Ministrul francez de finante, Christine Lagarde este alegerea oficiala a omologului sau britanic, George Osborne pentru functia de director al Fondului Monetar International (FMI), dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn, informeaza NewsIn.Intr-un comunicat citat de BBC, Osborne a apreciat ca ministrul francez este "de departe candidatul care se remarca".
El a precizat ca Lagarde ar fi aleasa pentru meritele sale, deoarece "este un ministru de finante extraordinar si a condus reuniunile ministrilor de finante G20 de anul acesta intr-un mod eficient si bazat pe consens".
De asemenea, ea "este un sustinator al tipurilor de masuri de austeritate fiscale" pe care Londra le considera necesare pentru refacerea economiilor majore ale lumii.
Surse din Trezorerie au precizat ca Lagarde va obtine, cu siguranta, si sustinerea guvernelor american si chinez.
Oficialul francez a fost laudat si de directorul interimar al FMI, John Lipsky, de guvernul italian, de ministrul suedez de finante si de presedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker.
Daca va fi aleasa, Lagarde va deveni prima femeie care conduce Fondul, descris de multi drept "ultima solutie de creditare a lumii".
Foarte respectata, Lagarde a condus o firma de avocatura importanta din Chicago, inainte de a intra in politica franceza, in urma cu sase ani.
Ea s-a ocupat de comertul international si agricultura, inainte de presedintele Nicolas Sarkozy sa o numeasca ministru de finante, in 2007.
Lagarde a fost criticata dur pentru mai... mai mult
Duminica, 22 Mai 2011, ora 15:33
Directorul interimar al Fondului Monetar International (FMI), John Lipsky, a sugerat ca ministrul francez de finante, Christine Lagarde, ar putea prelua conducerea organizatiei, dar a dat asigurari ca procesul de selectie va fi deschis si bazat pe merite, relateaza NewsIn.Lipsky conduce temporar FMI dupa ce Dominique Strauss-Kahn a demisionat joi, in urma acuzatiilor de tentativa de viol si sechestrare de persoane.
Francezul in varsta de 62 de ani, care neaga toate acuzatiile, a fost pus sub acuzare joi, dar a fost eliberat din inchisoare, in schimbul unei cautiuni de un milion de dolari, si plasat in arest la domiciliu.
Intr-un discurs rostit la Institutul Peterson pentru Economie Mondiala, de la Washington, Lipsky a dat asigurari ca o decizie va fi luata rapid de Consiliul Directorial.
"Exista un acord in randul membrilor nostri ca procesul de selectie a directorului ar trebui sa fie deschis, transparent si bazat pe merite", a declarat el.
Desi s-au inregistrat din ce in ce mai multe apeluri ca functia sa fie acordata cuiva din afara Europei, iar statele membre CSI s-au unit in jurul guvernatorului bancii centrale kazahe, Grigori Marcenko, multi analisti au sugerat ca ministrul francez Christine Lagarde ar fi alegerea perfecta.
"Bineinteles, ea este un lider foarte, foarte talentat si capabil", a admis Lipsky.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca viitorul director al FMI ar trebui sa aiba pasaport european, dar expertii spun ca este numai o masura pentru a-l... mai mult
Vineri, 20 Mai 2011, ora 12:05