Autoritatile de la Bruxelles analizeaza desfiintarea troicii care supravegheaza mersul reformelor din Grecia, pentru a le permite oficialilor de la Atena sa aplice propriul plan economic, in schimbul unei relaxari a serviciului datoriilor, au declarat oficiali europeni, transmite Kathimerini.
Discutiile, aflate in stadiu incipient, se vor intensifica in conditiile in care autoritatile elene si sustinatorii financiari din zona euro pregatesc un nou parcurs pentru Grecia, al carei program de sprijin financiar urmeaza sa se incheie in acest an.
Desfiintarea troicii, formata din reprezentanti ai Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si ai FMI, ar putea fi elementul central al noului plan pentru Grecia,potrivit Mediafax.
Dupa ce Irlanda si Portugalia au incheiat programele de salvare in acest an, inspectorii UE si ai FMI mai sunt activi doar in Grecia si Cipru, iar numerosi analisti au anticipat ca Atena va solicia in continuare sprijin financiar.
Trecerea la un sistem de reforme contra unui program de relaxare a datoriilor, cu supraveghere mai putin stricta, ar putea tempera nemultumirea populatiei si ar favoriza guvernul in detrimentrul partidului de opozitie de extrema-dreapta Syriza, care conduce in sondaje si care a promis sa renunte la acordul international de sustinere financiara.
Alegerile generale din Grecia ar putea avea loc cel mai devreme anul viitor, iar un guvern condus de Syriza ar da batai de cap zonei euro.
Troica, inlocuita de un grup... mai mult
Marti, 05 August 2014, ora 09:10
Ministrul cipriot de finante, Vassos Shiarly, a criticat puternic creditorii internationali si europeni pentru pagubele produse sectorului bancar al tarii sale, in timpul acordarii ajutorului international Greciei.
Oficialul de la Nicosia sustine ca Ciprul a fost fortat sa ceara asistenta financiara numai dupa ce a platit "un pret extrem de ridicat" in urma schimbului voluntar de obligatiuni din martie, care a avut ca rezultat stergerea a aproximativ 100 de miliarde de euro din datoria de 350 miliarde de euro a Greciei. Acordul este necesar pentru ca Grecia sa obtina al doilea program de finantare, in valoare de 130 miliarde de euro.
Potrivit acordului, creditorii privati ar accepta o reducere de aproximativ 50% a valorii nominale a bondurilor grecesti in valoare de 200 de miliarde de euro pe care le detin.
Deoarece bancile cipriote detineau obligatiuni elene, Ciprul a pierdut in urma schimbului de obligatiuni 4,2 miliarde de euro, echivalentul a 24% din PIB, a afirmat Shiarly. Acesta a adaugat: "Nu a fost un mod corect de rezolvare a situatiei. A fost o problema europeana, cred ca ar fi trebui sa impartim aceasta pierdere in mod corect".
Comentariile ministrului cipriot de finante reflecta frustrarea Ciprului pentru expunerea sectorului bancar la Grecia si arata ca oficialii de la Nicosia se pregatesc sa aiba o pozitie solida la negocierile cu UE, FMI si BCE pentru acordarea ajutorului financiar.
Salvarea bancilor cipriote presupune costuri de 10 mld. de... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 16:51