesare pentru a inchide cat mai repede posibil, in conformitate cu articolul 7 litera (g) si cu articolul 13 din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deseuri, acele depozite de deseuri care, in conformitate cu articolul 8 din directiva mentionata, nu au primit autorizatia care sa le permita sa functioneze in continuare, Romania nu si a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul articolului 14 litera (b) din Directiva 1999/31 coroborat cu articolul 13 din aceasta", se arata in hotararea pronuntata, joi, de catre CJUE in dosarul C 301/17.
In document se arata ca, la 26 martie 2012, Comisia a adresat o scrisoare de punere in intarziere Romaniei in legatura cu un depozit municipal de deseuri neconform, care era inca exploatat.
In urma raspunsului pe care i l-a adresat Romania in ceea ce priveste acest depozit de deseuri, Comisia a efectuat un studiu pentru a obtine o imagine de ansamblu a depozitelor de deseuri in legatura cu care ar fi trebuit asigurata conformarea cu Directiva 1999/31.
"Ca urmare a acestui... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2018, ora 23:27