Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a declarat joi ca necesarul de suplimentare a resurselor financiare ale FMI este in prezent inferior celui de 500 de miliarde de dolari estimat in ianuarie.
"In prezent, marimea fondurilor suplimentare necesare ar putea sa nu fie atat de mare cat am estimat la inceputul acestui an", a afirmat Lagarde intr-un discurs sustinut la Washington.
Ea a spus ca acest fapt se datoreaza masurilor adoptate intre timp de institutiile europene, referindu-se la decizia de la sfarsitul lunii martie a ministrilor de Finante din zona euro de a majora capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiara si a Mecanismului European de Stabilitate la 700 de miliarde de euro.
In urma cu trei luni, FMI estima ca resursele sale financiare trebuie majorate cu 500 de miliarde de dolari, dar nu a primit vreun angajament ferm in acest sens, cu exceptia a 150 de miliarde de euro (198 miliarde dolari) promise de zona euro in decembrie.
Statele Unite au anuntat in mai multe randuri ca nu intentioneaza sa isi suplimenteze contributia la FMI, iar tarile emergente nu au dat inca un raspuns.
Problema urmeaza sa fie discutata pe 20 aprilie la o reuniune de la Washington a ministrilor de Finante si a reprezentantilor bancilor centrale din G20 si apoi la reuniunea semestriala a FMI. mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 20:17
Seful FMI, Christine Lagarde a declarat, vineri, ca Fondul Monetar International nu va contribui cu bani la Fondul European de Stabilitate Financiara, pentru ca FMI imprumuta tari, nu entitati legale.
In urma Summitului G20, dominat de problema crizei financiare din zona euro, seful FMI a avertizat si ca reformele bugetare planificate de Italia nu sunt credibile.
"Principala noastra problema, care a fost identificata atat de autoritatile italiene, cat si de partenerii tarii, este lipsa de credibilitate a masurilor care au fost anuntate", a sustinut Lagarde in gata reporterilor.
Cu toate acestea, Lagarde s-a aratat increzatoare in rezolvarea problemelor din Grecia, in cel mai scurt timp.
"FMI are suficiente resurse pentru a ajuta statele cu probleme financiare, iar membrii institutiei sunt pregatiti sa faca tot ce este nevoie, in acest sens", a declarat seful FMI. mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 19:23
Ministrul francez de finante Christine Lagarde, care ii urmeaza lui Dominique Strauss-Kahn la conducerea FMI, este unul dintre politicienii francezi cel mai bine cunoscuti pe scena mondiala, atat pentru pregatirea profesionala, cat si pentru stilul sau sic, informeaza Newsin.
Citeste si:
Christine Lagarde, noul sef al FMI
Vezi toti fostii SEFI ai FMILagarde, in varsta de 55 de ani, este prima femeie care conduce institutia. Insa, oficialul francez este obisnuit cu premierele.
Nascuta Christine Lallouette, la Paris, ea a fost obisnuita cu victoriile inca din adolescenta, cand a reprezentat echipa nationala de inot sincron a Frantei.
La varsta de 17 ani, dupa moartea tatalui sau, ea a studiat in Statele Unite timp de un an, perioada in care si-a perfectionat cunostintele de limba engleza.
Dupa ce a absolvit Facultatea de Drept din Paris, a facut masteratul la Institutul de Stiinte Politice de la Aix, din Provence.
In 1981 s-a intors in Statele Unite, unde s-a alaturat cabinetului international de avocatura Baker & McKenzie, ca asociat, specializandu-se in dreptul muncii si drept comercial. 18 ani mai tarziu a devenit prima femeie presedinte a firmei.
In 2005, Lagarde a fost numita ministru francez al comertului si, in timpul mandatului sau, exporturile Frantei au ajuns la niveluri record. In 2007 a devenit ministru de finante, prima femeie care a ocupat acest post atat in Franta, cat si in restul tarilor membre G8.
Cunoscuta pentru ca nu ii este teama sa spuna ce... mai mult
Marti, 28 Iunie 2011, ora 22:22
Indonezia, unul dintre membrii grupului G20, si-a anuntat duminica sprijinul oficial pentru candidatura lui Christine Lagarde la functia de director general al FMI, ministrul francez obtinand astfel pentru prima data sustinerea publica din partea mari economii emergente, informeaza Mediafax. Anterior, Indonezia a evitat sa sustina vreo persoana in cursa pentru sefia Fondului Monetar International, deoarece statele din Asia de Sud-Est si alte economii emergente au discutat posibilitatea inaintarii unui candidat comun la postul ocupat in mod traditional de un european.
Insa termenul limita stabilit de conducerea FMI pentru propunerea candidatilor a expirat vineri, iar concurentii pentru castigarea numirii sunt Lagarde, guvernatorul bancii centrale a Mexicului Agustin Carstens, si guvernatorul bancii centrale a Israelului Stanley Fischer.
"Personal, sustin Franta. (Lagarde) este o persoana foarte profesionista. Este inteligenta in interactiuniel dintre institutii, are integritate si calificari", a declarat ministrul Finantelor din Indonezia, Agus Martowardojo, la un eveniment al Forumului Economic Mondial organizat la Jakarta.
Lagarde este sustinuta de Uniunea Europeana si de mai multe state mici, de la Georgia la Mauritius. Parisul spera ca Wasghintonul si Beijingul isi vor oferi de asemenea votul pentru ministrul francez. Fischer si-a anuntat sambata candidatura si ar putea fi un rival serios pentru Lagarde, considerata favorita la ocuparea postului. mai mult
Luni, 13 Iunie 2011, ora 00:10
Christine Lagarde, Ministrul francez de finante, favorita sa ii urmeze lui Dominique Strauss-Kahn la conducerea FMI, este unul dintre politicienii francezi cel mai bine cunoscuti pe scena mondiala, atat pentru pregatirea profesionala, cat si pentru stilul sau sic, conform NewsIn. Daca va obtine functia de director al FMI, Lagarde, in varsta de 55 de ani, va fi prima femeie care conduce institutia. Insa, oficialul francez este obisnuit cu premierele.
Nascuta Christine Lallouette, la Paris, ea a fost obisnuita cu victoriile inca din adolescenta, cand a reprezentat echipa nationala de inot sincron a Frantei.
La varsta de 17 ani, dupa moartea tatalui sau, ea a studiat in Statele Unite timp de un an, perioada in care si-a perfectionat cunostintele de limba engleza.
Dupa ce a absolvit Facultatea de Drept din Paris, a facut masteratul la Institutul de Stiinte Politice de la Aix, din Provence.
In 1981 s-a intors in Statele Unite, unde s-a alaturat cabinetului international de avocatura Baker & McKenzie, ca asociat, specializandu-se in dreptul muncii si drept comercial. 18 ani mai tarziu a devenit prima femeie presedinte a firmei.
In 2005, Lagarde a fost numita ministru francez al comertului si, in timpul mandatului sau, exporturile Frantei au ajuns la niveluri record.
In 2007 a devenit ministru de finante, prima femeie care a ocupat acest post atat in Franta, cat si in restul tarilor membre G8.
Cunoscuta pentru ca nu ii este teama sa spuna ce gandeste, ea a pus criza... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 15:56
Marea Britanie o sprijina pe Christine Lagarde pentru pozitia de director general al FMI, devenind primul stat G7 care sustine oficial candidatura ministrului francez al Finantelor pentru postul ramas vacant dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn, potrivit Mediafax. Dominique Strauss-Kahn, el insusi fost ministru al Finantelor in Franta, a demisionat joi din functia de director general al FMI, dupa ce a fost arestat la finele saptamanii trecute la New York sub acuzatii de tentativa de viol.
El a fost eliberat vineri pe cautiune si va fi judecat in arest la domiciliu, sub monitorizare electronica.
Arestul si, ulterior, demisia lui Strauss-Kahn au declansat o dezbatere tensionata privind succesorul sau la conducerea FMI. Europa incearca sa determine prelungirea traditiei ultimilor 65 de ani, de a avea un european ca director general al Fondului, argumentand ca institutia are un rol important de jucat in solutionarea crizei datoriilor de stat don zona euro.
Totodata, tarile emergente fac presiuni pentru a-si consolida influenta pe scena economica globala, mizand pe importanta tot mai evidenta a statelor in dezvoltare ca motoare de crestere pe plan mondial.
Din perdeaua de nume vehiculate in ultimele zile in presa internationala drept posibili succesori s-a ridicat ca favorita Christine Lagarde, sustinuta de numeroase tari europene si, incepand de sambata, sprijinita oficial de Marea Britanie.
"O sprijinim pentru ca este cel mai bun candidat pentru aceasta functie, iar... mai mult
Duminica, 22 Mai 2011, ora 23:29
Christine Lagarde, Ministrul francez al Finantelor, ar fi un "foarte bun candidat" pentru pozitia de director general al Fondului Monetar International (FMI), insa nu va fi usor pentru Franta sa pastreze functia, a declarat la un post de radio ministrul transporturilor de la Paris, conform Mediafax. Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, fost ministru de finante al Frantei, a demisionat joi cu efect imediat. El se afla in arest la New York de la sfarsitul saptamanii trecute, acuzat de tentativa de viol. Strauss-Kahn a negat toate acuzatiile, insa a fost nevoit sa cedeze presiunilor si sa se retraga de la sefia FMI.
In timp ce Europa incearca sa impuna pastrarea traditiei de a avea un european in pozitia de lider al Fondului, Christine Lagarde se numara printre numele vehiculate in ultimele zile in presa internationala ca posibili candidati la functia acum vacanta.
Cele mai importante presiuni vin din partea marilor economii emergente, care au devenit in ultimii ani motorul de crestere al economiei mondiale si doresc o mai mare influenta asupra politicilor economice globale si implicit in conducerea institutiilor financiare internationale. FMI are insa un rol important in solutionarea crizei datoriilor de stat din zona euro, ajutand la coordonarea pachetelor de bailout ale Greciei, Irlandei si Portugaliei.
"Sunt convins ca este un candidat foarte bun. Am calatorit impreuna cu ea in Asia si pot confirma popularitatea ei in randul ministrilor din marile state... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 12:15
Reforma FMI se lasa asteptata chiar inainte de evenimentele socante din ultimele zile, iar Dominique Strauss Kahn, care dorea sa intre in cursa pentru scaunul de presedinte al Frantei, cauta un succesor pentru functia sa. Scaunul de director FMI pare mai atractiv ca oricand, de aceea pietele emergente s-au inscris in competitie alaturi de Uniunea Europeana.Analistii preconizeaza ca FMI va da startul angajarilor. Se cauta director, iar noul scaun de presedinte FMI a devenit extrem de atractiv.
Ieri, Ministerul de Externe al Chinei a anuntat ca procesul de selectie trebuie sa sublinieze "echitate, transparenta si merit".
Pentru mai mult de 6 decenii in urma unui acord informal, la conducerea FMI s-a aflat intotdeauna un vest-european, in timp ce Banca Mondiala a fost intotdeauna condusa de un american.
Cu siguranta, vest europenii nu-si doresc ca situatia sa se schimbe fiindca acest lucru le faciliteaza drumul spre salvarea Greciei, a Irlandei, a Portugaliei sau a altor tari care ar putea avea nevoie.
De asemenea, situatia este convenabila europenilor pentru a-si putea proteja bancile de potentiale pierderi.
Printre candidatii europeni se va numara cel mai probabil ministrul francez de finante, Christine Lagarde.
De asemenea, numele lui Axel Weber, fost sef al Bundesbanks, a fost vehiculat zilele trecute.
Pietele emergente, in cursa pentru presedintia FMI
Marile piete emergente aspira si ele la sefia FMI.
Au asteptat mult timp oportunitatea de a candida pentru scaunul FMI,... mai mult
Miercuri, 18 Mai 2011, ora 15:33