Economia zonei euro ar urma sa isi revina in acest an, cu conditia ca restrictiile destinate combaterii pandemiei de coronavirus sa fie ridicate pana la finele lunii martie, iar vaccinurile sa fie distribuite, a declarat miercuri presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, transmite Agerpres.
Luna trecuta, BCE prognoza ca Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma sa inregistreze un avans de 3,9% in acest an, dupa o contractie de 7,3% in 2020.
Insa inmultirea cazurilor de infectie cu COVID-19, introducerea de noi restrictii in tari precum Germania si Franta, precum si un debut lent al campaniilor de vaccinare, pun sub semnul intrebarii scenariul de baza al BCE, la doar doua saptamani de de la inceputul anului 2021.
Miercuri, Christine Lagarde a spus ca mizeaza in continuare pe avansul prognozat de BCE, adaugand insa ca exista unele conditii. "Cred ca ultimele noastre prognoze din luna decembrie sunt in continuare foarte clar plauzibile", a declarat Christine Lagarde la o conferinta organizata de Reuters Next. "Prognoza noastra este conditionata de ridicarea masurilor de izolare pana la finele primului trimestru", a spus Lagarde.
Presedintele BCE a recunoscut ca debutul campaniilor de vaccinare a fost unul dificil, adaugand ca acesta este un risc care va fi urmarit de BCE. "Ceea ce ar fi un motiv de ingrijorare este daca dupa finalul primului trimestru, statele membre ar avea nevoie in continuare de masuri de izolare si daca, de exemplu, programele... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 13:55
Cresterea economica ramane slaba in zona euro, a afirmat luni noul presedinte al Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, fara a spune daca ia in considerare noi stimulente si sustinand ca masurile luate de predecesorul ei sprijina economia, transmit AP si Reuters.
Lagarde a declarat, la prima sa audiere in Parlamentul European, ca firmele din industrie au fost cele mai afectate "de incertitudinile si incetinirea" economiei mondiale, care au redus cererea de bunuri de la firmele din zona euro, dar consumul, datorita masurilor de stimulare ale BCE, sprijina avansul economiei.
Noul sef al BCE le-a cerut parlamentarilor sa-i acorde timp pentru a se pune la punct cu noul sau loc de munca si pentru a remodela politica monetara a Bancii Centrale Europene.
"Incerc, intr-adevar, sa invat limba germana, dar de asemenea incerc sa invat limbajul Bancii Centrale. Deci, aveti rabdare cu mine, aratati putina ingaduinta, nu-mi interpretati vorbele, daca pot spune asa", a afirmat Lagarde.
Oficialul a adaugat ca intentioneaza sa revizuiasca tinta de inflatie a BCE si modul in care se realizeaza acest obiectiv, dar a precizat ca o revizuire strategica va lua probabil timp.
Lagarde a reafirmat angajamentul BCE de a atinge tinta de inflatie in pofida cresterii economice slabe din zona euro si de peste hotare.
Rata anuala a inflatiei in zona euro a urcat la 1% in noiembrie, de la 0,7% in octombrie, arata o estimare preliminara publicata vineri de Oficiul European de... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 21:00
Christine Lagarde a obtinut, marti, la Strasbourg, sprijinul Parlamentului European pentru numirea in functia de presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE), indica un comunicat de presa al PE.
Eurodeputatii au aprobat cu 394 de voturi pentru, 206 impotriva si 49 de abtineri recomandarea de numire a Christinei Lagarde la conducerea Bancii Centrale Europene.
Parlamentul European emite un aviz fara caracter obligatoriu asupra numirii in functie a presedintelui Bancii Centrale Europene, decizia finala fiind luata de catre Consiliul European. Christine Lagarde il va inlocui pe Mario Draghi la conducerea BCE incepand cu 1 noiembrie.
Anterior votului, eurodeputatii au dezbatut in plen candidatura Christinei Lagarde din perspectiva capacitatii sale de a ocupa aceasta functie. Candidatura va fi inclusa pe agenda summitului UE din 17-18 octombrie.
In varsta de 63 de ani, Christine Lagarde va avea sarcina dificila de fi succesorul italianului Mario Draghi, care a facut istorie la BCE prin introducerea mai multor instrumente necesare pentru protejarea monedei unice si sustinerea economiei regiunii. In acest sens, intentia exprimata de Lagarde de a "ajunge la un consens" in cadrul Consiliului guvernatorilor BCE va fi pusa rapid la incercare. Aceasta instanta compusa din 25 de membri pare in prezent divizata atunci cand vine vorba de directia urmata de BCE in contextul unei economii care incetineste in zona euro.
Christine Lagarde a avertizat deja ca politica monetara... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 13:36
Fondul Monetar International (FMI) se asteapta ca ritmul de crestere a economiei mondiale sa atinga 3,9% in 2018 si 2019, dupa un avans de 3,7% in 2017, insa tarile trebuie sa se pregateasca pentru a face fata efectelor normalizarii politicii monetare, precum si a celor provocate de progresele tehnologice asupra locurilor de munca, a declarat marti directorul general al FMI, Christine Lagarde.
Cu ocazia unei conferinte organizata la Jakarta, Lagarde a apreciat ca tarile din Asia de Sud-Est se pregatesc pentru a face fata unor dobanzi mai mari in economiile avansate, in special in SUA si Europa, dar i-a avertizat pe decidenti ca trebuie sa ramana vigilenti cu privire la efectele asupra stabilitatii financiare si a volatilitatii fluxurilor de capital, transmite Reuters.
"Stim ca aceasta va avea efecte secundare la nivel global. Stim de ceva vreme ca acest lucru se va intampla dar exista incertitudini cu privire la impactul acestei tranzitii asupra altor tari, companiilor, locurilor de munca si veniturilor", a explicat Lagarde.
Potrivit directorului FMI, tarile din Asia de Sud-Est trebuie sa adopte noi modele de crestere care sa puna un accent mai mare pe cererea interna, schimburile regionale si diversificarea economica. In plus, aceste tari trebuie sa-si pregateasca angajatii pentru provocarile tehnologice, precum automatizarea si inteligenta artificiala, ar putea sa le aiba asupra locurilor de munca.
"Multe locuri de munca vor fi afectate, intr-o maniera sau... mai mult
Marti, 27 Februarie 2018, ora 17:58
Dupa intalnirea din China, de la sfarsitul saptamanii trecute, liderii celor importante economii din lume si sefii institutiilor financiare internationale trag un nou semnal de alarma: populismul in crestere omoara incet comertul mondial si sufoca cresterea economica.
Sefa FMI, Christine Lagarde, a tinut sa aminteasca faptul ca 2017 se anunta un an complicat din perspectiva cresterii economice globale, in vreme ce Angel Gurria, secretarul general al OCDE, a facut un inventar al masurilor protectioniste adoptate in ultimii ani, relateaza Bloomberg.
Tendinte de izolare
Alarmant este faptul ca populismul de data recenta tinde sa isi faca aparitia tocmai in pietele dezvoltate, cele care sunt in masura sa initieze politici comerciale internationale.
Astfel, acordul TPP, semnat la inceputul acestui an intre tarile din regiunea nord-americana si statele din regiunea Asia-Pacific, cu exceptia Chinei, este tinta criticilor venite din ambele tabere care isi disputa pozitia suprema la Casa Alba: republicana si democrata.
Nici parteneriatul comercial si de investitii SUA-UE nu evolueaza intr-o nota normala, europenii contestand avantajele pe care firmele din statele Unite le-ar obtine in interiorul blocului comunitar odata cu semnarea acordului TTIP.
Pentru Lagarde, actualul context politico-economic se dovedeste ingrijorator. "Comertul international este la un nivel scazut si este asa de mai multa vreme.
Fara schimburi comerciale nu vor exista nici investitii... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2016, ora 15:39
Christine Lagarde, directorul executiv al Fondului Monetar International, a tinut sa atraga atentia liderilor de guverne si guvernatorilor bancilor centrale ca timpul ramas pentru vindecarea ranilor crizei din 2008 s-a cam scurs.
"O cadere in mediocritate a cresterii economice globale va fi greu de corectat", a avertizat sefa FMI in cadrul unei conferinte sustinute la Frankfurt, relateaza ziarul The Telegraph.
Semne ingrijoratoare
Desi a subliniat faptul ca nu suntem intr-o noua criza economica, Lagarde a atras atentia asupra deteriorarii conditiilor din peisajul economic global in ultimele 6 luni.
Cresterea economica din piete precum Statele Unite si Marea Britanie s-a dovedit a fi redusa fata de prognozele initiale, iar recesiunea din Rusia si Brazilia tinde sa se intinda pe o perioada mai lunga decat cea prognozata.
Pana acum, redresarea economica a mers "prea incet si se arata prea fragila", dupa cum a caracterizat situatia Lagarde, insistand ca guvernele sa adopte "politici potente" care sa faca fata provocarilor actuale din economia globala si sa creasca gradul de incredere al investitorilor.
Amanarile nu fac decat sa "consolideze o creste economica redusa", aceasta putand deveni o caracteristica permanenta a economiei globala, a mai transmis Lagarde.
"Acest lucru are consecinte pentru mediul social si politic chiar si in Germania, unde economia s-a dovedit puternica in fata crizei.
Putem mai bine de atat si trebuie sa facem mai bine, dar,... mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:10
Pretul scazut al petrolului si eliminarea politicilor de austeritate din economiile dezvoltate ar putea tura motoarele cresterii economice in urmatorii doi ani, dar fara o sansa reala de redresare a economiei globale, anunta reprezentantii FMI.
Economia globala este inca vulnerabila la socuri financiare, au prognozat acestia in cadrul intalnirii de primavara a membrilor Fondului.
Prognoza la sase luni indica o crestere economica globala de 3,5% pentru anul in curs si 3,8% pentru 2016, in crestere cu 0,1% fata de estimarea din ianuarie, relateaza reporterii The Guardian.
Capacitate redusa de productie
Modul in care economia globala este in continuare modelata de fortele complexe care au actionat in 2014, incluzand schimbarile bruste in piata valutara si scaderea dramatica a pretului materiilor prime, reprezinta unul dintre factorii care franeaza cresterea economica pe termen scurt.
Pe de alta parte, problemele constante cu care se confrunta lumea, reprezentate de gradul mare de indatorare si imbatranirea populatiei in zone precum Europa, Japonia si Statele Unite, reduc capacitatea de productie a multor tari, considera expertii Fondului.
La inceputul acestei saptamani, Organizatia Mondiala a Comertului a redus prognoza de crestere a schimburilor comerciale globale de la 4% la 3,3%.
Reprezentantii institutiei sustin ca au fost nevoiti sa ajusteze si datele pe anul trecut de la 3,1% la 2,8 procente.
"Ne asteptam ca, la nivel global, comertul sa-si... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 10:50
Redresarea economiei globale ramane "prea lenta, prea fragila si prea disproportionata", a afirmat luni directorul general al FMI, Christine Lagarde, intr-un discurs rostit in capitala Indiei, New Delhi.
Christine Lagarde a reafirmat estimarile FMI privind o crestere a economiei mondiale de 3,5% in 2015 si de 3,7% in 2016, transmite Reuters.
"Acest nivel este sub ceea ce ne-am fi asteptat dupa o astfel de criza. Privind inainte, evolutiile s-ar putea imbunatati datorita reducerii pretului titeiului si a ratelor dobanzilor. Totusi, inca exista riscuri semnificative la adresa acestei redresari fragile a economiei ...citeste mai departe despre "Directorul FMI: Redresarea economiei globale, prea lenta si prea fragila" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Martie 2015, ora 11:02
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat joi ca ritmul de crestere al economiei mondiale este mai slab decat s-a estimat anterior si a cerut investitii de 6.000 de miliarde de dolari pentru imbunatatirea infrastructurii pe plan mondial, in urmatorii 15 ani, transmit Xinhua si Kyodo.
Avertismentul vine inaintea reuniunii de saptamana viitoare a FMI si a Bancii Mondiale si a publicarii raportului 'World Economic Outlook', cand FMI si-ar putea reduce prognozele economice, sustin analistii. Conform celor mai recente estimari ale Fondului, datand din luna iulie, economia mondiala ar urma sa creasca cu 3,4% in acest an si cu 4% in 2015, potrivit Agerpres.
'Economia mondiala este mai slaba decat a proiectat FMI in urma cu sase luni. Exista o anume redresare economica dar tendinta nu este suficienta pentru a face fata diverselor dificultati inregistrate pe plan mondial. pentru 2015 ne asteptam doar la o crestere modesta', a declarat Christine Lagarde.
In economiile avansate, nivelul banilor alocati pentru proiecte publice a scazut iar infrastructura a devenit din ce in ce mai invechita, a explicat oficialul FMI, avertizand asupra riscurilor geopolitice in urma crizei ucrainene, a turbulentelor din Orientul Mijlociu si 'din unele parti din Asia' - o aluzie clara la evenimentele din Hong Kong.
In economiile avansate, cea mai solida redresare ar urma sa se inregistreze in SUA si Marea Britanie, un avans modest in japonia iar... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:22