Parlamentul European a aprobat, miercuri, reforma Politicii Agricole Comune, care se va axa pe protectia mediului, o distributie mai echitabila a fondurilor europene, bani mai multi pentru micii fermieri, dar si pe aplicarea de penalitati pentru cei care nu intreprind masuri de ecologizare.
Pentru a se asigura faptul ca platile directe merg doar catre fermierii activi, eurodeputatii au convins Consiliul sa creeze o lista de entitati, cum ar fi aeroporturile sau cluburile sportive, care sa fie automatic excluse de la finantarea UE daca nu dovedesc ca activitatea agricola reprezinta o parte importanta a venitului lor.
Parlamentul a insistat si pentru o schema obligatorie la nivel UE care sa ofere tinerilor fermieri un procent de 25% suplimentar la subventiile lor pentru primele 25-90 de hectare. Micii fermieri ar putea primi mai multi bani, iar fermelor mari care primesc mai mult de 150 de mii de euro li se vor taia sumele care depasesc acest prag cu cel putin 5%.
"Pe langa faptul de a fi transferat o parte a banilor de la fermierii mari catre cei tineri si cei mai mici, am asigurat si o distributie mai buna a fondurilor in UE. Pana in 2020, fermierii din diferite state membre vor trebui sa primeasca cel putin 72% din plata directa medie la nivel UE", a declarat Luis Manuel Capoulas Santos, raportor pentru plati directe si regulamentele privind dezvoltarea rurala.
Conform noii Politici Agricole Comune, 30% din bugetele statelor membre pentru plati directe pot fi... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 20:15
Romania are de castigat, din punct de vedere bugetar, de pe urma noii reforme PAC (Politica Agricola Comuna), sustine comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos.
"Este una din putinele tari care castiga prin aceasta reforma a Politicii Agricole Comune. Numai platile directe vor creste de la 130-140 de euro la hectar in prezent, pana la 196 de euro la hectar, in medie, in anul 2019", a declarat oficialul, intr-un interviu acordat Agerpres.
El recunoaste ca, totusi, chiar si in aceste conditii platile directe vor fi mai mici decat media din Uniunea Europeana, dar puncteaza ca "diferenta va fi mult redusa".
"Este vorba de o alocare totala, iar modul cum o foloseste Romania este altceva, pentru ca sunt state membre care au plata medie la hectar foarte ridicata, dar unde sunt multi agricultori care au plati la hectar mai mici ca in Romania. Si acolo decalajele sunt foarte mari. Dar in conditiile in care bugetul PAC este redus cu 7-8 la suta, sa vii in conditiile acestea si sa castigi mai mult, mie mi se pare semnificativ din punct de vedere bugetar. De asemenea, din punct de vedere al continutului, Romania are de castigat prin flexibilitatea pe care o propune noua PAC pentru ca permite Romaniei sa isi ia in considerare specificul agriculturii si sa aiba o abordare specifica care sa tina cont de realitatile de aici si de obiectivele politice care exista.
Un dezavantaj, desi nu stiu daca este totusi un dezavantaj, este ca Romania va... mai mult
Duminica, 30 Iunie 2013, ora 15:34
Romania va beneficia si in perioada 2014-2020 de subventii pe suprafata, iar autoritatile au posibilitatea de a orienta finantarea europeana acolo unde este nevoie de fonduri sau de acorda ajutoare cuplate.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, impreuna cu Dacian Ciolos, comisarul european pe Agricultura, au prezentat, in cadrul unei sedinte de lucru, principalele directive ale noii Politici Agricole Comune si beneficiile directe pe care le are Romania din noua PAC pentru perioada 2014-2020.
Business24 va prezinta cele mai importante modificarile ale PAC si beneficiile Romaniei:
- Mentinerea platilor directe - Romania va continua sa beneficieze de subventii acordate pe hectar pana in 2020. In plus, fermierii romani vor beneficia si de pe urma convergentei subventiilor. Acesta se va face in sase ani, in loc de patru ani cum era prevazut la inceputul negocierilor. Pentru Romania inseamna o crestere graduala a subventiei de la 119 euro/ha in 2013 la 181 de euro/ha in 2020.
"La inceputul lui 2010, cand am ajuns la Bruxelles, discutia era cu cat sa reducem PAC, cu 20-30%, in contextul in care bugetul era afectat de criza. Obiectivul meu a fost sa obtin mentinerea bugetului, dar si ca tarile sa accepte o reducere a platilor directe. Alocarea bugetara totala cu PAC se reduce lejer, insa PAC este cel mai putin afectata, iar pentru statele membre care au plati directe mari aplicam alte reduceri pentru a putea a acorda subventii noilor state membre", a declarat... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 15:50
Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura, a declarat ca reforma Politicii Agricole Comune vizeaza masuri diferite pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene, ceea ce ar putea genera plati directe la hectar diferentiate pe regiuni.
"Am venit cu o alta abordare: recunoastem ca exista o diversitate si nu avem ambitia sa avem aceeasi politica in toate statele. Nu cred ca trebuie sa asteptam finalizarea reformei pentru ca Romania sa isi stabileasca obiectivele in agricultura. Nu trebuie sa mai astepte masurile UE", a declarat Ciolos in cadrul unei conferinte de presa.
Potrivit acestuia, Romania ar trebui sa gandeasca si o directie de dezvoltare a agriculturii cu tinte pentru urmatorii 10-15 ani.
"Trebuie stabilite niste tinte in perspectiva, in toate statele membre cu sector agricol important, ma lovesc de fiecare data de abordarea asta. Fiecare are o abordare a lor pe 10-15 ani si reforma PAC vine si schimba anumite prevederi. (...) In unele noi state membre, printre care si Romania, propunerile de la Comisie aproape ca intra prin branza, pentru ca nu sunt fixate foarte clar niste obiective", a argumentat Ciolos, aratand ca exista si o parte pozitiva a acestei realitati pentru ca exista o mai mare flexibilitate si nu inertie fata de reforma PAC propusa de Comisie.
Reformarea Politicii Agricole Comune ar putea aduce Romaniei fonduri europene suplimentare. Ministrul Agriculturii a declarat ca negocierile vizeaza ca tara noastra sa fie inclusa cu 11... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 15:10
Fermierii europeni risca sa sufere de pe urma disputelor dintre guvernele statelor membre pe tema viitorului buget al Uniunii Europene, dispute care ar putea amana intrarea in vigoare a noii Politici Agricole Comune (PAC), prognozata a avea loc la 1 ianuarie 2014.
"Este aproape sigur ca nu vom fi in masura sa punem in practica reforma la 1 ianuarie 2014", a declarat ministrul britanic al agriculturii, Jim Paice, la sfarsitul unei reuniuni cu omologii sai europeni la Horsens (Danemarca). "Nimeni nu se asteapta sa se ajunga la un acord cu privire la buget pana la sfarsitul acestui an, si este la fel de clar ca reforma PAC nu va putea fi adoptata inainte sa avem un buget", a explicat Jim Paice.
Potrivit ministrilor europeni, este imposibil sa se intre in miezul subiectului, respectiv redistribuirea ajutoarelor agricole, in lipsa unei idei clare cu privire la anvelopa bugetara totala.
"Orice intarziere va afecta in special programele de dezvoltare rurala si risca chiar sa aiba un impact asupra ajutoarelor directe care revin agricultorilor", a avertizat comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos. Cu toate acestea, Ciolos crede ca Uniunea Europeana dispune de toate ingredientele pentru a lua o decizie la timp.
Nu toti se grabesc
Insa mai multe state precum Marea Britanie, Germania, Franta sau Spania nu par sa se grabeasca. "Avem nevoie, inainte de toate, de o reforma buna", a declarat ministrul spaniol al agriculturii, Arias Canete. "In cel mai rau caz,... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 17:43
Grecia trebuie sa-si puna in valoarea "atuurile" in materie de diversitate si calitate a produselor agricole, a subliniat vineri la Atena comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos.
"Cred ca Grecia are multe atuuri in materie de diversitate si calitate a produselor agricole care nu au fost inca puse in valoare", a declarat Dacian Ciolos la sfarsitul unei intalniri cu oficialii greci pe tema reformei Politicii Agricole Comune (PAC).
Subliniind ca reforma PAC are 'multe elemente favorabile pentru Grecia', Dacian Ciolos a scos in evidenta ca 'in aceasta perioada economica dificila sectorul agricol este capabil sa contribuie in mod pozitiv la evitarea concentrarii somerilor in orase'.
Comisarul european a adaugat ca in pofida situatiei bugetare dificile la nivelul UE, Comisia Europeana a decis sa mentina bugetul PAC pentru periaoda 2014-2020, deoarece "agricultura este singurul sector capabil sa mentina si sa creeze locuri de munc in multe zone rurale din UE".
Politica Agricola Comuna "favorizeaza instalarea tinerilor in mediul rural prin masuri de sprijin financiar in primii cinci ani", a spus Dacian Ciolos.
Anterior, Dacian Ciolos a declarat ca viitoarea PAC va avea instrumente financiare pentru promovarea produselor traditionale si pentru organizarea producatorilor, exprimandu-si speranta ca proiectul de reformare a Politicii Agricole Comune (PAC) va fi adoptat cat mai repede, poate chiar pana la inceputul anului viitor. mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 21:11
Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a afirmat marti ca Romania va fi unul din putinele state membre care vor beneficia de viitorul buget al Politicii Agricole Comune, urmand sa primeasca fonduri mai mari, dar trebuie sa-si defineasca o serie de obiective in raport cu UE. "Romania va fi unul din statele membre, probabil putinele state membre, care va fi beneficiar al viitorului buget al Politicii Agricole Comune, deci care va avea o alocare bugetara mai mare decat in momentul de fata, atat pe primul pilon cat si pe partea de dezvoltare rurala", a spus Ciolos, in cadrul unei intrevederi cu membrii comisiilor reunite pentru Afaceri Europene din Parlament.
Comisarul european a subliniat insa ca Romania va trebui sa-si defineasca obiective in agricultura care sa tina cont de obiectivele mari ale UE in acest domeniu, respectiv securitatea alimentara, buna gestionare a resurselor naturale si coeziunea teritoriului rural.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste politica de vecinatate si politica de relatii externe, Ciolos a spune ca UE va acorda o pondere mai mare in bugetul pentru perioada de dupa 2014 decat in perioada actuala acestui domeniu, iar Comisia considera importanta relatia de vecinatate cu estul.
In acest caz, Comisia Europeana va propune un instrument european de vecinatate pentru dezvoltarea agricola si rurala pentru finantarea proiectelor de dezvoltare in state precum Georgia, Ucraina si Republica Moldova, iar Romania va putea juca un rol... mai mult
Marti, 05 Iulie 2011, ora 16:11
Ministrul roman al agriculturii si dezvoltarii rurale, Valeriu Tabara, si ministrul agriculturii, alimentatiei, pescuitului, mediului rural si amenajarii teritoriului din Franta, Bruno Le Maire, s-au intalnit joi la Paris, unde au discutat despre politica agricola comuna (PAC), anunta NewsIn.Ministrul Roman al Agriculturii si Dezvoltarii Rrale, Valeriu Tabara, si Ministrul Agriculturii, Alimentatiei, Pescuitului, Mediului Rural si Amenajarii Teritoriului din Franta, Bruno Le Maire, s-au intalnit joi la Paris, unde au discutat despre politica agricola comuna (PAC).Cu aceasta ocazie, Romania a salutat pozitia Guvernului francez si german privind o politica agricola comuna durabila dupa 2013, care reflecta in esenta preocuparile Romaniei. "Franta si Romania doresc o politica agricola comuna durabila si bazata pe cei doi Piloni complementari ceea ce garanteaza mentinerea unei activitati agricole pe tot teritoriul Uniunii Europene, contribuind astfel la securitatea alimentara. PAC trebuie sa asigure un nou regulament de piata pentru a proteja agricultorii de fluctuatiile preturilor.
Acesta se realizeaza prin instrumente de piata mai eficiente si mai active si o mai buna structurare a sectoarelor", se arata intr-un comunicat emis vineri de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.Totodata, cei doi ministri au salutat propunerea Comisiei privind o clauza generala privind distorsionarea pietelor.
"Franta si Romania considera necesar ca bugetul PAC sa fie pe masura... mai mult
Vineri, 04 Martie 2011, ora 16:57
Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala Dacian Ciolos a prezentat joi Comunicarea Comisiei Europene privind reforma Politicii Agricole Comune (PAC), care schiteaza trei optiuni pentru continuarea reformei, se arata intr-un comunicat al CE citat de NewsIn. Astfel, cele trei optiuni pentru viitoarea orientare a PAC sunt ajustarea celor mai presante deficiente ale PAC, prin schimbari treptate, transformarea PAC intr?o politica mai ecologica, mai echitabila, mai eficienta si mai eficace, precum si renuntarea la ajutorul pentru venit si la masurile de piata si concentrarea asupra obiectivelor referitoare la mediu si la schimbarile climatice.
In cazul tuturor celor trei optiuni, Comisia prevede mentinerea sistemului actual format din doi piloni: un prim pilon, care cuprinde plati directe si masuri de piata si in cazul caruia normele sunt definite clar la nivelul UE, si un al doilea pilon, care cuprinde masuri de dezvoltare rurala multianuale si in cazul caruia se stabileste un cadru de optiuni la nivelul UE, dar deciziile finale privind schemele sunt luate de statele membre sau de regiuni in cadrul unei gestiuni comune.
Un alt element comun al celor trei optiuni este ideea ca viitorul sistem de plati directe nu poate sa se bazeze pe perioade istorice de referinta, ci ar trebui sa fie legat de criterii obiective.
"Actualul sistem prevede norme diferite pentru UE?15 si UE?12, situatie care nu poate continua dupa 2013", a precizat joi comisarul Ciolos, care a... mai mult
Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 18:13