Christine Lagarde, directorul executiv al Fondului Monetar International, a tinut sa atraga atentia liderilor de guverne si guvernatorilor bancilor centrale ca timpul ramas pentru vindecarea ranilor crizei din 2008 s-a cam scurs.
"O cadere in mediocritate a cresterii economice globale va fi greu de corectat", a avertizat sefa FMI in cadrul unei conferinte sustinute la Frankfurt, relateaza ziarul The Telegraph.
Semne ingrijoratoare
Desi a subliniat faptul ca nu suntem intr-o noua criza economica, Lagarde a atras atentia asupra deteriorarii conditiilor din peisajul economic global in ultimele 6 luni.
Cresterea economica din piete precum Statele Unite si Marea Britanie s-a dovedit a fi redusa fata de prognozele initiale, iar recesiunea din Rusia si Brazilia tinde sa se intinda pe o perioada mai lunga decat cea prognozata.
Pana acum, redresarea economica a mers "prea incet si se arata prea fragila", dupa cum a caracterizat situatia Lagarde, insistand ca guvernele sa adopte "politici potente" care sa faca fata provocarilor actuale din economia globala si sa creasca gradul de incredere al investitorilor.
Amanarile nu fac decat sa "consolideze o creste economica redusa", aceasta putand deveni o caracteristica permanenta a economiei globala, a mai transmis Lagarde.
"Acest lucru are consecinte pentru mediul social si politic chiar si in Germania, unde economia s-a dovedit puternica in fata crizei.
Putem mai bine de atat si trebuie sa facem mai bine, dar,... mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:10
Pretul scazut al petrolului si eliminarea politicilor de austeritate din economiile dezvoltate ar putea tura motoarele cresterii economice in urmatorii doi ani, dar fara o sansa reala de redresare a economiei globale, anunta reprezentantii FMI.
Economia globala este inca vulnerabila la socuri financiare, au prognozat acestia in cadrul intalnirii de primavara a membrilor Fondului.
Prognoza la sase luni indica o crestere economica globala de 3,5% pentru anul in curs si 3,8% pentru 2016, in crestere cu 0,1% fata de estimarea din ianuarie, relateaza reporterii The Guardian.
Capacitate redusa de productie
Modul in care economia globala este in continuare modelata de fortele complexe care au actionat in 2014, incluzand schimbarile bruste in piata valutara si scaderea dramatica a pretului materiilor prime, reprezinta unul dintre factorii care franeaza cresterea economica pe termen scurt.
Pe de alta parte, problemele constante cu care se confrunta lumea, reprezentate de gradul mare de indatorare si imbatranirea populatiei in zone precum Europa, Japonia si Statele Unite, reduc capacitatea de productie a multor tari, considera expertii Fondului.
La inceputul acestei saptamani, Organizatia Mondiala a Comertului a redus prognoza de crestere a schimburilor comerciale globale de la 4% la 3,3%.
Reprezentantii institutiei sustin ca au fost nevoiti sa ajusteze si datele pe anul trecut de la 3,1% la 2,8 procente.
"Ne asteptam ca, la nivel global, comertul sa-si... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 10:50
Redresarea economiei globale ramane "prea lenta, prea fragila si prea disproportionata", a afirmat luni directorul general al FMI, Christine Lagarde, intr-un discurs rostit in capitala Indiei, New Delhi.
Christine Lagarde a reafirmat estimarile FMI privind o crestere a economiei mondiale de 3,5% in 2015 si de 3,7% in 2016, transmite Reuters.
"Acest nivel este sub ceea ce ne-am fi asteptat dupa o astfel de criza. Privind inainte, evolutiile s-ar putea imbunatati datorita reducerii pretului titeiului si a ratelor dobanzilor. Totusi, inca exista riscuri semnificative la adresa acestei redresari fragile a economiei ...citeste mai departe despre "Directorul FMI: Redresarea economiei globale, prea lenta si prea fragila" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Martie 2015, ora 11:02
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat joi ca ritmul de crestere al economiei mondiale este mai slab decat s-a estimat anterior si a cerut investitii de 6.000 de miliarde de dolari pentru imbunatatirea infrastructurii pe plan mondial, in urmatorii 15 ani, transmit Xinhua si Kyodo.
Avertismentul vine inaintea reuniunii de saptamana viitoare a FMI si a Bancii Mondiale si a publicarii raportului 'World Economic Outlook', cand FMI si-ar putea reduce prognozele economice, sustin analistii. Conform celor mai recente estimari ale Fondului, datand din luna iulie, economia mondiala ar urma sa creasca cu 3,4% in acest an si cu 4% in 2015, potrivit Agerpres.
'Economia mondiala este mai slaba decat a proiectat FMI in urma cu sase luni. Exista o anume redresare economica dar tendinta nu este suficienta pentru a face fata diverselor dificultati inregistrate pe plan mondial. pentru 2015 ne asteptam doar la o crestere modesta', a declarat Christine Lagarde.
In economiile avansate, nivelul banilor alocati pentru proiecte publice a scazut iar infrastructura a devenit din ce in ce mai invechita, a explicat oficialul FMI, avertizand asupra riscurilor geopolitice in urma crizei ucrainene, a turbulentelor din Orientul Mijlociu si 'din unele parti din Asia' - o aluzie clara la evenimentele din Hong Kong.
In economiile avansate, cea mai solida redresare ar urma sa se inregistreze in SUA si Marea Britanie, un avans modest in japonia iar... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:22
Fondul Monetar International este increzator ca statele G20 isi vor indeplini obiectivul de a spori avansul economiei mondiale cu doua puncte procentuale, a afirmat duminica directorul general al FMI, Christine Lagarde, intr-un interviu acordat CNBC.
'Acesta este un angajament, este un obiectiv. Faptul ca ministrii de Finante si-au luat un angajament global, de a lua masuri pentru a stimula cresterea Produsului Intern Brut pana in 2018, este un indiciu solid ca ei isi vor atinge obiectivul unui avans de doua puncte procentuale pana la viitorul summit de la Brisbane (Australia), din luna noiembrie', a declarat Christine Lagarde la reuniunea G20 (organism care regrupeaza atat cele mai dezvoltate state ale lumii cat si cele mai mari economii emergente).
In timp ce in comunicatul publicat duminica la finalul reuniunii de la Cairns a ministrilor de Finante si ai guvernatorilor bancilor centrale din G20 se arata ca 'in timp ce ritmul de crestere al economiilor avansate este inegal si ramane sub cel necesar pentru generarea de locuri de munca, economia mondiala inca se confrunta cu o slabiciune persistenta a cererii si cu constrangeri in ceea ce priveste furnizarea, aceste evolutii afectand redresarea', seful FMI crede ca liderii G20 sunt capabili sa rezolve aceste probleme.
'Ingrijorarea cheie pe care o are toata lumea in acest moment este: 'ce ritm de ritm de crestere va reusi sa ofere acele locuri de munca in intreaga lume de care este disperata nevoie, mai ales... mai mult
Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 14:00
Activitatea economica pe plan mondial ar trebui sa se intareasca in semestrul doi din 2014 si se va accelera in 2015, desi ritmul ar putea fi mai slab decat se estima, a afirmat duminica directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, la o conferinta pe teme economice care s-a desfasurat in sudul Frantei, la Aix-en-Provence, transmite Reuters.
Deciziile bancilor centrale de a adopta masuri de relaxare a politicii monetare ar fi putut avea doar un impact limitat asupra cererii si statele ar trebui sa ia masuri de stimulare a economiei prin majorarea investitiilor in infrastructura, educatie si sanatate, mentinand un nivel sustenabil al datoriei publice, a apreciat oficialul FMI.
Christine Lagarde a anuntat ca estimarile FMI privind perspectivele economiei mondiale, ce vor fi date publicitatii luna aceasta, vor arata o usoara diferenta fata de prognozele din aprilie.
'Activitatea globala este in crestere, dar ritmul ar putea fi mai slab decat ne-am asteptat deoarece potentiala crestere este mai slaba si investitiile se mentin destul de scazute', a declarat seful FMI, adaugand ca PIB-ul Chinei ar putea inregistra anul acesta un avans de 7-7,5%.
'In ciuda masurilor adoptate pentru contracararea crizei, redresarea este modesta, fragila, iar deciziile bancilor centrale de stimulare a cererii si-au aratat limitele. Prin urmare trebuie adoptate noi masuri de intarire a ritmului de crestere al economiei mondiale. Aceasta o oportunitate... mai mult
Duminica, 06 Iulie 2014, ora 14:35
Rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European au trimis un mesaj clar guvernelor ca avansul economiei si crearea de locuri de munca ar trebui sa fie in centrul politicilor lor in urmatorii doi ani, a afirmat luni presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, transmite Dow Jones Newswires.
"Din punctul meu de vedere, rezultatele nu sunt surprinzatoare dar reprezinta un mesaj clar, sunt intr-adevar o lectie pentru noi, sa obtinem rezultate mai bune in urmatorii doi ani in privinta cresterii economiei si crearii de locuri de munca. Cred ca oamenii devin intoleranti si nerabdatori si in multe state aceasta evolutie este de inteles", a afirmat in Portugalia seful ministrilor de Finante din zona euro.
Jeroen Dijsselbloem, impreuna cu seful BCE, Mario Draghi, directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, participa in perioada 26-27 mai la Conferinta pe teme de politica monetara, organizata de Banca Centrala Europeana.
Conform rezultatelor preliminare, partidele de extrema dreapta si anti UE au obtinut castiguri importante la alegerile pentru Parlamentul European, mai ales in Franta, Marea Britanie, Grecia si Danemarca.
Jeroen Dijsselbloem a afirmat ca este clar ca Europa trebuie sa accelereze redresarea economiei si, pentru indeplinirea acestui obiectiv, trebuie continuate reformele prin care economiile devin mai competitive.
"De fapt, cred ca reformele trebuie sa fie mai clare... mai mult
Luni, 26 Mai 2014, ora 16:09
Directorul Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, avertizeaza ca deflatia continua sa reprezinte un risc real pentru redresarea economica din zona euro.
Inflatia de 0,8% din zona euro se afla cu mult sub tinta de 2% stabilita de Banca Centrala Europeana (BCE), a spus Lagarde sambata, in ultima zi a editiei din 2014 a Forumului Economic Mondial de la Davos, relateaza BBC.
Deflatia poate descuraja cresterea, in contextul in care preturile si valoarea bunurilor continua sa scada.
In pofida semnelor pozitive din intreaga lume, exista "riscuri vechi" si "riscuri noi" la adresa economiei.
Sefa FMI include in categoria "riscuri vechi" orice esec in continuarea reformei bancare si reechilibrarii economiilor.
Pe de alta ...citeste mai departe despre "Sefa FMI: Un risc nou pentru economie - indicatorul care este mult sub tinta" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Ianuarie 2014, ora 08:50