Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat miercuri ca previziunile institutiei referitoare la cresterea economiei mondiale in 2012 vor fi aproape sigur revizuite in scadere, in special din cauza crizei datoriilor din zona euro.
"Sunt aproape sigura ca estimarile din septembrie ale FMI, referitoare la cresterea economiei mondiale, de 4%, vor fi revizuite in scadere in ianuarie", a spus Lagarde in fata Adunarii Nationale din Niger.
Ea a explicat ca "norii care se aduna, in special deasupra Europei, atrag dupa ei perspective reduse". Amenintarea imediata este un cerc vicios marcat de inrautatirea increderii, agravarea instabilitatii de pe pietele financiare si acumularea de datorii publice nesustenabile, a adaugat sefa FMI.
Lagarde a aratat ca tarile dezvoltate din zona euro se afla in centrul crizei si tot ele trebuie sa se gaseasca in centrul solutiei, care trebuie sa includa nu doar masuri de ajustare bugetara ci si de sustinere a cresterii si de reducere a somajului.
"Daca nu se va face nimic, criza de incredere se va agrava in toate tarile, astfel incat economiile mondiale, fara exceptie, vor suporta consecintele", a avertizat ea. mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 20:53
Criza europeana e aproape de a atinge nivelul in care nu mai poate fi rezolvata de un grup mic de tari, a declarat Christine Lagarde, joi. Ea sustine ca daca liderii tarilor nu coopereaza, lumea se va trezi intr-o situatie similara celei din 1930, inainte de izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial.
"Nu exista nicio economie in lume care sa fie imuna la criza. Fie ca sunt tari cu venituri mici, sau piete emergente, venituri medii sau economii avansate, nimeni nu e scutit. Criza atinge un punct in care fiecare trebuie sa se gandeasca ce poate face," a spus Lagarde, citata de Bloomberg.
Daca intreaga comunitate internationala nu lucreaza impreuna, riscul, din punct de vedere economic, devine protectionismul si izolatia, sustine sefa FMI. "Aceasta e exact descrierea evenimentelor din anii '30 si ce a urmat nu e ceva ce ne dorim."
Lagarde sustine ca viitorul economic al lumii "nu arata prea bine" din pricina riscurilor crescute, reviziunilor descendente, cresterilor lente, deficitelor mari si economiilor nesigure.
Singura exceptie, conform sefei FMI, sunt pietele emergente si economiile asiatice care vor trebui sa dea o mana de ajutor in rezolvarea crizei pentru a putea trece cu bine peste aceasta perioada. Fraiele misiunii impotriva crizei trebuie sa fie insa in Europa.
"Trebuie sa porneasca de la centrul crizei, care in mod evident se afla in Europa, si mai ales de la tarile zonei euro, care au o uniune monetara," a spus Lagarde.
Ea a descris zona... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 21:30
Directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, a avertizat miercuri la Beijing ca exista "riscul unei spirale de instabilitate financiara mondiala" si a cerut Chinei sa isi reevalueze moneda.
"Daca nu actionam impreuna, economia mondiala risca sa intre intr-o spirala de incertitudine si instabilitate financiara", a avertizat Lagarde, referindu-se la criza datoriilor si la amenintarile de recesiune, in cadrul unui discurs rostit la inceputul unei vizite de doua zile in China, relateaza AFP.
"Economia mondiala a intrat intr-o faza periculoasa si nesigura", a subliniat directoarea Fondului Monetar International (FMI), adaugand ca "Asia nu este la adapost".
"China are nevoie de o moneda mai puternica", a afirmat Lagarde, in timp ce principalii parteneri comerciali ai Chinei se plang de o rata de shimb slaba a yuanului, responsabila, in opinia lor, de enorme excedente comerciale acumulate de Beijing.
Christine Lagarde a ajuns la Beijing pentru prima sa vizita in China in calitate de director general al FMI. Ea urmeaza sa analizeze impreuna cu oficialii chinezi consecintele crizei datoriilor in Europa si conditiile in care a doua economie mondiala ar putea fi convinsa sa cumpere mai multe obligatiuni suverane pe Vechiul Continent.
Ea a mers anterior la Moscova pentru a discuta cu liderii rusi consecintele crizei europene pentru tara lor.
Dupa un sejur la Beijing, miercuri si joi, directoarea FMI va merge in Japonia. mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 08:02
Europa de Est s-ar putea confrunta cu un deficit de finantare odata cu retragerea lichiditatilor din regiune de catre bancile din Vest, afectate de criza datoriilor suverane din zona euro, a avertizat, luni, directorul Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
In sistemele financiare din fostul bloc comunist persista "falii mari", care amplifica impactul dependentei ridicate de exporturi catre Europa de Vest, a spus Lagarde, intr-un discurs la Universitatea de Stat a Ministerului de Finante de la Moscova, dupa o intalnire cu presedintele Dimitri Medvedev.
Riscurile includ indatorare externa ridicata si imprumuturile in moneda straina, ambele finantate de banci din Europa de Vest, a spus sefa FMI.
"Daca se intensifica furtuna in zona euro, Europa emergenta, cel mai apropiat vecin, va fi lovita grav. Atunci, bancile mama din Europa de Vest, cruciale in mentinerea pe linia de plutire a economiilor din regiune, nu ar mai fi in mod sigur aici pentru a sustine cresterea si stabilitatea acestor tari", a avertizat Lagarde.
Europa de Est a fost regiunea cea mai puternic lovita de falimentul Lehman Brothers
Creditorii care au finantat cresterea economica puternica din Europa de Est inainte de criza din 2008 se afla sub presiune din cauza deteriorarii calitatii portofoliului de credite si a incetinirii avansului economic. Regiunea a fost cea mai puternic lovita din lume dupa prabusirea Lehman Brothers in urma cu trei ani si se confrunta cu pericolul unei noi... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 22:10
Seful FMI, Christine Lagarde a declarat, vineri, ca Fondul Monetar International nu va contribui cu bani la Fondul European de Stabilitate Financiara, pentru ca FMI imprumuta tari, nu entitati legale.
In urma Summitului G20, dominat de problema crizei financiare din zona euro, seful FMI a avertizat si ca reformele bugetare planificate de Italia nu sunt credibile.
"Principala noastra problema, care a fost identificata atat de autoritatile italiene, cat si de partenerii tarii, este lipsa de credibilitate a masurilor care au fost anuntate", a sustinut Lagarde in gata reporterilor.
Cu toate acestea, Lagarde s-a aratat increzatoare in rezolvarea problemelor din Grecia, in cel mai scurt timp.
"FMI are suficiente resurse pentru a ajuta statele cu probleme financiare, iar membrii institutiei sunt pregatiti sa faca tot ce este nevoie, in acest sens", a declarat seful FMI. mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 19:23
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a salutat "progresele substantiale" realizate la summitul european de la Bruxelles, felicitandu-i pe liderii zonei euro pentru adoptarea unui "program care va raspunde crizei din regiune", relateaza AFP.
"De acum, intentionez sa recomand consiliului de administratie al FMI varsarea urmatoarei transe de imprumut" pentru Grecia, a spus Lagarde, subliniind ca aplicarea "reformelor economice acceptate" deja de autoritatile de la Atena ramane esentiala.
Ea a adaugat ca acordul incheiat intre banci si UE, care prevede ca sectorul privat sa renunte la 50 la suta din creantele elene pe care le detine, "este de cea mai mare importanta pentru imbunatatirea viabilitatii datoriei".
Acordul demonstreaza "o analiza realista a economiei elene" si reprezinta "o impartire convenabila a poverii intre sectoarele privat si public", a apreciat Lagarde. mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 09:39
Pe masura ce criza datoriilor suverane se adanceste, FMI este pus in situatia de a-si revizui atitudinea, scrie Business Insider .Directorul FMI, Christine Lagarde a facut un apelpentru recapitalizarea sistemului bancar din Europa aflat in stare de faliment.
Reactia oficialilor la acest apel nu a fost una tocmai potrivita, sustin economistii internationali.
Oficialii europeni au precizat ca sistemul bancar se afla intr-o situatie buna, "e nevoie doar de lichiditate".
Reactia acestora, spun analistii, ar trebui sa atraga atentia FMI, institutie care trebuie sa renunte la a mai fi sensibila fata de Europa.
Pana acum, Fondul Monetar International a sprijinit fiecare noua initiativa europeana pentru a salva tarile supraindatorate de la periferia zonei euro, oferind mai mult de 100 de miliarde de dolari catre Grecia, Portugalia si Iralnda.
Din pacate, FMI nu risca doar banii membrilor sai ci si credibilitatea institutiei.
Cu un an in urma, la reuniunea anuala a FMI de la Washington, oficialii Fondului precizau ca situatia tulbure cu care se confrunta Europa nu era decat o "furtuna intr-o cana cu apa".
FMi incerca astfel sa convinga invetsitorii ca datoria din zona euro era solida ca o stanca.
Chiar si in cazul Greciei, FMI a sustinut cu tarie ca datoria statului elen nu reprezinta un motiv de ingrijorare.
Cu toate acestea, niciuna din promisunile Fondului nu s-au adeverit.
Criza datoriilor suverane din Europa s-a adancit in timp, iar Grecia a devenit principala problema a... mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 17:27
Ministrul francez de finante Christine Lagarde, care ii urmeaza lui Dominique Strauss-Kahn la conducerea FMI, este unul dintre politicienii francezi cel mai bine cunoscuti pe scena mondiala, atat pentru pregatirea profesionala, cat si pentru stilul sau sic, informeaza Newsin.
Citeste si:
Christine Lagarde, noul sef al FMI
Vezi toti fostii SEFI ai FMILagarde, in varsta de 55 de ani, este prima femeie care conduce institutia. Insa, oficialul francez este obisnuit cu premierele.
Nascuta Christine Lallouette, la Paris, ea a fost obisnuita cu victoriile inca din adolescenta, cand a reprezentat echipa nationala de inot sincron a Frantei.
La varsta de 17 ani, dupa moartea tatalui sau, ea a studiat in Statele Unite timp de un an, perioada in care si-a perfectionat cunostintele de limba engleza.
Dupa ce a absolvit Facultatea de Drept din Paris, a facut masteratul la Institutul de Stiinte Politice de la Aix, din Provence.
In 1981 s-a intors in Statele Unite, unde s-a alaturat cabinetului international de avocatura Baker & McKenzie, ca asociat, specializandu-se in dreptul muncii si drept comercial. 18 ani mai tarziu a devenit prima femeie presedinte a firmei.
In 2005, Lagarde a fost numita ministru francez al comertului si, in timpul mandatului sau, exporturile Frantei au ajuns la niveluri record. In 2007 a devenit ministru de finante, prima femeie care a ocupat acest post atat in Franta, cat si in restul tarilor membre G8.
Cunoscuta pentru ca nu ii este teama sa spuna ce... mai mult
Marti, 28 Iunie 2011, ora 22:22
Criza datoriilor din Europa si urmarile revolutiilor din tarile arabe vor fi prioritatile ministrului francez de Finante Christine Lagarde la sefia Fondului Monetar International (FMI), daca va castiga cursa pentru postul de director general al institutiei, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax. Europa va fi in centrul atentiei in urmatorii cativa ani. Ceea ce se intampla in nordul Africii, in Orientul Mijlociu si masurile economice care vor fi necesare, vor atrage probabil atentia FMI si o posibila finantare", a declarat Lagarde la postul de radio BBC.
Intr-un raport al FMI pregatit pentru summitul G8 din aceasta saptamana se arata ca tarile importatoare de petrol din Orientul Mijlociu si nordul Africii vor avea nevoie de finantare externa de peste 160 de miliarde de dolari, pana in 2013.
Lagarde a mai declarat pentru Financial Times ca daca va obtine conducerea FMI va remedia situatia, daca va constata ca natiunile aflate in dezvoltare sunt subreprezentate.
"Nu cred ca trebuie sa fie un candidat al Europei sau al economiilor emergente. Ar trebui sa fie un candidat bun. Opinia mea este ca ar trebui sa fie un proces deschis, transparent, bazat pe merite", a spus Lagarde.
Natiunile in dezvoltare au cerut ca dominatia europeana la conducerea FMI sa ia sfarsit, dar nu au reusit sa sustina un singur candidat. mai mult
Vineri, 27 Mai 2011, ora 18:49