Sistemul de pensii, asa cum arata acum, este falimentar si peste 20-30 de ani nu vom avea bani sa platim pensiile decreteilor, a declarat, joi seara, la B1 TV, ministrul Finantelor, Florin Citu, atragand atentia ca este nevoie urgent de o reforma a acestui sistem.
"Asa cum arata azi sistemul nostru de pensii, avand in vedere ce se va intampla cu cei ca mine, care vom iesi la pensie peste 20 de ani, perioada decreteilor, sistemul de azi de pensii este falimentar. Nu vom avem pensii sa platim pentru ei in 20-30 de ani. Daca ne bazam pe ce este azi, cum se face acest sistem azi de alimentare din contributii si apoi Pilon 2, nu avem pensii. De aceea este nevoie urgenta de reforma intregului sistem de pensii", a explicat Citu.
El a precizat ca sistemul ar trebui reasezat, iar componenta privata sa fie mult mai importanta, deoarece, data fiind problema demografica si plecarea din tara a multora, nu va mai avea cine sa plateasca pensiile.
"Reasezat. Asa cum vad eu, ar fi componenta asta privata sa fie mult mai importanta, pentru ca acolo ai randamente, acolo iti cresti de fapt pensia, in partea cealalta nu. Acolo ai deficit. Dar asta trebuie facuta urgent, pentru ca au facut si tarile dezvoltate care au aceasta problema demografica. Au inceput sa o faca si britanicii, si Noua Zeelanda, si Australia. Si-au dat seama ca nu mai pot sa sustina acest sistem si au facut reforma.
Pentru noi este vital sa o facem azi, pentru ca, va spun, asa cum arata, este falimentar. Si nu... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 23:52
Sistemul pensiilor de stat din Romania are nevoie de o reforma totala, centrata pe contributii si pe fonduri private, pentru a deveni sustenabil, a declarat ministrul de Finante, Florin Citu, intr-un interviu acordat Reuters.
Majoritatea romanilor sunt obligati sa contribuie atat la fondul de pensii de stat, cat si la fonduri private de pensii, in urma unei reforme din 2008.
In septembrie 2020, guvernul liberal trebuie sa faca o majorare de 40% a pensiilor de stat, conform legii pensiilor adoptata de guvernul precedent de stanga, ceea ce va face ca deficitul bugetar sa depaseasca limita de maximum 3% prevazuta de legislatia Uniunii Europene, iar ratingul de tara sa fie redus de catre agentiile de evaluare financiara.
Majorarea pensiilor va face tara mai vulnerabila in urmatorii ani, in conditiile in care natalitatea a crescut puternic dupa 1966 din cauza interzicerii avorturilor, astfel ca numarul pensionarilor va urca puternic dupa 2030, noteaza Reuters.
"Viziunea noastra este pentru un sistem de pensii complet nou, nu doar un proiect de lege nou. Sper ca nu este prea tarziu, pentru ca orice restructurare are nevoie de cateva decenii pentru a deveni eficienta, iar 2030 este dupa colt", a spus Citu.
Cele sapte fonduri private de pensii din Romania administreaza in prezent active in valoare de aproape 13 miliarde de euro si sunt cei mai mari investitori institutionali de la bursa.
Fostul guvern social democrat, care a fost demis prin motiune de cenzura in... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 08:42
Comisia Europeana informeaza, prin intermediul unui document trimis Consiliului European, ca Guvernul de la Bucuresti are, intr-adevar, de gand sa anuleze 10 ani de reforma a sistemului de pensii, renuntand la caracterul obligatoriu al contributiilor la Pilonul II.
In raportul intocmit de Comisia Europeana se arata ca Bruxelles-ul stie de intentia Cabinetului Dancila de a anula obligativitatea platii contributiilor la Pilonul II de pensii pentru cetatenii romani. Mai exact, in document se arata ca:
"Guvernul are in vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul II de pensii. (...) Potrivit declaratiilor publice, Guvernul intentioneaza sa faca transferurile catre Pilonul II optionale si sa ia o decizie pana la sfarsitul lunii iunie 2018, dupa consultarea cu partile interesate.
Aceste transferuri ajung anual la circa 7 miliarde de lei.
O astfel de masura ar reduce deficitul pe termen scurt (...) Cu toate astea, castigurile pe plan fiscal s-ar risipi pe termen lung, in conditiile in care devierea banilor de la Pilonul II ar lasa plata pensiilor varstnicilor doar pe seama contribuabililor.
In plus, o asemenea masura ar putea avea un impact negativ asupra viabilitatii sistemului de pensii si asupra dezvoltarii pietelor de capital.
Transformarea Pilonului II intr-unul optional ar priva Romania de dreptul de a invoca clauza reformei pensiilor din Pactul Fiscal European", se arata in documentul redactat de CE.
Cel care a... mai mult
Vineri, 25 Mai 2018, ora 11:14