Guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, a apreciat marti ca Ciprul ar fi putut evita conditiile dure incluse in programul convenit cu creditorii internationali in luna martie daca ar fi cerut mai devreme ajutor, transmite Reuters.
De asemenea, Panicos Demetriades i-a criticat pe bancherii locali pentru ca au acumulat portofolii mari de obligatiuni guvernamentale grecesti, a caror restructurare convenita la finele lui 2011 s-a dovedit a fi daunatoare pentru Cipru. "In opinia mea aceasta a fost o investitie catastrofala care nu ar fi trebuit aprobata sa continue", a spus Panicos Demetriades.
In primavara acestui an, Ciprul a fost nevoit sa adopte masura fara precedent de a impune pierderi pentru mari deponenti si de asemenea a inchis a doua banca locala pentru a putea primi un program de asistenta financiara in valoare de 10 miliarde de euro.
In opinia lui Panicos Demetriades, Ciprul ar fi putut cere ajutor international imediat dupa ce liderii europeni au acceptat restructurarea datoriilor Greciei, la finele lui 2011.
"Daca am fi cerut ajutor imediat dupa implicarea sectorului public din Grecia am fi putut obtine conditii mai bune", a apreciat Demetriades, care a fost numit in functia de guvernator al Bancii centrale a Ciprului in luna mai 2012. Potrivit acestuia, un memorandum preliminar de intelegere convenit cu bancile la finele lui 2012 prevedea o suma care sa tina cont si de necesitatile de recapitalizare ale primelor doua banci... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 17:11
Zona euro a furnizat luni Ciprului o prima transa de 2 miliarde de euro din programul de asistenta financiara internationala de 10 miliarde de euro, pe termen de trei ani, relateaza AFP.
Mecanismul European de Stabilitate (MES) a anuntat intr-un comunicat ca a furnizat 2 miliarde de euro Ciprului, tara urmand sa primeasca pana la 30 iulie inca 1 miliard de euro.
"Aceste sume vor asigura necesarul de finantare al sectorului public cipriot, precum si al finantelor publice ale tarii", potrivit comunicatului.
Imprumuturile vor permite Ciprului sa aplice reformele necesare pentru readucerea economiei pe o baza sustenabila, a declarat seful MES, Klaus Regling.
Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au acceptat in luna martie sa imprumute Ciprului 10 miliarde de euro, in schimbul unui plan de economii si de restructurare drastica a sectorului bancar.
Circa 9 miliarde de euro vor proveni de la fondul de sustinere a zonei euro, iar restul de la FMI, care va furniza o prima transa dupa o reuniune de miercuri a board-ului institutiei. mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 08:52
Fondul Monetar International (FMI) va contribui cu 1 miliard de euro la pachetul de imprumuturi externe de 10 miliarde de euro negociat de Cipru cu tarile din zona euro si reprezentanti ai institutiei internationale, a anuntat, miercuri, FMI.
"O echipa a FMi a ajuns la un acord la nivel de experti cu autoritatile cipriote pentru un program economic care va fi sustinut in comun de FMI, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana. O finantare combinata de 10 miliarde de euro ar trebui sa ajute Cipru sa-si acopere necesarul financiar, inclusiv serviciul datoriei, in timp ce implementeaza politicile necesare insanatosirii economiei si revenirii pe pietele financiare. Contributia FMI va consta intr-un imprumut pe trei ani de circa 1 miliard de euro", a afirmat, intr-un comunicat, directrorul FMI, Christine Lagarde.
Intelegerea dintre expertii FMI si Cipru va fi transmisa board-ului institutiei pentru aprobare cel mai probabil la inceputul lunii mai.
Cipru restructureaza, conform intelegerii, cele mai mari doua banci ale tarii. Guvernul inchide Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare banca, si transfera activele solide ale acesteia la cea mai mare institutie de credit, Bank of Cyprus, care va fi recapitalizata. Deponentii de la cele doua banci urmeaza sa inregistreze pierderi mari din sumele pe care le au in conturi peste nivelul garantat de 100.000 de euro.
Reforma sistemului bancar, marirea taxelor si eficientizarea sectorului public, printre principalele masuri... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 13:39
Germania si FMI, principalii arhitecti ai conditiilor impuse Ciprului, au avut ca scop reducerea sectorului bancar supradimensionat al tarii, de sapte ori cat PIB, insa deciziile dure impuse ridica semne de intrebare in privinta altor state din UE, unde dezechilibrul este si mai mare.
Sectorul bancar din Malta este chiar mai mare raportat la PIB decat cel al Ciprului, iar in Luxembourg depaseste economia de 23 de ori, potrivit cotidianului The Guardian.
Germania si FMI au fost principalele forte din spatele deciziei de a inchide Cyprus Popular Bank (Laiki) si de a restructura puternic a doua mare institutie de credit din tara, Bank of Cyprus.
Directorul FMI, Christine Lagarde, a vrut ca ambele banci, reprezentand jumatate din sectorul bancar cipriot, sa fie inchise. In cele din urma, s-a decis ca doar Laiki sa fie inchisa, cu pierderi mari pentru deponenti si creditori.
Ciprul, "o economie de cazino"
Bank of Cyprus va ramane insa o "umbra" a institutiei de credit din trecut, cu depozitele inghetate pe parcursul restructurarii si cu pierderi de circa 30% pentru sunele mai mari de 30% din conturi, scrie The Guardian.
Guvernul francez a calificat Cipru ca fiind "o economie de cazino", in timp ce germanii considera ca ar fi "un model disfunctional de afaceri".
Cu un sector bancar de sapte ori cat PIB, Lagarde a insistat ca este nesustenabil si raportul ar trebui redus pana in 2018 la numai de trei ori.
Intr-o perioada de consolidare a controlului... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 10:15
Agentia de evaluare financiara Moody's considera ca sansele ca Ciprul sa intre in incapacitate de plata sunt in continuare foarte mari, desi rezultatele scrutinului prezidential au crescut sansele de a se ajunge la un acord cu troica pentru acordarea unui ajutor financiar.
"Suma necesara recapitalizarii bancilor cipriote ramane nesigura si anticipam ca povara datoriei Ciprului va creste dramatic, ajungand la un nivel nesustenabil", se arata in raportul Moody's, potrivit Reuters.
"Exista 50% sanse ca marimea anticipata a poverii datoriei tarii sa constranga eventual autoritatile sa adopte masuri pentru reducerea datoriei, inclusiv posibilitatea ca sectorul privat sa inregistreze pierderi din cauza datoriei Ciprului", sustine agentia.
Ciprul trebuie sa grabeasca negocierea planului de salvare
Presedintele ales al Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, a format miercuri un guvern care va trebui sa finalizeze fara intarziere un acord referitor la un plan de salvare european pentru acest stat, amenintat cu intrarea in incapacitate de plata.
Moody's a apreciat ca nu se asteapta ca imbunatatirea situatiei politice sa scada posibilitatea intrarii in incapacitate de plata a Ciprului, care beneficiaza de un rating 'Caa3', cu perspectiva negativa. Agentia se asteapta ca necesitatile de capital ale bancilor cipriote sa duca la cresterea datoriei guvernamentale cu pana la 150% din PIB.
Ciprul are nevoie de 8,86 miliarde de euro (11,71 miliarde de dolari) pentru a-si... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 18:05
Oficialii ciprioti considera ca disputele politice interne din Germania si "invidia" fata de rolul de centru financiar al Ciprului submineaza eforturile pentru finalizarea unui plan european de salvare de la faliment a acestei insule, transmite AFP.
Oficialii de la Nicosia discuta inca din luna iunie a anului trecut un plan de salvare cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana. Potrivit propriilor estimari, Ciprul ar avea nevoie de 17 miliarde de euro, dintre care 10 miliarde de euro pentru sprijinirea bancilor.
Insa politicienii germani au criticat acest plan de ajutor sustinand ca insula este un paradis fiscal pentru evazionisti si cei care practica spalarea de bani.
"Aceasta chestiune a devenit un subiect politic din cauza alegerilor din Germania", a declarat pentru AFP o sursa din interiorul guvernului cipriot. "Noi vrem sa respectam toate recomandarile FMI si ale Eurogrupului pentru a ne asigura ca aceste acuzatii vor disparea", a precizat sursa guvernamentala referindu-se la acuzatiile de spalare de bani. Sursa a mai spus ca un alt motiv al acestor acuzatii este ca "anumite tari ar dori sa obtina o parte din partea ocupata de Cipru pe harta centrelor financiare".
Fostul ministru cipriot de finante Michalis Sarris a apreciat ca problema spalarii banilor continua sa revina, deoarece este vorba de un "subiect picant", care se vinde bine in media din Germania in contextul campaniei electorale din aceasta tara. "Cipru... mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 17:28
Ministrul cipriot de finante, Vassos Shiarly, a criticat puternic creditorii internationali si europeni pentru pagubele produse sectorului bancar al tarii sale, in timpul acordarii ajutorului international Greciei.
Oficialul de la Nicosia sustine ca Ciprul a fost fortat sa ceara asistenta financiara numai dupa ce a platit "un pret extrem de ridicat" in urma schimbului voluntar de obligatiuni din martie, care a avut ca rezultat stergerea a aproximativ 100 de miliarde de euro din datoria de 350 miliarde de euro a Greciei. Acordul este necesar pentru ca Grecia sa obtina al doilea program de finantare, in valoare de 130 miliarde de euro.
Potrivit acordului, creditorii privati ar accepta o reducere de aproximativ 50% a valorii nominale a bondurilor grecesti in valoare de 200 de miliarde de euro pe care le detin.
Deoarece bancile cipriote detineau obligatiuni elene, Ciprul a pierdut in urma schimbului de obligatiuni 4,2 miliarde de euro, echivalentul a 24% din PIB, a afirmat Shiarly. Acesta a adaugat: "Nu a fost un mod corect de rezolvare a situatiei. A fost o problema europeana, cred ca ar fi trebui sa impartim aceasta pierdere in mod corect".
Comentariile ministrului cipriot de finante reflecta frustrarea Ciprului pentru expunerea sectorului bancar la Grecia si arata ca oficialii de la Nicosia se pregatesc sa aiba o pozitie solida la negocierile cu UE, FMI si BCE pentru acordarea ajutorului financiar.
Salvarea bancilor cipriote presupune costuri de 10 mld. de... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 16:51
Autoritatile cipriote au anuntat luni ca vor solicita asistenta financiara de la fondurile europene (Fondul European de Stabilitate Financiara, EFSF, si succesorul sau Mecanismul European de Stabilitate, MES) pentru a reduce expunerea pe Grecia a sectorului financiar cipriot, transmite Reuters.
"Obiectivul acestei cereri de asistenta este tinerea sub control a riscurilor cu care se confrunta economia cipriota, in special a celor care provin de pe urma efectelor negative din sectorul financiar, ca urmarea expunerii sale pe economia Greciei", se arata intr-un comunicat al guvernului cipriot.
Grecia, Irlanda si Portugalia beneficiaza deja de sprijinul Uniunii Europene, iar Spania a cerut si ea luni asistenta Eurogrupului pentru sectorul sau bancar.
Cipru, una din cele mai mici economii din zona euro, nu mai poate sa se finanteze de un an de pe pietele financiare din cauza expunerii excesive a bancilor sale la criza din Grecia.
Moody's Investors Service a retrogradat recent ratingurile principalelor trei banci din Cipru (Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public si Cyprus Popular Bank), prezente si pe piata din Romania, din cauza expunerii deosebite pe Grecia. De asemenea, Fitch Ratings a retrogradat luni Ciprul in categoria 'junk' (nerecomandat pentru investitii) mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 20:26
Cipru ar putea cere ajutor financiar extern pentru sectorul bancar, dar si pentru sustinerea economiei, pana la sfarsitul lunii iunie, devenind astfel a cincea tara din zona euro care apeleaza la imprumuturi externe, a sugerat ministrul de Finante cipriot, Vassos Shiarly, citat de The Guardian.
A doua mare institutie de credit a tarii, Cyprus Popular Bank, a fost puternic afectata de expunerea pe datoria statului elen in urma restructurarii de la inceputul lunii martie, cand au fost sterse datorii de 100 de miliarde de euro.
"Problema este urgenta. Stim ca recapitalizarea bancilor trebuie finalizata pana la 30 iunie si au mai ramas doar cateva zile", a spus Shiarly.
In mod ironic, noteaza publicatia britanica, in ziua urmatoare Cipru ar trebui sa preia, pentru sase luni, presedintia prin rotatie a UE.
Cyprus Popular Bank a anuntat, la sfarsitul lunii mai, ca va ajunge la o rata de adecvare a capitalului de 9,2%, ceruta de Autoritatea Bancara Europeana, dupa finalizarea unui plan de atragere de capital. Banca pregateste o oferta de drepturi de 1,8 miliarde de euro subscrisa in totalitate de guvernul cipriot, precum si o preschimbare voluntara a unor instrumente financiare reprezentand datorii in valoare de 1,2 miliarde de euro.
Shiarly nu a negat ca Cipru are nevoie de bani
Intrebat daca Cipru va cere ajutor pentru banci, Shiarly a raspuns ca va fi vorba, probabil, despre un pachet mai amplu.
"Cand intri in programul de sprijin iei in calcul toate datele,... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 19:00