Ministrul de Finante, Florin Citu, spune ca plata pensiilor si a salariilor va depinde de executia bugetara si ca pana acum, cu toate criticile opozitiei, s-a reusit plata salariilor si pensiilor, chiar inainte de termen.
O reevaluare a cheltuielilor bugetare se va face la jumatatea anului si tot atunci va exista o imagine corecta a administrarii banilor publici, mai spune ministrul.
Florin Citu a declarat ca pentru luna aprilie cifrele sunt unele optimiste, ca incasarile sunt mari, dar si ca deficitul bugetar este dublu.
"Cifrele pentru luna aprilie sunt mai bune decat ne asteptam, incasarile sunt mai mari, dar deficitul este dublu. Cheltuielile au crescut foarte mult. Nu doar plata pensiilor si salariilor depinde de executia bugetara. De aceea urmarim in fiecare luna executia bugetara.
Pana acum, cu toate criticile, am reusit sa platim pensiile, salariile, ajutoarele sociale, la timp, unele chiar mai devreme. Am reusit sa ne imprumutam si asta este o performanta, sa ne imprumutam mai ieftin cu un punct procentual decat s-a imprumutat PSD.
Vom merge pe aceeasi strategie, o sa fim precauti in administrarea finantelor publice si vom directiona banii publici acolo unde avem randament. In prima parte banii au fost directionati catre toate sectoarele, in faza a doua directionam acolo unde este randament", a declarat Florin Citu, joi seara, la Realitatea Plus.
Ministrul de Finante este optimist si spune ca, desi economia va inregistra o scadere, aceasta va... mai mult
Joi, 07 Mai 2020, ora 23:06
Deficitul nu va depasi in acest an 3,6% din PIB si taxele nu vor fi majorate, indiferent de situatie, a declarat, marti seara, la Realitatea Plus, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
"Indiferent de situatie, in anul acesta deficitul nu va depasi 3,6% din PIB si nu crestem taxele. Constrangerile mele sunt doua si tin foarte mult la ele: deficitul nu poate depasi 3,6% din PIB si nu introducem taxe. Pietele financiare nu sunt interesate de titluri de can can sau de nu stiu ce senator care vrea sa mai castige un mandat. Ei vor sa stie daca Romania creste probabilitatea de a plati datoria sau scade aceasta probabilitate. De aceea trebuie sa fim foarte atenti cand comunicam si mesajul meu pentru pietele financiare este ca nu depasim deficitul de 3,6% din PIB si nici nu crestem taxe. Primul lucru pe care l-am facut cand am ajuns la minister a fost sa cer situatia reala a deficitului bugetar. Situatia reala era ca va fi peste 4%. Bugetul pentru anul trecut a fost construit pe un deficit de 2,76%. Necesarul de finantare a fost construit pe un deficit de 2,76%. Deci, diferenta trebuia acoperita de undeva si aveam doua variante: imprumuturi sau taxe si taieri de cheltuieli", a mentionat Citu.
Potrivit ministrului de resort, chiar daca Romania s-a imprumutat cu aproape 14 miliarde de euro in plus fata de cat de previzionase, s-a reusit sa se faca economii la dobanzi de circa 700 de milioane de lei.
"Ca sa acopar acel deficit, a trebuit sa ne imprumutam. Am mers in... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 11:30
Executia bugetara de pana acum este ingrijoratoare, la 10 luni vom avea tot crestere pe deficit, iar situatia confirma cele mai mari temeri ale noastre, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Florin Citu, ministrul Finantelor Publice.
"Executia bugetara de pana acum este ingrijoratoare. La zece luni vom avea tot crestere pe deficit. Situatia confirma cele mai mari temeri ale noastre referitoare la situatia bugetara. Toate datele le voi prezenta saptamana viitoare intr-o conferinta de presa. De asemenea, va anunt ca am semnat amanarea concursului pentru ANAF, pana in martie anul viitor", a spus Citu.
Bugetul general consolidat a incheiat primele noua luni din acest an cu un deficit in crestere la 2,6% din Produsul intern brut, respectiv 26,97 miliarde de lei, cifra care reprezinta o majorare de 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele publicate recent de Ministerul Finantelor Publice.
In intervalul ianuarie - septembrie 2018, bugetul consolidat a consemnat un deficit de 16,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din PIB. mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 15:54
Senatorul PNL Florin Citu acuza Ministerul de Finante si Comisia de Prognoza ca au masluit datele rectificarii bugetare, reducand veniturile programate si crescand deficitul.
Mai exact, afirma liberalul, Legea bugetului de stat a fost votata in Parlament cu venituri de 159 miliarde lei si un deficit de 18.7 miliarde lei dupa primele sase luni. Iar documentele care insotesc rectificarea bugetara au falsificat aceste date, subliniaza Florin Citu.
"Datele in documentele pentru rectificarea bugetara sunt false! Toti vinovatii vor raspunde! Angajatii din MFP si cei din CNSP care au masluit datele rectificarii bugetare cu doua miliarde lei vor raspunde personal si penal. La fel si cei din Curtea de Conturi care au fost partasi la acest fals in acte si la furtul din banul public.
Legea bugetului de stat a trecut prin parlament si a fost votata cu venituri de 159 miliarde lei si un deficit de 18.7 miliarde lei dupa primele sase luni. Documentele care insotesc rectificarea bugetara au falsificat aceste date. Aceste documente "arata" ca:
- veniturile pentru prima jumatate a lui 2019 ar fi trebuit sa fie 157.6 miliarde lei (mai mici cu 1.4 miliarde lei fata de ce a fost votat in Parlament)
- si un deficit de 20.6 miliarde lei (mai mare cu 1.9 miliarde lei fata de cel votat in Parlament) ", scrie Florin Citu pe Facebook.
Foto: Florin Citu
"De ce au facut asta?"
Florin Citu spune ca Ministerul de Finante si Comisia de Prognoza au recurs la aceste fapte... mai mult
Marti, 13 August 2019, ora 11:23
Senatorul PNL Florin Citu a declarat, luni, ca rectificarea bugetara care urmeaza sa fie adoptata de Executiv in sedinta de azi este ilegala.
Citu sustine ca aceasta incalca legea responsabilitatii fiscal-bugetare si legea bugetului, cerand totodata presedintelui Curtii de Conturi "sa-si faca datoria".
"Este din punctul meu de vedere o rectificare care incalca legile in vigoare, deci o rectificare ilegala. In primul rand, legea responsabilitatii fiscal-bugetare spune foarte clar la articolul 15 ca rectificarile bugetare se bazeaza pe concluziile raportului semestrial privind situatia economica si bugetara publicata. Daca ne ducem la raport, vedem ca avem o situatie ingrozitoare la venituri si in ceea ce priveste deficitul.
In primul rand, la venituri avem o gaura de noua miliarde de lei, fata de ce era programat, iar deficitul bugetar este mai mare decat cel care a fost aprobat prin legea bugetului in Parlament (...) . In aceste conditii, este ilegal sa ai o rectificare bugetara pozitiva", a afirmat Florin Citu pentru RFI Romania.
De asemenea, liberalul adauga ca rectificarea incalca si legea bugetului, "pentru ca nu era permis ca deficitul bugetar sa fie mai mare decat cel care a fost aprobat in legea bugetului de stat. Trebuia sa se faca corectiile inainte sa avem aceasta rectificare".
El a mai spus ca va cere o ancheta parlamentara pentru rectificarea bugetara.
Precizam ca Guvernul va adopta, in sedinta de azi, cele doua proiecte de ordonanta pentru... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 10:36
Cu toate ca guvernantii se lauda cu cresterea economica a Romaniei, in termeni reali aceasta a fost zero in 2018, atrage atentia senatorul PNL Florin Citu.
"Dragnea minte! Intai despre prezentarea informatiilor in termeni nominali si nu reali. Presupunem ca in 2017 au fost produse in Romania doua bunuri de consum, oricare. Pretul pentru fiecare produs era de 10 lei. Atunci PIB-ul nominal al Romaniei in 2017 a fost de 20 de lei.
Acum sa presupunem ca in 2018 au fost produse tot 2 bunuri de consum. Dar acum pretul este de 15 pentru fiecare produs. Astfel in 2018 PIB nominal al Romaniei a fost de 30 de lei. Dragnea va spune ca economia duduie si PIB-ul a crescut cu 50%. Dar in termeni REALI cresterea economica a fost ZERO! Dictatorii folosesc aceasta metoda in timp ce forteaza cresterea preturilor", a scris Florin Citu pe Facebook.
Senatorul liberal subliniaza ca preturile din economie au crescut anul trecut cu aproximativ 7% si acuza PSD ca a premeditat cresterea inflatiei.
"In Romania, in 2018, preturile din economie au crescut cu aproximativ 7%!!! Este clar acum ca PSD a premeditat cresterea inflatiei", precizeaza Florin Citu.
El mai atrage atentia ca veniturile fiscale se afla la cel mai mic nivel din istorie, anul trecut reprezentand 15%, mai putin cu 1,4% fata de 2017.
"Veniturile fiscale sunt la cel mai mic nivel din istorie. Masurate asa cum se masoara in toata lumea civilizata sau nu, ca procent din PIB. In 2018 veniturile fiscale reprezinta 15%... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 12:24
Senatorul PSD Florin Citu face acuzatii foarte grave, intr-o postare pe Facebook. El sustine ca cifrele din executia bugetara pe 2018, care va aparea in ianuarie, sunt false si ca Darius Valcov cere angajatilor de la Finante sa masluiasca datele.
"Darius Valcov confirma criza! Cifrele prezentate de Darius Valcov sunt masluite. #fakenews", sustine senatorul PNL, in postarea pe Facebook.
El povesteste ca a fost sunat de cineva din Ministerul Finantelor, care i-a spus ca Darius Valcov, consilierul premierului Viorica Dancila, le cere angajatilor de acolo sa masluiasca cifrele, pentru ca rezultatul sa iasa asa cum vrea el.
"Datele OFICIALE despre executia bugetului in 2018 apar dupa 25 ianuarie 2019. Doar atunci MFP are situatia EXACTA si FINALA a executiei bugetare.
Aseara tarziu am fost sunat din MFP si mi s-a spus ca aceste cifre nu sunt reale.
Mai mult, si asta este foarte grav, Darius Valcov le cere angajatilor de la finante sa masluiasca datele in asa fel incat executia finala sa arate exact asa cum a anuntat el. Adica sub 3%", spune senatorul PNL.
Florin Citu anunta si ce va face pentru a-i opri si pedepsi pe cei care vor sa masluiasca datele oficiale:
"Pentru a-i opri si a-i pedepsi pe cei responsabili este nevoie de trei lucruri:
- alo institutiile statului, se aude? (Curtea de Conturi, Procuratura, CSAT...)
- Ii cer public lui Teodorovici sa permita ca o echipa de experti ai opozitiei sa verifice corectitudinea executiei bugetare.... mai mult
Marti, 01 Ianuarie 2019, ora 12:51
Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, miercuri, ca-l va chema pe ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, la o sedinta de coalitie pentru a face o informare la zi cu privire la executia bugetara si la proiectul bugetului de stat. El a spus ca nu are o imagine a situatiei.
"Vom discuta cu colegii din PSD ca ministrul de Finante sa ne faca o informare la zi cu privire la executia bugetara pana la finele lunii octombrie si cu obiectivele care trebuie atinse pana la sfarsitul anului, prin urmare care mai este nevoia de finantare, daca mai este nevoie de finantare si ce solutii se intrevad in acest sens, precum si cu proiectia bugetului anului 2019.
Cred ca in aceasta saptamana vom reusi sa facem aceasta discutie, in asa fel incat la nivelul Guvernului sa se poata avansa pe acest subiect cat mai mult", a declarat Calin Popescu Tariceanu.
El a precizat ca ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, va fi chemat la o sedinta a conducerii coalitiei de guvernare, nu la o intalnire cu parlamentarii ALDE.
"O sedinta in care sa avem posibilitatea sa ne formam o imagine completa asupra executiei bugetare pe anul acesta. Nu am niciun fel de imagine pana nu facem discutia. Acesta e sensul discutiei - sa ne faca o prezentare. Inteleg ca la nivelul guvernului se discuta despre nevoia unei a doua rectificari bugetare si vrem sa aflam mai multe detalii", a adaugat liderul ALDE.
Atentionat de jurnalisti ca subiectul rectificarii bugetare a fost discutat de... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 19:40
Romania are un "deficit fiscal evident" la executia bugetara pe luna februarie, dar pentru a ascunde acest lucru si pentru a merge inainte cu legea salarizarii unitare Ministerul de Finante a inclus in luna februarie si... zilele de 1 si 2 martie, sustine senatorul liberal Florin Citu, care asteapta explicatii si cere anchete.
"V-am tot spus ca Dragnea si PSD sunt in stare de orice. Pentru a fi siguri, dar foarte siguri, ca nu intra in deficit in februarie, PSD si Liviu Dragnea au modificat calendarul. Da, ati auzit bine! Acesti oameni providentiali au hotarat ca luna februarie si luna martie trebuie modificate.
Concret, Ministerul de Finante in executia bugetara a lunii februarie a inclus si zilele de 1 si 2 martie. De ce? Pentru ca asa 'vrea' muschii lor. Asa au mai 'ciupit' din veniturile lunii martie, care sunt mai mari datorita cresterilor salariale. Daca inchideau executia cum ar fi fost legal numai pe februarie, n-ar fi avut surplus la venituri din majorarile de salarii (...)
Asa ceva nu s-a mai facut pana acum. Astfel, ar trebui sa ne asteptam ca, pentru acea executie bugetara care sa le si placa, sa se inventeze si a 13-a luna. Luna lui Dragnea", a dezvaluit pe Facebook Florin Citu..
Citeste mai multe despre situatia ingrijoratoare a bugetului si revenirea declarata in februarie:
Situatie ingrijoratoare a bugetului in ianuarie: Veniturile au scazut, cel mai mult incasarile din TVA, cheltuielile au crescutFiscul spune ca isi revine dupa socul din... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 13:51