Cresterea economica ramane slaba in zona euro, a afirmat luni noul presedinte al Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, fara a spune daca ia in considerare noi stimulente si sustinand ca masurile luate de predecesorul ei sprijina economia, transmit AP si Reuters.
Lagarde a declarat, la prima sa audiere in Parlamentul European, ca firmele din industrie au fost cele mai afectate "de incertitudinile si incetinirea" economiei mondiale, care au redus cererea de bunuri de la firmele din zona euro, dar consumul, datorita masurilor de stimulare ale BCE, sprijina avansul economiei.
Noul sef al BCE le-a cerut parlamentarilor sa-i acorde timp pentru a se pune la punct cu noul sau loc de munca si pentru a remodela politica monetara a Bancii Centrale Europene.
"Incerc, intr-adevar, sa invat limba germana, dar de asemenea incerc sa invat limbajul Bancii Centrale. Deci, aveti rabdare cu mine, aratati putina ingaduinta, nu-mi interpretati vorbele, daca pot spune asa", a afirmat Lagarde.
Oficialul a adaugat ca intentioneaza sa revizuiasca tinta de inflatie a BCE si modul in care se realizeaza acest obiectiv, dar a precizat ca o revizuire strategica va lua probabil timp.
Lagarde a reafirmat angajamentul BCE de a atinge tinta de inflatie in pofida cresterii economice slabe din zona euro si de peste hotare.
Rata anuala a inflatiei in zona euro a urcat la 1% in noiembrie, de la 0,7% in octombrie, arata o estimare preliminara publicata vineri de Oficiul European de... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 21:00
Ritmul de crestere a economiei mondiale va continua sa incetineasca, din cauza tensiunilor comerciale si a conditiilor financiare mai putin favorabile, insa o recesiune la scara mondiala pe termen scurt este exclusa, a declarat marti directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde (foto), informeaza AFP si Reuters.
"In luna ianuarie, FMI estima ca economia mondiala va inregistra in 2019 si 2020 o crestere de aproximativ 3,5%. Intre timp economia mondiala a pierdut din elan, dupa cum veti vedea din noile noastre previziuni revizuite ce vor fi publicate saptamana viitoare", a declarat Christine Lagarde, intr-un discurs tinut la Camera de comert americana, in avanpremiera reuniunilor de primavara ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale.
Cu toate acestea, Lagarde a subliniat ca FMI nu se asteapta la o recesiune pe termen scurt. "De fapt, ne asteptam la o relansare a cresterii economice in a doua jumatate a acestui an si in 2020. Insa trebuie sa fim foarte clari, relansarea preconizata pentru ultima parte a anului este una fragila", a sustinut seful FMI.
FMI, care urmeaza sa dea publicitatii in data de 9 aprilie noile sale estimari privind evolutia economiei mondiale, avertizeaza de peste un an ca un razboi comercial intre SUA si China ar avea repercusiuni asupra cresterii economiei mondiale. In acest sens, institutia internationala si-a revizuit inca din ianuarie prognozele privind avansul economiei mondiale in acest an, la 3,5%,... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 23:28
Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International, a reiterat joi ca principalul risc cu care se confrunta economia mondiala il reprezinta tensiunile comerciale dintre Washington si Beijing, care ar putea grabi incetinirea PIB-ului Chinei, transmit CNBC si Reuters.
"O incetinire a Chinei este buna. Este justificata si cred ca este sub control. Dar daca incetinirea este prea rapida, va constitui o problema reala", a afirmat seful FMI la Forumul economic mondial de la Davos.
China, a doua economie mondiala, a inregistrat o performanta sub asteptari in 2018, cu o crestere anuala de 6,6%, dupa un avans de 6,8% in 2017, arata datele publicate luni de Biroul National de Statistica.
Este cel mai lent ritm de crestere din 1990 si vine pe fondul atenuarii cererii pe plan intern si al efectelor razboiului comercial cu SUA. Analistii, care estimeaza o incetinire a PIB-ului Chinei la 6,3% in 2019, se asteapta ca datele publicate luni sa puna presiune pe autoritatile de la Beijing pentru a adopta noi masuri de stimulare a economiei.
Tot la Davos, Hugo Shong, presedintele IDG Capital, prima firma globala de investitii care a intrat pe piata chineza in anii '90 investind in firmele de tehnologie Baidu, Tencent si Xiaomi, a afirmat ca nu este ingrijorat de evolutia economiei Chinei. "Da, in trecut vorbeam de un avans al PIB-ului de aproximativ 8%. Acum avem 6,6% si cred ca, tinand cont de marimea economiei, este o cifra destul de buna", a declarat Hugo... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 11:41
Cresterea economiei mondiale in 2016 va fi "dezamagitoare", a avertizat, miercuri, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde.
"In multe tari, sectorul financiar inca este slabit, iar pe pietele emergente riscurile financiare sunt in crestere. Toate acestea fac ca avansul economiei mondiale sa fie dezamagitor si inegal in 2016", a apreciat seful FMI, intr-un interviu acordat publicatiei germane Handelsblatt, transmite Reuters.
Productivitatea scazuta, imbatranirea populatiei si efectele crizei financiare globale afecteaza ritmul de crestere si perspectivele pe termen mediu, a afirmat Lagarde.
Perspectiva majorarii ratei dobanzii de catre Rezerva Federala a SUA si incetinirea economiei chineze sporesc riscul ridicat de vulnerabilitate economica pe plan global, a explicat directorul general al Fondului Monetar International. In plus, cresterea comertului mondial a incetinit considerabil, iar declinul preturilor materiilor prime afecteaza ...citeste mai departe despre "Avertismentul FMI: Avansul economiei mondiale in 2016 va fi dezamagitor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Decembrie 2015, ora 13:27
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat joi ca ritmul de crestere al economiei mondiale este mai slab decat s-a estimat anterior si a cerut investitii de 6.000 de miliarde de dolari pentru imbunatatirea infrastructurii pe plan mondial, in urmatorii 15 ani, transmit Xinhua si Kyodo.
Avertismentul vine inaintea reuniunii de saptamana viitoare a FMI si a Bancii Mondiale si a publicarii raportului 'World Economic Outlook', cand FMI si-ar putea reduce prognozele economice, sustin analistii. Conform celor mai recente estimari ale Fondului, datand din luna iulie, economia mondiala ar urma sa creasca cu 3,4% in acest an si cu 4% in 2015, potrivit Agerpres.
'Economia mondiala este mai slaba decat a proiectat FMI in urma cu sase luni. Exista o anume redresare economica dar tendinta nu este suficienta pentru a face fata diverselor dificultati inregistrate pe plan mondial. pentru 2015 ne asteptam doar la o crestere modesta', a declarat Christine Lagarde.
In economiile avansate, nivelul banilor alocati pentru proiecte publice a scazut iar infrastructura a devenit din ce in ce mai invechita, a explicat oficialul FMI, avertizand asupra riscurilor geopolitice in urma crizei ucrainene, a turbulentelor din Orientul Mijlociu si 'din unele parti din Asia' - o aluzie clara la evenimentele din Hong Kong.
In economiile avansate, cea mai solida redresare ar urma sa se inregistreze in SUA si Marea Britanie, un avans modest in japonia iar... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:22
Directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a afirmat joi ca este "necesar" sa i se acorde Greciei o amanare de doi ani, pana in 2016, pentru a-si reduce deficitul in conformitate cu cerintele formulate de troica finantatorilor internationali (FMI, UE si BCE).
"Greciei ii este necesar un ragaz suplimentar de doi ani pentru ca sa poata face fata programului de insanatosire a finantelor sale", menit sa reduca deficitul bugetar la 2,1% din Produsul Intern Brut in 2014, in comparatie cu 7,3% prevazut pentru acest an, a declarat sefa FMI aflata in capitala Japoniei.
Fondul Monetar International apreciase anterior ca exista "argumente solide" ca sa i se acorde Atenei prelungirea termenului stabilit, insa este pentru prima data cand Christine Lagarde se refera fara echivoc la aceasta amanare de doi ani, solicitata si de guvernul grec.
"In locul unei reduceri frontale si masive (...), uneori este preferabil sa se acorde putin mai mult timp", a precizat directoarea generala a Fondului, la Tokyo, unde are loc reuniunea anuala FMI-Banca Mondiala.AGERPRES/(Alic Mirza) mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 08:36
Directoarea generala a Fondului Monetar International /FMI/, Christine Lagarde, preocupata de "pierderea de incredere" in economia mondiala, a apreciat miercuri ca zona euro nu este "singura problema" si a atras atentia asupra "intrebarilor importante" legate de situatia bugetara a SUA, relateaza AFP si AP.
Christine Lagarde s-a referit asemenea la situatia din Grecia si a subliniat ca Fondul Monetar International nu va parasi "niciodata masa negocierilor", dar si ca va da dovada de "exigenta" fata de autoritatile grecesti in ce priveste reformele cerute Atenei in schimbul asistentei financiare.
"Observam clar in acest moment o pierdere de incredere, alimentata de o combinatie de indicatori economici nefavorabili si de reactia investitorilor la aceasta situatie", a afirmat directoarea generala a FMI in cadrul unei conferinte de presa la Washington.
Ea a exprimat "indoieli" in ce priveste capacitatea liderilor de a pune in aplicare deciziile pentru care s-au angajat, avandu-i in vedere indeosebi pe liderii din zona euro. Sefa FMI a evocat insa totodata riscurile care planeaza asupra SUA, amenintate de un impas bugetar daca nu se ajunge la un acord cu Congresul /forul legislativ/ pana la sfarsitul acestui an.
"Exista intrebari importante cu privire la viitorul economic al Statelor Unite" - a notat dna Lagarde. "Trebuie discutate si aprobate masuri solide, ceea ce nu este deocamdata cazul", a mentionat ea.
Directoarea FMI si-a exprimat pe de alta parte speranta... mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 20:40
Christine Lagarde, seful Fondului Monetar International (FMI) a delarat ca economia mondiala este in pericol si a cerut europenilor sa vorbeasca pe o singura voce in ceea ce priveste criza de pe vechiul continent.
"Economia mondiala se afla intr-o situatie periculoasa", a spus Lagarde intr-un interviu pentru Journal du Dimanche, informeaza Reuters.
Criza datoriilor, care va continua si in 2012, dupa ce summit-ul european din 9 decembrie a calmat temporar pietele, "este o criza de incredere in datoria publica si in soliditatea sistemului financiar", a spus aceasta.
Liderii europeni au elaborat un nou tratat pentru o integrare economica mai buna in zona euro, dar nu este sigur ca acest acord va rezolva criza datoriilor, care a inceput in 2009 in Grecia si ameninta acum Franta si chiar o economie puternica precum cea a Germaniei.
"Summit-ul de pe 9 decembrie nu a fost detaliat suficient din punct de vedere financiar si este prea complicat in ceea ce priveste principiile fundamentale", a spus Lagarde.
"Ar fi folositor pentru europeni sa vorbeasca pe o singura voce si sa anunte un plan si un calendar simplu si detaliat", a mai specificat Lagarde, mentionand totdata ca asta asteapta investitorii si ca principiile mari nu impresioneaza.
O parte a problemei a fost si cererile nationale pentru protectionism, care au facut dificila punerea in practica a unei strategii internationale de coalitie, este de parere Lagarde.
Directorul FMI a afirmat si ca tari... mai mult
Luni, 26 Decembrie 2011, ora 10:31
Directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, a avertizat miercuri la Beijing ca exista "riscul unei spirale de instabilitate financiara mondiala" si a cerut Chinei sa isi reevalueze moneda.
"Daca nu actionam impreuna, economia mondiala risca sa intre intr-o spirala de incertitudine si instabilitate financiara", a avertizat Lagarde, referindu-se la criza datoriilor si la amenintarile de recesiune, in cadrul unui discurs rostit la inceputul unei vizite de doua zile in China, relateaza AFP.
"Economia mondiala a intrat intr-o faza periculoasa si nesigura", a subliniat directoarea Fondului Monetar International (FMI), adaugand ca "Asia nu este la adapost".
"China are nevoie de o moneda mai puternica", a afirmat Lagarde, in timp ce principalii parteneri comerciali ai Chinei se plang de o rata de shimb slaba a yuanului, responsabila, in opinia lor, de enorme excedente comerciale acumulate de Beijing.
Christine Lagarde a ajuns la Beijing pentru prima sa vizita in China in calitate de director general al FMI. Ea urmeaza sa analizeze impreuna cu oficialii chinezi consecintele crizei datoriilor in Europa si conditiile in care a doua economie mondiala ar putea fi convinsa sa cumpere mai multe obligatiuni suverane pe Vechiul Continent.
Ea a mers anterior la Moscova pentru a discuta cu liderii rusi consecintele crizei europene pentru tara lor.
Dupa un sejur la Beijing, miercuri si joi, directoarea FMI va merge in Japonia. mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 08:02