Mai multi ministri europeni au pledat, in cadrul reuniunii UE, pentru etichetarea la origine a carnii utilizata in produsele semipreparate, pe fondul scandalului privind carnea de cal, informeaza AFP.
"Dorim sa evoluam spre o reglementare europeana care sa prevada etichetarea carnii la origine", a declarat ministrul francez pentru Protectia consumatorului, Benoit Hamon.
"As vrea ca etichetarea sa fie cat mai precisa", a declarat ministrul irlandez al Agriculturii, Simon Coveney.
Ministrul britanic al Alimentatiei, Owen Paterson, indeamna Uniunea Europeana sa actioneze "rapid" in cazul scandalului carnii de cal. "Este necesara o solutie rapida", a declarat Paterson la reuniunea de la Bruxelles. Paterson s-a declarat favorabil efectuarii de teste ADN pentru verificarea carnii din produsele semipreparate.
Ministrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seara la Bruxelles pentru a stabili masurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene in cazul scandalului carnii de cal.
Reuniunea a inceput la ora 18.00 (19.00, ora Romaniei), dupa ce marti au avut loc perchezitii in doua companii britanice suspectate ca au vandut carne de cal in loc de carne de vita. Produse etichetate gresit au fost gasite si in Franta, iar suspiciuni exista si in Germania.
Reuniunea de miercuri este prezentata ca "informala" si nu sunt asteptate masuri concrete. "Dar va permite un schimb de idei intre statele membre cele mai afectate, in special Franta, Marea Britanie,... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 08:43
Guvernul Romaniei este cel care trebuie sa traga la raspundere vinovatii pentru denigrarea imaginii producatorilor de carne din tara noastra, sustine Sorin Minea, presedintele asociatiei patronale Romalimenta, in contextul in care Romania a fost prezentata drept sursa problemelor din scandalul carnii de cal.
Cu toate ca pana acum nu a fost prezentata nicio dovada concreta, Romania a tinut capul de afis in presa internationala ca origine a problemelor, din Marea Britanie, unde au fost descoperite produsele care contineau carne de cal, pana in Australia.
"A fost un atac la adresa noastra. (...) S-a creat o neincredere fata de produsele din carne romanesti", arata presedintele Romalimenta, adaugand ca "s-a creat un precedent; pe toate posturile de televizune a aparut cum (n.r. romanii) omoara caii din Letea".
Impactul suferit de industria locala nu va putea insa fi apreciat decat dupa cateva saptamani, precizeaza Minea. Practic, totul va depinde de cum va raspunde consumatorul final din tarile unde s-au gasit produsele din carne contrafacuta, tinand cont de faptul ca modul in care a fost prezentat scandalul carnii de cal a rezultat intr-o campanie de imagine negativa la adresa Romaniei.
Este cruciala gasirea vinovatilor
Pentru a repara imaginea tarii noastre in fata consumatorilor europeni "este foarte importanta gasirea unor vinovati reali si o aplanare a conflictului", a declarat presedintele Romalimenta pentru Business24.
Media straina va putea atunci... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 07:15
Romania ar trebui sa ceara despagubiri pentru daunele provocate de scandalul carnii de cal, daca se va dovedi ca producatorii locali nu au fost implicati, sustin reprezentantii industriei.
Compania franceza Comigel a acuzat ca un furnizor roman ar fi trimis carne de cal, spunand ca este de vita, dupa ce s-au descoperit nereguli la produsele sale livrate in Marea Britanie. Ulterior, carnea de cal a fost descoperita in produse din mai multe tari, reprezentand chiar pana la 100% din produsul respectiv.
Premierul Victor Ponta a anuntat, recent, ca Romania nu este vinovata in acest caz, avand in vedere ca nu s-au gasit nereguli in urma inspectiilor la abatoarele invinuite. De asemenea, comisarul european pentru agricultura, Daniel Ciolos, a cerut ca Romania sa nu fie acuzata fara probe.
De altfel, din ce in ce mai multe dovezi indica faptul ca abatoarele din Romania nu ar fi implicate. "Englezii si-au inchis doua abatoare, pentru ca s-au descoperit nereguli.
Citeste mai multe despre Scandalul carnii de cal: Mafia internationala acuza Romania. Putem cere despagubiri? pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 15:59
Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, considera ca nu este drept ca un stat membru al Uniunii Europene sa fie acuzat fara dovezi si a catalogat drept corecta si prompta reactia autoritatilor romane in privinta scandalului carnii de cal.
"Nu este drept ca un stat membru sa fie acuzat fara dovezi. Reactia autoritatilor romane a fost corecta si prompta. Romania a dat dovada de transparenta, ceea ce arata ca poate gestiona o astfel de situatie", a declarat Dacian Ciolos, miercuri, la o conferinta de presa.
Oficialul european se va intalni, miercuri, la Bruxelles, cu ministrii europeni din statele implicate in subiectul carnii de cal. Dacian Ciolos a precizat ca aceeasi pozitie exprimata vizavi de modul in care autoritatile romane au gestionat problema carnii de cal o va prezenta si in Comisia Europeana.
Ministrul Agriculturii din Irlanda a convocat, miercuri, la Bruxelles, o reuniune a Ministrilor Agriculturii din Franta, Regatul Unit al Marii Britanii, Luxemburg si Polonia, la care va participa si ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
Reuniunea a fost convocata pentru a dezbate problema comercializarii pe piata din Marea Britanie a unor produse care ar fi continut carne de cal in loc de carne de vita.
Agentia Britanica pentru Siguranta Alimentara (FSA) a anuntat saptamana trecuta ca a descoperit ca lasagna marca Findus, care ar trebui sa contina carne de vita, continea in anumite cazuri chiar 100%... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 12:20