Cipru va renunta in luna ianuarie la toate restrictiile asupra circulatiei capitalului, la 10 luni dupa ce a devenit primul stat UE care a confiscat o parte din depozitele bancare si a restrictionat tranzactiile financiare pentru a evita prabusirea sistemului financiar.
Presedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat ca statul cipriot va fi "cel mai bun" in ceea ce priveste respectarea acordului convenit cu creditorii internationali, transmite Bloomberg.
Cipru incearca sa-si revigoreze economia dupa ce a recapitalizat sectorul bancar cu bani confiscati din depozitele negarantate, a inchis a doua mare banca din tara si a restructurat cel mai mare grup financiar.
"Tinta este acum de a crea conditiile pentru crestere economica si a ataca problema serioasa a somajului, de a stabiliza sistemul financiar. Restrictiile sunt ridicate treptat. Se vor incheia undeva in ianuarie 2014", a afirmat liderul de la Nicosia.
Ministrii Finantelor din zona euro au aprobat saptamana trecuta o transa de 1,5 miliarde euro din imprumutul international pentru Cipru, a doua in cadrul acordului de 10 miliarde euro convenit in primavara.
FMI va discuta in urmatoarele zile avizarea propriei contributii la aceasta transa, in valoare de 84,7 milioane euro.
Economia cipriota s-a contractat cu 5,9% in trimestrul al doilea, dupa o scadere de 5% in primele trei luni ale anului. Potrivit estimarilor institutiilor financiare internationale, Produsul Intern Brut va scadea cu un total de... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 11:14
Consumatorii si companiile au continuat in mai sa-si retraga banii din depozitele bancare din Cipru, arata datele comunicate joi de Banca Centrala Europeana (BCE).
Cipru a reusit in martie sa evite intrarea in incapacitate de plata cu ajutorul unui acord de 10 miliarde de euro cu creditorii internationali, acesta prevazand inchiderea celei de-a doua mari banci si impunerea unor pierderi semnificative depozitelor neasigurate.
Desi oficialii europeni au subliniat ca situatia Ciprului a fost un caz unic, deponentii bancari din alte state din zona euro, in special tarile unde sectoarele bancare sunt sub presiune, par sa fi fost ingrijorati de posibilitatea ca vor fi supusi unui tratament similar.
Potrivit BCE, volumul depozitelor private de la bancile din Cipru a scazut cu 1,9% in mai, comparativ cu luna precedenta, pana la 40,53 miliarde de euro, dupa ce au scazut cu aproximativ 7% in aprilie.
O alta tara europeana afectata de recesiune este Spania, unde depozitele bancare private au scazut cu 6,504 miliarde de euro in mai.
In schimb, depozitele la bancile din Grecia, Italia si Portugalia au crescut in mai, dupa ce au scazut luna precedenta. Aceste cifre nu includ si depozitele guvernelor sau cele interbancare. mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 16:22
Consumatorii si companiile au retras luna trecuta 1,8 miliarde de euro (2,4 miliarde de dolari) din conturile lor bancare din Cipru, arata datele comunicate vineri de Banca Centrala Europeana (BCE).
Cipru a reusit la jumatatea lunii martie sa evite intrarea in incapacitate de plata gratie unui acord cu creditorii internationali, urmand sa inchida cea de a doua mare banca si sa impuna pierderi semnificative depozitelor neasigurate in schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro, transmite Reuters.
Potrivit BCE, in luna martie volumul depozitelor private de la bancile din Cipru a scazut cu 3,9%, pana la 44,6 miliarde de euro, dupa un declin de 2,2% in ianuarie. A fost a zecea luna consecutiva de declin al depozitelor bancare in Cipru.
Aceste cifre, care nu includ si depozitele guvernului cipriot sau cele interbancare, sugereaza existenta unor ingrijorari in randul deponentilor in momentul in care negocierile dintre Nicosia si creditorii internationali erau inca in desfasurare.
Conform acordului convenit cu creditorii internationali, Cipru trebuie sa stranga 5,8 miliarde de euro pentru a putea beneficia de 10 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
In plus, deponentii care au sume mai mari de 100.000 de euro la primele doua banci. Bank of Cyprus si Popular Bank, vor pierde o parte importanta din acesti bani. mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 14:05
Autoritatea britanica de supervizare bancara (Prudential Regulatory Authority) a anuntat marti ca toate depozitele subsidiarei din Marea Britanie Cyprus Popular Bank UK (care opereaza sub numele de Laiki Bank UK) vor fi transferate catre Bank of Cyprus UK si protejate conform reglementarilor britanice.
Decizia urmeaza dupa anuntarea pachetului de asistenta financiara pentru Cipru si restructurarea sectorului bancar al tarii, transmite Reuters.
Autoritatea britanica de supervizare bancara (PRA), aflata in subordinea Bancii Angliei, a anuntat ca depozitele vor fi acoperite conform schemei de compensare din Marea Britanie care protejeaza depozitele de pana la 85.000 de lire sterline.
"Acordul nu afecteaza accesul la conturile bancare si prin urmare toti clientii care aveau conturi la Laiki Bank UK vor putea sa-si acceseze ca de obicei fondurile, fara alte proceduri suplimentare", se arata in declaratia Autoritatii de supervizare bancara.
Ministrul cipriot de finante, Michalis Sarris, a afirmat duminica ca subsidiarele din strainatate ale Cyprus Popular Bank (Laiki) vor fi gradual vandute, dar aceasta operatiune ar putea dura o perioada "tinand cont ca toata lumea este de parere ca daca esti nevoit sa vinzi, nu poti vinde in cele mai bune conditii".
Divizia Cyprus Popular Bank din Marea Britanie ar putea fi protejata partial prin masurile adoptate de Banca Angliei si aceasta sucursala nu este inclusa in planurile Ciprului privind Cyprus Popular Bank, sustine... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 12:14
In contextul crizei din Cipru, dobanzile la depozitele de la Marfin Bank si Bank of Cyprus Romania au fost ajustate. Daca Bank of Cyprus a scazut dobanda, Marfin Bank a crescut-o, semn ca spera sa devina mai atractiva pentru potentialii clienti romani.
Dobanzile la depozitele Bank of Cyprus au fost modificate pe 19 martie, la trei zile dupa declansarea cutremurului bancar din Cipru, ajustarea nefiind semnificativa.
BANK OF CYPRUS. Daca inainte de criza din sectorul bancar cipriot, dobanzile pentru depozitul Tot Inainte de la Bank of Cyprus erau de 6,5%, pentru depozitele de trei, sase si 12 luni, acum dobanzile au scazut usor.
-DEPOZITE IN LEI. Pentru un depozit de trei luni, dobanda a coborat de la 6,5% la 6,025%. Dobanda la depozitul de sase luni a coborat de la 6,5% la 6,14%, in timp ce dobanda la depozitul pe un an a coborat de la 6,5% pana la 6,24%.
-DEPOZITE IN EURO. In ceea ce priveste dobanzile in euro, valabile pentru acelasi produs de economisire, scaderea este nesemnificativa. De exemplu, pentru un depozit la trei luni, dobanda a scazut de la 6% la 5,5%. Dobanda pentru un depozit de sase luni a coborat de la 6% la 5,8%, in timp ce dobanda valabile pentru depozitul de 12 luni a ajuns la 5,9%, de la 6%.
MARFIN BANK. Pe de alta parte la Marfin Bank, exista depozite a caror dobanda chiar a crescut. Spre exemplu, la depozitul in lei, pe sase luni, de la 5,25% a crescut cu un punct procentual, pana la 6,25%.
Oferta actuala Cyprus Bank
Dobanzile la... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 16:31
Guvernele din zona euro promit ca utilizarea depozitelor bancare din Cipru pentru finantarea bailout-ului nu reprezinta un precedent, in incercarea de a inlatura impresia lasata de seful Eurogroup, care a indicat ca acordul cu guvernul cipriot va reprezenta un model pentru viitoare interventii.
"Programul cipriot nu este un sablon, insa masurile sunt croite pe masura unei situatii exceptionale", se spune intr-un document confidential obtinut de Bloomberg.
Documentul a fost convenit marti de ministrii Finantelor din zona euro si are rolul de a explica publicului larg deciziile anuntate luni in privinta salvarii sistemului bancar cipriot, necesara sentru a mentine Ciprul in zona euro.
Ministrul olandez al Finantelor Jeroen Dijsselbloem, presedintele grupului de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro (Eurogroup), a declarat luni intr-un interviu acordat Reuters si Financial Times ca, asemenea situatiei din Cipru, viitoarele interventii de bailout in sectorul bancar ar trebui manageriate intern, iar recapitalizarea institutiilor de credit din fondul de urgenta al zonei euro nu este neaparat necesara.
Pietele au reactionat negativ la afirmatiile oficialului, cu scaderi importante luni seara pentru actiunile bancilor europene, care l-au determinat pe Dijsselbloem sa revina in aceeasi zi cu clarificari.
Mai multe state din zona euro au insistat pentru o garantii la nivel european ca decizia controversata de a accesa depozitele bancare, aplicata in cazul... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 17:47
Companiile si bancile din Rusia cu depozite in Cipru analizeaza deschiderea unor procese impotriva statului cipriot si a institutiilor de credit locale, pentru a-si recupera pierderile mari cauzate prin acordul de ajutor extern al tarii cu zona euro.
Avocatii parcurg cu atentie tratatele internationale ale Ciprului pentru a gasi o strategie de atac, insa va fi greu de construit un caz, scrie CNBC.
Deponentii din bancile cipriote se confrunta cu pierderi mari pentru sumele care depasesc nivelul garantat de 100.000 de euro.
Astfel, deponentii de la cea mai mare banca a tarii, Bank of Cyprus, ar putea pierde 40% din sumele mai mari de 100.000 de euro, in timp ce la Cyprus Popular Bank (Laiki), pierderea ar putea ajunge la 80%, iar banii ramasi sa fie recuperati in mai multi ani.
Laiki va fi inchisa, in timp ce Bank of Cyprus va fi restructurata si va prelua o parte din depozitele bancare ale Laiki. Banii luati din depozitele mari de la cele doua banci vor fi folositi pentru a acoperi costurile restructurarii sectorului bancar.
"Merita o incercare, dar nu va fi usor, nu va fi un proces de o singura infatisare, chiar daca actiunea pare a fi o expropriere", a declarat Andrei Goltsblat, partener la firma de avocatura Goltsblat BLP din Moscova.
Rusii apeleaza la avocatii britanici pentru a le apara interesele
Ar putea exista baze pentru a da in judecata Cipru sau bancile cipriote, afirma avocati contactati de persoane care vor sa-si recupereze banii.... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 15:01
Germania continua sa insiste ca autoritatile de la Nicosia sa obtina cele 5,8 miliarde de euro care ar urma sa completeze asistenta financiara a creditorilor internationali de 10 miliarde de euro exclusiv prin impozitarea depunerilor bancare, a afirmat sambata, intr-o declaratie acordata in exclusivitate agentiei ITAR-TASS, un inalt oficial european.
"Berlinul vede o singura modalitate de a gasi fondurile respective si anume ca executivul cipriot sa instituie taxe pe depunerile bancare. Germania nu va accepta alte optiuni, inclusiv crearea unor fonduri de solidaritate sau emiterea de obligatiuni care sa fie acoperite de venituri viitoare din productia de gaze naturale", a afirmat interlocutorul agentiei ruse de presa.
O astfel de pozitie, potrivit acestuia, se datoreaza faptului ca Berlinul doreste eliminarea acelui sistem bancar care exista in Cipru inainte de criza actuala.
"Este vorba ca Ciprul sa inceteze sa mai fie un paradis fiscal, unde curg fluxuri semnificative de bani din afara zonei euro", a subliniat acesta. mai mult
Sambata, 23 Martie 2013, ora 13:07
Moody's a avertizat ca tensiunile din Cipru, unde statul va prelua pana la 9,9% din depozitele bancare in cadrul unui acord de bailout convenit cu zona euro, risca sa declanseze retrageri de depozite la scara larga la periferia zonei euro, cu implicatii negative pentru ratingurile bancilor.
Moody's a aratat ca pachetul de finantare pentru Cipru reduce riscul imediat al unei restructurari a datoriei de stat, transmite Bloomberg.
"Desi creste riscul unor retrageri de depozite la scara larga din sistemele bancare de la periferia zonei euro, acordul reflecta dorinta liderilor din zona euro de a evita noi situatii de default la nivel national pe langa cea din Grecia", noteaza agentia de rating intr-un comunicat.
Actiunile grupurilor britanice HSBC Holdings si Standard Chartered au scazut cu 2,6%, respectiv 2,1% la Hong Kong in urma aprecierilor Moody's. Cele doua banci au o expunere aproape inexistenta pe Cipru.
Ministrii Finantelor din zona euro au anuntat sambata un acord de finantare de 10 miliarde euro pentru Cipru, care cuprinde o clauza fara precedent in UE, respectiv preluarea de catre stat a 9,9% din depozitele bancare in valoare de peste 100.000 de euro si 6,75% din economiile mai mici. Prin aceasta masura, guvernul cipriot ar urma sa stranga 5,8 miliarde euro.
Analistii bancari au comentat imediat ca decizia are implicatii negative pentru detinatorii de depozite bancare din Europa.
"In privinta planificarii sociale si ideii de incredere a... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 10:17