Oamenii care au urmarit productii romanesti premiate, la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) din acest an, ar putea cu greu sa observe ca Romania are una dintre cele mai proaste infrastructuri cinematografice din Europa, se arata agentia de presa Reuters.
Participantii la festival au avut de ales intre cinci cinematografe si mai multe locuri de vizionat in aer liber, ceea ce reprezinta o rara abundenta in Romania, unde, potrivit Reuters, exista doar 78 de cinematografe.
Sursa citata enumera mai multe filme recente ale regizorilor romani, care au putut fi urmarite la TIFF, precum cele premiate international "Comoara", de Corneliu Porumboiu, si "Aferim!", de Radu Jude, dar si "De ce eu?", al lui Tudor Giurgiu si "Un etaj mai jos", regizat de Radu Munteanu.
In acest an, la festivalul de film din Cluj au fost prezente 233 de filme din 60 de tari. Deloc surprinzator, organizatorii inclina sa prezinte cu precadere filme facute in Romania. Acesta a fost unul dintre ...citeste mai departe despre "Reuters trage un semnal de alarma: Cinematografele lipsa din Romania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Iunie 2015, ora 11:35
Un numar de 217 filme din 55 de tari, concerte, expozitii, masterclass-uri, dezbateri si petreceri vor avea loc la cea de-a XIII-a editie a Festivalului International de Film Transilvania.
Vineri, incepand cu ora 20.45, va avea loc ceremonia de deschidere care va fi urmata de premiera nationala a filmului Philomena (regia Stephen Frears), nominalizat anul acesta la Oscar.
In cadrul Festivalului International de Film Transilvania vor participa oficialitati si personalitati din lumea filmului si totodata, circa sapte sute de invitati romani si straini, potrivit Mediafax.
Sambata, la ora 10.30, va avea loc prima conferinta din cadrul campaniei de salvare a cinematografelor din Romania.
Tot sambata, de la 20.30, va avea loc deschiderea oficiala a Depozitului de Filme din strada Maiakovski, in prezenta unor oficiali si invitati, urmata de proiectia unor fragmente din documentarul lui Alexandru Belc, "Cinema, mon amour" (work-in-progress) si a filmului "Cinema at the End", in prezenta regizorului Meritxell Soler. Spatiul inedit de la fostul depozit RADEF va gazdui in timpul festivalului proiectiile din sectiunea cu acelasi nume, Cinema, Mon Amour, intrarea fiind libera.
Filme pentru copii
Proiectiile incep vineri dimineata, cu filmele dedicate celor mai mici spectatori ai festivalului, in programul EducaTIFF.
La Cinema Victoria, de la 10.00, va fi proiectat "A fi si a avea/ Etre et avoir", povestea unei clase unice dintr-un sat francez, unde toti copiii se... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 08:53
Cea mai importanta retrospectiva dedicata filmului romanesc organizata vreodata in Benelux va avea loc la Bruxelles, in luna aprilie, la Cinemateca regala a Belgiei si marcheaza 100 de ani de cinematografie in Romania, informeaza un comunicat al Institutului Cultural Roman (ICR).
Un numar de 21 de filme, de la operele noului val (Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu), la cele ale cineastilor deceniilor trecute (Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Elisabeta Bostan, Andrei Blaier, Dan Pita, Mircea Daneliuc) sau intemeietorilor celei de a saptea arte (Jean Georgescu), contureaza fresca de un secol a filmului romanesc, se mentioneaza in comunicat.
Luna filmului romanesc va debuta la 3 aprilie cu o conferinta a profesoarei universitare Dominique Nasta de la Universitatea Libera Bruxelles: "Cinematografia romaneasca de la A la Z: radiografia unui fenomen", urmata de filmul 'Reconstituirea' (1969), de Lucian Pintilie.
"Mult timp necunoscuta in lume, cinematografia romaneasca este de acum o valoare sigura, recompensata cu premii importante si care a starnit entuziasmul criticilor si publicului", scrie Dominique Nasta.
Ciclul se incheie la 30 aprilie cu primul film realizat in Romania: superproductia 'Independenta Romaniei' (1912), de Grigore Brezeanu si Aristide Demetriade, acompaniata live de pianista de jazz Ramona Horvath.
Retrospectiva organizata de Cinemateca regala a Belgiei si Institutul Cultural Roman Bruxelles, cu o programare propusa de filmologul Dominique... mai mult
Vineri, 28 Martie 2014, ora 12:21
Inscrierile pentru cea de-a opta editie a premiilor Gopo, un eveniment care recompenseaza realizarile anuale ale cinematografiei romanesti si care va avea loc pe 24 martie, au inceput si se vor incheia pe 5 februarie.
Urmand modelul celebrelor gale din cinematografia europeana, precum Goya, Cesar si BAFTA, premiile Gopo reprezinta cel mai important eveniment dedicat valorilor filmului romanesc. De-a lungul celor sapte editii ale galei premiilor Gopo, profesionisti din toate domeniile cinematografiei autohtone au fost recompensati pentru performantele lor.
In 2013, cu "Toata lumea din familia noastra", Radu Jude si-a adjudecat trei dintre cele mai importante trofee ale serii, pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor si cel mai bun scenariu (Radu Jude si Corina Sabau), iar actorii din distributie au obtinut premii pentru interpretare - Serban Pavlu, Gabriel Spahiu si Mihaela Sirbu.
Inscrierile pentru cea de-a opta editie a premiilor Gopo vor avea loc in perioada 24 ianuarie - 5 februarie. Eligibile pentru a fi jurizate si nominalizate la premiile Gopo 2014 sunt lungmetrajele si scurtmetrajele romanesti sau realizate in coproductie cu participare majoritar romaneasca care au avut premiera pe marile si micile ecrane din Romania si in festivaluri competitive (nationale sau internationale) in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2013.
Conform regulamentului premiilor Gopo, toate lungmetrajele de fictiune si documentarele care au beneficiat de cel putin o saptamana... mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 12:56
Distribuitorii de film romani au pregatit pentru anul 2014 o gama variata de lungmetraje, astfel ca cinefilii vor putea vedea pe marile ecrane pelicule premiate la Globul de Aur si Cannes, productii care se afla in cursa pentru Oscar, dar si filme de actiune realizate in pur stil hollywoodian.
Anul care s-a incheiat a fost unul profitabil pentru cinematografia mondiala, in pofida efectelor prelungite ale crizei economice, recesiunea determinandu-i pe oameni sa redescopere "magia" salilor de cinema.
Pe langa productii premiate la gala Globul de Aur, care a avut loc duminica seara, la Los Angeles, anul 2014 este bogat in filme de actiune realizate in stil pur hollywoodian. Asadar, pelicule precum "Hercules: The Legend Begins", "300: Ascensiunea unui imperiu/ 300: Rise of an Empire", "Need For Speed", "Expendables 3", "The Amazing Spider-Man", "Robocop" si "Transformers: Age Of Extincition" se afla deja in calendarul filmelor care vor fi lansate pe marile ecrane romanesti in 2014.
Lungmetrajele care vor rula anul acesta in cinematografele din Romania sunt pline de imaginatie si prezinta o paleta vasta de genuri abordate, de la filmele de arta pana la peliculele SF apocaliptice.
Johnny Deep, Nicole Kidman, Colin Farrell, Helen Mirren, Brad Pitt, Al Pacino, Matt Damon, Kevin Costner, John Cusack, Robert De Niro, Emma Watson, Anthony Hopkins, Bradley Cooper, Denzel Washington si Jeffrey Dean Morgan sunt cativa dintre actorii care revin pe marile ecrane din Romania in... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 11:22
Variety dedica un articol Romaniei, in care prezinta oportunitatile pe care le ofera din punctul de vedere al productiei cinematografice, publicatia americana remarcand faptul ca, in ultimii zece ani, tara noastra a inregistrat progrese in ceea ce priveste conectarea la showbiz-ul international.
Romania "este pregatita pentru un 'gros-plan' cu o noua identitate stralucitoare, dupa secole in care a trimis lumii semnale contradictorii", a scris, sambata, publicatia Variety, adaugand ca numele tarii noastre a fost asociat de-a lungul timpului cu imaginea tiganilor, a lui Vlad Þepes, Dracula si dictatorului Nicolae Ceausescu, dar si cu cea a unor compozitori clasici precum George Enescu, cu peisajul montan uimitor, cu gimnasti si jucatori de tenis talentati.
"In ultima decada, tara a facut un mare efort pentru a se conecta mai bine la lumea showbiz-ului, gazduind realizarea unor productii straine precum 'Cold Mountain', 'Hatfields & McCoys' si cel mai nou film al lui Terry Gilliam 'The Zero Theorem', care urmeaza sa fie lansat", scrie publicatia.
Bucurestiul aspira sa fie urmatoarea Praga in ceea ce priveste atragerea producatorilor de film straini, insa "nu are o politica de top in ceea ce priveste productia de filme pe teritoriul sau", mai scrie publicatia americana.
Variety remarca faptul ca, in timp ce economia se dezvolta, la fel se intampla cu box office-ul romanesc, care a crescut cu 28% anul trecut.
Avantajele unui film facut in Romania: peisaje... mai mult
Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 16:17
Primul film interactiv din lume, Kinoautomat, creat de catre Raduz Cincera pentru pavilionul cehoslovac de la Expo '67 din Montreal, va ajunge si in Romania dupa ce a fost interzis de regimul comunist.
Filmul, dublat in limba engleza, va putea fi vazut pe 7 martie la Cinema Victoria din Cluj si pe 9 martie la Cinemateca Eforie din Bucuresti.
In noua momente ale filmului actiunea se opreste si un moderator roaga publicul sa aleaga cu ajutorul unor telecomenzi intre doua scene, apoi scena aleasa continua, conform voturilor audientei.
"Acest film este sold-out de patruzeci de ani. Ne bucuram ca putem sa-l aducem si in Romania, unde speram ca publicul va umple salile de cinema", spune Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh, intr-un comunicat.
Kinoautomat s-a dovedit aproape profetic vorbind despre democratie, atunci cand, la un an dupa premiera, comunistii au ocupat Cehoslovacia, interzicand si filmul in scurt timp. mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 16:46
China Film Group Corporation si compania Mandragora International vor colabora la prima coproductie cinematografica sino-romana, informeaza vineri Xinhua.
In afara de Romania si China, filmul, care va avea titlul "The Girl Knows Too Much" si va fi regizat de Bobby Paunescu, se va turna si in alte tari precum Italia si Franta. Pelicula cinematografica este poveste de dragoste intre un chinez patron al unei renumite case de moda si o romanca, devenita un model de succes.
Scenariul va fi scris tot de Bobby Paunescu, coproducator al premiatului film romanesc "Moartea domnului Lazarescu".
Potrivit unui comunicat difuzat dupa ceremonia de semnare a contractului, filmarile vor incepe in a doua jumatate a acestui an.
A existat o stransa colaborare pe taram cultural intre Romania si China, din anii '60 pana in anii '80, cand o multime de filme romanesti au fost difuzate in sali chinezesi si pe posturile de televiziune locale.
Din pacate, lucrurile nu au mers in aceeasi directie incepand cu anii '90, a declarat cu aceasta ocazie Bobby Paunescu, exprimandu-si speranta ca evenimentul cultural va contribui la relansarea relatiilor culturale sino-romane. mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 11:11
Cinematografia, fabrica de povesti, vise, vedete si venituri, poate oferi cel putin doua "cadouri" spectatorului obisnuit: relaxare sau idei care sa-l puna pe ganduri. Cei mai mult dintre romani se duc la cinema pentru primul dintre ele, considera regizorul Radu Nicolau, presedintele New Films Romania.
"Noi am trait intr-o criza de cand ne-am nascut. In comunism era criza, imediat dupa a fost criza, acum este criza. Nu cred ca romanii se duc la cinematograf ca sa se amageasca cu o realitate virtuala. Cred ca se duc foarte mult ca sa se relaxeze", a explicat Radu Nicolau, intr-un interviu acordat Business24.ro.
In ultimii ani, romanii au ocolit salile de cinema. Incep sa se reintoarca in fata marelui ecran, aflati poate in cautarea unei realitati paralele, dezamagiti de ce se intampla in viata reala?
Nu cred ca romanii au ocolit cinematograful. Dimpotriva, in ultimii ani merg din ce in ce mai des la cinematograf pentru ca s-au deschis cinematografe noi si asta inseamna mult mai multe ecrane, mai multe filme. Statistic, box office-ul a crescut. Numai anul acesta a crescut pentru ca s-a deschis Grand Cinema din Baneasa, care a adus un public nou.
E greu de spus daca oamenii se uita la filme acum ca sa scape de realitatile de azi, fiindca realitatile Romaniei dintotdeauna au fost aceleasi - criza si tranzitia. Noi am trait intr-o criza de cand ne-am nascut. In comunism era criza, imediat dupa a fost criza, acum este criza. Asta e o stare cu care noi suntem... mai mult
Sambata, 25 Februarie 2012, ora 00:00