Cresterea economica ramane slaba in zona euro, a afirmat luni noul presedinte al Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, fara a spune daca ia in considerare noi stimulente si sustinand ca masurile luate de predecesorul ei sprijina economia, transmit AP si Reuters.
Lagarde a declarat, la prima sa audiere in Parlamentul European, ca firmele din industrie au fost cele mai afectate "de incertitudinile si incetinirea" economiei mondiale, care au redus cererea de bunuri de la firmele din zona euro, dar consumul, datorita masurilor de stimulare ale BCE, sprijina avansul economiei.
Noul sef al BCE le-a cerut parlamentarilor sa-i acorde timp pentru a se pune la punct cu noul sau loc de munca si pentru a remodela politica monetara a Bancii Centrale Europene.
"Incerc, intr-adevar, sa invat limba germana, dar de asemenea incerc sa invat limbajul Bancii Centrale. Deci, aveti rabdare cu mine, aratati putina ingaduinta, nu-mi interpretati vorbele, daca pot spune asa", a afirmat Lagarde.
Oficialul a adaugat ca intentioneaza sa revizuiasca tinta de inflatie a BCE si modul in care se realizeaza acest obiectiv, dar a precizat ca o revizuire strategica va lua probabil timp.
Lagarde a reafirmat angajamentul BCE de a atinge tinta de inflatie in pofida cresterii economice slabe din zona euro si de peste hotare.
Rata anuala a inflatiei in zona euro a urcat la 1% in noiembrie, de la 0,7% in octombrie, arata o estimare preliminara publicata vineri de Oficiul European de... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 21:00
Este responsabilitatea Bancii Centrale Europene sa mentina stabila valoarea monedei euro si sa o faca un mijloc sigur de plata, a afirmat miercuri noul presedinte al BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.
"Asadar, este de datoria noastra sa sporim si sa sustinem aceasta incredere - garantand ca bancnotele sunt sigure, sistemele de plati sunt robuste si valoarea monedei euro este stabila", a declarat Lagarde inainte de a semna noile bancnote euro, in cadrul unei ceremonii oficiale.
Moneda euro a implinit, la 1 ianuarie 2019, varsta de 20 de ani, o perioada in care s-a impus pe pietele financiare si a supravietuit marii crize mondiale. Lansarea euro a stimulat de asemenea comertul intra-comunitar. Euro este a doua cea mai utilizata moneda la nivel mondial, chiar daca ramane mult in urma dolarului american. mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 14:53
Christine Lagarde a obtinut, marti, la Strasbourg, sprijinul Parlamentului European pentru numirea in functia de presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE), indica un comunicat de presa al PE.
Eurodeputatii au aprobat cu 394 de voturi pentru, 206 impotriva si 49 de abtineri recomandarea de numire a Christinei Lagarde la conducerea Bancii Centrale Europene.
Parlamentul European emite un aviz fara caracter obligatoriu asupra numirii in functie a presedintelui Bancii Centrale Europene, decizia finala fiind luata de catre Consiliul European. Christine Lagarde il va inlocui pe Mario Draghi la conducerea BCE incepand cu 1 noiembrie.
Anterior votului, eurodeputatii au dezbatut in plen candidatura Christinei Lagarde din perspectiva capacitatii sale de a ocupa aceasta functie. Candidatura va fi inclusa pe agenda summitului UE din 17-18 octombrie.
In varsta de 63 de ani, Christine Lagarde va avea sarcina dificila de fi succesorul italianului Mario Draghi, care a facut istorie la BCE prin introducerea mai multor instrumente necesare pentru protejarea monedei unice si sustinerea economiei regiunii. In acest sens, intentia exprimata de Lagarde de a "ajunge la un consens" in cadrul Consiliului guvernatorilor BCE va fi pusa rapid la incercare. Aceasta instanta compusa din 25 de membri pare in prezent divizata atunci cand vine vorba de directia urmata de BCE in contextul unei economii care incetineste in zona euro.
Christine Lagarde a avertizat deja ca politica monetara... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 13:36
Board-ul executiv al FMI a anuntat marti ca David Lipton, prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar International, va prelua interimar conducerea FMI, in urma nominalizarii lui Christine Lagarde la presedintia Bancii Centrale Europene (BCE).
Anterior, Lagarde informase ca in timpul procesului de nominalizare va renunta temporar la atributiile sale de director general al Fondului Monetar International, transmit Xinhua si Reuters.
Board-ul executiv al FMI nu a dat detalii privind cautarea unui nou sef al institutiei.
Nominalizarea frantuzoaicei Christine Lagarde la presedintia Bancii Centrale Europene este vazuta de multi analisti ca surpinzatoare. Ar fi prima femeie care ar conduce BCE, dupa ce mandatul de opt ani al actualului presedinte, Mario Draghi, se va incheia la sfarsitul lunii octombrie.
In 5 iulie 2011, Christine Lagarde a devenit prima femeie care detine functia de director general al Fondului Monetar International iar in 2016 a obtinut al doilea mandat de cinci ani la conducerea FMI.
Anterior, in perioada 2007 - 2011, a fost ministru de Finante in Franta.
Marti, Christine Lagarde, s-a declarat "foarte onorata sa fie nominalizata pentru presedintia "Bancii Centrale Europene".
Liderii UE au ajuns marti seara la un acord privind viitorii sefi ai institutiilor blocului comunitar. Ministrul german al apararii, Ursula von der Leyen, a fost desemnata presedinta a Comisiei Europene, iar Christine Lagarde, presedinta a Bancii Centrale... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 10:12
O instanta din Franta a decis initierea unui proces in cazul rolului directorului FMI Christine Lagarde in plati ilegale in valoare de 400 de milioane de euro facute catre omul de afaceri francez Bernard Tapie.
Cazul, datand de acum aproape 20 de ani, cand Christine Lagarde era ministru al Economiei in Administratia presedintelui Nicolas Sarkozy, va fi judecat de Curtea de Justitie a Republicii Franta, a transmis Procurorul general francez, potrivit Reuters.
"Doamna Lagarde va reitera ca a actionat in interesul statului francez, prin respectarea in totalitate a legii", a transmis biroul directorului Fondului ...citeste mai departe despre "Sefa FMI, Christine Lagarde, inculpata pentru un prejudiciu de peste 400 de milioane de euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Decembrie 2015, ora 19:54
Grecia trebuie sa respecte reglementarile zonei euro si nu poate solicita un tratament special pentru datoria sa, dupa victoria stangii radicale in alegerile de duminica, a afirmat directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, intr-un interviu acordat luni publicatiei 'Le Monde', transmite Reuters.
'Exista reglementari interne ale zonei euro care trebuie respectate. Nu putem face categorii speciale pentru o anumita tara', a declarat Christine Lagarde. Oficialul a adaugat ca Grecia inca trebuie sa adopte reforme structurale cuprinzatoare, cum ar fi colectarea taxelor si reducerea numarului de dosare restante in sistemul judiciar, potrivit Agerpres.
'Nu este o problema de masuri de austeritate, acestea sunt reforme profunde care au ramas de facut', a explicat seful FMI.
Saptamana trecuta, Christine Lagarde a avertizat Grecia ca vor exista consecinte in cazul restructurarii datoriei sale dupa alegerile legislative.
Partidul de stanga Syriza a anuntat ca va elimina masurile de austeritate impuse Greciei de creditorii internationali in conformitate cu planul de asistenta si, de asemenea, a cerut organizarea unei conferinte internationale pentru renegocierea termenilor datoriilor Greciei fata de alte state din zona euro. Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a propus o conferinta similara cu reuniunea de la Londra din 1953, la care puterile Occidentale au redus cu 50% datoria Germaniei Federale.
Sub asistenta financiara a Uniunii Europene si... mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 14:07
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat joi ca ritmul de crestere al economiei mondiale este mai slab decat s-a estimat anterior si a cerut investitii de 6.000 de miliarde de dolari pentru imbunatatirea infrastructurii pe plan mondial, in urmatorii 15 ani, transmit Xinhua si Kyodo.
Avertismentul vine inaintea reuniunii de saptamana viitoare a FMI si a Bancii Mondiale si a publicarii raportului 'World Economic Outlook', cand FMI si-ar putea reduce prognozele economice, sustin analistii. Conform celor mai recente estimari ale Fondului, datand din luna iulie, economia mondiala ar urma sa creasca cu 3,4% in acest an si cu 4% in 2015, potrivit Agerpres.
'Economia mondiala este mai slaba decat a proiectat FMI in urma cu sase luni. Exista o anume redresare economica dar tendinta nu este suficienta pentru a face fata diverselor dificultati inregistrate pe plan mondial. pentru 2015 ne asteptam doar la o crestere modesta', a declarat Christine Lagarde.
In economiile avansate, nivelul banilor alocati pentru proiecte publice a scazut iar infrastructura a devenit din ce in ce mai invechita, a explicat oficialul FMI, avertizand asupra riscurilor geopolitice in urma crizei ucrainene, a turbulentelor din Orientul Mijlociu si 'din unele parti din Asia' - o aluzie clara la evenimentele din Hong Kong.
In economiile avansate, cea mai solida redresare ar urma sa se inregistreze in SUA si Marea Britanie, un avans modest in japonia iar... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:22
Actualul director general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, ar putea fi urmatorul presedinte al Comisiei Europene, sau cel putin este preferata cancelarului Angela Merkel, scriu publicatiile de specialitate.
Pe de alta parte, numirea lui Lagarde i-ar prinde bine si presedintelui Frantei, François Hollande, a carui popularitate se afla la niveluri minime, comenteaza luni ziarul ABC.
'Pe de alta parte avem nevoie de o femeie', comenta un ambasador comunitar a carui tara este gata sa o sprijine pe directoarea FMI, in ciuda reputatiei proaste pe care a capatat-o aceasta institutie in ultimii ani de criza financiara, inclusiv troica.
Faptul ca este frantuzoaica nu ridica nicio problema majoritatii tarilor si ar putea fi un lucru chiar bun pentru François Hollande, aflat la cel mai scazut nivel al popularitatii unui presedinte al Republicii.
Ea poate construi punti cu centru-dreapta in momentele dificile care se anunta in cazul in care se confirma victoria Frontului National la alegerile europene. Pe de alta parte, tinand cont de situatia actuala a economiei franceze, Lagarde ar fi o garantie ca politica comunitara este cea mai in masura sa ajute Franta.
In orice caz, mandatul pe care liderii i-l vor da lui Van Rompuy la 27 mai va include, potrivit unor surse diplomatice, 'intregul pachet de numiri', nu doar pe cel al presedintelui Comisiei, pentru care Lagarde indeplineste toate conditiile. Este vorba si de presedintele Consiliului,... mai mult
Luni, 26 Mai 2014, ora 11:24
Directoarea generala a Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, este convocata in fata Curtii de Justitie a Republicii franceze (CJR) in cadrul anchetei privind solutionarea printr-un arbitraj controversat a afacerii Tapie-Credit Lyonnais, a anuntat miercuri seara jurnalul online Mediapart.
Christine Lagarde, fost ministru francez al economiei si finantelor, urmeaza sa fie audiata in a doua jumatate a lunii mai, precizeaza site-ul de stiri.
Ministru francez al economiei in perioada 2007-2011 pana la numirea sa in fruntea FMI, Christine Lagarde este vizata de o ancheta pentru "complicitate la fals si deturnare de fonduri publice" pentru decizia sa de a recurge la o curte de arbitraj pentru solutionarea unui contencios intre banca franceza Credit Lyonnais si Bernard Tapie, om de afaceri, patron de presa si fost ministru, privind cumpararea companiei de echipament sportiv Adidas.
Tribunalul arbitral, o instanta privata, a condamnat in iulie 2008 consortiul din care facea parte banca (CDR) sa-i acorde despagubiri lui Tapie in valoare de 400 de milioane de euro (cu tot cu dobanzi).
Considerand "contestabila" recurgerea la arbitraj, CJR estimeaza ca Lagarde s-a implicat "personal" intr-un proces cu "numeroase anomalii si nereguli". Directorul FMI si-a justificat decizia prin dorinta de a pune capat unei proceduri lungi si costisitoare, potrivit acesteia.
Contactat miercuri de AFP, FMI nu a dorit sa faca niciun comentariu. La sfarsitul lunii... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 10:27