Comisia Europeana considera ca, momentan, nu trebuie luata nicio decizie cu privire la aplicarea unor masuri suplimentare in cadrul procedurii de deficit excesiv a Romaniei, in contextul incertitudinilor mari determinate de pandemia de coronavirus, informeaza Executivul comunitar.
CE a prezentat miercuri pachetul de toamna pentru politica economica, care include si o comunicare privind situatia fiscala din Romania.
Comisia reaminteste ca, incepand din aprilie 2020, Romania face obiectul procedurii de deficit excesiv (PDE), ca urmare a incalcarii in 2019 a pragului privind deficitul prevazut in tratat.
Autoritatile romane si-au prezentat in septembrie raportul cu privire la actiunile adoptate ca urmare a recomandarii, iar raportul arata spre o deteriorare a finantelor publice in 2020 din cauza pandemiei de coronavirus.
In prognozele sale de toamna, Comisia estimeaza ca deficitul Romaniei va trece de 10% din PIB in 2020 si va continua sa creasca in anii urmatori.
"Avand in vedere gradul ridicat de incertitudine care persista in contextul pandemiei de coronavirus, Comisia considera ca, in acest moment, nu trebuie luata nicio decizie cu privire la aplicarea unor masuri suplimentare in cadrul procedurii de deficit excesiv a Romaniei", subliniaza Comisia Europeana.
Executivul comunitar precizeaza ca va reexamina situatia bugetara a Romaniei in primavara anului 2021 si va lua masurile necesare, in cadrul procedurii de deficit excesiv, la acel moment, daca va... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 16:15
Deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut la rectificarea bugetara care va fi adoptata in perioada urmatoare, potrivit ministrului Finantelor, Florin Citu.
"Ministerul Finantelor Publice propune o rectificare bugetara cu un deficit de 9,1% din Produsul Intern Brut si o contractie economica de 4,2%", a anuntat Citu, miercuri, intr-o conferinta de presa.
Citeste si: Citu cere procurorului general anchetarea tuturor declaratiilor facute de PSD de la inceputul declararii starii de urgenta pana astazi. "Au instigat la nesupunere" ...citeste mai departe despre "Ministrul Finantelor anunta ca deficitul bugetar urca la 9,1% din PIB la rectificare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 12:27
Ministerul Finantelor Publice cauta, impreuna cu bancile, o solutie pentru amanarea platii ratelor pentru clientii bancilor dupa 1 ianuarie 2021, a declarat, joi, ministrul de resort, Florin Citu, la "Banking Forum Online", mentionand ca una dintre variante poate fi prelungirea sistemului actual.
"As vrea sa amintesc iarasi un program care a fost o negociere nu foarte simpla, amanarea ratelor pentru clientii bancilor, persoane fizice si persoane juridice, cu pana la 9 luni. Este cel mai generos program din Uniunea Europeana. A fost greu pentru ca inseamna costuri pentru sistemul bancar pe care acesta le-a acceptat in aceste conditii dificile, dar uite ca a functionat. Sunt peste 330.000 de clienti care au beneficiat de aceasta facilitate si acum bineinteles ne gandim impreuna cu sistemul bancar, si aceasta este discutia care urmeaza: ce facem dupa 1 ianuarie. Este clar ca economia inca nu si-a revenit si s-ar putea sa avem in continuare nevoie de astfel de facilitati, si atunci trebuie sa gasim, tot impreuna, solutii dupa perioada de 1 ianuarie, ca nici sistemul bancar sa nu sufere, nici clientii bancilor si nici economia. Ideea este ca asa cum am lucrat s-a vazut clar ca poti sa mentii economia, sa ai si crestere si veti vedea ca in trimestrul III vom avea o crestere economica fata de trimestrul II si per ansamblu, atunci cand te asiguri ca toti cei care participa la acest proces economic nu sunt afectati negativ sau nu sunt cei care sustin tot costul. Am incercat sa... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2020, ora 13:25
Ministrul Finantelor, Florin Citu, sustine ca din 15 iunie se vor putea deschide mall-urile, daca se confirma trendul descrescator al cazurilor de coronavirus, aceasta masura de relaxare fiind importanta pentru economie.
"In ceea ce priveste masurile de relaxare, noi nu am inchis niciodata toata economia. Constructiile, investitiile in infrastructura au functionat, tot ce a fost santier a functionat in aceasta perioada, chiar si in perioada de stare de urgenta, dupa aceea am relaxat conditiile in ordine inversa de cum au fost impuse si urmeaza, daca se confirma acest trend descrescator ar cazurilor (de coronavirus n.r.), mall-urile, consumul.
In aceasta perioada consumul online a crescut foarte mult, unii oameni au invatat sa foloseasca consumul online de nevoie, dar o parte importanta a consumului se face prin mall-uri si cred ca aceasta este urmatoarea relaxare.
Din punctul meu de vedere este important sa se asigure conditiile de transport, astfel incat transportul de marfuri sa se faca fara restrictii, pentru ca inseamna si costuri mai reduse de productie, dar aici depinde si de alte piete. Daca nu se intampla altceva pana atunci, cred ca 90% se vor deschide mall-urile din 15 iunie", a precizat Florin Citu, la Digi 24.
Intrebat daca este atat de importanta zona mall-urilor pentru economia romaneasca, seful de la Finante a confirmat ca este importanta pe termen scurt, deoarece "oamenii trebuie sa iasa din casa, dupa ce merg la birou, ca sa poata sa... mai mult
Duminica, 07 Iunie 2020, ora 17:13
Ministrul de Finante, Florin Citu, a afirmat, marti seara, ca pensiile vor creste de la 1 septembrie, dar procentul se va stabili in functie de executia bugetara. Citu sustine ca Legea pensiilor este nesustenabila si trebuie avuta mare grija, intrucat Romania trebuie sa existe si dupa 1 septembrie 2021.
"Pensiile vor creste de la 1 septembrie, dar discutam mai multe scenarii si fiecare va fi prezentat catre premier si catre Guvern cu riscurile aferente. Acele riscuri trebuie stiute de toata lumea. (...) Asa cum este construita Legea pensiilor, fara sursa de finantare, cu aceasta presiune pe termen scurt si pe anul viitor, este nesustebanila, creaza probleme de sustenabilitate Romaniei in urmatorii ani. Eu voi prezenta scenariile pe care le putem finanta in situatia in care suntem astazi, cu cea mai mare criza economica din ultima suta de ani", a declarat Florin Citu, mrti seara, la Realitatea Plus.
Acesta a adaugat: "Putem sa facem o crestere de pensii, dar vom vedea care va fi aceea. Aceste lucruri se vor face dupa ce avem primele sase luni de executie bugetara. Trebuie sa fim foarte, foarte, foarte atenti pentru ca putem sa aruncam economia in haos daca cadem in aceasta directie a poplismului. Romania trebuie sa existe si dupa 1 septembrie anul viitor".
Potrivit legii, pensiile ar trebui majorate la 1 septembrie cu 40%.
...citeste mai departe despre "Citu: Legea pensiilor este nesustenabila. Putem sa aruncam economia in haos" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Mai 2020, ora 22:17
Cresterea pensiilor depinde de executia bugetara, iar in ceea ce priveste dublarea alocatiilor, aceasta nu este cuprinsa in bugetul pentru acest an, a declarat, joi, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
"Daca, in ceea ce priveste cresterea pensiilor, care erau in bugetul initial, am spus foarte clar ca depinde de executia bugetara. Vom vedea cum merge executia bugetara. Presiunile pe buget sunt foarte mari.
Ne uitam la toate categoriile de cheltuieli importante din buget. Trebuie sa facem o reevaluare si vom veni cu o solutie in zilele urmatoare. Deficitul a crescut semnificativ si, repet, trebuie sa fim toti solidari in acest moment", a afirmat Citu.
Ministrul de resort a punctat ca banii pentru dublarea alocatiilor nu sunt inclusi in buget, ceea ce creeaza o presiune suplimentara.
"La alocatii lucrurile au fost clare. Dublarea alocatiilor nu a fost facuta la timp, deci nu sunt bani inclusi in buget, in acest an. Vom vedea cum evolueaza lucrurile, dar o astfel de promisiune in acest moment... Cei care au facut aceasta dublare a alocatiilor nu au indicat sursa de finantare nicaieri. Am tot cerut aceasta sursa de finantare, de unde sa luam banii si nu ni s-a spus. In acest moment cand toate tarile din lume sunt in competitie, se calca in picioare pentru a gasi finantare pentru deficite bugetare record, faptul ca acesti bani nu sunt inclusi in buget, creeaza o presiune suplimentara.
Aici trebuie sa fim clari: dublarea alocatiilor nu este cuprinsa in... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 17:35
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a declarat ca prim-ministrii si ministrii de Finante din ultimii trei ani vor trebui sa explice in Parlament situatia actuala a economiei.
"Eu nu cred ca PSD vrea sa ascunda ceva, cred ca PSD vrea sa fie transparent. Venim, punem totul pe masa. Vom arata cifrele. Trebuie sa venim si sa discutam pentru ca acum stim ce am preluat in Romania, iar cei care sunt responsabili pentru ce am preluat i-am mentionat astazi in postare: Viorel Stefan, Sorin Grindeanu, Tudose, Teodorovici, Viorica Dancila, Ionut Misa. Ei sunt cei care au gestionat economia in ultimii trei ani de zile. Ei trebuie sa ne spuna, sa vina sa ne explice de ce arata economia astazi asa cum am prezentat-o noi", a spus Citu, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Parlamentului.
El a adaugat ca Inspectia economico-financiara a inceput sa efectueze controale acolo unde exista "elemente suspecte" in ceea ce priveste gestionarea banilor publici.
"Am facut lucrul acesta, deja am inceput. Acolo unde vedem elemente suspecte, deja am trimis Inspectia economic-financiar. Continuam. Suntem in discutii si cu Curtea de Conturi. Acum avem imaginea completa a dezastrului si veti vedea ca vor urma si aceste masuri. (...) Analiza este gata, am prezentat si in aceste zile cifrele, deja am trimis acolo unde sunt indicii Inspectia economico-financiara si vom continua", a precizat ministrul.
Florin Citu a scris duminica pe Facebook ca Sorin Grindeanu, Viorel Stefan,... mai mult
Duminica, 02 Februarie 2020, ora 19:04
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, considera ca evaziunea fiscala a ajuns o problema de securitate nationala si anunta ca la inceputul acestui an va introduce in CSAT materialele necesare pentru aprobarea strategiei de informatizare a ministerului si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
"Din punctul meu de vedere evaziunea fiscala a ajuns o problema de securitate nationala. Chiar la inceput de an voi introduce in CSAT materialele necesare pentru aprobarea strategiei de informatizare a ANAF si MFP ca obiectiv de importanta nationala.
Concomitent voi face toate demersurile ca incepand din acest an ANAF sa efectueze cel mult un control complex pe an la companiile din Romania, indiferent de marimea lor. (Exceptie fac cazurile de flagrant/sesizari)", a scris vineri, pe pagina sa de Facebook, ministrul Finantelor.
Premierul Ludovic Orban declara la mijlocul lunii decembrie ca Romania are cea mai mare evaziune si cel mai mic grad de colectare al TVA din Uniunea Europeana.
"Suntem tara care avem cea mai mare evaziune pe TVA. Avem cel mai mic grad de colectare de TVA de la nivelul UE. Eu cred ca TVA-ul de 19% este un TVA rezonabil, un TVA care poate asigura suportul alimentarii bugetului de stat cu resurse suficiente. Evident ca trebuie imbunatatita colectarea TVA, dar pentru imbunatatirea colectarii TVA-ului si ANAF-ul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa schimbe obiceiurile. Trebuie informatizat ANAF-ul", a precizat Ludovic Orban.
Citeste mai departe... mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 12:05
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, afirma, miercuri, ca eliminarea supraaccizei a redus pretul la pompa si, "pentru ca lumea sa nu inceapa anul cu stiri contradictorii", precizeaza ca Ministerul a recalculat nivelul accizei, in functie de legea promulgata si de Codul fiscal, care actualizeaza acciza in functie de indicele de crestere a preturilor de consum.
"Vesti bune din prima zi a anului 2020. Am avut dreptate din nou (PSD iar a mintit). Eliminarea supraaccizei a redus pretul la pompa", a scris, miercuri, Florin Citu pe Facebook.
Ministrul a facut o serie de precizari, "pentru ca lumea sa nu inceapa anul cu stiri contradictorii".
"Dupa ce legea care elimina supraacciza a fost promulgata, MFP a recalculat nivelul accizei care sa tina cont de legea promulgata si de articolele 342 si 442 din Codul fiscal. Cele doua articole actualizeaza acciza in functie de indicele de crestere a preturilor de consum publicat de INS", a precizat Citu.
Acesta a postat si doua fotografii care arata preturile carburantilor la diferite pompe.
Ministerul Finantelor a decis marti sa majoreze accizele la carburanti, care intrasera in vigoare cu numai o zi inainte, in urma promulgarii de catre presedintele Iohannis si publicarii in Monitorul Oficial a legii de eliminare a supraaccizei.
Astfel, Finantele au decis, marti, la ora 19, ca ieftinirea de 45 de bani/l cu tot cu TVA efectuata de Parlament este prea mare, dar si ca nivelul minim al accizelor din UE este prea mic,... mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 15:45