"City Manager" reprezinta implementarea managementului profesionist in conducerea unui oras, un sistem folosit in Statele Unite si in Europa de Vest.
Un city manager este responsabil pentru controlul operatiunilor derulate de municipalitate si pentru implementarea masurilor adoptate de consiliul local. El actioneaza asemenea unui CEO (chief executive officer) al unei corporatii care acorda servicii de management profesionist.
Managerul este subordonat consiliului local, de obicei in baza unui contract in care sunt clar evidentiate drepturile si obligatiile sale si se recomanda ca acesta sa nu fie subordonat politic.
In primii ani ai profesiei, majoritatea managerilor proveneau din randul profesiilor de inginer. Astazi, fundalul si educatia tipice si preferate pentru inceputul managerului municipal este o diploma de master in administratie publica (AMP) si o experienta de cel putin cativa ani ca sef de departament in administratia locala sau ca asistent de manager de oras. Incepand cu 2005, mai mult de 60% dintre cei din profesie aveau diplome de master si doctorate.
City Manager - o alta sinecura de partid
Desi este recomandat ca city managerul sa fie un profesionist din administratia publica, fara legaturi cu partidele politice, functia a devenit o sinecura pentru rudele si prietenii primarilor.
Mihai Chirica si-a numit cumatrul la Iasi
Mihai Chirica l-a numit pe functia de administrator public al Primariei Iasi pe cumatrul sau, Gabriel Harabagiu,... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2020, ora 00:00
Procesul de selectie al city managerului Timisoarei este in plina desfasurare. Chiar daca legea ii permitea sa numeasca pe cine vrea in aceasta functie, primarul Timisoarei, Dominic Fritz, a lansat o competitie pentru cei care vor sa ocupe acest post, iar interesul este urias, fiind depuse peste 300 de CV-uri.
In 17 noiembrie, primarul Timisoarei Dominic Fritz a anuntat ca este in cautarea unui city manager pentru Timisoara. Fritz i-a invitat sa intre in competitie pe toti cei interesati de post, aratand ca una dintre conditii este sa fi ocupat o pozitie de management in domeniul public sau privat de cel putin 10 ani.
Potrivit lui Dominic Fritz, pana in 25 noiembrie, termenul de depunere a candidaturilor, au fost depuse peste 300 de CV-uri. Mai exact: 309. "E absolut minunat. Sunt oameni din Timisoara, sunt oameni de peste tot din tara. A aplicat si un roman care sta pe o insula din Caraibe care vrea sa se intoarca in tara. Sunt foarte optimist ca o sa gasim cel mai bun administrator public", a declarat Dominic Fritz, care a marturistit ca este incercat de sentimente mixte.
"Sunt foarte fericit ca exista aceasta incredere, dar recunosc ca in acelasi timp sunt furios. Cu cat mai multe CV-uri de genul acesta citesc devin furios pentru ca imi dau seama cat de mult a pierdut si pierde tara asta pentru ca nu suntem in stare sa avem o administratie publica care sa se bazeze pe un simplu principiu: de competitie", a aratat Fritz.
Cat poate castiga city managerul... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 17:34
Chiar daca legea ii permite sa numeasca pe cine vrea in functia de city manager al Timisoarei, noul primar Dominic Fritz a anuntat ca lanseaza o procedura de selectie a celui care va ocupa postul. In doar o saptamana, Fritz a primit 180 de CV-uri.
In 17 nouiembrie 2020, primarul Timisoarei Dominic Fritz anunta ca lanseaza procedura de selectie pentru postul de city manager al Timisoarei, una dintre cerintele postului fiind o experienta de 10 ani intr-o pozitie de management. Marti, 24 noiembrie 2020, Fritz a anuntat ca in doar o saptamana a primit 180 de CV-uri.
"Eu, ca primar, am dreptul sa numesc o persoana, dar m-am decis sa fac un concurs deschis. Pana astazi am primit 180 de CV-uri. Inca nu le-am deschis, dar sunt foarte foarte bucuros ca exista un interes mare. Este un semnal clar ca timisorenii si nu numai vor sa faca parte din aceasta profesionalizare a administratiei locale", a declarat Fritz, potrivit caruia CV-urile mai pot fi depuse pana in seara zilei de 25 noiembrie 2020.
Cei care vor sa ocupe aceasta functie trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte.
"Ca administrator public al Timisoarei,
Veti administra si gestiona, cu diligenta unui bun proprietar, patrimoniul institutiilor publice a Municipiului Timisoara;
Veti eficientiza constant cheltuielile de functionare ale Primariei Timisoara si ale institutiilor din subordine;
Veti asigura intretinerea si functionarea investitiilor publice facute de Primarie;
Veti reprezenta Primaria in... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 12:39
Asociatia Romana pentru Smart City organizeaza cea de-a 4-a editie a Galei Smart City Industry Awards, eveniment ce va avea loc pe data de 11 decembrie 2019, la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Editia din 2019 va premia performanta si eforturile sustinute ale persoanelor, institutiilor si companiilor implicate in dezvoltarea Industriei Smart City din Romania, incadrate in 10 categorii principale, alaturi de 8 premii speciale.
Cele 10 categorii de interes sunt: Smart Mobility, Smart Economy, Smart Government, Smart Citizen, Smart Environment, Smart Living, Smart Energy, Best AI Project, Smart Education si Smart Real Estate.
Cele 8 premii speciale sunt: Best Smart City Project, Mayor of the Year, Best Smart City Company, CEO of the Year, City Manager of the Year, Partner of the Year, Most active member si Smart City Industry Best Mass Media Supporter.
Inscrierea proiectelor este gratuita si se poate efectua pe website-ul www.scia.ro, pana pe data de 25 noiembrie 2019.
Juriul Smart City Industry Awards 2019 este format din promotori ai conceptului de Smart City, personalitati din industrie, care au contribuit activ la dezvoltarea comunitatilor inteligente din Romania:
- Presedintia juriului este propusa domnului Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj Napoca, atat pentru castigarea premiului Mayor of the Year 2018, cat si a premiului Best Smart City Project 2018
- Paula Parvanescu, fost secretar de stat in Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 11:56
Intrarom, subsidiara romaneasca a Intracom Telecom, anunta implementarea cu succes a primului pilot Smart City din Romania, la Alba Iulia.
Pilotul a fost lansat in cadrul evenimentului "Dezbatere Nationala Smart City - Alba Iulia 2018", desfasurat in perioada 8-9 octombrie la Alba Iulia si organizat in colaborare cu municipalitatea albaiuliana, cu scopul de a promova si sustine conceptul de comunitate inteligenta, in contextul celebrarii centenarului romanesc.
Evenimentul recunoaste implicarea si eforturile depuse de municipalitate, organisme guvernamentale si companii pentru dezvoltarea comunitatii Smart City din Alba Iulia, fiind prima initiativa de acest gen din Romania.
Impreuna cu echipa de implementare a proiectului Alba Iulia Smart City, invitati din toata tara si participantii la eveniment au vizionat si testat, alaturi de reprezentantii companiei Intrarom, o serie de solutii Smart City care revolutioneaza infrastructura orasului Alba Iulia.
INTRAROM pune la dispozitia municipalitatii testarea unei solutii complete de iluminare inteligenta, care combina eficienta tehnologiei LED cu avantajele unui gateway de comunicatii multifunctional si care faciliteaza interconectarea cu un numar impresionant de echipamente si senzori IoT (Internet of Things) .
Mai precis, solutiile implementate de catre Intrarom in parcarea din fata stadionului din Alba Iulia constau dintr-un numar de stalpi de iluminare cu LED-uri, avand multiple componente.
Echipati cu... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 11:34
Alba Iulia este primul oras din Romania unde, in urma cu doi ani, a luat startul un program ambitios pentru dezvoltare inteligenta, initiat de catre Marius Bostan, fost Ministru al Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala.
Au fost testate pana acum peste 100 de solutii ale companiilor private, iar pe 8 si 9 octombrie, in cadrul evenimentului Dezbatere Smart City Alba Iulia 2018, reprezentantii primariilor, ai companiilor care ofera servicii catre administratia publica si comunitate, ai mediului universitar si presa vor fi prezenti pentru a vedea rezultatele.
"In urma cu doi ani si jumatate, impreuna cu Mircea Hava am facut o chemare catre industrie sa vina la Alba Iulia. Am plecat cu optimism si incredere in inteligenta si patriotismul romanilor, si asteptarile noastre au fost mai mult decat implinite. Deja peste 100 de solutii inteligente au facut din Capitala de Suflet a Romanilor si Capitala Inteligenta a Romanilor. Am adaugat orasului istoric orientarea pentru urmatorii 100 de ani. Aici se naste viitorul - din trecut, la care adaugam umila noastra contributie. Felicitari Mircea Hava si Echipei Alba Iulia Smart City condusa de catre Nicolaie Moldovan, pentru ca sunt capabili si fac ceea ce spun!", a declarat Marius Bostan, Coordonator al Dezbaterii Nationale Smart City, initiator al proiectului Alba Iulia Smart City.
Spre deosebire de alte evenimente dedicate oraselor inteligente, participantii vor avea posibilitatea de a vedea in functiune, la fata... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 13:53
Orasele interesate de dezvoltarea moderna, in concordanta cu conceptul de smart city, impreuna cu reprezentanti ai mediului privat si universitar, ai Parlamentului, consultanti si experti in domeniu vor fi prezenti pe 16 mai 2018, la Dezbaterea Smart City 2018-2020, de la Bucuresti, Grand Hotel Phoenicia, incepand cu ora 9:00.
Strategii de dezvoltare si finantare pentru dezvoltare
In cadrul Dezbaterii se va discuta despre cele mai noi trenduri si solutii pentru eficientizarea administratiei publice, ce pasi importanti au facut unele orase si ce proiecte doresc sa dezvolte altele.
Companiile private vor afla care sunt nevoile primariilor reprezentate la eveniment si vor putea initia discutii aplicate cu reprezentantii acestora. Reprezentantii Primariei Alba Iulia vor fi prezenti la eveniment si vor discuta despre cum au realizat o strategie de dezvoltare locala bine pusa la punct, dezvoltata pe nevoile orasului.
Alba Iulia a plecat de la o idee lansata in urma cu doi ani si a facut pasi importanti catre transformarea sa intr-un adevarat smart city, devenind un exemplu de urmat pentru restul oraselor care pot vedea la lucru solutiile implementate.
Cum au procedat exact alte orase, cum au gasit finantare si ce sfaturi au consultantii strategici in Smart City, sunt intrebari care isi vor gasi raspunsuri pe larg in cadrul evenimentului. Fonduri de investitii si consultanti in finantare vor indruma primariile asupra celor mai eficiente metode de finantare ale... mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 12:29
Primarii, administratorii oraselor si alti reprezentanti ai institutiilor publice intalnesc pe 23 martie, la Iasi, in cadrul Dezbaterii Smart City 2018-2020, cele mai bune solutii pentru transformarea oraselor in unele prietenoase cu locuitorii, turistii si mediul de afaceri. Evenimentul se va desfasura la Congress Hall, sala Rossini, din Complexul Palas Iasi.
Ziua de 23 martie va reprezenta un maraton al solutiilor propuse de companii cu experienta, dar si de firme aflate la inceput de drum, care vin cu propuneri inovatoare si vor sa ajute comunitatea in care traiesc pentru a simplifica actul administrativ si viata locuitorilor lor.
Si-au anuntat participarea peste 40 de reprezentanti ai oraselor din zona Moldovei si peste 20 de Primarii, dar si reprezentanti ai institutiilor aflate in subordinea primariilor, ai mediului universitar si multe firme private.
De asemenea, reprezentanti ai Primariei orasului Chisinau, din Republica Moldova, vor fi prezenti la eveniment.
Dezbaterea reuneste 35 de speakeri si va incepe la ora 9:00, in prezenta Primarului Municipiului Iasi, Mihai Chirica, a echipei sale de specialisti si va fi condusa de Marius Bostan, initiatorul proiectului Smart City Alba Iulia si fost Ministru al Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala.
"Vestea buna este ca marile municipii romanesti deja sunt preocupate de fructificarea oportunitatilor oferite de dezvoltarea tehnologiilor avansate si sunt atrase de fenomenul smart city incercand sa... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 17:48
Different City-Smart City. Dezbatere Nationala 2017-2020 - evenimentul care reuneste primari, city manageri, specialisti in administratie cu experti in solutii pentru o administrare moderna a oraselor - se va desfasura saptamana viitoare, pe 24 si 25 octombrie la Bucuresti, Ramada Plaza, Sala Terra, incepand cu ora 8:00. Aflata la cea de a doua editie, Dezbaterea ofera cadrul necesar discutiilor si promovarii conceptului de Smart City si contribuie la crearea unei retele de inovare in randul administratiilor publice si a mediului de afaceri, care sa conduca la cresterea calitatii vietii in comunitatile urbane.
Obiectivele evenimentulului sunt:
Accelerarea deciziilor autoritatilor publice pentru adoptarea solutiilor smart in beneficiul cetatenilor, mediului de afaceri, turistilor si administratiei
Promovarea solutiilor inteligente pentru administrarea si functionarea orasului si transformarea lui in Smart City cu ajutorul unor platforme si solutii specifice
Identificarea domeniilor de interes comun pentru viitoarele implementari si parteneriate in domeniul smart city.
Alaturi de autoritati publice locale sunt asteptati sa participe reprezentanti ai companiilor, mediului universitar si ai organizatiilor non-profit. Evenimentul este sustinut de Ambasada Olandei, prezenta doamnei ambasador Stella Ronner- Grubacic fiind confirmata deja. Coordonarea continutului si moderarea dezbaterii este asigurata de Marius Bostan, fost ministru al comunicatiilor si... mai mult
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 12:02