Chiriile apartamentelor din Bucuresti s-au redus cu pana la 6% in mai fata de aprilie, in timp ce pretul de inchiriere al garsonierelor a inghetat in ultima luna.
Cele mai afectate au fost chiriile apartamentelor vechi, in timp ce pe segmentul de locuinte noi s-au inregistrat chiar si usoare cresteri, arata o analiza a imobiliare.net.
Cele mai semnificative scaderi s-au inregistrat la apartamentele cu 3 si 4 camere din Bucuresti, acolo unde pretul mediu de inchiriere a coborat cu 6% in mai fata de aprilie, conform unei analize imobiliare.net, care a luat in calcul pretul mediu de inchiriere al apartamentelor din Capitala.
Astfel, pretul mediu de inchiriere al unui apartament cu 3 camere din Bucuresti este de 592 de euro, fata de 632 de euro, cat era in aprilie. Aceeasi situatie se inregistreaza si in cazul apartamentelor cu 4 camere, care au scazut in mai la 933 de euro, dupa ce luna trecuta pretul mediu de inchiriere era de 992 de euro.
4,5% este procentul cu care au scazut chiriile si in cazul apartamentelor cu 2 camere din Bucuresti in ultima luna. Astfel, pretul mediu de inchiriere al unui apartament cu 2 camere a coborat pana la 376 de euro in mai, de la 394 de euro, cat era in aprilie.
Singurele locuinte care nu au inregistrat nicio fluctuatie in ultima luna sunt garsonierele, al caror pret a inghetat la 247 de euro.
Scaderi pe linie la apartamentele vechi
In ceea ce priveste anul de constructie al locuintelor, cele vechi (construite inainte de... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2015, ora 10:24
Chiriile medii lunare au crescut la majoritatea categoriilor de apartamente din principalele cinci orase din tara, inclusiv Bucuresti, cel mai mare avans, de 42 de euro, fiind consemnat la garsonierele din cartierul Dristor-Vitan din Capitala.
Exista si exceptii de la regula scumpirilor, insa acestea sunt restranse la anumite categorii de locuinte. Analiza ia in calcul preturile medii cerute la nivel de cartier sau de oras pentru apartamente cu una, doua si trei camere (construite pana in anul 2000) si compara luna decembrie 2013 cu luna iunie 2014, potrivit unui comunicat al portalului imobiliar imobiliare.ro.
In zona Dristor-Vitan Vechi din Bucuresti, garsonierele au ajuns la un pret mediu de 282 de euro pe luna, fata de 249 de euro pe luna, la finele anului trecut. Pe de alta parte, apartamentele cu doua camere s-au ieftinit de la 340 la 328 de euro pe luna. Pe segmentul locuintelor cu trei camere a avut insa loc o crestere, de la o medie de 375 de euro pe luna, in decembrie 2013, la 389 de euro pe luna, in vara acestui an.
Si in cartierul Drumul Taberei garsonierele s-au scumpit in prima jumatate din 2014, ajungand la 231 de euro pe luna, fata de 215 euro pe luna in urma cu sase luni. Pretul cerut pentru apartamentele cu doua camere a crescut de la 279 la 291 de euro pe luna, in vreme ce, la trei camere, pretentiile proprietarilor s-au majorat de la 326 de euro pe luna, la 339 de euro pe luna.
In Militari, suma medie ceruta pentru o garsoniera a scazut... mai mult
Miercuri, 06 August 2014, ora 13:30
Valul de ieftiniri declansat in perioada de recesiune a afectat puternic si segmentul inchirierilor de apartamente, astfel ca bugetul de 200 de euro cu care se putea inchiria acum sase ani doar o garsoniera in zona Rahova, ajunge in prezent pentru o astfel de unitate la Universitate.
O situatie asemanatoare poate fi intalnita si in celelalte mari orase ale tarii, potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro.
Datele portalului arata ca in zona centrala a Capitalei, chiriile cerute de proprietarii de garsoniere pornesc de la 190-200 de euro pe luna, cum este cazul unei locuinte de 22 de metri patrati, situata intr-un bloc din 1940 de pe Bulevardul Magheru, langa Hotel Lido.
Pentru apartamentele cu doua camere, preturile chiriilor pornesc de la un nivel minim de 200 de euro pe luna. Acesta este pretul cerut pentru o unitate locativa de 70 de metri patrati situata la primul etaj al unui bloc vechi din zona Universitate, locuinta fiind mobilata.
Pe segmentul locuintelor cu trei camere, pretentiile proprietarilor incep de la aproximativ 300 de euro pe luna. Cu atat poate fi inchiriat un apartament cu o suprafata de 60 de metri patrati in zona Cotroceni, mobilat, utilat si situat la etajul al treilea al unui bloc vechi.
Situatie similara in provincie
In Timisoara chiriile pentru garsoniere pornesc de la 160 de euro pe luna, buget cu care poti inchiria o locuinta mobilata, cu o suprafata de 35 de metri patrati, situata in apropiere de Parcul Rozelor.
La... mai mult
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 13:20
Chiriile locuintelor din Bucuresti s-au redus in ultimul an cel mai mult in zonele centrale, declinul ajungand pana la 12,5% la doua camere in 1 Mai si Mosilor, in timp ce in cartierele "muncitoresti" a fost consemnata o constanta sau chiar cresteri, de pana la 10% tot la doua camere in Crangasi.
Analiza Imobiliare.ro ia in calcul variatia pretului mediu cerut pentru apartamentele cu una, doua si trei camere in 18 cartiere bucurestene, intre octombrie 2012-octombrie 2013.
Chiriile pentru garsonierele din Militari, in crestere cu aproape 10%
In cazul garsonierelor, cel mai mult s-au ieftinit cele din cartierul 1 Mai, declinul fiind de 7,1%, pana la un pret mediu de listare de 260 de euro pe luna. Pe locul al doilea in top se situeaza zona Dorobanti-Floreasca, cu un minus de 6,3%, pana la un nivel de 300 de euro pe luna, releva datele unei analize Imobiliare.ro.
Berceni este singurul cartier din categoria celor "low-cost" unde preturile au scazut in ultimele 12 luni (-4,3%), pana la 220 de euro pe luna.
In cele mai multe dintre cartierele bucurestene, chiriile pentru garsoniere s-au mentinut relativ constante in ultimul an, insa in unele zone au fost inregistrate si scumpiri.
In mod interesant, cele mai semnificative majorari au avut loc in zonele cu cele mai mici preturi. Cap de afis este cartierul Militari, cu un avans de 8,3% al preturilor pentru apartamentele cu o camera, pana la 249 de euro pe luna. Acesta este urmat de zonele Drumul Taberei (+4,5%)... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 12:27
De multe ori, rata pe care o platesti la banca pentru un imprumut imobiliar are aceeasi valoare sau este chiar mai mica decat chiria pe care o achiti lunar unui alt proprietar.
Pe de alta parte, riscul valutar si nesiguranta unui loc de munca stabil sunt factori care atarna greu in balanta, cand vine vorba de alegerea viitorului statut pe piata imobiliara: chirias sau proprietar.
Business24 iti prezinta argumentele si contrargumentele pentru fiecare decizie in parte, in asa fel incat sa iei decizia potrivita pentru tine. Pretul in scadere al apartamentelor poate fi privit ca o oportunitate pentru achizitia unui locuinte. Pe de alta parte, criteriile restrictive de creditare si incertitudinea cursului valutar, combinata cu dobanda anuala estimativa fac ca, la finalul perioadei de creditare, suma rambursata sa fie si cu 40% mai mare.
Specialistii contactati de Business24 pledeaza in favoarea achizitiei un apartament, pentru ca banii sunt investiti intr-o locuinta care va ramane proprietarului si nu sunt "pierduti in vant". Stefan Gheorghiu, consultant imobiliar in cadrul GFk sustine ca "investitia pentru o locuinta cumparata cu 50.000 de euro, intr-un cartier precum Militari sau Ghencea, se poate amortiza mult mai repede, mai ales daca imobilul este oferit spre inchiriere".
La randul sau si Dragos Dragoteanu, patronul agentiei imobiliare Euroest, considera ca achizitia unui apartament ar fi de preferat, mai ales ca pretul locuintelor va continua sa scada, in... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 12:00
Preturile locuintelor noi din Bucuresti s-au redus de la inceputul anului in medie cu 6,3%, insa raman cu 23% mai mari fata de cele ale apartamentelor vechi.
Costul apartamentelor noi a consemnat anul acesta un declin mai mare fata de primele noua luni din 2011, arata o analiza a imobiliare.ro.
"In Bucuresti, pretul solicitat pentru apartamentele noi este, in medie, cu 23% mai mare decat cel al apartamentelor vechi. Diferentele variaza in functie de numarul de camere.
De exemplu, pretul locuintelor noi cu doua camere este cu 17% mai mare decat cel al unitatilor locative din blocurile vechi, in vreme ce locuintele noi cu trei camere sunt cu 30% mai scumpe decat cele vechi", afirma Dorel Nita, coordonatorul proiectului Analize Imobiliare dezvoltat de imobiliare.ro.
Militari, cel mai ieftin cartier din Bucuresti
Pe primul loc in clasamentul celor mai ieftine apartamente noi se situeaza cartierul Militari. Aici, pretul mediu cerut pentru o asemenea locuinta, ce dispune de o suprafata medie de 56 de metri patrati, este de 51.000 de euro. Acesta este urmat de Berceni, cu un pret cerut de 52.000 de euro pentru o locuinta de circa 59 de metri patrati.
In Dristor-Vitan Vechi, pe de alta parte, pretul mediu cerut pentru un apartament de 59 de metri patrati este de 56.500 de euro. Nu in ultimul rand, in Pipera, o locuinta de aproximativ 57 de metri patrati poate fi achizitionata cu 57.900 de euro.
In intervalul de pret 60.000-100.000 de euro se incadreaza... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 13:08
"Preturi ca in 2007-2008, la imobilele vechi, nu vom mai vedea niciodata. In schimb, la imobilele noi, pe anumite segmente ale pietei, am putea sa le intalnim in cativa ani" a declarat pentru Bloombiz.ro analistul imobiliar si doctor in economie Ion Radu Zilisteanu. Despre continuarea programului "Prima Casa", Zilisteanu afirma ca multe banci vor renunta sa mai finanteze achizitia de apartamente in cazul in care riscul pe care vor trebui sa il suporte acestea va creste, dar vor fi obligate sa mentina aceleasi niveluri de dobanda. La cat ajunge in medie chiria unui apartament de doua camere in zone precum Titan, Berceni, Piata Iancului?
La inchirieri depinde foarte mult de dotarea apartamentului, de gradul de finisare, de starea de intretinere.
In momentul de fata, chiriile au ajuns la 200-250 de euro pe luna, pentru un apartament de doua camera.
Cu cat mai scad preturile pe piata chiriilor, pana la sfarsitul anului?
In general, exista o corelatie foarte bine determinata intre piata chiriilor si piata vanzarilor.
Pentru ambele estimez scaderi de cateva procente.
Piata chiriilor a fost puternic influentata de piata vanzarilor, in sensul ca foarte multi proprietari care nu au putut sa-si vanda proprietatile la pretul pe care si-l doreau au decis sa le scoata pe piata chiriilor.
Din aceasta cauza, s-a produs un plus de oferta pe piata inchirierilor.
Cred ca sindromul cel mai interesant de pe piata chiriilor din ultimii cativa ani a fost faptul ca ridicarea pretului pe... mai mult
Vineri, 25 Martie 2011, ora 15:11
Preturile apartamentelor din blocurile construite inainte de 1989 in Bucuresti vor scadea cu peste 30% pana in primavara anului viitor, mai mult decat in cazul apartamentelor noi, unde reducerile vor fi de mai mica amploare, a declarat pentru MEDIAFAX Stefan Dumitrascu, arhitect sef al Sectorului 3. "Pretul de executie, in Bucuresti, pentru un metru patrat standard de apartament se situeaza undeva intre 450 si 500 de euro.
In cazul in care se ia in considerare si valoarea terenului pe care se construiesc aceste apartamente, un pret fara profit pe metrul patrat de apartament ar fi undeva la 600 de euro. Ce este peste aceasta suma poate fi considerat profit al dezvoltatorului", a spus Dumitrascu.
El spune ca in statele din Europa profitul mediu pe segmentul de real estate este cuprins intre 11% si 18%, ceea ce ar insemna ca pretul unui apartament in Bucuresti nu ar trebui sa treaca de 720 de euro pe metru patrat construit.
"Majoritatea apartamentelor noi au fost construite avand in minte doar profitul si specula.
Proprietarii care au investit 600 de euro si vand mult mai scump vor cobori in continuare preturile, pentru ca nu gasesc cumparator la cat cer acum pe ele, iar bancile le bat zilnic la usa si ii preseaza.
Si atunci vor fi nevoiti sa vanda si la 700 si la 800 de euro metrul patrat, iar acest lucru va pune o mare presiune pe apartamentele vechi", a spus arhitectul.
Acesta a afirmat ca, in general, se cauta apartamente noi, iar cererile pentru locuintele vechi... mai mult
Luni, 21 Martie 2011, ora 23:17
Chiriile au inregistrat in ultima perioada scaderi fara precedent. Desi in topul scaderilor spectaculoase se situeaza Ploiesti, Galati si Targu Mures, nici Bucurestiul nu a facut exceptie.In noiembrie, tendinta de diminuare a continuat. Cea mai redusa chirie medie, 250 de euro pe luna, s-a consemnat la garsonierele din sectorul 4, potrivit unei analize realizate de MagazinuldeCase.ro si Benevo, citata de Adevarul. Asta inseamna o scadere de 7% fata de octombrie. Cea mai mare crestere, 6%, a fost inregistrata la garsonierele din sectorul 3, a caror chirie a ajuns la 315 euro. Cu cat se inchiriaza in tara? In Galati, chiriile la apartamentele noi au scazut in medie cu 50 de euro fata de decembrie 2008. Pe segmentul rezidential vechi insa, diminuarile ating si 100 de euro, in cazul apartamentelor de trei camere. Exceptia de la regula o face Craiova, insa doar la capitolul locuintelor noi. Chiriile pentru acest tip de apartament au crescut fata de decembrie 2008 cu sume cuprinse intre 10 si 50 de euro.
mai mult
Marti, 15 Decembrie 2009, ora 09:05