Comisia Europeana (CE) a decis, joi, sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie si a solicitat sanctiuni financiare, din cauza faptului ca tara noastra nu a comunicat masurile de transpunere in legislatia nationala a Directive UE privind marcile. Romania este singurul stat membru care nu a comunicat masurile necesare transpunerii directivei, potrivit unui comunicat de presa.
"Directiva privind marcile constituie un pas important in modernizarea si armonizarea in continuare a legislatiei UE privind marcile.
Aceasta aduce o serie de modificari semnificative, inclusiv o definitie revizuita a marcii, adaptata la era digitala; noi motive care impiedica inregistrarea marcilor; noi norme privind marfurile contrafacute in tranzit, precum si noi dispozitii de armonizare a procedurilor privind marcile in toate statele membre ale UE", arata Comisia Europeana, joi, intr-un comunicat de presa.
Statele membre, obligate sa transpuna directiva
Statele membre au fost obligate sa transpuna directiva in legislatia nationala pana la 14 ianuarie 2019. Tarii noastre i-a fost transmis un aviz motivat, iar aceasta a avut la dispozitie un termen pentru a raspunde. Desi Romaniei i-a fost acordata o prelungire a termenului de raspuns la avizul motivat, nu a comunicat masurile de transpunere.
Prin urmare, Comisia a decis sa sesizeze Curtea de Justitie a UE cu privire la acest caz, mai transmite sursa citata.
Directiva privind marcile a actualizat si a simplificat cadrul juridic... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 13:55
Avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Evgeni Tanchev, propune in concluziile prezentate joi judecatorilor europeni amendarea Romaniei cu suma de 3 milioane de euro pentru neimplementarea Directivei UE privind spalarea banilor.
Evgeni Tanchev mai cere ca CJUE sa declare ca, intrucat nu a adoptat, pana la 26 iunie 2017, masurile necesare pentru a transpune Directiva 2015/849 sau, in orice caz, intrucat nu a comunicat aceste masuri Comisiei, Romania nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul articolului 67 din directiva mentionata.
"Sa oblige Romania la plata unei sume forfetare de 3.000.000 de euro. Sa oblige Romania la plata cheltuielilor de judecata," este propunerea avocatului general.
Riscurile neimplementarii
Unul dintre cele mai importante acte comunitare, Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, a fost implementata de Romania cu o intarziere de doi ani. Tanchev arata care sunt riscurile neimplementarii acestui act la timp.
"Efectele neindeplinirii de catre Romania a obligatiilor de a transpune Directiva 2015/849 asupra intereselor publice si private pot fi de asemenea considerate semnificative, avand in vedere ca, astfel cum a aratat Comisia, aceasta neindeplinire a obligatiilor prezinta riscuri pentru integritatea si pentru functionarea sistemului financiar al Uniunii, intrucat il face vulnerabil la spalarea banilor si la finantarea terorismului si afecteaza... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 16:00
Presedintele Curtii de Justitie a UE a decis ca primele trei sesizari trimise de instantele din Romania sa fie conexate si sa fie judecate cu prioritate, au declarat surse din magistratura pentru Ziare.com.
Este vorba de solicitarile transmise de Tribunalul Olt, Curtea de Apel Pitesti si Curtea de Apel Bucuresti, care au sesizat CJUE cu privire la mai multe modificari legislative aduse Legilor Justitiei de coalitia PSD-ALDE.
Intrebarile trimise instantei europene privesc rolul recomandarilor MCV in Romania, ordonantele prin care au fost numiti sefii Inspectiei Judiciare si prevederile privind infiintarea si functionarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie.
Solicitarile din Romania vin in contextul in care Comisia Europeana a criticat dur modificarile legislative in cazul Legilor Justitiei si Codurilor Penale si a cerut suspendarea aplicarii acestora.
In total, instantele din Romania au trimis cinci sesizari la CJUE.
Citeste si: Curtea de Justitie a UE a fost sesizata din nou de o instanta din Romania, pentru a 5-a oara, privind respectarea MCV de catre Legile Justitiei si Sectia pentru anchetarea magistratilor
Informarea grefierului CJUE
Grefierul CJUE a informat in aceasta saptamana instantele din Romania ca presedintele CJUE a decis conexarea cauzelor si judecarea acestora cu prioritate in baza articolului 53, alineatul (3), din Regulamentul de procedura al instantei europene, explica sursele citate.
"Tinand seama de imprejurari... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 13:36
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat, joi, Romania pentru neideplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deseuri. 68 de gropi de gunoi neconforme sunt in continuare deschise, desi Romania avea obligatia de a le inchide si a le reabilita pana la 16 iulie 2009.
"Prin faptul ca nu s-a conformat, referitor la cele 68 de depozite de deseuri in cauza, obligatiei de a lua toate masurile necesare pentru a inchide cat mai repede posibil, in conformitate cu articolul 7 litera (g) si cu articolul 13 din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deseuri, acele depozite de deseuri care, in conformitate cu articolul 8 din directiva mentionata, nu au primit autorizatia care sa le permita sa functioneze in continuare, Romania nu si a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul articolului 14 litera (b) din Directiva 1999/31 coroborat cu articolul 13 din aceasta", se arata in hotararea pronuntata, joi, de catre CJUE in dosarul C 301/17.
In document se arata ca, la 26 martie 2012, Comisia a adresat o scrisoare de punere in intarziere Romaniei in legatura cu un depozit municipal de deseuri neconform, care era inca exploatat.
In urma raspunsului pe care i l-a adresat Romania in ceea ce priveste acest depozit de deseuri, Comisia a efectuat un studiu pentru a obtine o imagine de ansamblu a depozitelor de deseuri in legatura cu care ar fi trebuit asigurata conformarea cu Directiva 1999/31.
"Ca urmare a acestui... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2018, ora 23:27
Guvernul Romaniei a ales calea cea mai lunga pentru a implementa Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului.
Mai exact, in loc sa dea o ordonanta de urgenta si sa rezolve problema repede, a ales sa dea o lege, care trebuie sa treaca prin Parlament intr-un timp mai indelungat. Romania risca in acest moment sa plateasca penalitati din acest motiv.
Comisia Europeana (CE) a anuntat, joi, ca a demarat o procedura impotriva Romaniei si Greciei in fata Curtii de Justitie a UE, pentru ca cele doua state membre nu au implementat in legislatia nationala directiva europeana referitoare la combaterea spalarii banilor. Irlanda a transpus doar o parte foarte mica a normelor si, prin urmare, este de asemenea trimisa in fata Curtii de Justitie.
Comisia a propus impunerea de catre Curte a platii unei sume forfetare, precum si a unor penalitati zilnice pana cand cele trei tari vor lua masurile necesare.
CE a propus deja alta directiva
Termenul pentru transpunerea de catre statele membre in legislatiile lor nationale a directivei a fost 26 iunie 2017. Asta in contextul in care directiva putea fi transpusa incepand cu luna iunie 2015.
Intre timp, ca urmare a dezvaluirilor din investigatia Panama Papers si a atacurilor teroriste din Europa, CE a propus deja alta directiva, care a intrat in vigoare in 9 iulie 2018, iar statele UE vor trebui sa o implementeze pana pe 10 ianuarie 2020.
La Senat, la toamna
Initiativa... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2018, ora 08:06
Impotriva Romaniei exista in acest moment 62 de actiuni de infringement si o sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) de catre Comisia Europeana.
Cele mai multe au la origine intarzieri ale ministerelor si greseli ale unor functionari, dar deocamdata nu avem o procedura interna pentru plata eventualelor sanctiuni, afirma subsecretarul de stat in MAE Razvan Horatiu Radu, agentul guvernamental insarcinat cu reprezentarea Romaniei in fata CJUE.
"Daca se va ajunge la plata unor sanctiuni, eu voi pleda pentru recuperarea prejudiciilor de la functionarii responsabili. Nu cred ca e in regula ca Romania sa plateasca sanctiuni pentru neglijenta lor", a spus intr-un interviu acordat Ziare.com Razvan Horatiu Radu, care ne-a explicat si care sunt institutiile cu cele mai mari probleme.
Romania are un infringement si pe Justitie, pentru ca din 2014 nu a transpus in legislatia interna prevederi europene privind confiscarea extinsa si confiscarea produsului infractiunii.
Recent impotriva Romaniei a fost declansat un infringement pe tema Legii 51% produse romanesti. Care sunt motivele invocate de CE?
Din punctul nostru de vedere, aceasta actiune e doar una dintre cele 62 pe care le avem in lucru. Un regulament al UE ne interzice sa devoalam motivele actiunilor. E o procedura confidentiala intre stat si CE, singura care poate face publice motivele.
Aceasta actiune era de asteptat, actul normativ a reusit sa nemultumeasca, din cunostintele mele, cam toti... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2017, ora 11:01
Avocatul Romaniei la Curtea de Justitie a UE, Horatiu Radu, s-a declarat joi ingrijorat dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca sesizeaza CJUE pentru neindeplinirea, de catre Romania, a obligatiei de a transpune in dreptul intern actul normativ revizuit al UE privind vehiculele scoase din uz.
"Cel mai tare ma ingrijoreaza ca suntem dusi din nou in fata CJUE. Ieri (miercuri, n.red.) a trecut prin guvern un proiect de lege privind vehiculele scoase din uz care va intra in procedura parlamentara de urgenta.
Celelalte cauze, privind netranspunerea directivelor in domeniul bancar si al drepturilor de autor, sunt mai usor de gestionat. Mai avem doua luni sa transpunem directivele in legislatia interna. Pe directiva din domeniul bancar avem un grup de lucru si se lucreaza la actul normativ. Institutiile responsabile sunt BNR, ASF si Ministerul Finantelor. Ministerele de Externe si al Justitiei sprijina acest demers", a declarat Horatiu Radu, pentru Ziare.com.
CE trimite Romania la ...citeste mai departe despre "CE trimite Romania la Curtea de Justitie a UE: Ce spune avocatul tarii noastre la CJUE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 15:05
Sistemul de rambursare a taxei auto din 2008, prevazut in OUG nr. 9/2013 care instituie timbrul de mediu, contravine dreptului UE, a hotarat miercuri Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).
Decizia CJUE a fost luata in contextul unei intrebari preliminare adresate curtii de Tribunalul Sibiu.
Aceasta cerere a fost formulata in cadrul unui litigiu intre Ilie Nicula, pe de o parte, si Administratia Finantelor Publice a Municipiului Sibiu si Administratia Fondului pentru Mediu, pe de alta parte, cu privire la refuzul acestora din urma de a admite cererea acestuia de restituire a taxei auto reglementate prin OUG nr. 50/2008, anulata ulterior intrucat era contrara dreptului UE, potrivit unei alte decizii a CJUE.
In cursul anului 2009, Ilie Nicula, resortisant roman cu resedinta in Romania, a achizitionat un autovehicul de ocazie care a fost inmatriculat pentru prima data in Germania. Pentru inmatricularea acestui autovehicul in Romania, Nicula a platit, in temeiul articolului 4 din OUG nr. 50/2008, suma de 5.153 de lei cu titlu de taxa pe poluare.
In 3 mai 2012, Tribunalul Sibiu a admis actiunea introdusa de Nicula impotriva Administratiei Fondului pentru Mediu, beneficiara taxei pe poluare, si a dispus rambursarea taxei respective, pentru motivul ca ea a fost instituita cu incalcarea articolului 110 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene (TFUE). Instanta a respins insa actiunea fata de Administratia Finantelor Publice a Municipiului Sibiu, colectoarea... mai mult
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 10:08
Guvernul va inapoia taxa auto coplatitorilor, urmand sa decida cum si cand va returna banii, dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis, definitiv, ca aceasta contravine Articolului 110 al Tratatului de Functionare al Uniunii Europene.
"In urma deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene care a stabilit definitiv ca taxa introdusa de Guvernul Boc, in 3 februarie 2012 - cred ca era cu cateva zile inainte sa isi dea demisia premierul Boc - este neeuropeana, avem de dat banii oamenilor inapoi. In functie de toate restrictiile si toate posibilitatile bugetare, o sa dam banii inapoi, sa vedem cum si in cat timp facem acest lucru", a declarat premierul Victor Ponta, la inceputul sedintei de miercuri a Executivului, citat de Mediafax.
Aceasta va fi inapoiata platitorilor in functie de restrictiile si posibilitatile bugetare, a spus Ponta.
Taxa auto instituita de Guvernul Romaniei in ianuarie 2012 contravine Articolului 110 al Tratatului de Functionare al Uniunii Europene, a stabilit Curtea de Justitie a UE, la intrebarile preliminare a doua instante romanesti.
Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa de Guvern in luna aprilie 2008, fiind calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte. In ianuarie 2012 a intrat in vigoare o noua taxa auto, inlocuind OUG nr. 50/2008 cu Legea nr.9/2012, care avea ca scop sa faca taxa pe poluare conforma cu Articolul 110 din TFUE.
De la 15 martie 2013, Guvernul a inlocuit taxa auto cu... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 15:59