Romania a fost invadata de propuneri care mai de care mai inedite pentru circuite turistice. De la circuitul Dracula, la Ceausescu, sau cel al forturilor din jurul Bucurestiului, toate au atras atentia jucatorilor de pe piata si a turistilor.
Ce s-a intamplat, insa, pe drumul dintre propunere si realizari?
In timpul mandatului sau, fostul ministru al Turismului Elena Udrea a anuntat infiintarea "traseului rosu", adica un circuit turistic care sa cuprinda obiectivele turistice legate de Ceausescu.
In anul 2011, acelasi ministru a declarat ca pregateste un circuit turistic la cele 30 de forturi vechi din jurul Capitalei. A urmat circuitul balnear din nordul Capitalei sau circuitul la manastirile din Bucuresti.
Doi ani mai tarziu, autoritatile locale anuntau ca vor amenaja un circuit turistic pe lacurile din Bucuresti. Investitia se ridica la 20 de milioane de euro, iar o parte din bani vin din fonduri europene.
Fie ca este vorba de autoritatile locale sau de ministri ai Turismului, toti sunt de parere ca Romania are nevoie de circuite turistice tematice.
Specialistii din domeniu nu ii contrazic, insa subliniaza ca acestea nu ar trebui sa ramana la stadiul de propuneri.
"Nici un circuit turistic anuntat nu a fost implementat de autoritati. Pana acum avem proiecte si idei", a declarat Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului si presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).
Totusi, jucatorii de pe piata spun ca turistii... mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 07:10
Primaria Capitalei va amenaja un circuit turistic pe lacurile din Bucuresti, in valoare de 20 de milioane de euro, o parte fiind finantata din fonduri europene. Specialistii in turism sunt sceptici insa ca acest proiect va atrage turistii straini si va revigora turismul din Bucuresti.
In urma cu peste doi ani, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti depunea o cerere de finantare din fonduri structurale pentru proiectul "Amenajare Circuit Turistic pe lacurile Floreasca si Tei".
In cadrul acestui proiect vor fi amenajate sase porturi turistice, 12 debarcadere pentru ambarcatiunile mici de agrement si ambarcatiunile turistice, doua amfiteatre cu cate 240 de locuri fiecare si o sala polifunctionala cu o capacitate de 360 de locuri si o suprafata de 260 metri patrati, dar si trei piscine destinate agrementului si trei pavilioane pentru activitati culturale si de agrement.
Vin turistii straini sa vada lacurile din Bucuresti?
"Cred ca un asemenea proiect este foarte util. Singurul element cheie este cui i se adreseaza acest proiect", a declarat pentru Business24 Traian Badulescu, consultant in turism.
"Pentru bucuresteni ar fi un mare beneficiu, o zona de agrement mult mai dezvoltata, dar important este sa atragem turistii straini. Eu zic ca acest proiect se va putea implementa intr-un proiect mai mare de promovare turistica a Bucurestiului", a spus Badulescu.
Acesta crede ca circuitul turistic care va fi dezvoltat pe lacurile din Bucuresti ar putea avea... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 07:10
Capitala va avea un circuit turistic pe lacurile Floreasca si Tei, care va include porturi turistice, debarcadere, piscine, dar si sali pentru activitati culturale si agrement, potrivit unui proiect al carui contract de finantare a fost semnat de primarul Sorin Oprescu si vicepremierul Liviu Dragnea.
Proiectul, realizat prin Programul Operational Regional - Axa prioritara 5, costa 88.355.487,98 de lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 23.519.736,61 lei, primaria Capitalei urmand sa asigure restul bugetului necesar.
"Am evitat si am sa evit sa semnez un contract si sa-l trimit in plic la un coleg primar sau presedinte a unui consiliu judetean. Prin acest demers (semnarea contractului in prezenta partenerilor - n.r.), vreau sa se inteleaga ca, si dupa semnare, ministerul ramane un partener activ", a declarat, marti, vicepremierul Liviu Dragnea, la sediul Ministerului Dezvoltarii si Administratiei Publice, unde a fost semnat contractul de finantare a proiectului "Amenajarea circuit turistic pe lacurile Floreasca si Tei si zona adiacenta lor".
La randul sau, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca "acest proiect reprezinta un segment din cei 60 de kilometri din salba de lacuri a Capitalei, de la Straulesti la Pantelimon, respectiv un segment de mijloc care presupune mai putini bani pentru amenajare".
"Plecam din Herastrau, prin ecluza, in Parcul Bordei, respectiv Lacul Bordei, apoi in Lacul Floreasca si ajungem in Lacul Tei.... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 09:03
Doua circuite turistice se vor amenaja pe lacurile Floreasca si Tei din Bucuresti, a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, vineri, la o conferinta de presa.
"In parteneriat cu Primaria generala Bucuresti vom realiza doua proiecte noi care vizeaza amenajarea circuitului turistic pe lacurile Floreasca si Tei, precum si unul pentru echiparea ambulatoriului Spitalului Clinic Foisor", a afirmat ministrul Eduard Hellvig.
Primarul general a precizat ca primele cereri de prefinantare pentru faza a doua a proiectului de la Glina au fost aprobate.
"Pentru Glina, faza a doua costa 270 milioane euro. Mai mult decat dorinta, suntem la inceputul putintei. S-au aprobat primele cereri de prefinantare", a spus Oprescu. mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 17:08