Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei in acest an cu 0,8 puncte procentuale, la 4%, mentionand ca avansul este sustinut in mare parte de consum, in timp ce previziunea pentru 2020 a fost mentinuta la 3,2%.
Deficitul bugetar va depasi 3% din PIB, potrivit raportului referitor la perspectivele economice regionale, publicat miercuri de institutia financiara.
In luna mai, BERD anticipa ca Romania va inregistra in 2019 un avans economic de 3,2%.
Pentru regiunea Europei de Sud-Est, din care fac parte, alaturi de Romania, Bulgaria, Cipru si Grecia, BERD anticipeaza pentru 2019 o crestere economica de 3,3%, cu 0,2 puncte peste estimarea publicata de banca in luna mai.
"Potrivit estimarilor, economia Romaniei a accelerat de la un ritm deja solid de 4% in 2018 la 4,6% in prima jumatate a anului 2019. Consumul privat a avut cea mai mare contributie la aceasta crestere, sustinuta de o oferta limitata de angajati pe piata muncii, politica fiscala pro-ciclica, incluzand majorari de salarii in sectorul public, a pensiilor si a salariului minim, si un ritm crescut al creditelor de retail", potrivit raportului BERD.
Banca mai arata ca rata somajului, de circa 4% in iunie 2019, este cea mai scazuta din ultimul deceniu, facand recrutarile dificile si conducand la cresterea salariilor.
"Contributia investitiilor la crestere a fost la randul ei pozitiva, sustinuta de absorbtia mai mare a fondurilor... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 20:49
Cipru, Grecia si Italia se confrunta cu dezechilibre economice excesive, arata Comisia Europeana (CE) care a publicat miercuri cele 28 de rapoarte de tara din analiza: "Semestrul european - pachetul de iarna: evaluarea progreselor inregistrate de statele membre in ceea ce priveste indeplinirea prioritatilor economice si sociale".
Potrivit documentului, Bulgaria, Germania, Spania, Franta, Croatia, Irlanda, Olanda, Portugalia, Romania si Suedia se confrunta cu dezechilibre economice.
Concluzia vine dupa ce, in luna noiembrie, CE a lansat bilanturi aprofundate pentru 13 state membre, in scopul de a analiza daca acestea se confrunta cu dezechilibre macroeconomice si, in caz afirmativ, de a evalua nivelul de gravitate al respectivelor dezechilibre.
In prezent, Comisia a ajuns la concluzia ca exista dezechilibre sau dezechilibre excesive in toate aceste 13 state membre, insa gravitatea dezechilibrelor s-a diminuat in unele cazuri.
In cadrul unei monitorizari specifice in contextul semestrului european, Comisia va continua sa analizeze evolutiile si masurile de politica luate de toate statele membre care prezinta dezechilibre sau dezechilibre excesive.
Cele 28 de rapoarte de tara publicate miercuri pun accentul pe dimensiunea nationala a semestrului european. Rapoartele furnizeaza o analiza detaliata a provocarilor economice si sociale specifice fiecarei tari. Rapoartele vor sta la baza discutiilor cu statele membre privind optiunile lor de politica nationala, in... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 15:06
Cu un avans de 0,7% in trimestrul al patrulea din 2018, comparativ cu trimestrul al treilea, Romania a inregistrat o crestere economica de doua ori mai mare decat avansul de 0,2% inregistrat in aceeasi perioada in zona euro si Uniunea Europeana, arata o estimare preliminara, publicata joi de Eurostat.
Ritmul de crestere inregistrat de economia romanesca in ultimele trei luni ale anului trecut este insa inferior avansului inregistrat de Lituania (1,6%), Cipru, Letonia si Ungaria (toate trei cu un avans de 1,1%), Finlanda (0,9%) si Danemarca (0,8%).
In ritm anual, perioada octombrie - decembrie 2018 comparativ cu perioada similara a lui 2017, economia romaneasca a inregistrat un avans de 4%, de doua ori mai mare decat media de 1,4% in Uniunea Europeana si avansul de 1,2% in zona euro.
Dupa ce, timp de mai multe trimestre, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, in ultimul trimestru al anului trecut, avansul economiei romanesti a fost mai mic decat cel inregistrat de Letonia (5,5%), Ungaria (4,8%) si Polonia (4,6%).
Joi, Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca avansul economiei romanesti a incetinit la 4,1% in 2018, de la 7% in anul precedent. Si in ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, economia romaneasca si-a incetinit cresterea la 0,7% (serie ajustata sezonier), de la 1,7% in trimestrul trei fata de trimestrul doi. Fata de aceeasi perioada din anul 2017, Produsul Intern Brut a... mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 14:03
Pe parcursul acestui an, principalele organisme financiare internationale, Fondul Monetar International, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si Comisia Europeana si principalele agentii de rating, Standard & Poor's, Fitch Ratings si Moody's, si-au inrautatit estimarile privind cresterea economica a Romaniei si totodata au atras atentia autoritatilor de la Bucuresti asupra riscului cresterii deficitului bugetar ca urmare a politicii fiscale expansioniste.
FMI recomanda autoritatilor romane o politica fiscala mai stricta daca vor sa respecte tinta de deficit
La inceputul anului, directorul general al FMI, Christine Lagarde, aprecia ca in 2018 cresterea economiei mondiale va fi 'mai puternica si mai bine repartizata' intre statele lumii, continuand procesul inceput dupa criza economica din anii 2007-2008. In consecinta, la finele lunii ianuarie FMI si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2018 si 2019, apreciind ca reducerile de taxe adoptate de administratia Trump in SUA ar urma sa duca la cresterea investitiilor in cea mai mare economie mondiala si vor ajuta, de asemenea, si principalii parteneri comerciali ai tarii. Potrivit FMI, economia mondiala va inregistra o crestere de 3,9% in acest an si anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale mai mult decat estima in toamna anului trecut.
In ceea ce priveste Romania, in luna martie, FMI aprecia ca, fara o modificare a politicilor actuale, cresterea economiei... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2018, ora 11:36
Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% in zona euro si cu 0,3% in Uniunea Europeana in trimestrul al treilea 2018 comparativ cu trimestrul al doilea, statele membre cu cele mai puternice ritmuri de crestere fiind Malta (3,6%) si Romania (1,9%), arata datele preliminare publicate vineri de Eurostat.
Comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut, PIB a crescut cu 1,6% in zona euro si cu 1,8% in UE.
Consumul final al gospodariilor a avut o contributie pozitiva la cresterea PIB atat in zona euro cat si in UE, in ambele zone fiind vorba de o contributie de 0,1 puncte procentuale, iar contributia formarii brute de capital a fost usor pozitiva in ambele zone. Contributia balantei externe la cresterea PIB a fost negativa in zona euro (minus 0,3 puncte procentuale) in zona euro si neutra in UE. De asemenea, contributia stocurilor la cresterea PIB a fost pozitiva atat in zona euro cat si in UE.
Numarul persoanelor ocupate a crescut cu 0,2% atat in zona euro cat si in UE in trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu trimestrul al doilea. Comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut, numarul persoanelor ocupate a crescut cu 1,3% in zona euro si cu 1,2% in UE.
In randul statelor membre, cele mai mari cresteri ale ratelor de ocupare in trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea au fost inregistrate in Malta (0,9%), Cipru si Lituania (0,8%), Luxemburg si Slovenia (0,7%), iar cele mai semnificative scaderi ale ratelor de ocupare au fost... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 13:39
Andreas Artemis, presedintele Bank of Cyprus, prezenta si in Romania, si-a prezentat demisia, a anuntat o sursa din interiorul celei mai mari banci cipriote.
"Andreas Artemis si-a trimis in aceasta dimineata cererea de demisie, care va fi analizata de Comitetul de conducere al Bank of Cyprus", a declarat sursa anonima pentru Reuters.
Depozitele importante ar putea fi impozitate chiar cu 40%
Michael Sarris, ministrul cipriot de finante, a declarat marti la BBC ca depozitele semnificative de la bancile din Cipru ar putea fi impozitate cu aproximativ 40%, ca parte a pachetului de asistenta financiara de 10 miliarde de euro acordat Nicosiei pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata.
"Ar putea fi in jurul acestui nivel, dar nu vreau sa anticipez", a afirmat Sarris, adaugand ca cifra exacta inca nu a fost decisa. "Dar ce am vazut sugereaza o cifra in jurul acestui nivel", a explicat oficialul de la Nicosia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Luni, un purtator de cuvant al guvernului de la Nicosia a anuntat ca depozitele Bank of Cyprus (BoC) de peste 100.000 de euro (130.000 de dolari) ar putea fi impozitate cu aproximativ 30%.
Ciprul va intra intr-o recesiune puternica, iar somajul va creste semnificativ
Ministrul cipriot al muncii, Harris Georgiades, a estimat, intr-un interviu aparut marti in Bild, ca tara sa se va confrunta cu o recesiune puternica si o crestere clara a somajului din cauza masurilor prevazute in planul de salvare a insulei,... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 13:44
Agentia Moody's a retrogradat, joi, ratingul Ciprului, cu trei trepte, in categoria junk, nerecomandata pentru investitii.
Calificativul tarii a scazut la Caa3, de la B3.
Moody's avertizeaza ca situatia din Cipru "ar putea sa se degradeze serios in urmatoarele 12-18 luni", iar riscul ca guvernul cipriot sa intre in incapacitate de plata a datoriei "a crescut in mod semnificativ", in special din cauza dificultatilor din sectorul bancar, anunta agentia de evaluare financiara, citata de The Telegraph.
Totusi, agentia a tinut sa precizeze ca acest scenariu nu se va adeveri in 2013.
Moody's a pus calificativul sub perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca ar putea il revizuiasca din nou in jos, in urmatoarele luni.
Citeste mai multe despre Moody's a retrogradat Cipru cu trei trepte: Situatia economica s-ar putea agrava! pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 14:10
Agentia de rating Standard and Poor's (S&P) a coborat si mai jos miercuri nota datoriei Ciprului in categoria speculativa (junk), reducand-o cu trei trepte de la 'BB' la 'B', criticand "inactiunea" guvernului si intarzierea ajutorului international, informeaza AFP si AP.
Pentru a-si justifica decizia ce intervine la mai putin de doua luni de la precedenta degradare, S&P subliniaza ca 'guvernul nu a negociat inca un plan de salvare, in timp ce riscurile externe si bugetare au crescut'.
"Noi credem ca unele considerente electorale pentru alegerile prezidentiale programate pentru luna februarie 2013 au contribuit la aceasta inertie politica", subliniaza agentia de notatie americana.
"Aceasta intervine intr-o criza bancara severa, declansata in parte de implicarea bancilor cipriote in restructurarea datoriei Greciei la inceputul anului 2012, dar agravata de deteriorarea portofoliilor de credite ale bancilor nationale si inactiunea bugetara a guvernului", critica S&P.
Perspectiva notei ramane negativa, ceea ce inseamna ca S&P ar putea sa o deterioreze rapid din nou. mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 08:37
Ciprul va primi un imprumut de 2,5 miliarde de euro de la Rusia, iar prima transa a imprumutului, in valoare de 590 de milioane de euro, va fi livrata pana la sfarsitul acestui an, relateaza Itar-Tass.
Acordul, semnat vineri, la Moscova, de ministrul cipriot de Finante, Kikis Kazamias, si de viceministrul de Finante, Serghei Storceak, va ajuta Ciprul sa-si mentina stabilitatea fiscala, conform Mediafax.
Dobanda anuala pe care o vor plati cipriotii este de 4,5%. A doua transa a imprumutului va fi livrata in februarie 2012. O parte din bani vor fi folositi pentru refinantarea unui imprumut de un miliard de euro. Ciprul va contribui si la fondul de urgenta al FMI cu 460 de milioane de euro.
Agentiile de rating au decis in ultimile luni sa retrogradeze calificativul Ciprului si pe cel al unor banci cipriote. O noua retrogradare ar plasa Ciprul in categoria "junk". mai mult
Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 17:12