Romania si Irlanda sunt obligate la plata catre Comisia Europeana a unei sume forfetare in cuantum de 3 000 000 de euro si, respectiv, de 2 000 000 de euro pentru implementarea cu intarziere a Directivei UE privind spalarea banilor, potrivit unei decizii date joi de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).
Este vorba de unul dintre cele mai importante acte comunitare, Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, care a fost implementata de Romania cu o intarziere de doi ani.
"Aceste doua state membre nu au transpus in mod complet, in termenul prevazut, Directiva privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finantarii terorismului Directiva 2015/8491 urmareste sa previna utilizarea sistemului financiar al Uniunii Europene in scopul spalarii banilor si al finantarii terorismului.
Statele membre trebuiau sa transpuna aceasta directiva in dreptul lor national pana la 26 iunie 2016 si sa informeze Comisia Europeana cu privire la masurile adoptate in aceasta privinta," anunta CJUE intr-un comunicat de presa.
Decizia vine dupa ce avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Evgeni Tanchev, a propus in concluziile prezentate, pe 5 martie, judecatorilor europeni amendarea Romaniei cu suma de 3 milioane de euro pentru neimplementarea Directivei UE privind spalarea banilor.
Citeste si: Avocatul general al CJUE cere amendarea Romaniei cu 3 milioane de euro... mai mult
Joi, 16 Iulie 2020, ora 11:24
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a spus, joi, dupa decizia CJUE de condamnare a Romaniei pentru poluarea din Bucuresti, ca acest verdict era "previzibil", precizand ca "o tara intreaga este condamnata din cauza unor administratii locale iresponsabile".
"Inevitabilul pe care il anuntam de la inceputul mandatului s-a intamplat. Romania a fost condamnata la Curtea Europeana de Justitie, dupa ce Primaria Capitalei nu a reusit sa reduca poluarea cu PM10 in Municipiul Bucuresti. O tara intreaga este condamnata din cauza unor administratii locale iresponsabile. (...)
Comisia a fost rabdatoare cu noi si cu acest subiect. A asteptat cativa ani ca PMB sa aprobe un plan de reducere a poluantului PM10. Dupa ce PMB a reusit sa aprobe un plan, nu a fost capabila sa implementeze propriile masuri asumate. Din cauza acestei administratii, nu am resit sa tinem sub control poluantul PM10. Era previzibil verdictul de astazi", a spus Alexe, intr-o declaratie de presa.
Conform sursei citate, Primaria Capitalei nu a luat masuri imediat, in ciuda avertizarilor repetate primite de Municipalitate din partea Ministerului Mediului. El a adaugat ca inclusiv in perioada izolarii, PM10 a fost depasit de sapte ori.
"Doar salubrizarea eficienta a strazilor din Bucuresti ar fi reusit sa duca Bucurestiul la o reducere a poluarii cu PM10 cu cel putin 42%. Din pacate, aceasta masura (...) a fost atinsa intr-un procent de 40% si doar teoretic. (...) Am amendat inclusiv primarul general al... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 16:23
Avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Evgeni Tanchev, propune in concluziile prezentate joi judecatorilor europeni amendarea Romaniei cu suma de 3 milioane de euro pentru neimplementarea Directivei UE privind spalarea banilor.
Evgeni Tanchev mai cere ca CJUE sa declare ca, intrucat nu a adoptat, pana la 26 iunie 2017, masurile necesare pentru a transpune Directiva 2015/849 sau, in orice caz, intrucat nu a comunicat aceste masuri Comisiei, Romania nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul articolului 67 din directiva mentionata.
"Sa oblige Romania la plata unei sume forfetare de 3.000.000 de euro. Sa oblige Romania la plata cheltuielilor de judecata," este propunerea avocatului general.
Riscurile neimplementarii
Unul dintre cele mai importante acte comunitare, Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, a fost implementata de Romania cu o intarziere de doi ani. Tanchev arata care sunt riscurile neimplementarii acestui act la timp.
"Efectele neindeplinirii de catre Romania a obligatiilor de a transpune Directiva 2015/849 asupra intereselor publice si private pot fi de asemenea considerate semnificative, avand in vedere ca, astfel cum a aratat Comisia, aceasta neindeplinire a obligatiilor prezinta riscuri pentru integritatea si pentru functionarea sistemului financiar al Uniunii, intrucat il face vulnerabil la spalarea banilor si la finantarea terorismului si afecteaza... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 16:00