Agricultura nevoie si de intermediari, dar problema este cine sunt acestia si cat costa intermedierea, a declarat luni intr-o conferinta comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, care a mentionat ca in majoritatea statelor UE intermediarii sunt tot producatorii agricoli.
"Este nevoie de intermediari in agricultura, pentru ca este nevoie de cineva care sa colecteze productia, sa o stocheze, sa o depoziteze undeva si de acolo sa o distribuie in retelele de comercializare. Problema este cine face treaba asta si cat costa", a afirmat comisarul european.
El a spus ca in marea majoritate a statelor membre din Uniunea Europeana intermediarii sunt tot producatorii agricoli.
"Ei produc individual legumele si fructele la ei in ferma si pe urma organizatia lor de producatori este cea care colecteaza productia, cea care o stocheaza si negociaza distributia cu marile retele de magazine", a adaugat Ciolos.
El a adaugat ca ceea ce lipseste in Romania este stimularea producatorilor de a se organiza.
"Pe de alta parte, daca nu vinzi cu factura, nu ai cum sa ajungi pe etajerele hipermarketurilor, oricata productie ai avea", a afirmat comisarul european.
Ciolos a adaugat ca singura modalitate de a elimina intermediarii este sa fie puti alti intermediari in locul lor, iar acestia sa fie producatorii. mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 16:52
Grecia trebuie sa-si puna in valoarea "atuurile" in materie de diversitate si calitate a produselor agricole, a subliniat vineri la Atena comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos.
"Cred ca Grecia are multe atuuri in materie de diversitate si calitate a produselor agricole care nu au fost inca puse in valoare", a declarat Dacian Ciolos la sfarsitul unei intalniri cu oficialii greci pe tema reformei Politicii Agricole Comune (PAC).
Subliniind ca reforma PAC are 'multe elemente favorabile pentru Grecia', Dacian Ciolos a scos in evidenta ca 'in aceasta perioada economica dificila sectorul agricol este capabil sa contribuie in mod pozitiv la evitarea concentrarii somerilor in orase'.
Comisarul european a adaugat ca in pofida situatiei bugetare dificile la nivelul UE, Comisia Europeana a decis sa mentina bugetul PAC pentru periaoda 2014-2020, deoarece "agricultura este singurul sector capabil sa mentina si sa creeze locuri de munc in multe zone rurale din UE".
Politica Agricola Comuna "favorizeaza instalarea tinerilor in mediul rural prin masuri de sprijin financiar in primii cinci ani", a spus Dacian Ciolos.
Anterior, Dacian Ciolos a declarat ca viitoarea PAC va avea instrumente financiare pentru promovarea produselor traditionale si pentru organizarea producatorilor, exprimandu-si speranta ca proiectul de reformare a Politicii Agricole Comune (PAC) va fi adoptat cat mai repede, poate chiar pana la inceputul anului viitor. mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 21:11
Ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, critica propunerile comisarului pentru agricultura, Dacian Ciolos, privind reforma Politicii Agricole Comune, sustinand ca acestea vor crea mai multa birocratie si vor dezavantaja marile ferme.
"Va trebui sa purtam multe discutii. Una dintre principalele noastre cerinte consta in simplificarea procedurilor (...) In prezent, fermierii trebuie sa completeze 18 formulare", a declarat ministrul Ilse Aigner, intr-un interviu pentru DPA.
"Nu avem nevoie de un nou monstru birocratic, ci de o politica agricola orientata spre viitor", a mai precizat Aigner, referindu-se la propunerea comisarului de asociere a sprijinului pentru fermieri cu masuri de ecologizare, in caz contrar aplicandu-se penalizari.
Cum se va proceda in cazul in care un fermier nu respecta regulile de ecologizare, "primeste subventii cu 30% mai putin, nu primeste nimic sau penalizarea este in functie de gravitatea neregulilor?", s-a intrebat Ilse Aigner.
Propunerile lui Ciolos au fost criticate si in Danemarca
Ministrul german nu este de acord nici cu propunerea ca micile ferme sa fie scutite de aceasta prevedere, de care ar beneficia in special micile exploatatii agricole din Romania, Bulgaria sau Polonia cu doua sau trei hectare de teren.
"Nu este in spiritul protejarii mediului ca toate fermele mici sa fie scutite. Dat fiind ca fermele din statele est-europene sunt mult mai mici decat cele din Germania inseamna ca zone intregi din aceste tari... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 15:51
Noul comisar european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a declarat luni, la Madrid, ca prefera sa lanseze o dezbatere despre viitorul PAC-ului dupa 2013 "mai degraba decat sa fie formulate propuneri precipitat" pe tema acestei reforme, relateaza AFP, citat de NewsIn."Obiectivul meu este lansarea in primavara a unei dezbateri publice, care va include actorii din sectorul agriculturii, dar si din societate", pentru a se prezenta "intrebarile potrivite", a spus el la o conferinta de presa la Madrid cu omologul sau spaniol Elena Espinosa, a carei tara detine presedintia UE.
Ciolos pledeaza pentru un "PAC refondat, reformat, adaptat, dar solid si gata sa infrunte provocarile" importante, cum ar fi "cresterea verde" (crestere economica bazata pe respectarea mediului) sau "formarea si mentinerea de locuri de munca".
Negocierile la nivel european pe tema PAC pentru perioada 2013-2020 ar trebui sa inceapa anul acesta.
Aceste discutii ar putea genera "conflicte dure si lupte pe tema repartizarii" mijloacelor financiare, a avertizat in ianuarie ministrul german al agriculturii, Ilse Aigner. Sustinerea pentru agricultura reprezinta aproape 50% din bugetul UE.
Mai multe state membre sunt favorabile unei reduceri drastice a ajutoarelor.
"Trebuie vazut ce gen de mecanisme sunt necesare si apoi vom analiza chestiunea bugetului", a spus Ciolos, inainte de a asigura: "Daca vom fi in masura sa aratam ca aceasta politica este in continuare de actualitate, vom avea un buget la inaltimea... mai mult
Luni, 15 Februarie 2010, ora 14:26
Dacian Ciolos a subliniat ferm, in timpul audierilor de vineri din PE, ca este "un reformator" si ca reformarea PAC nu inseamna reducerea finantarii sau renuntarea la unele instrumente, ci adaptarea la contextul actual, un europarlamentar aratandu-se preocupat de "nivelul reformei". Prima intebare din timpul audierii lui Ciolos a venit din partea unui europarlamentar german si s-a referit la dezvoltarea rurala si la Politica Agricola Comuna (PAC).
"PAC ar trebui sa asigure veniturile fermierilor in primul rand. Ar trebui sa existe un nivel minim de stabilitate in ceea ce priveste veniturile lor", a subliniat Dacian Ciolos.
In ceea ce priveste dezvoltarea politicii rurale, acest pilon ar trebui sa ramana in cadrul PAC, a mai spus romanul. "Ele nu pot fi separate, sunt foate strans legate. Ar trebuie sa existe o politica de coeziunie foarte stransa, pentru a nu avea diferente majore intre zonele urbane si cele rurale", a argumentat comisarul desemnat.
Un europarlamentar portughez al socialistilor europeni, Luis Capoulas Santos, i-a atras atentia lui Ciolos ca s-a contrazis in declaratia sa initiala, de la inceputul audierilor, cu ceea ce a transmis in raspunsurile scrise.
"In raspunsurile scrise vorbeati numai de mici ajustari la PAC, acum ati vorbit de reforma. Puteti sa imi explicati aceasta schimbare?", a comentat portughezul.
Raspunsul lui Ciolos a venit foarte ferm si i-a atras in primul rand atentia europarlamentarului socialist ca nu trebuie sa se ghideze dupa ceea... mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 11:46