Topul primelor 10 companii din industria telecomunicatiilor a suferit unele schimbari in 2013 fata de 2012, insa primele doua clasate au ramas Orange Romania si Vodafone Romania.
In economia actuala, domeniul telecomunicatiilor este unul dintre cele mai importante la nivel mondial. Si in Romania, liderii din acest sector se afla in topul firmelor prezente in tara noastra, atat ca cifra de afaceri, cat si ca profitabilitate.
Mai mult, piata este in continua expansiune, domeniul comunicatiilor ingloband nu doar "clasicele" servicii de telefonie fixa ca in trecut, ci tot mai mult telefonia mobila, transmisia de date, internet, televiziune etc. Majoritatea jucatorilor importanti incearca sa isi extinda operatiunile si in domenii "conexe" celor in care au traditie, ori s-au lansat initial, asa ca piata va continua sa evolueze in 2014, iar principalii actori vor ajunge sa ofere servicii integrate, complete.
Este posibila si schimbarea locurilor in clasament in cursul anului 2014, in special pe fondul implicarii directe a actionarului german in Romtelecom si fuzionarea acestuia cu Cosmote. Schimbari de actionariat pot aparea si la alte companii dintre cele majore.
"Piata este organizata ca un oligopol, cu patru mari companii detinand o cota de piata de peste 85%, in timp ce restul jucatorilor isi impart celelalte 15 procente. O astfel de structura a pietei cere si reglementarea clara a activitatii, printr-o agentie nationala specializata, pentru a asigura atat... mai mult
Marti, 17 Iunie 2014, ora 12:15
Veniturile Orange Romania au scazut usor anul trecut, cu 2,6%, la 913 milioane de euro, rezultatul fiind afectat printre altele de impactul noilor tarife de interconectare, in timp ce numarul de clienti a crescut la 10,283 milioane.
Excluzand impactul deciziilor autoritatilor de reglementare a pietei telecom, privind scaderea tarifelor de interconectare, veniturile Orange in Romania au crescut anul trecut cu 0,8% fata de anul anterior. Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt platite intre operatori pentru convorbiri in afara retelei.
In trimestrul al patrulea, veniturile s-au situat la 233 milioane de euro, comparativ cu 243 milioane de euro in aceeasi perioada a anului anterior, potrivit datelor publicate, miercuri, de grupul France Telecom, care controleaza compania.
Trimestrul al patrulea a fost cel mai bun al operatorului telecom pe ansamblul anului trecut in Romania, cu 233 de milioane de euro, fata de 232 milioane de euro in trimestrul al treilea, 228 milioane de euro in trimestrul al doilea si 220 milioane de euro in primele trei luni ale anului.
Numarul de clienti a urcat usor comparativ cu sfarsitul anului 2011, de la 10,262 milioane de utilizatori la 10,283 milioane la finele anului trecut. In trimestrul al treilea din 2012, Orange Romania avea 10,243 milioane de clienti.
Venitul mediu anualizat pe utilizator (ARPU) s-a situat la 79 de euro in trimestrul al patrulea, cu o pondere a incasarilor din servicii de date in ARPU de... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 10:31
Grupurile Vodafone, Orange si OTE au investit pana in prezent aproape opt miliarde de euro in dezvoltarea subsidiarelor din Romania si au anuntat ca vor continua sa aloce fonduri in acest sens odata cu licitatia pe care ANCOM o va organiza in acest an pentru licentele de telefonie mobila.
In cazul Vodafone Romania, investitiile grupului britanic au insumat 2,8 miliarde de euro in ultimii 15 ani, o data cu lansarea operatiunilor pe piata romaneasca.
"Industria telecom a transformat viata romanilor si a influentat semnificativ modul si dinamica dezvoltarii economice a Romaniei in ultimii 15 ani. De la intrarea in Romania, Vodafone a investit 2,8 miliarde de euro pentru dezvoltarea operatiunilor de pe piata romaneasca", a declarat directorul general al companiei, Inaki Berroeta, prezent la un eveniment de specialitate.
Berroeta: Situatia economica din Romania, mai ales in domeniul telecom, este extrem de dificila si concurentiala
"Clientii cer din ce mai mult, peste previziunile noastre, mai ales pe segmentul de date, iar cresterea din acest domeniu va fi in continuare sustinuta in urmatorii ani, iar o astfel de evolutie a pietei telecom necesita investitii semnificative din partea operatorilor", a mai spus Berroeta.
La randul sau, directorul general al Orange Romania, Jean-Francois Fallacher, a afirmat ca investitiile grupului francez au depasit doua miliarde de euro de la lansarea operatiunilor pe piata romaneasca, in 1997.
"Cu peste 2.500 de salariati in... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 17:20
Primele 100 de companii din Romania au inregistrat anul trecut afaceri de 46,27 miliarde de euro, in scadere cu 20% fata de 2008, iar profitul brut s-a diminuat cu 45%, potrivit topului "100 companii", transmite Mediafax.Din analiza comparativa a principalelor caracteristici ale topurilor din 2009 si 2008 reiese reducerea semnificativa a volumului cifrei de afaceri, cu circa 20%, ca efect cumulat al scaderii PIB si a diferentei de curs valutar.
Numarul companiilor profitabile s-a redus fata de 2008, de la 74 la 66, iar din cele 100 de companii doar 27 au obtinut cifre de afaceri peste cele din 2009.
Cifra de afaceri a companiilor din topul anului trecut a fost de 58 miliarde de euro, iar profitul de 2,62 miliarde de euro.
Fata de clasamentul din 2009, in 2010 se mentine pe primul loc OMV Petrom, cu afaceri de 3 miliarde de euro si un profit de 400 de milioane de euro.
Pe urmatoarea pozitie se afla in acest an Automobile Dacia, cu o cifra de afaceri de 2,1 miliarde de euro si un profit de 68,65 milioane de euro, care a urcat de pe locul trei, in locul Rompetrol Rafinare, in topul din 2010 aceasta fiind pe a treia pozitie cu afaceri de 1,48 miliarde de euro si pierderi de 111,8 milioane de euro.
Pe locul patru a fost plasata compania Metro Cash&Carry Romania, cu afaceri de 1,35 miliarde de euro si profit de 40 milioane de euro, urcand un loc fata de 2009.
Rompetrol Downstream s-a clasat pe pozitia a cincea, mai sus cu o pozitie, in timp ce operatorul de telefonie... mai mult
Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 23:48
Petrom, Carpatcement, Nuclearelectrica, Orange, Coca-Cola, Interagro, Vulcan s-au numarat printre companiile foarte mari premiate in cadrul topului firmelor din Bucuresti organizat joi seara de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIB).Pe primul loc in topul companiilor foarte mari din industria extractiva si de prelucrare a titeiului, a fost plasata Petrom SA. In domeniul fabricarii cimentului, varului, ipsosului si a articolelor din beton, pe primul loc s-a situat, in categoria companiilor foarte mari, Carpatcement Holding, in vreme ce, in domeniul producerii, transportului, si distributiei enrgiei electrice, termice, a gazelor naturale si a apei, Nuclearelectrica a depasit Transelectrica si Hidroelectrica.
Vulcan SA a fost liderul companiilor foarte mari din industria metalurgica , a constructiilor metalice si a produselor din metal, iar Romaero SA a fost primul plasat in topul companiilor foarte mari din industria mijloacelor de transport.
In ceea ce priveste industria alimentara, a bauturii si tutunului, prima clasata in top a fost compania Coca-Cola, care a depasit Ursus Breweries si Quadrant Amroq Beverages (QAB). Dintre companiile foarte mari din agricultura, s-a detasat Interagro, iar in domeniul telecomunicatiilor Orange a depasit Vodafone Romania si Romtelecom.
CCIB premiaza joi seara, in cadrul celei de-a 16-a editii a topului firmelor din Capitala, 1.663 firme, cu sediul social pe raza Bucurestiului, structurate in 51 grupe, sase domenii de activitate,... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2009, ora 22:18