Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a declarat joi ca necesarul de suplimentare a resurselor financiare ale FMI este in prezent inferior celui de 500 de miliarde de dolari estimat in ianuarie.
"In prezent, marimea fondurilor suplimentare necesare ar putea sa nu fie atat de mare cat am estimat la inceputul acestui an", a afirmat Lagarde intr-un discurs sustinut la Washington.
Ea a spus ca acest fapt se datoreaza masurilor adoptate intre timp de institutiile europene, referindu-se la decizia de la sfarsitul lunii martie a ministrilor de Finante din zona euro de a majora capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiara si a Mecanismului European de Stabilitate la 700 de miliarde de euro.
In urma cu trei luni, FMI estima ca resursele sale financiare trebuie majorate cu 500 de miliarde de dolari, dar nu a primit vreun angajament ferm in acest sens, cu exceptia a 150 de miliarde de euro (198 miliarde dolari) promise de zona euro in decembrie.
Statele Unite au anuntat in mai multe randuri ca nu intentioneaza sa isi suplimenteze contributia la FMI, iar tarile emergente nu au dat inca un raspuns.
Problema urmeaza sa fie discutata pe 20 aprilie la o reuniune de la Washington a ministrilor de Finante si a reprezentantilor bancilor centrale din G20 si apoi la reuniunea semestriala a FMI. mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 20:17
Guvernele din zona euro trebuie sa creasca resursele fondului de urgenta pentru statele cu probleme financiare si sa analizeze masuri care sa conduca la o distributie a riscului intre membri, precum introducerea de obligatiuni comune, a declarat directorul FMI, Christine Lagarde.
Economia globala se afla "intr-un moment definitoriu", care necesita actiuni rapide si colective, a spus Lagarde, intr-un discurs la Consiliul pentru Relatii Externe din Berlin.
Pentru a ajuta la depasirea acestei perioade dificile, Lagarde a cerut statelor creditoare sa sustina o majorare a resurselor FMI, astfel incat institutia sa poata acoperi un deficit de finantare estimat la 1.000 de miliarde de dolari in urmatorii ani.
"Cu cat asteptam mai mult, cu atat va fi mai rau. Singura solutie este de a merge inainte impreuna. Trebuie sa intelegem cu totii ca este un moment definitoriu. Nu este vorba de salvarea unei tari sau a unei regiuni. Este vorba de salvarea lumii de la o spirala de declin economic", a spus Lagarde.
In ultimii doi ani, FMI a contribuit la finantarea mai multor pachete de imprumuturi pentru state din zona euro, insa cersterea presiunilor asupra unor tari mari, precum Italia, a determinat institutia sa ceara majorarea resurselor de care dispune, estimate la circa 380 de miliarde de dolari.
FMI vrea sa-si creasca resursele pana la 500 de miliarde de dolari
Statele membre ale uniunii monetare au acceptat sa aloce FMI aproape 200 de miliarde de dolari, insa tari... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 16:57