PIB-ul Romaniei ar urma sa creasca intr-un ritm si mai accelerat decat se preconiza anterior in perioada 2017 - 2020, potrivit prognozei de iarna elaborate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Datele prezentate amintesc de un banc mai vechi cu productia la hectar, in care se cerea oprirea recoltarilor pentru ca deja am intrat in Bulgaria.
In materialul de mai jos, vom face o comparatie intre cresterea spectaculoasa, in numai cateva luni, a datelor Comisiei Nationale de Prognoza: e vorba de cresterile substantiale, unele spectaculoase, dintre prognoza de toamna 2016 si prognoza de iarna (ianuarie 2017). E drept, lucrurile s-au schimbat fundamental dupa vizita lui Mos Craciun.
Cu cat creste o "crestere" in numai 2 luni: de la 4,3 la 5,2
Conform acestei estimari oficiale, de la 4,8% in 2016, avansul economic se va majora anul viitor la 5,2% si va urca spre 5,7% in anii 2019 si 2020. De remarcat: prognoza din toamna 2016 prevedea o crestere pe 2017 de 4,3%.
Doua luni mai tarziu, constatam ca aceasta crestere va fi in 2017 de 5,2%.
Adica PIB-ul se va majora cu 24% in termeni reali pana in 2020 in loc de "numai" 19% cat estima aceeasi Comisie in toamna lui 2016.
Se poate observa cum valorile avansate acum au urcat, fata de cele din urma cu doar cateva luni, cu pana la 1,5 puncte procentuale la finalul perioadei.
Citeste mai mult despre cifrele de la Comisia de Prognoza pe Curs de Guvernare ...citeste mai departe despre "Miracol economic la Comisia de... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 10:08
Plenul reunit al celor doua Camere a adoptat, marti, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2016, intr-un ritm accelerat, precum si proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale pe 2016, pe articole si anexe, fara amendamente aduse, votul final fiind programat miercuri, pentru ambele legi.
Proiectele au trecut prin Parlament fara comentarii sau voturi impotriva, dupa ce ministrul Muncii, Anca Costea, a prezentat cifrele cheie ale bugetulului asigurarilor sociale.
Buget 2016: Proiectul, retrimis la Comisiile de buget inainte de votul final
Pentru anul 2016, veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat sunt estimate la 52,59 miliarde lei, din care 99,4% sunt aferente sistemului public de pensii, iar cheltuielile totale ajung la circa 52,37 de miliarde de lei, din care 99,8% pentru sistemul public de pensii.
Bugetul este programat cu un excedent de 228,9 milioane lei, reprezentand rezultatul financiar al sistemului pentru accidente de munca si boli ...citeste mai departe despre "Vot crucial pentru bugetul pe 2016 dat in Parlament" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Decembrie 2015, ora 18:01
Plenul reunit al Parlamentului a retrimis proiectul legii bugetului de stat pe anul 2016 la Comisiile de buget-finante pentru un raport suplimentar cu privire la bugetele Camerei Deputatilor si Senatului.
"Comitetul liderilor va propune retrimiterea la comisie a bugetului de stat, termen pana maine dimineata (marti - n.red.) la ora 10.00, pentru a completa cu cifrele aprobate pentru bugetele Camerei Deputatilor si Senatului", a afirmat luni presedintele de sedinta, Valeriu Zgonea.
Propunerea a ...citeste mai departe despre "Buget 2016: Proiectul, retrimis la Comisiile de buget inainte de votul final" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Decembrie 2015, ora 20:26
Bugetele Camerei Deputatilor si Senatului vor intra in dezbaterea Comisiilor de Buget sambata, fiind initial amanate pentru duminica, dupa discutii cu Ministerul de Finante asupra salariilor din institutii, senatorii si deputatii admitand, in cele din urma, ca cifrele sunt corect calculate.
La inceputul sedintei de sambata, parlamentarii din Comisiile de Buget-Finante au solicitat date suplimentare de la Ministerul de Finante, dupa ce atat Senatul, cat si Camera Deputatilor au venit in fata alesilor cerand mai multi bani decat erau prevazuti in proiectul Guvernului.
Scandal pe bani: Senatorii si-au marit de capul lor bugetul pentru salarii cu 62%
Astfel, Camera Deputatilor avea alocata suma de 313,7 milioane de lei, insa si-a votat un buget propriu de 340,7 milioane de lei, in timp ce Senatul avea prevazuta suma de 130 de milioane de lei, aprobandu-si un buget de 166 de milioane de lei.
Majorarile au fost explicate ca fiind necesare pentru plata salariatilor in urma ...citeste mai departe despre "Scandal pe bani: S-a gresit la calcul, Senatul si Camera Deputatilor primesc buget majorat" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 15:39
Guvernul a publicat, joi, principiile si obiectivele generale ale bugetului pe 2016, in care prezinta modul in care a planuit distribuirea banilor pentru anul viitor.
"Bugetul pe 2016 a plecat de la un model riguros macroeconomic, ce a oferit cadrul de constructie bugetara. Cresterea PIB de 4,1% pe anul 2016, asumata ca fundament pentru cifrele bugetului, nu este doar rezultatul unor analize interne ale guvernului, ci a fost validata prin mai multe runde de discutii cu Comisia Europeana.
Sursele de crestere raman exporturile si consumul, dublate de investitii in crestere, impulsionate si de recenta relaxare fiscala. O serie de riscuri macroeconomice au fost luate in exercitiul de modelare bugetara, astfel incat nu discutam de un scenariu optimist, ci de unul conservator si realist", se arata in informarea publicata pe site-ul Executivului.
Cand pot fi depuse amendamente la Legea bugetului
De ce nu a anulat Guvernul cresterile salariale din epoca Victor Ponta?
"Solutii, ...citeste mai departe despre "Buget 2016: Guvernul explica de ce a pastrat cresterile din epoca Ponta - Strategia pentru anul viitor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2015, ora 15:05
Parlamentul grec a adoptat, in noaptea de sambata spre duminica, cu un vot la limita, primul buget al guvernului de stanga al lui Alexis Tsipras, un text calificat ca "aspru" chiar de ministrul Finantelor.
"Nimeni nu se poate bucura de acest buget aspru", a declarat Euclid Tsakalotos inaintea votului acestui text, aprobat de 153 de deputati din 300, toti membri ai coalitiei la putere, SYRIZA (stanga radicala, partidul lui Tsipras) si Grecii Independenti (dreapta nationalista), relateaza AFP.
Insusi prim-ministrul Tsipras a considerat ca acest buget este "un exercitiu dificil", dar, a asigurat el, "in spatele cifrelor, toata lumea poate vedea efortul disperat (al guvernului) de a sprijini clasa muncitoare".
Acest buget ia in considerare masurile severe pe care Tsipras a fost nevoit sa le accepte de la creditorii tarii, UE si FMI, in iulie, in schimbul unui plan de ajutor de 86 miliarde de euro, al treilea in cinci ani, dupa ce tocmai ajunsese la putere in ianuarie ...citeste mai departe despre "Parlamentul grec a adoptat, la limita, bugetul: Va fi unul aspru" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Decembrie 2015, ora 09:11
Proiectul de buget pe 2016 este construit pe un deficit ESA de 2,95%, contine majorarea salariilor bugetarilor cu 10% si toate celelalte acte normative in vigoare si va fi transmis Parlamentului in jurul datei de 10 decembrie, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.
"Am aprobat ieri (miercuri - n.red.) in sedinta de guvern limitele de cheltuieli pentru ordonatorii principali de credite. Urmeaza ca ministerele sa finalizeze partea de anexe la buget, apoi il vom pune in discutie publica, il vom aproba si il vom trimite la Parlament. Speram ca toate astea sa se intample undeva pana in 10 decembrie.
Anuntul lui Ciolos, dupa ce Iohannis a promulgat legea care majoreaza salariile bugetarilor
Ca limite totale, acestea sunt mai mult sau mai putin aceleasi (cu cele anuntate de vechiul Guvern - n.red.). Pe partea de cheltuieli, am introdus cresterea de salarii de 10%. Practic, bugetul include, in acest moment, pe partea de cheltuieli toate actele normative in vigoare, ...citeste mai departe despre "Noul ministru de Finante anunta cifrele de baza si cand e gata bugetul pe 2016" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 12:23
2Guvernul Dacian Ciolos se afla la un pas de a-si intra in drepturi, avand in vedere ca marti va fi supus la vot in Parlament, insa ce isi doresc oamenii de afaceri si economistii de la acest Cabinet?
"Urmeaza un an electoral, asa ca nu credem ca se vor lua multe masuri de natura economica. Trebuie actionat rapid si ferm pe tema utilizarii fondurilor europene si a investitiilor publice de maxima urgenta (cum ar fi autostrada Pitesti-Sibiu).
Prima provocare majora va fi viitorul buget, pe care mediul de afaceri insista sa fie facut pe politici publice, cu obiective si indicatori (cifre) care sa poata fi evaluate. Acesta trebuie realizat in luna noiembrie", a transmis pentru Ziare.com Cristian Parvan, secretar general al Asoaciatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Ciolos are program de guvernare: Doar vorbe frumoase despre economie, finante si transporturi
Pe de alta parte, analistii ING Bank sunt mai optimisti. Ei sustin ca Guvernul lui Dacian Ciolos ar putea aduce ...citeste mai departe despre "Ce vor oamenii de afaceri de la Guvernul Ciolos si ce riscuri exista" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 06:14