Grecia trebuie sa respecte reglementarile zonei euro si nu poate solicita un tratament special pentru datoria sa, dupa victoria stangii radicale in alegerile de duminica, a afirmat directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, intr-un interviu acordat luni publicatiei 'Le Monde', transmite Reuters.
'Exista reglementari interne ale zonei euro care trebuie respectate. Nu putem face categorii speciale pentru o anumita tara', a declarat Christine Lagarde. Oficialul a adaugat ca Grecia inca trebuie sa adopte reforme structurale cuprinzatoare, cum ar fi colectarea taxelor si reducerea numarului de dosare restante in sistemul judiciar, potrivit Agerpres.
'Nu este o problema de masuri de austeritate, acestea sunt reforme profunde care au ramas de facut', a explicat seful FMI.
Saptamana trecuta, Christine Lagarde a avertizat Grecia ca vor exista consecinte in cazul restructurarii datoriei sale dupa alegerile legislative.
Partidul de stanga Syriza a anuntat ca va elimina masurile de austeritate impuse Greciei de creditorii internationali in conformitate cu planul de asistenta si, de asemenea, a cerut organizarea unei conferinte internationale pentru renegocierea termenilor datoriilor Greciei fata de alte state din zona euro. Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a propus o conferinta similara cu reuniunea de la Londra din 1953, la care puterile Occidentale au redus cu 50% datoria Germaniei Federale.
Sub asistenta financiara a Uniunii Europene si... mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 14:07
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a cerut duminica o cooperare mai stransa intre bancile centrale ale lumii pentru a face fata provocarilor legate de sistemele financiare din ce in ce mai complexe si interconectate, transmite Reuters.
Christine Lagarde, impreuna cu seful BCE, Mario Draghi, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, participa in perioada 26-27 mai la Conferinta pe teme de politica monetare, organizata de Banca Centrala Europeana.
Potentialele castiguri in urma cooperarii ar putea fi imense intr-o perioada dificila, cum a fost cea din perioada crizei financiare, a explicat oficialul FMI.
"Daca politicile sunt vazute numai din punct de vedere national, vom sfarsi intr-o lume cu interventii ad hoc, mai putin echilibrate si care pot exporta instabilitate financiara. Aceasta ar fi o lume in care s-ar putea pierde bunastarea in multe state, nu doar din cauza efectelor crizei, de la statele dezvoltate la cele emergente, ci si din cauza efectelor provocate de reactia inversa din statele emergente in cele dezvoltate", a subliniat Christine Lagarde.
"Criza financiara a aratat ca sunt necesare actiuni coordonate pe plan global pentru a preveni propagarea turbulentelor spre economiile din intreaga lume. Avem nevoie de un efort colectiv pentru a examina eficacitatea raspunsurilor politice de sprijin, efectele lor si implicatiile asupra prosperitatii pe plan mondial", a avertizat seful FMI.
Lagarde a... mai mult
Luni, 26 Mai 2014, ora 09:56
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, si-a exprimat sprijinul ferm fata de noul program de achizitionare a obligatiunilor adoptat saptamana trecuta de BCE si a dat asigurari ca FMI este pregatit sa se implice in proiectarea si monitorizarea implementarii lui, transmite Reuters.
Christine Lagarde, care a participat la lucrarile summitului la nivel inalt al celor 21 de state din grupul de cooperare Asia-Pacific de la Vladivostok, a laudat statele din zona euro care se confrunta cu dificultati financiare - Spania si Italia - ca au adoptat masuri pentru a-si pune in ordine finantele publice, meritand astfel ajutor de la uniunea monetara.
Dar, in ciuda presiunilor exercitate asupra Madridului de a solicita un pachet complet de asistenta financiara, seful FMI a sugerat ca exista posibilitatea implicarii institutiei in programul BCE de a achizitiona nelimitat bonduri ale statelor din zona euro.
Consiliul guvernatorilor BCE a creat joi un nou program de achizitionare a bondurilor, numit "Outright Monetary Transactions" (OMT), care va inlocui precedentul program si va ajuta BCE sa cumpere nelimitat obligatiuni cu scadenta intre un an si trei ani.
Tarile care doresc ca BCE sa le achizitioneze obligatiunile vor trebui sa accepte anumite conditii, care vor fi partial monitorizate de FMI, a explicat seful BCE, Mario Draghi, adaugand ca aceste achizitii nu vor duce la tiparirea suplimentara de bani pentru cele 17 state ale zonei euro.... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 08:49
Directorul Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a afirmat ca planul adoptat joi de catre Banca Centrala Europena (BCE), privind achizitia de obligatiuni de stat, este binevenit si va ajuta la stabilitatea economica a zonei euro.
"Recomandam cu tarie noul plan de lucru, programul "Tranzactii Monetare Directe" (Outright Monetary Transactions - OMT). FMI este gata sa coopereze in cadrul programelor propuse de BCE", a declarat Christine Lagarde.
"Implementarea decisiva a noului program va ajuta transmisia monetara si va usura eforturile tarilor pentru a asigura finantare al costuri rezonabile, in timp ce lucreaza la strategiile macroeconomice", a spus seful FMI.
Actiunile marilor companii europene au crescut puternic joi dupa-amiaza, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anuntat ca institutia va lansa achizitii nelimitate de obligatiuni pentru reducerea costurilor de imprumut ale tarilor indatorate din zona euro.
Draghi a declarat ca reprezentantii BCE au convenit un program nelimitat de achizitii de obligatiuni, masura fiind parte a incercarilor institutiei de a readuce sub control dobanzile mari la care se imprumuta unele state din zona euro. mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 09:36
Liderii europeni lucreaza la un "plan radical" pentru a preveni o noua criza a creditelor in Europa, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana luand in calcul oferirea unor garantii pentru anumite tipuri de obligatiuni emise de banci, potrivit Sunday Times, preluat de CNBC, potrivit NewsIn.Fara a preciza sursele informatiilor, ziarul britanic noteaza ca mai multe banci europene nu mai au acces la finantare pe pietele internationale.
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute la conferinta anuala a Federal Reserve de la Jackson Hole, Wyoming, ca bancile europene cu probleme trebuie recapitalizate urgent.
"Evolutiile din aceasta vara au indicat ca am intrat intr-o faza noua, periculoasa. Mizele sunt clare. Riscam sa asistam la deraierea unei reveniri fragile, asa ca trebuie sa actionam acum", a afirmat Lagarde.
Actiunile bancilor europene sunt in scadere de cateva saptamani, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat si perspectivelor economice incerte. mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 13:15