FMI a furnizat Ciprului o transa de 84,7 milioane de euro dupa ce a efectuat impreuna cu autoritatile europene primul audit al finantelor tarii in cadrul programului de asistenta financiara convenit in martie.
Ciprul a obtinut in martie un program de ajutor de 10 miliarde de euro, din care 9 miliarde de euro din partea zonei euro, in schimbul restructurarii drastice a sectorului financiar.
Troica creditorilor, formata din FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana, a constat la sfarsitul lunii iulie ca Cipru a realizat progrese in aplicarea masurilor convenite in program.
Zona euro a deblocat la randul ei, vineri, o transa de 1,5 miliarde de euro.
Salvarea statului cipriot a fost marcata de controverse legate de contributia la program a deponentilor la bancile din tara.
In final, s-a convenit ca recapitalizarea sistemului bancar sa fie finantata partial si prin accesarea a pana la 60% din depozitele care depasesc plafonul de garantare din UE, de 100.000 de euro, iar a doua mare banca din tara a fost desfiintata. mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 09:47
Ministrii de Finante din zona euro si-au dat vineri acordul pentru eliberarea urmatoarei transe de 1,5 miliarde de euro din programul de ajutor in valoare de 10 miliarde de euro destinat Ciprului.
Transferul fondurilor se va realiza la sfarsitul lunii septembrie, dupa aprobarea oficiala a Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul de sustine a zonei euro, a indicat Eurogrupul intr-un comunicat dat publicitatii la sfarsitul reuniunii de la Vilnius, transmite AFP.
Decizia zonei euro a fost luata dupa prima misiune de evaluare a troicii (Comisia Europeana, Banca Central Europeana si Fondul Monetar International), care s-a incheiat cu rezultate pozitive. 'Autoritatile cipriote au luat masuri decisive pentru a stabiliza sectorul financiar, a indeplini obiectivele bugetare si a avansa reformele structurale', se arata in comunicatul ministrilor de Finante din zona euro.
In ceea ce priveste Fondul Monetar International, un alt creditor al Ciprului, acesta trebuie sa se pronunte in data de 16 septembrie cu privire la acordarea unei noi transe de 86 milioane de euro.
Dupa lungi negocieri troica FMI, CE, BCE a acceptat la finele lunii martie sa acorde Ciprului un imprumut de 10 miliarde de euro, in schimbul unui plan de masuri economice (cresteri de impozite, privatizari, etc.) si a restructurarii drastice a sectorului sau financiar.
Pana acum Mecanismului European de Stabilitate a acordat Ciprului imprumuturi in valoare de trei miliarde de euro. mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 15:01
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service considera ca Cipru este in incapacitate de plata, dupa ce Nicosia a schimbat unele obligatiuni locale cu bonduri avand o maturitate mai lunga.
Agentia, care nu utilizeaza ratingul "default" (incapacitate de plata) sau "selective default" (incapacitate partiala de plata), a anuntat ca va revizui ratingul Ciprului pentru a estima impactul schimbului de obligatiuni asupra sustenabilitatii poverii datoriei tarii, transmite AP.
De asemenea in evaluarea calificativului vor fi luati in considerare si alti factori, inclusiv probabilitatea ca Cipru sa satisfaca restul masurilor stipulate in pachetul de asistenta financiara, inclusiv reducerea cheltuielilor si restructurarea sistemului bancar.
In prezent, Moody's atribuie Ciprului un calificativ "Caa3", un nivel "junk" (nerecomandat pentru investitii), cu perspectiva negativa.
Anuntul Moody's vine dupa ce vineri Standard & Poor's a retrogradat ratingul Ciprului la "selective default" (incapacitate partiala de plata) din cauza schimbului datoriei.
In schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Cipru a fost nevoit sa accepte sa-si reduca drastic sectorul bancar, restructurand prima sa banca, Bank of Cyprus (BoC), si lichidand-o pe cea de-a doua, Popular Bank of Cyprus (Laiki).
Deponentii care au mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus se confrunta deja cu o reducere de 37,5%, care va fi... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 09:44
Consumatorii si companiile au retras luna trecuta 1,8 miliarde de euro (2,4 miliarde de dolari) din conturile lor bancare din Cipru, arata datele comunicate vineri de Banca Centrala Europeana (BCE).
Cipru a reusit la jumatatea lunii martie sa evite intrarea in incapacitate de plata gratie unui acord cu creditorii internationali, urmand sa inchida cea de a doua mare banca si sa impuna pierderi semnificative depozitelor neasigurate in schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro, transmite Reuters.
Potrivit BCE, in luna martie volumul depozitelor private de la bancile din Cipru a scazut cu 3,9%, pana la 44,6 miliarde de euro, dupa un declin de 2,2% in ianuarie. A fost a zecea luna consecutiva de declin al depozitelor bancare in Cipru.
Aceste cifre, care nu includ si depozitele guvernului cipriot sau cele interbancare, sugereaza existenta unor ingrijorari in randul deponentilor in momentul in care negocierile dintre Nicosia si creditorii internationali erau inca in desfasurare.
Conform acordului convenit cu creditorii internationali, Cipru trebuie sa stranga 5,8 miliarde de euro pentru a putea beneficia de 10 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
In plus, deponentii care au sume mai mari de 100.000 de euro la primele doua banci. Bank of Cyprus si Popular Bank, vor pierde o parte importanta din acesti bani. mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 14:05
Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat vineri ca va cere Uniunii Europene un "ajutor suplimentar" pentru tara sa, care se confrunta cu masuri severe impuse in cadrul unui plan de salvare al Eurogrupului.
Presedintele Anastasiades a afirmat ca a vorbit deja cu comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn, inaintea reuniunii ministrilor de finante din zona euro de vineri de la Dublin, in cadrul careia ar urma sa se finalizeze planul de salvare, relateaza AFP.
"Este un fapt. Am facut acest contact, deoarece incercam sa facem cel mai bun lucru posibil in circumstantele actuale" pentru a atinge obiectivele prevazute, a spus presedintele.
El a indicat de asemenea ca le va scrie si presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.
"Scrisoarea catre Barroso si Van Rompuy va sublinia necesitatea unei schimbari a politicii UE fata de Cipru, acordandu-i un ajutor suplimentare, tinand cont de dificultatile cu care ne confruntam din cauza crizei economie si a masurilor care ne-au fost impuse", le-a spus presedintele Nicos Anastasiades jurnalistilor, fara a face precizari suplimentare.
Ciprul nu va primi mai multi bani din partea troicii, in ciuda nevoilor de finantare crescute
Totusi, Luc Frieden, ministrul de finante din Luxemburg, a declarat vineri, inaintea reuniunii Eurogrupului, ca Uniunea Europeana, BCE si FMI nu pot majora valoarea pachetului de asistenta... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 13:05
Agentia financiara Standard & Poor's a reevaluat miercuri perspectivele privind Ciprul de la negative la stabile, mentionand ca se asteapta ca guvernul sa fie de acord cu termenii planului de salvare, prevenind riscul de default.
Ciprul, una dintre economiile cele mai mici din zona euro, a fost fortat sa isi inchida una dintre cele mai mari banci si sa impuna pierderi la depozitele mari ale clientilor, cu scopul de a beneficia de un colac de salvare de 10 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, aminteste Reuters.
Citeste mai multe despre In sfarsit, vesti bune pentru Cipru: Standard & Poor's i-a reevaluat ratingul pe Ziare.com. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 09:21
Fondul Monetar International (FMI) va contribui cu 1 miliard de euro la pachetul de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro negociat de Cipru cu tarile din zona euro si reprezentanti ai institutiei internationale, a anuntat, miercuri, FMI.
"O echipa a FMi a ajuns la un acord la nivel de experti cu autoritatile cipriote pentru un program economic care va fi sustinut in comun de FMI, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana. O finantare combinata de 10 miliarde de euro ar trebui sa ajute Cipru sa-si acopere necesarul financiar, inclusiv serviciul datoriei, in timp ce implementeaza politicile necesare insanatosirii economiei si revenirii pe pietele financiare. Contributia FMI va consta intr-un imprumut pe trei ani de circa 1 miliard de euro", a afirmat, intr-un comunicat, directrorul FMI, Christine Lagarde.
Intelegerea dintre expertii FMI si Cipru va fi transmisa board-ului institutiei pentru aprobare cel mai probabil la inceputul lunii mai.
Cipru restructureaza, conform intelegerii, cele mai mari doua banci ale tarii. Guvernul inchide Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare banca, si transfera activele solide ale acesteia la cea mai mare institutie de credit, Bank of Cyprus, care va fi recapitalizata. Deponentii de la cele doua banci urmeaza sa inregistreze pierderi mari din sumele pe care le au in conturi peste nivelul garantat de 100.000 de euro.
Reforma sistemului bancar, marirea taxelor si eficientizarea sectorului public, printre principalele masuri... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 13:39
Cei trei fosti judecatori ai Curtii Supreme din Cipru, care au fost mandatati sa investigheze cauzele crizei care a adus tara in pragul colapsului financiar, depun marti jurnamantul si vor incepe oficial anchetarea crizei financiare.
Presedintele cipriot Nikos Anastasiades a dat asigurari ca cercetarile privind furtuna financiara prin care trece Ciprul nu vor scuti pe nimeni, nici macar propria sa familie.
Presa cipriota s-a facut ecoul unor zvonuri cu privire la transferuri providentiale efectuate de apropiati ai presedintelui Anastasiades, ai predecesorului sau comunist Demetris Christofias, al carui mandat s-a incheiat in februarie, sau alte personalitati politice, relateaza AFP.
Guvernul a numit saptamana trecuta o comisie de ancheta, compusa din trei fosti judecatori ai Curtii Supreme, cu sarcina de a determina raspunderile - inclusiv penale - in cazul crizei.
Marti, la ceremonia de depunere a juramantului celor trei judecatori, "ei vor primi un mandat pentru a ancheta tot ceea ce ar putea avea legatura cu mine, inclusiv apropiatii mei prin alianta", a declarat Nikos Anastasiades.
Iesirile de capital si stergerea datoriilor unor politicieni, punctele principale ale anchetei
Acuzatiile din presa se refera la mari sume de bani transferate, de la principalele doua banci, in strainatate, chiar inainte de declansarea crizei.
Comisia urmeaza, de asemenea, sa faca investigatii cu privire la o lista predata de presa elena cu privire la personalitati... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 09:36
Cipru va primi un pachet de asistenta financiara de 10 miliarde de euro in schimbul restructurarii sistemului bancar.
Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Popular Bank of Cyprus, sub presiunea creditorilor condusi de Germania, dupa o noapte de negocieri intense care ameninta sa provoace noi turbulente pe pietele financiare mondiale si sa reaprinda criza datoriilor.
Depozitele mai mari de 100.000 de euro se transforma in actiuni
Planul prevede inchiderea Popular Bank of Cyprus, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei "good bank", cu active viabile. Depozitele de peste 100.000 euro de la ambele banci, care nu sunt garantate de legislatia UE, vor fi inghetate si folosite pentru rezolvarea problemelor legate de datoria Popular Bank of Cyprus si recapitalizarea Bank of Cyprus printr-o conversie a depozitelor in actiuni.
Tranzactia ar urma sa asigure Ciprului 4,2 miliarde de euro, a declarat seful Eurogrupului, Jeroen Dijssebloem.
Mii de angajati vor fi concediati
Popular Bank of Cyprus va fi inchisa, iar mii de angajati vor fi concediati.
"A fost inca o noapte dificila. Nu exista solutii optime disponibile, ci doar alegeri dificile", le-a declarat reporterilor Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare si euro.
Situatia dramatica din Cipru
Pana la solutionarea crizei financiare si la punerea in aplicare a... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 09:19