Chiriasii au preferat anul acesta vilele cu destinatie de birouri situate in zonele premium -Romana, Domenii, Aviatorilor si cu suprafete medii, potrivit dezvoltatorilor imobiliari.
In T1 2015, numarul tranzactiilor cu vile inchiriate pentru a servi ca sedii de birouri a crescut cu aprox. 43% fata de T1 2014, dar suprafata medie inchiriata a scazut cu 36%, la 265 mp.
In schimb, zonele alese de chiriasi au fost doar premium, ultracentrale sau din centru-nord, acolo unde chiriile de prezentare se situeaza intre 10-13 euro/mp.
"Chiriasii au cautat vile bine si corect renovate, cu retea IT si alte facilitati de spatii de birouri, in zone care asigura un plus de imagine, precum Romana, Cismigiu, Domenii si Aviatorilor. Chiriile de prezentare pentru astfel de proprietati se situeaza intre 10 si 13 euro/mp", declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.
Printre chiriasii care si-au gasit sediu de birouri intr-o vila inchiriata prin intermediul ESOP in T1 2015 se numara institutia financiara Verida, NTS Leader si agentia de publicitate Joint Media Advertising.
In primul trimestru din 2015, la mare pret au fost vilele inconjurate de verdeata, chiar daca zonele au fost unele unde terenul este foarte scump si de regula curtile sunt o raritate.
Astfel, un chirias din domeniul paza si protectie a ales o vila ultracentala, in zona Polona, care se bucura de o gradina cocheta si deun gratar functional, iar un chirias din domeniu IT... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 10:16
Companiile din domeniul imobiliar se asteapta la o crestere a chiriilor pe piata locala de birouri in trimestrul urmator, pentru prima data in ultimii patru ani, avand in vedere ca decalajul dintre cerere si oferta de spatii disponibile se adanceste.
"Datorita, in parte a activitatii puternice de pre-inchiriere in sectorul de birouri, indicele increderii chiriasilor este la cel mai inalt nivel inregistrat comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011, in timp ce cererea de spatii ramane evident pozitiva si simtitor mai mare decat cresterea asteptata in totalul spatiului de birouri disponibil in viitorul apropiat. Decalajul dintre cele doua a crescut in ultimul trimestru, ceea ce a rezultat intr-o crestere brusca a asteptarilor asupra evolutiei chiriilor in trimestrul urmator, aceasta tendinta pozitiva inregistrandu-se pentru prima data in ultimii patru ani", releva rezultatele unui sondaj realizat de The Royal Institution of Chartered Surveyors Romania- Institutul Regal al Inspectorilor Acreditati (RICS) in randul a circa 1.000 de companii din domeniul imobiliar din lume.
Astfel, participantii la sondaj considera ca piata chiriilor si gradul de ocupare pe piata de birouri din Romania se consolideaza, dupa o perioada de scadere a interesului pe parcursul ultimilor trei ani.
"Impactul rezultatelor bune inregistrate de sectorul agricol si cel industrial a ajutat economia romaneasca sa inregistreze o crestere de 3,5% a PIB-ului pentru intregul an 2013, acest lucru... mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 16:35
Chiriile birourilor de clasa A si B din vestul Capitalei se apropie de cele din centru, datorita volumului diferentiat de spatii, mai consistent in zona de Centru-Nord a Bucurestiului si mai restrans in Centru-Vest, potrivit Esop Consulting.
Astfel, proprietatile de clasa A sau B din zona de Centru-Nord au inregistrat scaderi usoare ale chiriilor, cu 0,5- 1 euro/mp/luna, pe fondul unui volum semnificativ al spatiilor disponibile si al celor in curs de livrare. La polul opus, zona de Centru-Vest, in care optiunile sunt deosebit de limitate in momentul de fata, a inregistrat un usor reviriment al chiriilor, de pana in 1 euro/mp.
Care sunt principalele motive care au determinat majorarile chiriilor din Centru-Vest
Apropierea de metrou, oferta limitata si ponderea mare a chiriasilor din domeniul de activitate IT&C au fost principalele motive care au determinat majorarile de chirii din zona Centru-Vest a Bucurestiului, la inceput de 2014, nivelul chiriilor solicitate ajungand la 15-16 euro/mp.
Oferta limitata din perimetrul zonei Centru-Vest, precum si faptul ca aceasta zona este preferata de firmele de IT&C (segmentul cel mai dinamic al cererii de birouri, care a generat 37% din tranzactiile cu sedii noi din 2013), au determinat cea mai redusa rata de neocupare pentru spatiile de calitate superioara (clasa A si B+), sub 5%.
In zona ultracentrala, chiriile au scazut in medie cu 1-2 euro/mp/luna
In zona ultracentrala, chiriile de prezentare au scazut in medie... mai mult
Miercuri, 19 Martie 2014, ora 14:29
Criza financiara si lipsa metroului in imediata apropiere stau la baza gradului redus de ocupare a complexului de birouri Global City Business Park, desi chiriile sunt sub cele din alte zone de birouri din Bucuresti, au declarat reprezentantii Global Finance, proprietarul proiectului.
"Criza financiara nu ne-a ajutat prea mult in atragerea de chiriasi. Nu au fost multe companii noi care au intrat in Romania, iar cele care erau deja prezente pe piata nu se extindeau. Erau aceleasi companii care se mutau in locuri mai mici si mai ieftine, iar unele chiar si-au oprit activitatea. Lucrurile s-au imbunatatit in ultima perioada, vedem extinderi, noi intrari pe piata. Multe dintre contractele din 2007 - 2008 au expirat, iar companiile cauta solutii mai economice", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Ivana Bozjak, partner and head of Real Estate Global Finance.
Investitie de 80 de milioane de euro
Terenul pe care este construit complexul a fost achizitionat in anul 2006, iar constructia a inceput in 2007. Prima cladire din complex a fost finalizata in 2009, ocupata circa 90%, iar cea de-a doua in 2010, care a atras chiriasi pentru doar 10% din spatii. In total, cele doua imobile au 51.000 de metri patrati, iar investitia alocata s-a ridicat la 80 de milioane de euro, sustinuta din fonduri proprii si din surse atrase de la banci.
Global City Business Park este amplasat in Pipera, intr-o zona cunoscuta pentru gradul ridicat de neocupare al cladirilor de... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 14:30
Ultimele tendinte pe piata spatiilor de birouri arata o revenire a increderii mediului privat in economia romaneasca.
Astfel, companiile din Bucuresti s-au orientat in 2012 catre extinderea spatiului de activitate si renegocierea contractelor, anticipand o revenire a pietei si cresterea preturilor in perioada urmatoare.
Desi piata a continuat sa scada si in 2012, cu aproximativ 10% (cu un volum total de 238.862 mp), companiile din Bucuresti s-au orientat catre extinderea spatiilor de birouri (+ 35%), preinchierieri (+50%) si renegocieri (+35%), potrivit unei analize ESOP Consulting.
"Cifrele confirma cel putin doua tendinte din piata. Unii chiriasi, fie se restrang, fie se muta in alte cladiri, unde pretul de inchiriere este mai mic. Pe de alta parte, sunt chiriasii care sa zicem ca au o viziune economica si gandesc pe termen ceva mai lung. Ei isi dau seama ca revenirea economica se apropie si atunci prefera sa faca contractele de acum, cand preturile sunt relativ jos si incearca sa le negocieze pe termen mai lung", a declarat pentru Business24, analistul imobiliar Dr. Ion Radu Zilisteanu.
Mai exact, companiile din Bucuresti au inchiriat spatii de birouri suplimentare in cladirile in care isi aveau sediu cu o suprafata totala de 18.637 mp, ceea ce reprezinta cu 35% mai mult decat in 2011 (13.713 mp) si cu 56% mai mult decat in 2010 (11.908 mp).
Companiile in expansiune au inchiriat spatii in plus cu suprafete cuprinse intre 150 mp si 3.607 mp.... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 14:30
Piata imobiliara de birouri va ramane stabila anul acesta, dar firmele mici si mijlocii vor incepe sa-si restranga spatiul de activitate sau sa orienteze catre preturi mai bune.
"Cred ca va continua tendinta ca unele firme sa-si restranga spatiul in care isi desfasoara activitatea. Fie isi restrang spatiul in care functioneaza, in cadrul aceleiasi cladiri de birouri, fie se muta din zone in care chiria este mai mare, spre zone periferice, in care chiria este in general mai mica. Spre exemplu, in sudul Bucurestiului s-au facut multe cladiri de birouri, fata de acum 5-6 ani", a declarat pentru Business24 analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.
Potrivit acestuia, unii dezvoltatori de cladiri de birouri au incercat sa profite de oportunitatile oferite de criza si au achizitionat terenuri in zonele limitrofe ale Capitalei, obtinand preturi mai mici inclusiv la materialele de constructie si la manopera.
Catre acesti dezvoltatori se vor indrepta firmele mici si mijlocii, care pot pleca de la o chirie de 18 euro pe metru patrat, plus TVA, la care se adauga si cheltuielile de intretinere, la un pret de pana in 12 euro pe metru patrat.
Zilisteanu spune ca printre firmele care vor opta pentru cautarea unor noi spatii se afla companii de consultanta, companii de contabilitate, compani de IT.
"In provincie nu sunt foarte multe optiuni. Acolo, in general, companiile aleg restrangerea spatiului de lucruri", spune Zilisteanu.
Potrivit analistului, rata de neocupare a... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 07:05