Rata de neocupare in centrele comerciale prime din Romania a scazut sub 5% in primul semestru, fiind pe un trend descendent atat in Bucuresti, cat si in alte orase din tara, evolutie influentata de lipsa de noi dezvoltari si de nevoia retailerilor de a se extinde, potrivit DTZ Echinox.
"Diferenta dintre proiectele de retail prime si cele secundare ramane semnificativa. Proiectele dominante inregistreaza o rata de neocupare sub 5%, atat in Bucuresti, cat si in orasele regionale, in timp ce proiectele secundare inregistreaza o rata de neocupare intre 25 si 30%.
Cu toate acestea, proiectele secundare fara o competitie majora, inregistreaza o rata de neocupare sub 10%. Rata de neocupare va continua un trend descendent si in a doua jumatate a anului, luand in considerare faptul ca proiectele ce urmeaza a fi livrate anul acesta au o rata de ocupare situata in jurul valorii de 90%", mentioneaza compania de consultanta imobiliara, potrivit Mediafax.
Chiriile prime nu au inregistrat schimbari in primul semestru al anului, pentru proiectele de retail performante din Bucuresti situandu-se intre 60 - 70 euro/metru patrat/luna, in timp ce in afara Capitalei chiria in centrele dominante variaza intre 25 - 35 euro/metru patrat/luna. DTZ arata ca pana la sfarsitul anului nu se intrevad schimbari majore ale nivelului chiriilor prime.
Stocul modern de spatii de retail era la sfarsitul primului semestru de 2,787 milioane metri patrati, 31% din aceasta suprafata fiind... mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 16:01
Retailerii si dezvoltatorii imobiliari dau vina in continuare unii pe altii pentru rezultatele slabe ale unor centre comerciale, primii reclamand costurile mari de inchiriere si faptul ca sunt multe proiecte fara sens, iar ceilalti ca retailerii nu fac eforturi suficiente pentru a atrage clienti.
Desi atat retailerii cat si dezvoltatorii imobiliari afirma ca relatiile dintre cele doua parti au ajuns la un alt nivel si ca nu mai exista o pozitie de forta in negocieri, din declaratiile lor reiese ca si unii si altii cauta inca vinovatii pentru traficul si vanzarile reduse in anumite proiecte din Bucuresti si provincie.
"S-a modificat foarte mult abordarea relatiilor dintre retaileri si dezvoltatori, in sensul s-a trecut de la o relatie in care o anumita parte impunea anumite reguli, la o relatie de parteneriat (...) Retailerii investesc multi bani pentru a deschide magazine, dezvoltatorii investesc si ei. Trebuie sa ne intalnim, retaileri si dezvoltatori, sa discutam despre bani. Sa vedem care este pretul pe care noi suntem dispusi sa il acceptam si care este pretul pe care retailerii sunt dispusi sa-l plateasca. Daca nu ajungem la o intelegere vom ramane la stadiul de semnari de contracte pe capota masinii", a declarat Tatian Diaconu, managing director Immochan Romania, la Business Club, organizat de Business Magazin, in parteneriat cu Flanco si DTZ Echinox.
Sorin Stancu, contry manager Marks &Spencer, a aratat ca pretul corect trebuie sa reprezinte un echilibru... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 16:19
Suprafata de spatii de birouri finalizata in acest an va fi cu mult superioara celei livrata pe piata anul trecut, insa pe piata de retail dezvoltatorii au in plan un numar mai mic de proiecte, potrivit Jones Lang LaSalle, care estimeaza scaderi de chirii in 2013 pe ambele segmente.
Astfel, pe piata birourilor, in prezent oferta anului 2013 este estimata la 130.000-150.000 metri patrati, din care aproximativ 50.000 metri patrati este deja pre-contractata, potrivit Mediafax.
"Cu toate ca pentru anul 2014 foarte putine proiecte sunt in constructie, estimam oferta intre 70.000-90.000 metri patrati. Ne asteptam ca activitatea de inchiriere a anului 2013 sa fie superioara anului 2012, cu importante intrari de companii internationale pe piata bucuresteana.
In ceea ce priveste activitatea de constructie, au fost anuntate proiecte la standarde institutionale, majoritatea cladiri verzi, sustenabile (certificate BREEAM, LEED sau DGNB) ca raspuns la cresterea crescuta a clientilor, investitori si companii multinationale, pentru asemenea spatii de birouri", se arata in cel mai recent raport al Jones Lang LaSalle.
Cu numai doua cladiri de talie mica finalizate in ultimul trimestru al anului 2012, care insumeaza 4.800 metri patrati, oferta noua de spatii de birouri a anului 2012 s-a ridicat la doar 48.000 metri patrati. Comparativ cu anii anteriori, suprafata finalizata anul trecut reprezinta 54% din suprafata finalizata in anul 2011 si 17% din cea finalizata in anul 2010.... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 13:02
Stocul de spatii comerciale moderne va creste cu 6% in urmatorii doi ani, de la 2,7 milioane de metri patrati la finele anului trecut, in prezent fiind in constructie la nivel national proiecte totalizand 160.000 de metri patrati, potrivit companiei de consultanta imobiliara CBRE.
"In prezent, la nivel national se afla in constructie peste 160.000 de metri patrati. Anul acesta vor fi livrate proiectele Coresi Shopping City faza I, AFI Palace Ploiesti, Cora Slobozia, Corall Constanta, Uvertura Mall Botosani si Promenada Mall. Astfel, stocul total va ajunge la peste 2,8 milioane de metri patrati si se asteapta ca in doi ani de zile stocul de centre comerciale din Romania sa creasca cu 6%", au declarat reprezentantii CBRE Romania.
In Bucuresti, vor fi inaugurate, in urmatorii ani, aproximativ 470.000 de metri patrati de centre comerciale, in timp ce constructia unor proiecte de 430.000 de metri patrati a fost oprita.
Incep lucrarile la Mega Mall. Cand va fi gata centrul comercial din Pantelimon?
O serie de proiecte si-a schimbat statutul de centre comerciale, un exemplu in acest sens fiind Armonia Arad, care se afla in proces de reconversie intr-un parc industrial sau logistic. Pentru 2014 livrarile vor include centre comerciale noi, care vor fi localizate in Capitala si Brasov.
Stocul de spatii comerciale din Romania a inregistrat o crestere de 44% in a doua jumatate a anului trecut, comparativ cu primele sase luni ale aceluiasi an, potrivit raportului CBRE... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 13:20
Veniturile nete ale companiei Atrium European Real Estate, provenite din inchirierea Militari Shopping Center, au crescut cu 4,7% in perioada ianuarie - septembrie 2012, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la nivelul de 5,5 milioane de euro.
Veniturile brute au crescut cu 5,3%, de la 5,2 milioane de euro la 5,4 milioane de euro, potrivit raportului financiar al investitorului austriac, scrie Mediafax.
In termeni comparabili, veniturile nete au scazut cu 3,5%, iar cele brute cu 3,3%, fiind singurul activ din cele 155 detinute de grupul austriac in regiune care a raportat o usoara scadere.
Valoarea de piata a Militari Shopping Center s-a redus usor fata de intervalul similar din 2011, de la 71,2 milioane de euro la 70,7 milioane de euro.
Gradul de ocupare se situa la 98%, fata de 99,1% la finele anului trecut, in timp ce randamentul parcului de retail este de 9,4%.
Atrium detine in Romania si doua terenuri pentru parcuri de retail, in judetele Arad si Constanta.
Atrium European Real Estate a achizitionat in 2004 prima faza a proiectului din Militari, dezvoltat de compania belgiana Liebrecht&wooD. Pentru extindere, finalizata in martie 2009, compania a anuntat ca a alocat 67 de milioane de euro. Parcul are o suprafata de 52.960 metri patrati.
La nivel de grup, veniturile nete din chirii au crescut cu 19,5%, de la 115 milioane de euro la 137 milioane de euro. Grupul detine 155 de proprietati finalizate in Europa, cu o valoare de piata de... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 16:40
Iti doresti sa-ti deschizi o mica afacere, dar nu ai inchiriat inca un spatiu comercial? Business24 iti prezinta cateva oferte atragatoare, chiar in centrul Capitalei, "culese" de pe portalul imobiliare.ro.
Potrivit expertilor in imobiliare, dupa criza, spatiile comerciale care se inchirieaza trebuie sa raspunda exigentelor tot mai mari ale clientilor.
"In primul rand, ele trebuie sa fie amplasate in locuri cu trafic pietonal bun, pentru ca majoritatea comerciantilor se bazeaza pe vad pentru a-si desfasura activitatea.
In al doilea rand, trebuie sa aiba un pret de inchiriere competitiv sau chiar sub pretul pietei, ca sa fie suportabil si in extrasezon", declara Mihai Stan, managerul portalului TopEstate, pentru Business24.
Potrivit acestuia, dorinta unui antreprenor de a inchiria un spatiu nu se concretizeaza prea repede si in finalizarea inchirierii acestuia, din cauza numeroaselor impedimente.
"De multe ori, afacerea nu genereaza suficienti bani pentru a acoperi chiria, avand in vedere contextul economic si politicile guvernamentale care au afectat micii intreprinzatori", mai spune acesta.
Iata cateva zone centrale unde iti poti gasi spatiul potrivit pentru afacerea ta:
Zona 13 Septembrie
Locatia este amplasata in apropiere de hotelul Marriott, la intersectia Trafic Greu cu Calea 13 Septembrie, in incinta Complexului Mirano.
Suprafata utila este de 17,73 mp, prin urmare, spatiul este pretabil pentru un magazin, fast-food sau patiserie. La... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 08:14
Spatiile comerciale reprezinta unul dintre cele mai "ravnite" segmente ale industriei imobiliare, iar in majoritatea localitatilor din tara, pretul de inchiriere a inregistrat cresteri in acest an.
Dar chiar si in aceste conditii, dorinta de a inchiria un spatiu nu se concretizeaza prea repede si in finalizarea inchirierii acestuia, din cauza numeroaselor impedimente.
De multe ori, business-urile nu genereaza suficienti bani pentru a acoperi chiria, avand in vedere contextul economic si politicile guvernamentale care au afectat micii intreprinzatori.
Afacerile care inca rezista, isi restrang activitatea, ceea ce implica reducerea numarului de angajati, dar si a suprafetei folosite.
Ce inseamna un spatiu comercial bun
Asadar, spatiile comerciale care se inchiriaza trebuie sa raspunda exigentelor tot mai mari ale clientilor.
In primul rand, ele trebuie sa fie amplasate in locuri cu trafic pietonal bun, pentru ca majoritatea comerciantilor se bazeaza pe vad pentru a-si desfasura activitatea.
In al doilea rand, ele trebuie sa aiba un pret de inchiriere competitiv sau chiar sub pretul pietei, ca sa fie suportabil si in extrasezon.
Evolutia pietei spatiilor comerciale in 2012
Bucuresti
Pretul mediu de vanzare per metru patrat al suprafetei utile a spatiilor comerciale din Bucuresti este de 1,562.5 euro, potrivit informatiilor TopEstate.ro. Pretul mediu de inchiriat per metru patrat al suprafetei utile a spatiilor comerciale din Bucuresti este de... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 08:27
Omul de afaceri Gabriel Popoviciu incaseaza lunar aproximativ 1,5 milioane euro din chirii pentru 200 de spatii comerciale din Baneasa Shopping City, venituri puse in garantie, printre altele, pentru un credit de aproape 125 milioane euro, acordat in 2006 pe cinci ani si rescadentat pana in 2016.
Cele 200 de contracte de inchiriere puse in garantie de Baneasa Developments pentru creditul rescadentat cuprind o suprafata totala de peste 38.000 de metri patrati, ceea ce echivaleaza cu o chirie medie lunara in jur de 39 de euro/metru patrat, relateaza Mediafax.
Suprafata construita la sol a centrului comercial Baneasa Shopping City este de 32,983 metri patrati, iar suprafata construita desfasurata totalizeaza 99.310 metri patrati.
Cele mai mari sume sunt platite lunar de firmele din grupurile Inditex (Zara, Zara Home, Bershka, Massimo Dutti, Pull&Bear, Stradivarius si Oysho), Marinopoulus (Starbucks, Gap, Marks&Spencer, Sephora, etc), Peek &Cloppenburg si Elmec (Nike, Converse, Collective, Folli Follie, Calvin Klein).
Astfel, grupul Inditex are inchiriate sapte spatii comerciale, pentru care achita lunar peste 100.000 de euro, in timp ce firmele din grupul Marinopoulus platesc pentru sase magazine chirii care totalizeaza aproape 80.000 de euro.
Peek &Cloppenburg, care are cel mai mare magazin (4.110 metri patrati), plateste firmei lui Popoviciu o chirie lunara de peste 50.000 de euro, fiind secondata ca suprafata inchiriata de Zara Romania, cu 1.800 de metri... mai mult
Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 15:06
Chiriile spatiilor stradale si din centrele comerciale din Bucuresti s-au mentinut constante in ultimele sase luni, la 75 euro/mp/luna, respectiv 65 euro/mp/luna, urmand trendul inregistrat de destinatiile de top din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), potrivit Colliers International, preluat de Mediafax.Chiriile din Bucuresti sunt printre cele mai reduse din Europa Centrala si de Est, doar in Sofia inregistrandu-se niveluri mai reduse. Astfel, pentru un magazin stradal in Sofia, un retailer plateste o chirie lunara de 65 euro/mp, in timp ce pentru un magazin intr-un mall, chiria este de 37 euro/mp, potrivit studiului.In toate celelalte capitale din regiune, chiriile sunt superioare celor din Bucuresti. Spre comparatie, in Budapesta, chiriile spatiilor stradale ajung la 110 euro/mp, insa pentru mall-uri sunt de 65 euro/mp.
De asemenea, la magazinele stradale din Varsovia se inchiriaza cu pana la 86 euro/mp, iar cele din mall-uri cu 80 de euro/mp/luna.
La Praga, chiriile ajung la 200 de euro/mp la spatiile stradale si la 90 de euro/mp la cele din centrele comerciale.In ceea ce priveste randamentele investitionale, cele din Bucuresti se mentin cele mai ridicate din zona, desi au scazut in ultimele sase luni, la 9,5% la spatiile stradale si la 9% la cele din mall-uri. Varsovia ofera randamente mai atractive, de 8% respectiv 6,5%, la fel si Praga - 6,5% si 6,75% si Budapesta - 7,5% pentru ambele tipuri de spatii.Chiriile spatiilor stradale de top din intreaga... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 15:55