Dupa mai bine de sase luni de discutii, statele membre ale Uniunii Europene si Parlamentul European au ajuns la un consens asupra modalitatilor de salvare a bancilor cu probleme, aplicabile de la 1 ianuarie 2016. Insa aceste masuri pot avea urmari negative pe piata.
Noile reguli presupun ca actionarii, detinatorii de obligatiuni si unii deponenti sa fie fortati sa contribuie la reorganizarea sau lichidarea bancilor cu probleme financiare grave. Depozitele asigurate pana in limita de 100.000 de euro sunt insa exceptate.
"Este o politica de incredere in costurile crizei si a bancilor care pana acum au fost protejate si nu au avut nimic de platit. Sunt masuri care nu au neaprat numai efecte pozitive, ci si efecte negative" a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.
Cazul din Cipru a demonstrat in mod clar necesitatea pentru proceduri care sa ofere garantia ca intai actionari, apoi detinatori de titluri si abia in ultimul rand deponentii au de suferit.
Astfel, actionarii, detinatorii de obligatiuni si o parte a deponentilor trebuie sa contribuie cu echivalentul a 8% din pasive inainte ca fondurile de lichidare sa fie folosite, insa statele pot lua decizia de a proteja anumiti creditori daca primesc acordul Bruxelles-ului, potrivit RomaniaTV.
Dupa implementarea pragului de 8%, interventia statelor din fondurile de lichidare este limitata la 5% din pasive si este conditionata de aprobarea UE.
Regulile convenite pot avea consecinte neplacute... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 16:20
Banca Centrala a Ciprului a anuntat joi ca cele mai multe depozite de peste 100.000 de euro de la Bank of Cyprus care vor fi impozitate cu pana la 60% nu apartin cipriotilor ci unor persoane din afara tarii, transmite Reuters.
"Aproximativ 70% din valoarea depozitelor de peste 100.000 de euro apartin rezidentilor de peste hotare, ceea ce face ca cipriotii si afacerile din aceasta tara sa fie mai putin afectate decat ne asteptam", a declarat guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului, Panicos Demetriades.
Acesta a adaugat ca 96% din depozitele din Cipru nu sunt afectate de pierderile pe care le sufera depozitele de peste 100.000 de euro.
"Cu siguranta ceea ce s-a intamplat a fost foarte dureros pentru multi din cei care au depozite, in special cei care nu au avut imprumuturi (care au fost acoperite din depozite), dar 96% din depozite nu au fost afectate", a afirmat Panicos Demetriades.
Majoritatea celor care au depozite masive in bancile din Cipru sunt cetateni rusi. Cipru a reusit la jumatatea lunii martie sa evite intrarea in incapacitate de plata gratie unui acord cu creditorii internationali, urmand sa inchida cea de a doua mare banca si sa impuna pierderi semnificative depozitelor neasigurate in schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro.
Deponentii care au mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus se confrunta deja cu o reducere de 37,5%, care va fi transformata in actiuni. O alta reducere suplimentara de 22,5% depinde de capacitatea autoritatilor... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 14:46
In contextul crizei din Cipru, dobanzile la depozitele de la Marfin Bank si Bank of Cyprus Romania au fost ajustate. Daca Bank of Cyprus a scazut dobanda, Marfin Bank a crescut-o, semn ca spera sa devina mai atractiva pentru potentialii clienti romani.
Dobanzile la depozitele Bank of Cyprus au fost modificate pe 19 martie, la trei zile dupa declansarea cutremurului bancar din Cipru, ajustarea nefiind semnificativa.
BANK OF CYPRUS. Daca inainte de criza din sectorul bancar cipriot, dobanzile pentru depozitul Tot Inainte de la Bank of Cyprus erau de 6,5%, pentru depozitele de trei, sase si 12 luni, acum dobanzile au scazut usor.
-DEPOZITE IN LEI. Pentru un depozit de trei luni, dobanda a coborat de la 6,5% la 6,025%. Dobanda la depozitul de sase luni a coborat de la 6,5% la 6,14%, in timp ce dobanda la depozitul pe un an a coborat de la 6,5% pana la 6,24%.
-DEPOZITE IN EURO. In ceea ce priveste dobanzile in euro, valabile pentru acelasi produs de economisire, scaderea este nesemnificativa. De exemplu, pentru un depozit la trei luni, dobanda a scazut de la 6% la 5,5%. Dobanda pentru un depozit de sase luni a coborat de la 6% la 5,8%, in timp ce dobanda valabile pentru depozitul de 12 luni a ajuns la 5,9%, de la 6%.
MARFIN BANK. Pe de alta parte la Marfin Bank, exista depozite a caror dobanda chiar a crescut. Spre exemplu, la depozitul in lei, pe sase luni, de la 5,25% a crescut cu un punct procentual, pana la 6,25%.
Oferta actuala Cyprus Bank
Dobanzile la... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 16:31
Andreas Artemis, presedintele Bank of Cyprus, prezenta si in Romania, si-a prezentat demisia, a anuntat o sursa din interiorul celei mai mari banci cipriote.
"Andreas Artemis si-a trimis in aceasta dimineata cererea de demisie, care va fi analizata de Comitetul de conducere al Bank of Cyprus", a declarat sursa anonima pentru Reuters.
Depozitele importante ar putea fi impozitate chiar cu 40%
Michael Sarris, ministrul cipriot de finante, a declarat marti la BBC ca depozitele semnificative de la bancile din Cipru ar putea fi impozitate cu aproximativ 40%, ca parte a pachetului de asistenta financiara de 10 miliarde de euro acordat Nicosiei pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata.
"Ar putea fi in jurul acestui nivel, dar nu vreau sa anticipez", a afirmat Sarris, adaugand ca cifra exacta inca nu a fost decisa. "Dar ce am vazut sugereaza o cifra in jurul acestui nivel", a explicat oficialul de la Nicosia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Luni, un purtator de cuvant al guvernului de la Nicosia a anuntat ca depozitele Bank of Cyprus (BoC) de peste 100.000 de euro (130.000 de dolari) ar putea fi impozitate cu aproximativ 30%.
Ciprul va intra intr-o recesiune puternica, iar somajul va creste semnificativ
Ministrul cipriot al muncii, Harris Georgiades, a estimat, intr-un interviu aparut marti in Bild, ca tara sa se va confrunta cu o recesiune puternica si o crestere clara a somajului din cauza masurilor prevazute in planul de salvare a insulei,... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 13:44
Executivul cipriot si troica finantatorilor internationali au cazut de acord sambata seara asupra impozitarii cu 20% a conturilor mai mari de 100.000 de euro aflate la Bank of Cyprus si a unei taxe exceptionale de 4% pentru conturile ce depasesc aceasta suma la celelalte banci, a anuntat postul cipriot de televiziune Mega, citat de AFP.
Acordul nu rezolva, totusi, situatia celei de-a doua banci ca marime din tara, Popular Bank, ce urmeaza sa fie decisa de ministrii de finante din zona euro in cursul reuniunii ce va avea loc duminica la Bruxelles, cu incepere de la ora 17.00 GMT, a precizat canalul amintit.
Negocieri la Bruxelles
Potrivit Mega TV, presedintele cipriot, Nicos Anastasiades, pleaca duminica dimineata la Bruxelles, unde se va intalni in special cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Ciprul trebuie sa gaseasca pana luni 7 miliarde de euro - peste o treime din PIB - pentru a debloca ajutorul international de 10 miliarde de euro din partea troicii (UE, FMI, BCE) si a obtine continuarea furnizarii de catre BCE a lichiditatilor de urgenta pentru bancile sale.
Potrivit mai multor surse apropiate negociatorilor de la Bruxelles, troica doreste restructurarea Bank of Cyprus, cea mai mare din insula, si a Popular Bank, care 'trebuie sa dispara' pentru a lasa locul unei banci noi create cu activele lor sanatoase. mai mult
Duminica, 24 Martie 2013, ora 11:30
Parlamentul de la Nicosia a respins cu o majoritate covarsitoare impozitul pe depozitele bancare ca o conditie pentru planul european de ajutorare a Ciprului, insa deponentii, printre care si clienti din Romania, ar putea fi totusi afectati de masurile pe care autoritatile cipriote cauta sa le identifice pentru salvarea tarii de la faliment.
Banca Centrala Europeana a facut cunoscuta originea depunerilor din bancile cipriote - inchise pana saptamana viitoare -, situatie inregistrata la sfarsitul lunii ianuarie, relateaza Reuters.
In total, Ciprul are depuneri in valoare de 56,6 miliarde euro (42,8 miliarde non-banci si 13,8 miliarde banci), iar alte tari din zona euro 16,1 miliarde euro (5,3 miliarde / 10,8 miliarde).
In ce priveste restul tarilor din UE, este vorba despre depozite de 3,1 miliarde (2,3 miliarde / 800 de milioane). Romania figureaza cu depuneri de 100 de milioane de euro din afara sistemului bancar.
Pentru restul tarilor, depozitele ajung la 32 de miliarde de euro (19,2 miliarde / 12,8 miliarde). In timp ce BCE nu a defalcat pe tari depozitele din spatiul extracomunitar, agentia de rating Moody's a anuntat saptamana trecuta ca bancile din Rusia aveau, la sfarsitul lui 2012, plasate in Cipru circa 9 miliarde de euro, si a apreciat ca depozitele companiilor ruse in bancile cipriote ajung la aproximativ 15 miliarde de euro. mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 11:56
Zona euro nu ii va mai impozita pe deponentii din Cipru cu mai putin de 100.000 de euro in contul lor, dar decizia finala va reveni autoritatilor cipriote, au declarat luni seara pentru AFP surse apropiate discutiilor.
"Zona euro este in favoarea taxei zero pentru micii deponenti", a declarat o sursa dupa o conferinta telefonica a ministrilor de finante ai Uniunii Monetare. Dar "decizia depinde de ciprioti", a indicat o a doua sursa europeana.
Intr-un comunicat citit dupa o reuniune de mai mult de doua ore, ministrii de finante ai zonei euro au indicat ca "autoritatile cipriote vor introduce mai multa progresivitate in ceea ce priveste taxa exceptionala pe depozitele bancare... cu conditia ca aceasta sa nu modifice valoarea totala a ajutorului financiar (n.r al europenilor si de la FMI)".
Sambata in zori, Eurogrupul, BCE si FMI au ajuns la un acord asupra unui plan de salvare de maximum 10 miliarde de euro pentru Cipru in schimbul unei taxe exceptionale pe depozitele bancare ce va aduce un venit de 5,8 miliarde de euro.
Confruntandu-se cu proteste, autoritatile cipriote au lucrat luni la o noua propunere ce ar limita impactul asupra micilor deponenti.
"Zona euro continua sa sustina ideea ca micii deponenti ar trebui tratati in mod diferit fata de marii deponenti si reafirma importanta de a garanta in totalitate depozitele ce ating pragul de 100.000 de euro", afirma Eurogrupul in comunicat.
Presedintele sau, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a profitat de... mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 09:31
Noile taxe bancare din Cipru nu i-a luat pe nepregatite pe milionarii romani care si-au depozitat banii in acest paradis fiscal.
"A fost o lovitura pentru oamenii de afaceri rusi"
Miliardarul Ion Tiriac, omul de afaceri Gabriel Popoviciu sau seful Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, se numara printre milionarii ale caror nume au fost asociate cu investitiile in offshore-uri din Cipru.
Contactat de Business24, Pogonaru lasa de inteles ca afacerile sale in Cipru nu sunt afectate, pentru ca sunt protejate de tratatul de dubla impunere, folosit inclusiv de institutii financiare internationale, precum BERD.
Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania mai spune ca nu exista niciun pericol pentru milionarii romani si ca acestia nu au niciun motiv sa isi retraga banii din depozitele bancare sau chiar sa renunte la afaceri.
Mai degraba, a fost o lovitura pentru miliardarii rusi, in conditiile in care oligarhii au cele mai multe conturi deschise in Cipru si ar pierde, in urma acestei decizii, opt miliarde de euro.
Pe de alta parte, Pogonaru crede ca adevaratul impact al impozitului introdus pe depozitele bancare se va reflecta in evolutia euro. "Va bulversa un pic Europa si vom vedea mai degraba efecte asupra euro si asupra alegerilor din Italia. Asa va fi efectul, indirect, prin euro. Este o masura indirecta", declara seful AOAR.
Referitor la initiativa statului roman, care isi propune sa modifice Codul Fiscal,... mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 06:09