Tribunalul de arbitraj international al Bancii Mondiale - ICSID (Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investitii - n. r.) a admis, partial, argumentele localnicilor din Romania in opozitie cu proiectul de exploatare aurifera de la Rosia Montana, in urma unei petitii depusa in octombrie 2018 de mai multe organizatii de mediu, potrivit unui comunicat al Greenpeace CEE Romania, transmis miercuri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, instanta a acceptat Petitia amicus curiae depusa in procesul de arbitraj dintre Romania si compania miniera Gabriel Resources in legatura cu proiectul minier Rosia Montana, insa a conditionat admiterea, in sensul ca a exclus toate marturiile si argumentele juridice din partea localnicilor din Rosia Montana si a respins solicitarea lor de a participa la audieri.
Petitia amicus a prezentat noi fapte cu privire la incalcarile dreptului constitutional, de mediu si ale drepturilor omului in legatura cu eforturile Gabriel Resources de a construi cea mai mare exploatare miniera in cariera deschisa din Europa si a inclus marturii ale proprietarilor din Rosia Montana care si-au exprimat opozitia fata de proiectul minier in ultimii 15 ani si care au avut de suferit in urma lucrarilor pregatitoare ale proiectului, inclusiv din cauza relocarii involuntare.
"Prin excluderea marturiilor celor direct afectati, tribunalul submineaza grav scopul esential al petitiei amicus. Pentru localnicii din Rosia Montana, aceasta decizie... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 12:26
Mii de oameni au format un lant in jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o ora, in semn de protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana, la sfarsitul actiunii mai multe sute dintre ei regrupandu-se la Universitate, unde au reluat scandarile si au blocat intersectia.
Cateva sute de oameni au protestat la Universitate fata de proiectul Rosia Montana, manifestantii blocand mai mult timp intersectia, dupa care s-au grupat pe Bulevardul Nicolae Balcescu, in fata Teatrului National, circulatia fiind reluata.
Sambata, s-a incheiat cea de-a treia saptamana de proteste ce au loc in Capitala fata de proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana.
In intervalul 19.00 - 20.00, mii de oameni au format un lant in jurul Palatului Parlamentului si au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana".
Protestatarii s-au strans in Parcul Izvor, de la ora 18.30, printre ei regasindu-se mai multi participanti la marsul biciclistilor desfasurat anterior in Capitala.
Dupa realizarea lantului uman, protestatarii s-au imprastiat, mai multe sute dintre ei regrupandu-se insa la Universitate, unde au reluat scandarile si au blocat intersectia.
Protestatarii au cerut retragerea proiectului de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO si demiterea celor patru initiatori... mai mult
Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 09:50
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, in Comisia pentru administratie din Senat, ca in cazul unei exploatari la Rosia Montana nu exista pericolul infiltrarii cianurilor in panza freatica, ea spunand ca nu exista o alta tehnologie aferenta componentei de roci de acolo decat pe baza de cianura.
"Nu exista pericolul infiltrarii cianurilor in panza freatica datorita conditiilor geologice din zona respectiva, care asigura (impiedica - n.r. ) in mod natural, prin argila, care e un strat impermeabil, patrunderea substantelor in panza. In zona respectiva nu s-a identificat aceasta panza freatica", a spus Rovana Plumb, la dezbaterea Proiectui de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.
Totusi, in interventia sa in fata membrilor comisiei senatoriale, Rovana Plumb a declarat, ca si in declaratiile sale anterioare facute in presa, ca ministerul pe care il conduce va da acordul de mediu privind proiectul Rosia Montana doar dupa votul care va fi dat in Parlament. Ea subliniat ca s-a referit la Acordul integrat de mediu. "Acordul integrat de mediu nu este un aviz pentru a da liber poluarii", a mentionat aceasta.
Ministrul a continuat totusi sa sustina ca studiile cuprinse in cele sase mii de pagini ale studiului de evaluare de impact aupra mediului, cele trei mii de pagini care constau in rapoarte internationale si europene facute... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 09:45
Protestatarii au aniversat sambata seara printr-o noua actiune incheierea cu bine a primei saptamani de manifestari publice impotriva proiectului de lege emis de Guvernul Ponta care permite exploatarea aurului la Rosia Montana.
Pentru a saptea zi consecutiv, protestatarii fata de proiectul de la Rosia Montana s-au adunat la Universitate, de unde au pornit initial spre Piata Victoriei, la Guvern, insa la Piata Romana au luat-o spre Dorobanti. Peste 2.000 de oameni au protestat in fata la TVR, scrie Ziare.com.
Manifestantii au mers la TVR pentru ca doar televiziunile comerciale au stiri despre acest protest, in timp ce televiziunea publica nu a mediatizat manifestatiile.
Participantii la protest, multi dintre ei veniti cu bicicletele, au scandat mesaje de protest, au fluierat, au agitat pancarte si au lovit de asfalt pet-uri umplute cu pietricele, scrie Mediafax.
Protestatarii au scandat, printre altele, "Uniti, salvam Rosia Montana", "Refuz, rezist, nu vrem gaze de sist", "Noi suntem poporul, jos cu vanzatorul", "Solidaritate" si "Fara violenta".
Printre mesajele afisate la protest au putu fi vazute: "Cu gaze si cianura ne dati o mare lovitura", "Cianura si cu sistul, 'cadouri' de la prim-ministru", "Mai, mai, draga Rovana/ Ia mana de pe Rosia Montana", "Basescu, Iuda romanilor", "Anulati Legea distrugerii Rosiei Montane acum", "Nu corporatia face legislatia", "Rosia Montana in UNESCO" si "Vizitati Rosia Montana".
Protestele de la Bucuresti, alaturi de... mai mult
Duminica, 08 Septembrie 2013, ora 10:58
Conform "Acordului privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro - argentifere din perimetrul Rosia Montana", economia romaneasca ar putea obtine circa 2,3 miliarde de dolari, plus contractele cu furnizorii, estimate la peste 2 miliarde de dolari. In schimb, Rosia Montana Gold Corporation are dreptul de a face exproprieri in numele statului si va folosi in procesul de extractie concentratii de cianuri de pana la 7 ppm (parti pe milion), in conditiile in care in Uniunea Europeana sunt admise maxim 10 ppm.
Avizat saptamana trecuta de Guvern,legea care reglementeaza contractul Rosia Montana se pregateste sa intre in dezbatere. Tot in "dezbatere" se afla si in Piata Universitatii, unde, seara de seara, peste o mie de protestatari contesta acest contract. Detaliile acordului dintre statul roman si Rosia Montana Gold Corporation risca sa incinga si mai mult spiritele.
"Extractiile" statului din contractul cu canadienii
In urma negocierilor de dinaintea trimiterii proiectului in Parlament, participatia statului creste de la 19,8% la 25%, dupa indeplinirea unor conditii privind accelerarea procedurilor de avizare, iar redeventa urca de la 4% la 6%. In aceste conditii, acest contract ar reflecta sume mai mari in economia romaneasca, dupa cum urmeaza:
- redeventa miniera- 591 de milioane de dolari de dolari
- dividendele- 580 de milioane de dolari
- impozitul pe profit- 445 de milioane de dolari
- impozite pe dividendele nerezidentilor- 368 de... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2013, ora 08:20
Reducerea nivelului de cianura in lacul de acumulare al exploatarii miniere a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), solicitata de Guvern, ar costa compania "mai multe zeci de milioane de dolari", a declarat, vicepresedintele pentru Mediu al RMGC, Horea Avram, intr-un interviu pentru AFP. Proiectul minier de la Rosia Montana, la care compania canadiana Gabriel Resources are o participatie de peste 80%, se afla in centrul unei controverse, noteaza AFP citat de Mediafax, inclusiv din cauza ca intentioneaza sa folosesca cianura in procesul de extragere a aurului. Statul roman detine restul actiunilor prin intermediul Minvest Deva.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a cerut in luna august reducerea nivelului de concentrare de cianura in lacul de acumulare a reziduurilor.
"Investitorul a propus o concentratie de cianuri de 5 ppm (5 miligrame pe litru - n.r.) Este la jumatate fata de maximul admis, conform asa-numitului «best practices» la nivel european, care este de 10 ppm.
Cu toate ca este la jumatate, eu nu am fost de acord, asa ca le-am cerut s-o scada. O sa vedem la ce varianta ajungem", a afirmat atunci intr-o conferinta de presa Borbely.
Presedintele Traian Basescu a declarat la mijlocul lunii septembrie, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca ii va invita pe investitorii de la exploatatia aurifera sa fie primii care beau apa din iazul de la Rosia Montana, pentru a demonstra ca apa nu este poluata cu cianuri.
La inceputul lunii septembrie,... mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 07:34
Reducerea nivelului de cianura in lacul de acumulare al exploatarii miniere a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), solicitata de Guvern, ar costa compania "mai multe zeci de milioane de dolari", a declarat, vicepresedintele pentru Mediu al RMGC, Horea Avram, precizeaza Mediafax.Proiectul minier de la Rosia Montana, la care compania canadiana Gabriel Resources are o participatie de peste 80%, se afla in centrul unei controverse, noteaza AFP, inclusiv din cauza ca intentioneaza sa folosesca cianura in procesul de extragere a aurului. Statul roman detine restul actiunilor prin intermediul Minvest Deva.Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a cerut in luna august reducerea nivelului de concentrare de cianura in lacul de acumulare a reziduurilor."Investitorul a propus o concentratie de cianuri de 5 ppm (5 miligrame pe litru - n.r.) Este la jumatate fata de maximul admis, conform asa-numitului «best practices» la nivel european, care este de 10 ppm. Cu toate ca este la jumatate, eu nu am fost de acord, asa ca le-am cerut s-o scada. O sa vedem la ce varianta ajungem", a afirmat atunci intr-o conferinta de presa Borbely.Presedintele Traian Basescu a declarat la mijlocul lunii septembrie, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca ii va invita pe investitorii de la exploatatia aurifera sa fie primii care beau apa din iazul de la Rosia Montana, pentru a demonstra ca apa nu este poluata cu cianuri.La inceputul lunii septembrie, directorul tehnic al RMGC, Cecilia... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 15:57
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca va da avizul de mediu pentru Rosia Montana atunci cand RMGC il va convinge ca proiectul nu polueaza, conform NewsIn."Exista o poveste foarte cunoscuta, nu stiu daca la romani e, la maghiari e, povestea cocosului rosu, care nu se termina niciodata. (...)
Si aceasta Rosia Montana este ca povestea cocosului rosu, care nu se termina niciodata.
Daca un stat da o licenta in 2007-2008, pai da acea licenta ca sa se faca minerit acolo, cum s-a facut de 2.000 de ani. Cum faci acel minerit? Sa corespunda celor mai inalte standarde din Uniunea Europeana, sa nu contravina nicidecum acelor criterii, sa nu contamineze si sa nu polueze mediul", a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.
Borbely a mai spus ca doar atunci cand va fi pe deplin convins ca respectiva investitie nu va polua o sa propuna Guvernului hotararea pentru avizul de mediu.
"Eu am spus acelasi lucru de cand am preluat acest minister, ca daca sunt convins suta la suta ca nu va polua aceasta investitie, atunci o sa propun catre Guvern hotararea prin care sa se dea aviz de mediu.
In momentul de fata suntem in discutii cu investitorul. (...) Ce intereseaza pe toata lumea este ca la acel lac de acumulare, care va fi imens, daca se va produce o surpare, ceva, (...)apa de acolo va fi poluanta pentru raurile din Romania, Ungaria si Serbia sau nu", a adaugat Borbely.
Ministrul Mediului si Padurilor, László Borbely a mai precizat ca, deocamdata, nu a... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 16:22
Deputatii din Parlamentul European au votat miercuri o rezolutie prin care solicita interzicerea generala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in UE pana la sfarsitul lui 2011, in vederea prevenirii unor catastrofe ecologice precum cea din 2000 de la Baia Mare, transmite NewsIn.Rezolutia este defavorabila proiectului Rosia Montana, atrage atentia eurodeputata PNL Renate Weber."Doar prin interzicerea tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri" se poate obtine o stare buna din punct de vedere chimic si de a proteja resursele de apa si diversitatea biologica, se subliniaza in rezolutia adoptata de Parlamentul European cu 488 voturi in favoare, 48 impotriva si 57 de abtineri.Parlamentul invita Comisia Europeana "sa propuna interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in Uniunea Europeana pana la sfarsitul lui 2011", argumentand ca "aceasta este singura modalitate sigura de protejare a resurselor noastre de apa si a ecosistemelor impotriva poluarii cu cianuri in urma activitatilor miniere si sa efectueze, totodata, o evaluare normala a impactului".
In plus, Comisia si statele membre nu ar trebui "sa sustina, direct sau indirect, niciun proiect de minerit care implica utilizarea de tehnologii pe baza de cianuri in UE pana cand se va aplica interdictia generala si nici sa nu sustina astfel de proiecte in tari terte", se recomanda in rezolutie.Deputatii considera ca fiecare companie de exploatare ar trebui sa fie obligata "sa... mai mult
Miercuri, 05 Mai 2010, ora 17:47