Ministrii de Finante din zona euro si-au dat vineri acordul pentru eliberarea urmatoarei transe de 1,5 miliarde de euro din programul de ajutor in valoare de 10 miliarde de euro destinat Ciprului.
Transferul fondurilor se va realiza la sfarsitul lunii septembrie, dupa aprobarea oficiala a Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul de sustine a zonei euro, a indicat Eurogrupul intr-un comunicat dat publicitatii la sfarsitul reuniunii de la Vilnius, transmite AFP.
Decizia zonei euro a fost luata dupa prima misiune de evaluare a troicii (Comisia Europeana, Banca Central Europeana si Fondul Monetar International), care s-a incheiat cu rezultate pozitive. 'Autoritatile cipriote au luat masuri decisive pentru a stabiliza sectorul financiar, a indeplini obiectivele bugetare si a avansa reformele structurale', se arata in comunicatul ministrilor de Finante din zona euro.
In ceea ce priveste Fondul Monetar International, un alt creditor al Ciprului, acesta trebuie sa se pronunte in data de 16 septembrie cu privire la acordarea unei noi transe de 86 milioane de euro.
Dupa lungi negocieri troica FMI, CE, BCE a acceptat la finele lunii martie sa acorde Ciprului un imprumut de 10 miliarde de euro, in schimbul unui plan de masuri economice (cresteri de impozite, privatizari, etc.) si a restructurarii drastice a sectorului sau financiar.
Pana acum Mecanismului European de Stabilitate a acordat Ciprului imprumuturi in valoare de trei miliarde de euro. mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 15:01
Guvernul sloven de centru stanga a adoptat joi in consiliul de ministrii un plan de asanare a finantelor publice care va fi transmis si Comisiei Europene, in ideea de a evita solicitarea unui program de asistenta financiara internationala, a anuntat premierul sloven Alenka Bratusek.
Intr-o conferinta de presa, Alenka Bratusek, care a devenit premier acum sase saptamani, a subliniat ca planul este unul crucial pentru asanarea sectorului bancar si pentru stimularea cresterii economice, transmite AFP.
Sectorul bancar sloven se confrunta cu credite cu probleme in valoare de aproximativ sapte miliarde de euro, aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, ceea ce ar putea forta Slovenia sa devina a sasea tara din zona euro care solicita un program de ajutor, dupa Cipru, Spania, Portugalia, Irlanda si Grecia.
Pentru a evita conditiile drastice impuse Ciprului de Uniunea Europeana in schimbul ajutorului international, autoritatile de la Ljubljana au decis joi sa vanda 15 companii de stat, inclusiv a doua mare banca din Slovenia, NKBM, cea mai mare companie de telecomunicatii, Slovenian Telekom, si compania aeriana nationala, Adria Airways.
TVA va creste la 22%, dar nu se va introduce un impozit de criza
De asemenea, premierul Alenka Bratusek a informat ca Taxa pe Valoarea Adaugata va creste de la 20 pana la 22%, incepand cu luna iulie, iar o noua taxa pe proprietate va fi introdusa de la 1 ianuarie 2014. Ministrul de Finante, Uros Cufer, a estimat ca pachetul va... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 17:51
Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, va aplica o taxa de 30% sumelor mai mari de 100.000 de euro din depozitele bancare, in cadrul acordului de ajutor financiar aprobat de Eurogrouop, a anuntat, luni un purtator de cuvant al guvernului cipriot.
Depozitele bancare sunt garantate in limita a 100.000 de euro, scrie AFP.
Ministrii de Finante din zona euro au aprobat in noaptea de duminica spre luni un acord care prevede sprijinirea Ciprului printr-un pachet de imprumutri externe de 10 miliarde de euro, conditionat insa de o restructurare dura a sectorului bancar.
Cipru trebuie sa inchida a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki). Depozitele mai mici de 100.000 de euro vor fi preluate de Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit din tara.
Bank of Cyprus va prelua de la Cyprus Popular Bank si o datorie de 9 miliarde de euro catre mecanismul de lichiditate de urgenta al Bancii Centrale Europene. Depozitele de peste 100.000 de euro de la Cyprus Popular Bank vor fi plasate la un loc cu activele neperformante, intr-o banca "toxica", unde sunt asteptate pierderi mari.
Depozitele negarantate de la Bank of Cyprus urmeaza sa ramana blocate pana la recapitalizarea bancii.
Criza din Cipru s-a agravat saptamana trecuta, dupa ce Parlamentul a respins marti versiunea initiala a unei taxe bancare, care viza depozitele din bancile cipriote, inclusiv cele mai mici de 100.000 de euro. Taxa era o conditie pentru eliberarea imprumuturilor de 10... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 14:30
Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a avertizat inca o data Ciprul, intr-un interviu aparut in ziarul Welt am Sonntag, ca ramanerea sa in zona euro depinde de proiectul planului de salvare in curs de negociere cu troica finantatorilor internationali.
In contextul in care ministrii de finante din zona euro urmeaza sa se reuneasca duminica, la ora 17.00 GMT, la Bruxelles pentru a incerca sa puna la punct planul de salvare ce va permite Ciprului evitarea falimentului, demnitarul german a lasat deschisa eventualitatea unui esec, relateaza AFP.
"Aici si acum, in timp ce negocierile sunt in curs, nu pot absolut deloc sa va spun cu siguranta" daca Uniunea Europeana va accepta sa ajute Ciprul, a recunoscut el.
"Cand troica va considera ca exista un proiect ce aduce o rezolvare problemelor Ciprului, conform regulilor, numai atunci Eurogrupul va putea sa ia in discutie aceasta chestiune", a adaugat Schauble.
"Regulile trebuie respectate"
"Þarile din zona euro vor sa ajute Ciprul, insa regulile trebuie respectate, ajutorul trebuie sa fie adecvat, iar programul sa atace problemele de la radacina", a continuat ministrul german de finante.
Una din conditiile cerute Ciprului a fost ca "veniturile mai mici de 100.000 de euro sa nu fie afectate" de masurile avute in vedere, a precizat el.
"Responsabilii ciprioti trebuie sa spuna adevarul populatiei lor. Propunerea noastra nu a fost niciodata sa ii implicam pe deponenti. Pozitia Germaniei a fost aceeasi cu... mai mult
Duminica, 24 Martie 2013, ora 10:34
Zona euro nu ii va mai impozita pe deponentii din Cipru cu mai putin de 100.000 de euro in contul lor, dar decizia finala va reveni autoritatilor cipriote, au declarat luni seara pentru AFP surse apropiate discutiilor.
"Zona euro este in favoarea taxei zero pentru micii deponenti", a declarat o sursa dupa o conferinta telefonica a ministrilor de finante ai Uniunii Monetare. Dar "decizia depinde de ciprioti", a indicat o a doua sursa europeana.
Intr-un comunicat citit dupa o reuniune de mai mult de doua ore, ministrii de finante ai zonei euro au indicat ca "autoritatile cipriote vor introduce mai multa progresivitate in ceea ce priveste taxa exceptionala pe depozitele bancare... cu conditia ca aceasta sa nu modifice valoarea totala a ajutorului financiar (n.r al europenilor si de la FMI)".
Sambata in zori, Eurogrupul, BCE si FMI au ajuns la un acord asupra unui plan de salvare de maximum 10 miliarde de euro pentru Cipru in schimbul unei taxe exceptionale pe depozitele bancare ce va aduce un venit de 5,8 miliarde de euro.
Confruntandu-se cu proteste, autoritatile cipriote au lucrat luni la o noua propunere ce ar limita impactul asupra micilor deponenti.
"Zona euro continua sa sustina ideea ca micii deponenti ar trebui tratati in mod diferit fata de marii deponenti si reafirma importanta de a garanta in totalitate depozitele ce ating pragul de 100.000 de euro", afirma Eurogrupul in comunicat.
Presedintele sau, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a profitat de... mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 09:31
Conditiile ajutorului financiar acordat Ciprului arunca in aer principiile europene: uniunea bancara, ajutorul Bancii Centrale Europene si lupta cu datoriile suverane. Scuza? Altfel se lucreaza cu un spatiu economic off-shore.
Uniunea Europeana (UE) a mai inventat o metoda prin care impune un plan financiar de salvare a unui stat aflat in dificultate. Statul respectiv este Cipru, economie care face parte din zona euro. Suma pe care urmeaza sa o primeasca este de 10 miliarde euro. Pana aici, nimic neobisnuit.
Ceva cu totul special urmeaza abia acum: pentru ca povara imprumutului sa fie mai mica, UE si Cipru au convenit sa taxeze toate depozitele bancare aflate in bancile cipriote.
Schema de taxare este, la aceasta ora, (pentru ca se poate ca lucrurile sa se mai schimbe si sa mai negocieze) de tipul urmator: toate depozitele bancare mai mici de 100.000 euro vor fi taxate cu 6,75 de procente, iar cele mai mari de 100.000 euro vor fi taxate cu 9,9%. In plus, cota unica de impozitare a profitului companiilor va creste de la 10% la 12,5%.
Taxarea depozitelor, incalcarea proprietatii
Ideea taxarii depozitelor este ciudata din cateva puncte de vedere. In primul rand, exista mari semne de intrebare fata de intrarea cu forta in depozitele unor persoane fizice sau juridice. Exista deja o contestare a acestei masuri din punctul de vedere al incalcarii dreptului de proprietate. O astfel de masura ar avea toate sansele sa fie respinsa de Curtea Constitutionala din orice... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 12:26
Gigantul rus de gaze Gazprom a facut autoritatilor cipriote o propunere privind oferirea unui sprijin financiar sectorului bancar al tarii in schimbul dreptului de a extrage gaze naturale in zona economica exclusiva a Ciprului.
Conducerea Gazprom a trimis deja o scrisoare in acest sens presedintelui Ciprului, Nicos Anastasiades, relateaza luni canalul de televiziune cipriot Sigma TV, preluat de presa economica din Rusia.
Gazprom este dispus sa finanteze restructurarea sistemului bancar din Cipru in schimbul controlului asupra unui numar semnificativ de rezerve de gaze naturale cipriote. In schimb, Ciprul nu va mai trebui sa accepte conditiile stricte ale creditorilor internationali.
Potrivit unor surse ale postului de televiziune mentionat, presedintele cipriot Nicos Anastasiades a respins deja oferta Gazprom, exprimandu-se in favoarea taxei exceptionale la depozitele bancare.
In ajun, presa britanica estimase la 2 miliarde de euro pierderile pe care le-ar putea suferi cetatenii rusi si ucraineni, care isi pastreaza banii in bancile din Cipru, in urma impozitarii suplimentare cerute autoritatilor cipriote de catre creditorii internationali in cadrul planului de asistenta financiara in valoare de 10 miliarde de dolari.
Zvonurile privind introducerea unei taxe exceptionale la depozitele bancare circula de la sfarsitul lunii februarie si de atunci zilnic din Cipru au migrat 100-150 milioane de euro.
La 15 martie, oficiali ai UE au amenintat Cipru ca nu va... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 11:14
Cipriotii si rezidentii straini din insula mediteraneana se afla in stare de soc dupa anuntul facut de Bruxelles referitor la acordul asupra unui plan de salvare de maxim 10 miliarde de euro, ce include o taxa exceptionala pentru depozitele bancare.
Parlamentul urmeaza sa voteze in principiu duminica asupra acestei taxe fara precedent inainte ca bancile sa isi redeschida portile marti dimineata, in contextul in care luni este zi libera, relateaza France Presse.
Presedintele cipriot Nicos Anastasiades urmeaza sa revina sambata seara la Nicosia, dupa deplasarea sa la Bruxelles, si se va intalni duminica cu membrii guvernului in cadrul unei reuniuni de urgenta, a transmis agentia de stat CNA.
Aceste colectari, menite sa stranga 5,8 miliarde de euro, vor fi aplicate tuturor persoanelor care locuiesc pe insula mediteraneana, de la angajati ciprioti la oligarhi rusi.
Tweet-urile postate de oameni nemultumiti se inmulteau sambata pe internet, desi acordul nu a prins prima pagina a presei scrise, intrucat negocierile s-au incheiat tarziu in noapte la Bruxelles. Chiar dupa anuntarea acordului, zeci de ciprioti si straini, foarte numerosi pe insula, se adunasera deja in fata bancilor pentru a-si retrage banii din ATM-uri.
"Este o catastrofa", a declarat un barbat in varsta de 45 de ani venit sa isi retraga banii, dar care nu a vrut sa isi dezvaluie numele. Insa aceste retrageri nu le vor salva conturile, potrivit lui Marios Skandalis, vicepresedintele Institutului... mai mult
Sambata, 16 Martie 2013, ora 16:15
Oficialii ciprioti considera ca disputele politice interne din Germania si "invidia" fata de rolul de centru financiar al Ciprului submineaza eforturile pentru finalizarea unui plan european de salvare de la faliment a acestei insule, transmite AFP.
Oficialii de la Nicosia discuta inca din luna iunie a anului trecut un plan de salvare cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana. Potrivit propriilor estimari, Ciprul ar avea nevoie de 17 miliarde de euro, dintre care 10 miliarde de euro pentru sprijinirea bancilor.
Insa politicienii germani au criticat acest plan de ajutor sustinand ca insula este un paradis fiscal pentru evazionisti si cei care practica spalarea de bani.
"Aceasta chestiune a devenit un subiect politic din cauza alegerilor din Germania", a declarat pentru AFP o sursa din interiorul guvernului cipriot. "Noi vrem sa respectam toate recomandarile FMI si ale Eurogrupului pentru a ne asigura ca aceste acuzatii vor disparea", a precizat sursa guvernamentala referindu-se la acuzatiile de spalare de bani. Sursa a mai spus ca un alt motiv al acestor acuzatii este ca "anumite tari ar dori sa obtina o parte din partea ocupata de Cipru pe harta centrelor financiare".
Fostul ministru cipriot de finante Michalis Sarris a apreciat ca problema spalarii banilor continua sa revina, deoarece este vorba de un "subiect picant", care se vinde bine in media din Germania in contextul campaniei electorale din aceasta tara. "Cipru... mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 17:28