Clujul este orasul cu cea mai mare dezvoltare de dupa Revolutie. Aici economia a crescut considerabil, sustinuta de apropierea de centrul Europei si investitii strategice in domenii profitabile de afaceri. Acest lucru a creat noi locuri de munca, care au atras oameni din toate colturile tarii. In mod firesc, consecinta cresterii demografice a fost dezvoltarea pietei imobiliare, atat pe zona de vanzari, dar mai ales pe cea de inchirieri. Pentru multe persoane care se muta in Cluj, orasul reprezinta o necunoscuta, mai ales in ce priveste avantajele fiecarui cartier. De aceea, ti-am pregatit un top al cartierelor in care te poti muta in chirie din orasul de pe Somes.
1. Buna Ziua
Acest cartier cu nume prietenos se afla in zona adiacenta iesirii spre Alba Iulia, sub Dealul Feleacului, in vecinatatea cartierelor Europa si Faget. Toate cele 3 cartiere sunt destul de noi, iar Buna Ziua se caracterizeaza prin arhitectura moderna, constructii noi si prezenta spatiilor verzi. Aici exista multe magazine si supermarketuri care faciliteaza aprovizionarea cu bunuri, iar mijloacele de transport in comun circula cu regularitate. Din punct de vedere al sigurantei si educatiei locuitorilor, Buna Ziua este bine vazut.
2. Zorilor
Cartierul Zorilor este unul dintre cartierele vechi ale Clujului si este preferatul studentilor medicinisti. Coincidenta sau nu, in zona se afla 3 dintre spitalele importante ale orasului. Zorilor se afla la vest de Buna Ziua, in vecinatatea caii Turzii,... mai mult
Luni, 23 August 2021, ora 13:04
Piata inchirierilor de locuinte va creste in Romania in urmatorii ani, sustinuta de rata ridicata de supraaglomerare si de scaderea accesibilitatii locuintelor noi din prisma preturilor, arata un raport al companiei de consultanta Colliers.
"Piata inchirierilor de locuinte este asteptata sa creasca in regiunea Europei Centrale si de Est, pe masura ce cresc costurile de constructie si inflatia, iar rata de supraaglomerare este mai ridicata comparativ cu restul Uniunii Europene (UE)", arata Colliers in raportul realizat in colaborare cu Greenberg Traurig si Kinstellar.
Romania are cea mai mare rata de supraaglomerare din UE si, chiar daca procentul proprietarilor este foarte ridicat, cresterea preturilor locuintelor si a costurilor de constructie limiteaza posibilitatea oamenilor de a detine o locuinta mai mare si va sustine evolutia pietei inchirierilor.
Procentul de locuinte aflate in proprietate in Romania este la cel mai inalt nivel din UE. Potrivit statisticilor Eurostat, aproximativ 96% dintre oameni detin casa sau apartamentul in care locuiesc, insa unele estimari citate de Ministerul Dezvoltarii indica un nivel al apartamentelor inchiriate de pana la 20% din stocul total in orase mari precum Bucuresti si Cluj-Napoca. Exista o motivatie culturala a acestei tendinte, dar si o explicatie economica, anume ca ipotecile au fost multa vreme mai accesibile decat chiriile.
In Bucuresti, rata lunara la un credit ipotecar este, in medie, cu 12% mai mica decat... mai mult
Marti, 13 Iulie 2021, ora 18:57
La Cluj-Napoca, pretul inchirierii unui chiosc de presa detinut de primarie in zona centrala este cat al unui apartament cu trei camere, scrie publicatia locala ZiarulFaclia.ro.
Municipalitatea scoate la licitatie inchirierea a trei chioscuri de presa de pe Bulevardul Eroilor (zona inspre Teatrul National), dupa ce o buna bucata de vreme acestea au ramas inchise. Conform caietului de sarcini, pretul de la care va porni licitatia pentru inchirierea chioscurilor este de 1783 lei/luna.
Totodata, primaria a demarat procedurile de atribuire prin licitatie publica si pentru un chiosc din Piata Unirii - zona pietonala - latura de vest. In acest caz, valoarea minima ce poate fi ofertata este 2.559 lei pe luna.
Caietul de sarcini mai prevede ca ofertantul va trebuie sa prezinte dovada ca va avea acces la disponibilitati banesti, resurse reale negrevate de datorii sau linii de credit pentru 4 luni de derulare a contractului in valoare egala cu cuantumul a 4 chirii raportate.
Celebrele chioscuri de lux cu suprafata de 7,35 mp de pe Bulevardul Eroilor au fost amenajate in urma cu aproximativ 10 ani, fiecare costand aproximativ 30.000 de euro. Initial, acestea au fost gandite pentru comercializarea de ziare si carte, insa cum difuzorii de presa nu si-au permis sa ofere pretul propus de primariei pentru a fi inchiriate, s-a decis ca in aceste spatii sa poata fi comercializate si alte produse precum flori si produse alimentare.
In 2004, cand Emil Boc a obtinut primul... mai mult
Joi, 13 Mai 2021, ora 16:50
Cererea de chirii din marile orase ale Romaniei a crescut chiar si in ultimul an, in conditii de pandemie, iar preturile chiriilor s-au majorat si ele, in conformitate cu cererea.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce sa fii atent la media pretului util la inchiriere.
Daca vrei o chirie intr-unul din marile orase ale tarii atunci va trebui sa iei pretul mediu al unui metru patrat util de locuinta si sa-l inmultesti cu suprafata apartamentului pe care vrei sa-l inchiriezi.
In Constanta, spre exemplu, pretul chiriei pe metrul patrat util este de 6 euro. Astfel ca, daca iti cauti o chirie, atunci pentru un apartament de 50 metri patrati utili nu ar trebui sa platesti mai mult de 300 de euro pe luna.
In schimb, in Bucuresti, metrul patrat util la inchiriere ajunge, in medie, la 7,5 euro. Asta inseamna ca, daca esti in cautarea unei chirii, la un apartament de 60 metri patrati utili, chiria s-ar ridica in momentul de fata undeva la 450 de euro. Iar pentru un apartament de 2 camere care are 40 metri patrati utili, nu ar trebui sa platesti mai mult de 300 de euro lunar.
Preturile sunt acum cu aproape 50% mai mari fata de acum 5 ani cand in Bucuresti, pentru un apartament de 60 metri patrati utili plateai doar 300 de euro.
In marile orase precum Iasi, Timisoara, Constanta sau Brasov, pretul pe metru patrat util variaza intre 6 si 6,5 euro, in timp ce in Bucuresti si in Cluj sare de 7 euro. Iar acest lucru a fost cauzat de cererea foarte mare... mai mult
Luni, 10 Mai 2021, ora 08:30
Bucurestiul ajunge din urma Cluj-Napoca in ce priveste chiria: un apartament cu doua camere se situeaza acum la 420 de euro pe luna atat in Capitala, cat si in Cluj-Napoca.
In ultimul trimestru din 2019, piata inchirierilor de apartamente a fost una destul de dinamica pentru final de an, potrivit celui mai recent raport de piata publicat de Analize Imobiliare si Imobiliare.ro.
"Astfel, preturile medii solicitate de catre proprietari au inregistrat variatii in mai multe centre regionale, dar si in alte resedinte de judet. In Bucuresti, spre exemplu, chiria medie solicitata pentru un apartament cu doua camere se situeaza acum la 420 de euro pe luna, in crestere de la 410 euro pe luna in al treilea trimestru al anului.
Acelasi tip de locuinta (bicamerala, confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafata utila de 50-60 de metri patrati) poate fi inchiriata, in Cluj-Napoca, tot cu 420 de euro pe luna, la fel ca in cele trei luni anterioare", se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.
Pe urmatoarele locuri in clasamentul celor mai mari chirii cerute pe segmentul apartamentelor cu doua camere se situeaza Timisoara si Brasov. Aici proprietarii solicita, in medie, 350 de euro pe luna (la fel ca trimestrul trecut).
In ce priveste Iasiul, s-a inregistrat o scadere in acest rastimp: de la 350 de euro pe luna la 330 de euro.
"Aceeasi chirie medie, anume 330 de euro pe luna, este practicata si in Tulcea, in vreme ce, in Targu Mures, pretentiile... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 12:04
Peste 100 de persoane au protestat, marti, fata de chiriile prea mari din Cluj-Napoca si fata de evacuarile fortate, in cadrul unui mars prin centrul orasului, unde au scandat "Da Doamne sa dispara piata imobiliara".
Participantii la mars s-au adunat, marti, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, avand pancarte cu mesaje precum "Case decente", "Case pentru oameni, nu pentru profit", "Cluj fara rasism", "Oras universitar, iti lasa un gust amar", "Vrem sa fim mutati in oras", "Solidaritate intre evacuati si chiriasi", "Opriti evacuarile fortate", "Da Doamne sa dispara piata imobiliara" sau "Orasul este al tuturor, locuirea este un drept, nu un privilegiu".
Ei au avut si scandari la adresa primarului Emil Boc: "Boc, pune casele la loc" sau "Locuinte sociale, nu afaceri imobiliare".
"17 decembrie este Ziua Impotriva Evacuarilor, astfel ca a venit timpul ca, impreuna, evacuati si chiriasi, sa ne cerem drepturile in Cluj-Napoca, orasul chiriilor nebune. Trebuie sa ne aratam solidari impotriva chiriilor prea mari. De asemenea, comemoram si 9 ani de la mutarea fortata a 350 persoane de etnie rroma de pe strada Coastei in proximitatea rampelor de deseuri ale municipiului Cluj-Napoca", a spus unul dintre organizatori.
Potrivit acestuia, o solutie la chiriile mari din Cluj-Napoca ar fi inghetarea acestora printr-o decizie a Consiliului Local, dupa modelul practicat in Berlin si Barcelona, sau supraimpozitarea proprietarilor si a dezvoltatorilor imobiliari care inchiriaza... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 19:51
Chiriile in marile centre universitare - Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi - incep de la putin peste 100 de euro pentru o garsoniera si ajung chiar si la 1.000 de euro, pentru un apartament cu trei camere situat intr-o zona centrala, arata un studiu recent.
In Capitala, zona cu cele mai mari preturi pentru inchirierea unei garsoniere este Lipscani, unde suma medie solicitata pentru o asemenea proprietate este de 450 de euro pe luna.
Pe locul al doilea in clasament se situeaza Splaiul Unirii si Aviatiei, unde pretentiile proprietarilor ajung la 425 si, respectiv, 400 de euro pe luna, se arata intr-un studiu imobiliare.ro.
La polul opus, cele mai ieftine garsoniere pot fi gasite in zonele Ferentari, Fundeni si Baicului, unde un client ar trebui sa scoata din buzunar 140, 143 si, respectiv, 153 de euro pe luna.
Pe segmentul apartamentelor cu doua camere, cele mai scumpe proprietati sunt disponibile spre inchiriere in zonele Amzei (650 de euro pe luna), Primaverii (566 de euro pe luna) si Herastrau (540 de euro pe luna).
Pe de alta parte, cele mai ieftine apartamente cu doua camere pot fi gasite in Balta Alba (190 de euro pe luna), Andronache (203 euro pe luna) si Alexandriei (208 euro pe luna).
In ceea ce priveste apartamentele cu trei camere, cele mai mari preturi sunt practicate in zonele Nordului (unde valoarea medie de listare ajunge la 950 euro pe luna), Piata Victoriei (800 euro pe luna) si Primaverii (750 de euro pe luna).
Cele mai... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 17:16
Mai sunt doar doua luni pana la inceperea anului universitar, asa ca au inceput sa creasca chiriile in orasele care sunt mari centre universitare.
In asteptarea studentilor, proprietarii de locuinte au crescut pretentiile financiare, arata o analiza remisa Ziare.com, realizata de portalul Imobiliare.ro.
Au fost comparate preturile medii solicitate in iulie 2016 cu valorile consemnate in ianuarie 2016 si iulie 2015.
Dintre cele patru centre universitare analizate, cele mai accesibile locuinte pot fi gasite in Timisoara (garsoniere si trei camere) si Iasi (doua si trei camere). La polul opus se afla Cluj-Napoca.
Cluj-Napoca
Orasul de pe Somes se situeaza pe primul loc atat in clasamentul celor mai mari chirii solicitate in prezent de proprietari (exceptie facand aici segmentul garsonierelor, unde este surclasat de Bucuresti), cat si in cel al scumpirilor consemnate la 6 si la 12 luni, conform Imobiliare.ro.
Astfel, pretul mediu pentru o garsoniera se situeaza la 200 de ...citeste mai departe despre "Chiriile cresc inainte de venirea studentilor: Orasul in care s-au consemnat scumpiri de pana la 30%" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Iulie 2016, ora 14:19
Piata chiriilor din Romania se confrunta cu o criza fara precedent, avand in vedere ca cererea depaseste cu mult oferta, iar studentii reprezinta o presiune in plus.
"Pe segmentul chiriilor asistam la o criza de oferte, in conditiile unei supracereri venita din prabusirea vanzarilor in perioada de criza. La aceasta se adauga, in septembrie, zeci de mii de studenti care nu au acces la locurile din camine.
In aceasta perioada, in cursul unei saptamani, apar mai putin de 4.000 de apartamente de inchiriat cumulat in cele mai mari 5 orase din tara, mult sub cerere. Studentii, dar si ceilalti chiriasi sunt intr-o cursa contracronometru, un apartament cu un pret bun putand fi inchiriat si in cateva ore", subliniaza Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro, intr-un comunicat remis joi Ziare.com.
Portalul a analizat preturile din marile orase din tara.
Chiriile au crescut in Bucuresti - Cati bani platim in plus fata de anul trecut
Bucuresti
In zona Basarabia, o... citeste mai departe despre "Criza fara precedent pe piata chiriilor din Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 11:21