Romania se afla in randul tarilor din Uniunea Europeana cu cea mai lunga si dificila perioada de insolventa pentru firme, iar unul dintre motivele principale este legat de faptul ca multi investitori au lacune serioase in domeniul strategiilor de prevenire a riscului, conform unui studiu de specialitate remis marti AGERPRES.
"Prinsi in mirajul profitului pe termen scurt, creduli si prea putini interesati de riscurile business-ului, multi oameni de afaceri se trezesc, peste noapte, ca trebuie sa apeleze la insolventa, ca ultim colac de salvare", spune Ovidiu Neacsu, asociat coordonator al Sierra Quadrant, unul dintre principalii jucatori din piata insolventei din Romania, cu un portofoliu de peste 100 milioane de euro.
Studiul Sierra Quadrant, realizat pe baza datelor KeysFin, releva ca numarul firmelor care intra anual in insolventa s-a mentinut constant, in jurul a 7.000 de firme, in perioada 2010-2017, cu mici fluctuatii, de la an la an.
Astfel, daca in 2010 erau inregistrate 7.052 de firme in insolventa, cu o cifra de afaceri totala de 51,1 miliarde lei, in 2016 s-a ajuns la 6.901 companii, cu afaceri totale de 21,4 miliarde de lei.
Pentru 2017, dincolo de cifra legata de numarul total al firmelor, nu sunt inca disponibile toate datele financiare.
In statistica generala, ONRC a anuntat un numar de 9.102 firme si PFA intrate in insolventa in 2017, in crestere cu 8,73% fata de anul anterior.
Iar primele trei luni din 2018 au adus o crestere cu 19,31% a... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2018, ora 10:45
Insolventa, "cancerul" de care sufera economia romaneasca, are efecte perverse. Desi, in statistici, numarul cazurilor de insolventa este in scadere, in spatele cifrelor se ascunde o situatie alarmanta.
Tot mai multe firme cu afaceri de peste 1 milion de euro isi declara incapacitatea de plata, arata o analiza realizata de KeysFin. Mai mult chiar, avem de patru ori mai multe firme in insolventa decat tarile din jur.
Peste 4.700 de societati au intrat in insolventa in primele 6 luni, in scadere cu 55,98% comparativ cuaceeasi perioada din 2014, arata datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Cel mai mare numar de companii intrate in insolventa, 1076, a fost inregistrat in municipiul Bucuresti, in scadere cu 50,74%, in primelesaseluni comparativ cu aceeasi perioada din 2014.
Pe urmatoarea pozitie se situeaza judetul Bihor, cu 303 companii in insolventa (-62,91%), Timis cu 284 firme (-40,96%) si Maramures cu 276 (+10,74%) - singurul judet in care numarul insolventelor a crescut fata de anul trecut.
Statistica mai arata ca, din punct de vedere al riscului insolventelor, cele mai sigure judete sunt Calarasi, Harghita, Bistrita Nasaud, Botosani, Salaj si Teleorman, acolo unde numarul firmelor care au declarat incapacitatea de plata nu trece de 50 de cazuri.
Datele statistice arata promitator, la prima vedere, insa ascund unfenomen alarmant, dat de efectele intrarii in vigoare a Codului Insolventelor.
Potrivit expertilor de la KeysFin, Codul... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 10:06
Gradul mic de recuperare a datoriilor de catre banci de la companiile intrate in insolventa are impact asupra politicii ulterioare a institutiilor de credit fata de firme in ceea ce priveste finantarea acestora, apreciaza Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania.
"Din datele pe care le avem, aproape 90% din societatile in insolventa au ajuns in faliment, iar sumele recuperate nu reprezinta mai mult de 2-2,5% din totalul masei credale. Acest lucru ne pune pe ganduri pentru ca bancile intra in jocul insolventei ca un creditor garantat, iar daca in aceasta pozitie nu poti sa recuperezi, pierderile se regasesc mai devreme sau mai tarziu in politica pe care o banca o are fata de societatile comerciale", a declarat Oprescu miercuri la o conferinta pe teme fianciare.
El apreciaza ca este nevoie de o revenire la principii de disciplina financiara mult mai puternica, astfel incat bancile sa nu priveze de credite clientii fezabili, din cauza practicilor "nesanatoase" ale unor firme care s-au folosit de legea insolventei pentru a-si proteja probabil bunuri personale.
Blocajul produs in economie de firmele intrate in insolventa este estimat la 25 miliarde euro, cu o pondere de aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, de circa 140 miliarde euro.
Volumul creditelor acordate de banci si institutii financiare nebancare companiilor care se afla in insolventa in prezent este de 5,4-5,5 miliarde euro, reprezentand 10% din totalul creditului neguvernamental.... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 12:31
De la un an la altul, numarul firmelor si intreprinderilor individuale care intra in insolventa este tot mai ridicat. Astfel, in anul 2013, conform datelor furnizate de Registrul Comertului, 29.587 de astfel de entitati au intrat in insolventa, fata de 26.807 in 2012 si 19.651 in 2011. Totusi, trebuie precizat ca doar aproximativ 8.150 dintre entitatile mentionate care si-au declarat insolventa in 2013 sunt companii de tip SRL sau SA, ceea ce reprezinta 1,25% din totalul celor peste 640.000 de companii active in Romania.
In functie de cum privim cifrele de mai sus, putem argumenta fie ca rata de insolvente in Romania este mare si in continua crestere, fie ca este mai scazuta decat in tarile cu economie stabila, ceea ce ne plaseaza in randul tarilor emergente - unde rata insolventelor este mai mica, datorita oportunitatilor mari de afaceri si concurentei mai 'relaxate'.
Cu toate acestea, pentru orice companie din Romania, in special pentru firmele mici si mijlocii, este un cosmar sa constate ca un client caruia i-au dat marfa sau caruia i-au prestat servicii a intrat in insolventa. In general, sansele pentru o companie de a recupera sumele de la un partener aflat in insolventa sunt deosebit de reduse: procedurile juridice dureaza intre 6 luni si cativa ani, au costuri importante atat materiale cat si ca timp consumat si in plus, in cazul in care firma respectiva avea si datorii la stat si credite bancare - asa cum se intampla in majoritatea cazurilor - sumele care... mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 08:21
Numarul firmelor cu afaceri de peste un milion euro ajunse in insolventa in acest an a crescut, iar trendul va continua in 2014, a declarat Rudolf Vizental, managing partner Casa de Insolventa Transilvania, mentionand insa ca piata se maturizeaza si se pot face restructurari si in afara insolventei.
"Consideram ingrijoratoare evolutia companiilor cu o cifra de afaceri de peste un milion de euro pe an si peste 50 de angajati. Din pacate, putem aprecia ca mai multe companii din aceasta categorie au intrat in insolventa in acest an decat in anul precedent si nu credem ca aceasta degradare se va opri anul urmator. Nu vedem niciun motiv pentru ca acest trend sa se schimbe in perioada urmatoare. Sunt trei elemente de baza: consumul, care nu simtim ca urmeaza sa creasca, finantarea, pe care nimeni nu o porneste, si programele guvernamentale de sustinere, inexistente", a declarat Vizental pentru Mediafax.
In opinia sa, din cele circa 20.000 de firme care au intrat in insolventa in acest an aproximativ 4.000 au afaceri de peste un milion de euro si mai mult de 50 de angajati.
Piata insolventei da semne de maturizare
Pe de alta parte, Vizental considera ca piata insolventei da semne de maturizare, in conditiile in care in acest an au aparut cazuri de restructurari de companii in afara acestei proceduri.
"Exista o maturizare a participantilor la piata, pentru un faliment ajunge sa am un nebun si acesta merge inainte, pentru restructurare este nevoie sa am cel putin... mai mult
Duminica, 01 Decembrie 2013, ora 14:00
Numarul firmelor intrate in insolventa in primul trimestru al acestui an a scazut cu peste 10%, la 6.381 de societati, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dar rulajul mediu al firmelor ajunse in incapacitate de plata in intervalul analizat este de trei ori mai ridicat, potrivit unui studiu al firmei Coface.
"Din perspectiva Coface, 2013 va fi anul insolventelor mari si foarte mari, iar faptul ca acestea au crescut de 2,5 ori mai mult, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut este o certitudine. Este un semn ingrijorator tinand cont de impactul in economie, precum si cel social.
Foarte multe companii medii si mari care au incercat sa se extinda in anii trecuti intampina astazi probleme de sustenabilitate a afacerii in conditiile in care au devenit banci comerciale pentru clientii lor. Nu numarul insolventelor va fi important in 2013, ci magnitudinea companiilor ce intra in aceasta procedura de insolventa." a declarat Contantin Coman, Country Manager, Coface Romania.
Cifra de afaceri medie a firmelor intrate in insolventa in primul trimestru al acestui an este de aproape 3 milioane de lei, comparativ cu un nivel mediu de 930.000 de lei al firmelor intrate in insolventa in T1 2012, respectiv 1,4 milioane de lei pentru firmele intrate in insolventa in T1 2011, arata datele Coface.
Media a crescut din cauza faptului ca in primul trimestru al acestui an au intrat in insolventa trei firme cu o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro, fata... mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 14:12
Reteaua de librarii Diverta estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 13 milioane euro, fata de 12 milioane de euro in 2012, iar bugetul prevede si trecerea pe profit in acest an, potrivit datelor prezentate luni de Octavian Radu, fondatorul grupului de firme RTC, din care face parte Diverta.
Anul trecut, Diverta a avut afaceri de 12 milioane de euro, in scadere fata de 17 milioane euro in 2011, arata datele prezentate de Radu la conferinta "Restructurarea, o masura de insanatosire a companiilor", organizata de Ziarul Financiar.
In prima parte a anului 2010, Diverta a intrat in insolventa, avand datorii de circa 10 milioane de euro si credite de investitii de 8,5 milioane de euro. Compania avea atunci o retea de 65 de librarii. Cifra de afaceri a companiei a fost de 48 milioane de euro in 2008, scazand la 30 milioane de euro in 2009 si la 22 milioane de euro in 2010.
"Imi spune lumea ca Diverta merge excelent, insa in realitate sunt mai putini cumparatori decat in 2008, iar cei care cumpara cumpara la jumatate fata de acum 5 ani. Daca s-ar fi pastrat trendul din anii de dinainte de criza am fi ajuns la 60 milioane de euro cifra de afaceri", a spus Radu.
Intrebat daca Diverta este profitabila in prezent, Radu a precizat ca depinde de nivelul rulajului, foarte greu de estimat de la o luna la alta.
"Suntem peste buget, iar bugetul este peste linia de zero. Dar nu as prezenta inca acest caz ca un succes story, trebuie sa mai asteptam", a precizat omul de... mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 08:06
Industria romaneasca de IT&C a iesit oficial din criza. Cifra de afaceri a atins anul trecut 9,4 miliarde euro, cu 2% peste cea inregistrata in 2010, iar exporturile au depasit 4,7 miliarde de euro, in crestere cu 55% peste totalul din 2008, se arata intr-un studiu al Institutului pentru Tehnica de Calcul (ITC).
"Cifra de afaceri totala IT&C a crescut cu 8% in 2010 si cu 2% in 2011, recuperand reducerea din 2009 si revenind la nivelul de 9,4 miliarde de euro din 2008. Productia si serviciile vandute au inregistrat un avans asemanator, iar exporturile totale IT&C, care au continuat sa creasca pe intreaga perioada de criza si post-criza, au depasit 4,7 miliarde de euro, cu 55% peste totalul din 2008", se arata intr-un comunicat al ITC.
Anii 2010 si 2011 au readus industria IT&C romaneasca pe o traiectorie pozitiva pe ansamblu, dar cu evolutii neuniforme in cele trei sectoare IT&C, iar sintagma "sfarsitul crizei" trebuie folosita cu precautie, date fiind tendintele de incetinire de la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an, spune coordonatorul studiului, Mircea Vuici.
Dupa caderea serioasa din 2009, sectorul software si servicii a reluat cresterea in 2010, cand a atins 2,4 miliarde de euro (+10,2%) si a urcat din nou in 2011 la 2,59 miliarde de euro (+8%).
"Se poate deci spune ca sectorul a iesit din criza inca de acum doi ani, iar nivelul din 2011 l-a depasit pe cel de dinaintea crizei. Aceasta dinamica pozitiva se datoreaza in primul rand exporturilor... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 13:32