Cele mai multe companii (61%) se asteapta ca abia in 2022 sa atinga nivelul cifrei de afaceri din 2019, 15% estimeaza ca vor recupera in 2021 cifra de afaceri din acest an, in timp ce 23% estimeaza ca afacerile, in 2021, vor urma un trend stabil, nefiind influentati de efectele pandemiei.
Potrivit Barometrului Moneycorp privind starea economiei, realizat in perioada 1-8 decembrie, 63% dintre cele peste 1.000 de companii chestionate se asteapta ca revenirea economica sa urmeze tiparul literei "K", 15% estimeaza o evolutie sub forma "U" sau "W" si numai 7% mizeaza pe o ascensiune rapida, sub forma literei "V".
"Odata cu aparitia vaccinurilor anti-COVID, economia mondiala si implicit cea romaneasca vor depasi, treptat, criza economica fara precedent declansata de pandemie. Capacitatea tarilor de a depasi criza in 2021 va fi determinata de eficienta programelor de sustinere a economiilor, in care autoritatile vor juca un rol important", sustin autorii studiului.
Potrivit expertilor de la Moneycorp, pentru Romania perspectivele sunt in general pozitive, mai ales in contextul in care tara noastra urmeaza sa beneficieze de un pachet fara precedent de finantare, din partea UE, de peste 80 de miliarde de euro.
"Perceptia mediului de afaceri arata in general un optimism moderat privind evolutia economica din 2021. Revenirea va fi asimetrica. Pe lista sectoarelor care vor inregistra un avans semnificativ se afla, in principal, cele care au performat si in conditiile... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2020, ora 06:13
Ministrii Economiei si Finantelor din Uniunea Europeana au stabilit, sambata, sa inceapa sa elaboreze noi masuri fiscale care sa permita impozitarea corecta a activitatii companiilor digitale si au insarcinat Comisia Europeana sa prezinte o propunere care sa fie gata in primavara lui 2018.
"Am cerut expertilor statelor membre si Comisiei Europene sa incerce sa gaseasca solutii atat pe termen lung, cat si scurt", a afirmat ministrul Finante al Estoniei, Toomas Toniste, tara care detine presedintia semestriala a UE, intr-o conferinta de presa la finalul reuniunii ministrilor Economiei si Finantelor din UE, relateaza agentia EFE.
Cele 28 de state membre au dezbatut necesitatea gasirii de solutii pentru ca marile companii digitale, precum Google, Amazon, Facebook si Apple, sa plateasca impozite corecte in tarile europene.
Dupa acest consens, Comisia va elabora un referat care sa contina evaluarea problemei, provocarile, modele de afaceri sau alternative legislative disponibile, printre alte elemente, inainte de reuniunea sefilor de state si de guverne, care va avea loc pe 29 septembrie, la Tallin, in Estonia.
Ulterior, tarile membre vor lucra pe acest subiect pentru a adopta concluziile la Consiliul din decembrie. Asa se va marca traseul pentru ca Executivul comunitar sa elaboreze o propunere legislativa definitiva in primavara anului viitor, potrivit vicepresedintelui CE pentru zona euro, Valdis Dombrovskis.
Franta, Spania, Germania si Italia au venit la... mai mult
Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 16:28
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca luni, in coalitie, se va lua o decizie cu privire la renuntarea sau nu la impozitarea pe cifra de afaceri, chiar daca premierul Mihai Tudose a promis recent ca aceasta taxare nu va fi introdusa.
"Nu stiu ce a declarat premierul si din moment ce nu stiu nu vreau sa comentez, pentru ca pot fi nuante, dar vom discuta luni, in coalitie. Sa facem, totusi, tot timpul o precizare importanta, la ora asta avem impozit pe cifra de afaceri de 1% la afacerile care sunt sub 500.000 de euro si vreau sa le transmit acelor oameni de afaceri ca nu se renunta la ea, pentru ca au primit-o foarte bine si sunt foarte multumiti, pentru ca 1% pe cifra de afaceri inseamna cam 6% impozit pe profit, ceea ce cred ca le convine.
Nu se renunta la impozitul pe cifra de afaceri la afacerile sub 500.000 de euro. Este un bun castigat de catre mediul de afaceri care trebuie pastrat", a spus vineri Dragnea, la Palatul Parlamentului.
El a adaugat ca inca nu a primit simularile facute de Ministerul Finantelor cu privire la aceasta impozitare.
Intrebat cum isi explica faptul ca premierul a promis ca se va renunta la impozit, in timp ce el spune ca decizia se va lua luni in coalitie, Dragnea a precizat ca, daca Tudose are simulari si analize pe acest subiect, le va prezenta in sedinta de coalitie.
"Nu stiu ce a declarat premierul, dar daca are deja simulari si analize, luni, in coalitie, ne prezinta si daca sunt argumente, sustinem. A spus premierul... mai mult
Vineri, 14 Iulie 2017, ora 22:43
Impozitul pe cifra de afaceri nu va fi introdus, a dat asigurari premierul Mihai Tudose la finalul intrevederii pe care a avut-o marti cu liderii europeni.
"Am reiterat, din nou, foarte ferm, ca nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, ca suntem predictibili in ceea ce priveste sistemul financiar-fiscal si ca din tot ceea ce inseamna simularile noastre de acum si asteptarile noastre vom ramane in tinta de 3%", a declarat prim-ministrul, la Bruxelles
Mihai Tudose a afirmat ca devine din ce in ce mai clar ca impozitul pe cifra de afaceri "nu poate fi introdus".
"Am atins subiectul cu domnul presedinte Juncker asupra unei directive europene de anul trecut, care prevede, printre altele, un efort conjugat al statelor europene de transparenta si interconectivitate pe informatii financuiare pe multinationale sau firme care isi externalizeaza profitul, ducand la diminuarea artificiala a profitului si a bazei de impozitare.
Este o directiva importanta, pe care va trebui sa o implementam oricum, dar aici vorbim despre principiul ca fiecare agent economic sa-si plateasca impozitul acolo unde obtine profitul, iar ce vorbeam noi inainte este un pic pe langa acest subiect, pentru ca el nu-si mai externalizeaza profitul, ci il ascunde in afara UE. Si domnia sa are dreptate cand spune ca trebuie sa gasim mecanisme aici, dar nu o sa implementam nimic care sa rezolve un caz si sa strice buna functionare a altor agenti economici corecti", a aratat Tudose.... mai mult
Marti, 11 Iulie 2017, ora 18:51
Inlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri a companiilor, masura care a fost introdusa neasteptat de PSD in programul de guvernare al noului Executiv Mihai Tudose, nu este susinuta de ultimii doi ministri PSD de Finante, Viorel Stefan si Eugen Teodorovici.
Acestia au explicat, pentru Ziare.com, de ce nu este recomandata introducerea unui astfel de impozit.
Viorel Stefan: Acest mod de impozitare nu e conform cu directivele europene si nici recomandabil pentru economia romaneasca
Fost ministru in Cabinetul Sorin Grindeanu, Viorel Stefan a precizat ca nu cunoaste detalii despre aceasta masura, "pentru ca eu nu am luat in calcul niciodata un astfel de mod de impozitare, asa ca va rog sa incercati sa vedeti cine sunt autorii acestei propuneri si sa lamuriti cu domniile lor".
"Eu n-am avut in vedere niciodata un astfel de mod de impozitare, care nu e nici conform cu directivele europene, nici recomandabil pentru economia romaneasca, nu exista din punctul meu de vedere niciun motiv sa adoptam o astfel de masura", ne-a declarat deputatul PSD.
De asemenea, acesta a subliniat ca nu stie cine sau ce sta in spatele acestei masuri si ca nu are cunostinta nici despre discutii in cadrul coalitiei: "Eu nu am fost prezent la astfel de dezbateri".
Eugen Teodorovici nu este de acord cu impozitul pe cifra de afaceri: Cei care il cer in mod expres nu simt economia, nu sunt nici macar politicieni
La randul sau, fostul ministru de Finante din Guvernul... mai mult
Joi, 06 Iulie 2017, ora 21:00
Presedintele ALDE si al Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si-a exprimat indoielile cu privire la impozitul pe cifra de afaceri, ce ar urma sa fie impus companiilor.
"O astfel de solutie, daca va duce la usurarea unora si la omorarea altora, nu poate sa fie avuta in vedere. De aceea, incercam sa analizam si in final va trebui sa luam o decizie.
Dar aceasta nu se va lua ex abrupto. Va trebui sa consultam si mediul de afaceri", a spus Tariceanu, miercuri, la Antena 3.
Acesta a mentionat ca "nu exista nicio alta agenda" si ca vrea sa fie "un comportament fair si din partea statului, si din partea celor care fac afaceri", facand referire la companiile straine.
"Oferim o mana de lucru bine calificata si ieftina, dar trebuie sa ajungem la un parteneriat de tip win-win, adica sa castige ambele parti - nu castiga unii si altii sunt fraierii de serviciu.
Este vorba despre o intentie si urmeaza sa ne hotaram in ce directie mergem", a adaugat Tariceanu.
Citeste si:
Impozitul pe cifra de afaceri sau cum ne mai distrugem economiaDe ce vor plati toate companiile impozit pe cifra de afaceri? De vina sunt multinationalele, zice DragneaImpozitul pe cifra de afaceri va provoca un val de falimente si incalca legea UE: Cateva date si calculeImpozitul pe cifra de afaceri va fi o lovitura crunta pentru mediul de afaceri. Firmele se vor muta in alte state UEConsultant fiscal: Taxa pe cifra de afaceri e un impozit de secol XIX. Nu facem decat sa abuzam orice investitor care... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 17:33
Noul program de guvernare al proaspat instalatului Guvern Tudose introduce o schimbare radicala in modul de taxare a afacerilor.
Acest document prevede impozitarea veniturilor pentru toate companiile din tara noastra, adica impozitul pe cifra de afaceri, de la 1 ianuarie 2018. Acesta va inlocui impozitul pe profit, care va fi astfel eliminat.
"Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din Romania (impozit pe cifra de afaceri) incepand cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va inlocui impozitul pe profit si va avea 2 sau 3 trepte de impozitare", noteaza programul de guvernare al PSD.
Citeste mai multe despre modificarile radicale din programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie
Mediul de afaceri a reactionat imediat si negativ la aceasta idee, iar analistii au explicat ca acest impozit va provoca un val de falimente si incalca legislatia UE.
Consiliul pentru IMM-uri desfiinteaza punct cu punct masurile fiscale anuntate de PSD. Iata cum vor afecta mediul de afaceri si populatia
Liviu Dragnea a gasit rapid responsabilul: De vina sunt multinationalele
Iar din partea Opozitiei, senatorul PNL Florin Citu a explicat ca impozitul pe cifra de afaceri va fi o lovitura crunta pentru mediul de afaceri, iar firmele se vor muta in alte state UE, cu regim fiscal mai prietenos
Iata si cateva pareri avizate despre introducerea acestui impozit, de la:
guvernatorul BNR, Mugur Isarescu: Merge la un restaurant, un birt, o firma micaavocatul... mai mult
Miercuri, 05 Iulie 2017, ora 10:21
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sustine ca ideea impozitului pe cifra de afaceri nu ar fi plecat de la reprezentanti ai BNR, iar presa ar trebui sa caute raspunsul la Guvern.
"Ideile, impozitul pe cifra de afaceri, de exemplu in Statele Unite se numeste 'sales tax', deci impozit pe vanzari, e in orice carte de 'economics'. Deci ce face, cenzuram idei sau...? Nu stiu daca a plecat de la ei, dar dumneavoastra puteti sa ii intrebati pe cei de la Guvern.
Impozitul pe cifra de afaceri este un impozit care este in anumite tari ale lumii. Eu nu spun ca este bine sau este rau. Eu va spun ca discutia pe tema aceasta ca este o idee care a plecat de la cineva de la Banca Nationala, ce valoare are daca ar fi plecat de la cineva de la Banca Nationala? Niciun fel de valoare.
Important este cine o recepteaza si cine vrea sa o puna in practica, daca o recepteaza cineva si daca vrea sa o puna in practica. Intrebarea pe care mi-o puneti mie trebuie sa o puneti celor de la Finante, nu Bancii Nationale si nu cred ca a plecat de la noi, daca vreti sa va raspund direct.
Ce facem? Punem cenzura pe mintea oamenilor sau ii intrebam de ce gandesti asa si nu gandesti altfel? Nici nu stiu daca e de stanga sau de dreapta o asemenea idee", a explicat Isarescu, intrebat daca ideea impozitului pe cifra de afaceri a plecat de la reprezentanti ai BNR.
De asemenea, acesta a afirmat ca toata amplitudinea care s-a dat acestei "speculatii" i se pare ca este una... mai mult
Luni, 03 Iulie 2017, ora 20:46
Premierul Mihai Tudose ar fi de acord cu un impozit pe cifra de afaceri pentru companii, dar gradual si doar pe unele tipuri de activitati.
Potrivit unor surse guvernamentale citate de News.ro, premierul asteapta rezultatul simularilor Ministerului de Finante privind impozitul pe cifra de afaceri si ulterior va lua o decizie in acest sens.
Tudose ar fi de acord cu un impozit pe cifra de afaceri pentru companii, dar gradual si doar pe unele tipuri de activitati, o decizie in acest sens urmand sa fie luata pana la toamna, au mai spus sursele guvernamentale.
Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate
Noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE prevede ca toate firmele din Romania vor plati, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit, care va disparea.
Masura, o mare noutate fiscala, aduce beneficii statului, care incaseaza bani indiferent daca firmele fac sau nu profit, si dezavantajeaza puternic companiile, mai ales cele aflate la inceput de drum, care vor plati sume tot mai mari pe masura ce se dezvolta.
Masurile sunt justificate de PSD prin faptul ca Romania are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeana, insa au fost criticate dur de patronate si de oamenii de afaceri.
Citeste si:
De ce vor plati toate companiile impozit pe cifra de afaceri? De vina sunt... mai mult
Luni, 03 Iulie 2017, ora 16:54