Piata imobiliara din Romania inca mai resimte efectele crizei incepute in SUA in 2007, pe plan local fiind perceputa inca de la inceput o diferenta majora intre modul in care a fost absorbit socul in domeniul real estate, comparativ cu toate celelalte zone de interes.
Industria imobiliara din Romania, in anii de boom, a reprezentat motorul cresterii economice si este normal sa fie cel mai afectat domeniu, mai ales ca era umflat artificial cu "pompa" de catre toti actorii implicati, care doreau sa obtina un profit rapid si, prin urmare, aveau interes la cresterea preturilor.
Cei care au avut de suferit de pe urma acestei bule imobiliare au fost cumparatorii finali, dar si acei speculatori, care au facut achizitii in speranta unui profit rapid, dar nu au mai apucat sa isi vanda "marfa" o data cu venirea crizei. Odata cu acestia, toata Romania a avut de suferit, intrucat un procentaj important din economia tarii s-a scufundat rapid odata cu venirea crizei.
Procentul spatiilor de birouri neocupate a crescut
Daca ar fi sa ne raportam la efectul crizei imobiliare asupra pietei de birouri din Bucuresti, am observa ca procentajul de spatii neocupate sau gradul de neocupare a crescut semnificativ de la 0-2% in anii de boom 2007-2008, la un nivel record in 2013 de aproximativ 15%.
Trebuie mentionat faptul ca acest procentaj reprezinta o medie a spatiilor neocupate din cladiri de birouri pe intregul teritoriu bucurestean. Exista unele zone cu grad de neocupare... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 08:15
Piata de birouri din Romania a scazut semnificativ in 2012, pe fondul incertitudinilor economice din intreaga regiune europeana, cu numerosi ocupanti care incearca sa isi reduca costurile operationale, potrivit unui studiu realizat de Cushman & Wakefield privind evolutiile pe piata imobiliara la nivel global.
Proprietarii din Romania au fost nevoiti sa devina din ce in ce mai competitivi in atragerea atentiei chiriasilor, dar chiriile spatiilor din Bucuresti nu au crescut pe parcursul anului.
"Gradul de neocupare pe piata spatiilor de birouri a inregistrat o usoara crestere in anul 2012, ajungandu-se la aproximativ 14,5%. In ceea ce priveste nivelul chiriilor, acestea au inregistrat o usoara crestere, ajungandu-se la un nivel de 18-20 euro/mp/luna in zonele centrale din Bucuresti si in jur 10-12 euro/mp/luna in zonele secundare", a declarat Andrei Birsan, directorul departamentului Birouri, din cadrul Cushman & Wakefield Romania.
Pe parcursul anului 2012 a fost livrat un stoc de aproximativ 100.000 metri patrati de birouri ceea ce inseamna o crestere de aproximativ 5,5% fata de inceputul anului. Cea mai mare parte a noului stoc livrat in 2012 a fost in partea de nord a Bucurestiului - Barbu Vacarescu, Dimitrie Pompeiu si Pipera.
Pentru marile orase din tara nivelul chiriilor a ramas in principiu la nivelul anului 2011, aceasta datorandu-se faptului ca livrarea de noi spatii de birouri a fost relativ mica.
Nivelul chiriilor in zonele centrale din marile... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 12:01
Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti au crescut in primul semestru din 2012, pe fondul unei "cereri consistente", arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Potrivit reprezentantilor DTZ, in zona centrala a Bucurestiului, rata de ocupare a cladirilor de birouri de Clasa A depaseste 90%, ceea ce a determinat proprietarii sa opereze usoare cresteri ale chiriei, situatie intalnita si in cazul cladirilor semicentrale.
"Drept urmare, pentru firmele interesate sa inchirieze suprafete mari de birouri in aceste zone este mai greu decat in urma cu doi ani sa gaseasca spatii disponibile intr-un termen scurt. Avand in vedere ca aceasta zona este foarte cautata, iar livrarile de spatii noi sunt limitate pentru urmatoarele 18 luni, de obicei recomandam clientiilor nostri sa isi securizeze contractele de inchirirere pe un termen mai lung decat cel considerat in mod normal", a declarat Madalina Cojocaru, seful departamentului de birouri in cadrul DTZ Echinox, compania din Romania a DTZ.
Nivelul chiriilor spatiilor de birouri in alte orase europene
Alte capitale europene unde chiriile au avut un trend ascendent in primele sase luni din acest an mai sunt Helsinki, Paris, Varsovia sau Oslo.
Chiriile din Budapesta si Praga au stagnat in ultimii doi ani. O evolutie similara au avut-o si pietele Hamburg, Praga, Barcelona si Dublin.
In orase precum Londra sau Moscova, cresterea chiriilor se manifesta deja sau este iminenta.
"Ca urmare a... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 15:38
Chiriile pentru spatiile de birouri de clasa A, au scazut, la nivel national, in primul semestru din 2012 cu aproximativ 3% comparativ cu semestrul al doilea din 2011, se arata intr-un studiu al companiei Darian DRS.
In Bucuresti, chiriile pentru cele mai bune spatii de birouri - din zona centrala de afaceri - variaza intre 18 - 20 euro/mp/luna, in timp ce pentru spatiile din clasa B se incaseaza chirii de 11,5 - 15 euro/mp/luna. Pentru spatiile din zonele semi-centrale chiriile se situeaza in intervalul 13 - 16 euro/mp, si respectiv 9 - 12 euro/mp in zonele periferice.
Dupa capitala, cele mai ridicate chirii s-au inregistrat in Cluj Napoca si Timisoara, care in zonele centrale si ultracentrale au avut chirii cuprinse in intervalul 12-15 euro/mp/luna.
Gradul de neocupare la nivel national a fost de aproximativ 14%, in usoara crestere fata de semestrul II din 2011, cand aceasta s-a situat la aproximativ 13%.
La nivelul Capitalei aceasta rata a ramas relativ constanta fata de ultimele doua semestre, situandu-se insa la un nivel mai ridicat decat media la nivel national, respectiv 16%, acest procentaj traducandu-se in aproximativ 300.000 mp de spatii de birouri libere.
Principalele companii care au avut expansiuni notabile in cursul anului 2012 sunt firmele de IT, companiile financiare, institutiile de invatamant privat si clinicile medicale private.
Cum va evolua piata spatiilor noi de birouri pana in 2015
Chiriile din nordul Capitalei, cu aproape 70%... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 17:10
Spatiile noi de birouri ce vor fi livrate pe piata din Romania pana in 2015 vor insuma 330.000 metri patrati. Pe piata din Capitala vor fi livrati 130.000 de metri patrati de spatii de birouri pana la sfarsitul acestui an, potrivit raportului Colliers International Romania.
Dupa o perioada de trei ani marcata de un trend descendent, suprafata spatiilor de birouri livrate anual arata semne de crestere, dupa ce mai multi dezvoltatori cunoscuti, cu experienta, si-au manifestat interesul de a construi cladiri de birouri in Bucuresti.
In acelasi timp, dezvoltatorii imobiliari au primit aprobarea autoritatilor locale pentru implementarea unor proiecte in Romania.
40.000 de metri patrati de birouri de clasa A au fost livrati in Bucuresti in primul semestru din 2012, dupa finalizarea a trei cladiri noi, dintre care doua sunt deja complet inchiriate.
Din stocul total aflat in constructie, 85.000 mp sunt reprezentati de proiecte localizate in zona Floreasca-Barbu Vacarescu, unde absenta spatiilor disponibile, coroborata cu interestul crescut din partea chiriasilor, au stimulat noi initiative de dezvoltare.
Pe piata birourilor din Bucuresti, in 2013 si 2014 vor expira contracte de inchiriere insumand peste 650.000 metri patrati, care vor genera, cel mai probabil, noi tranzactii de renegociere si relocare.
In plus, chiriasii care activeaza in mai multe locatii vor cauta sa isi consolideze operatiunile prin mutarea in cladiri de birouri noi, iar criteriul de... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 16:28
Chiriile pentru spatiile de birouri, de o calitate mai redusa sau in zone semi-centrale, au inregistrat scaderi in 2011, insa la nivel general, pretul chiriei s-a mentinut constant.
In mare parte, chiria spatiilor de birouri s-a situat la un nivel de 11-15 euro pe metru patrat, potrivit Mirelei Raicu, partener Esop, scrie Adevarul.ro.
Potrivit Esop, pretul chiriei pentru un spatiu intr-o cladire de birouri de clasa superioara (A) variaza intre 12 si 19 euro pe metru patrat, in timp ce un spatiu intr-o cladire de birouri de tip B, preturile variaza intre 10 si 14 euro pe metru patrat, iar intr-o cladire de clasa C metrul patrat costa intre 7,5 euro si 9,5.
Cei care aleg sa-si stabileasca birourile in vile, platesc lunar intre 8,5 si 12 euro pe metru patrat.
De asemenea, potrivit datelor Esop, rata de ocupare a caldirilor de birouri a scazut de la 20-23% in 2010 la 17-18% in 2011, in termeni reali spatiile vacante fiind de aproximativ 10-12%.
Referitor la previziunile pentru 2012, Mirela Raicu, partener Esop, este de parere ca lucurile se vor mentine la un nivel similar celui din 2011. mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 13:03
Cresterea chiriilor pentru spatii de birouri din Europa a fost accentuata in trimestrul al doilea al 2010, cu chirii 'prime' mai mari cu 1% de la un trimestru la altul, fata de un avans de numai 0,4%, in T1.Aceasta reprezinta o schimbare semnificativa fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand chiriile scadeau cu 5.7%, semnaleaza compania globala de consultanta imobiliara DTZ, in cel mai recent raport al sau, European Property Times Q2.
Comentand cifrele, Magali Marton, Head of DTZ CEMEA (Continental Europe and Middle East) Research declara: "Cresterea chiriilor a revenit in numeroase piete, o tendinta mai accentuata semnalandu-se in Moscova si London City.
In Moscova, revenirea cererii, corelata cu scaderea volumului de livrari noi a impins chiriile cu 12% in T2, pornind insa de la un nivel redus, in urma scaderilor drastice ale chiriilor prime de anul trecut.
In London City, gradul din ce in ce mai restrans de disponibilitate a cladirilor de birouri de clasa A a propulsat nivelul chiriilor prime cu peste 5%, pentru al treilea trimestru consecutiv."
In multe dintre pietele analizate, cererea este stimulata de diminuarea livrarilor, mai ales pentru spatii de birouri de calitate. Acest fenomen se observa cu precadere pe pietele unde dezvoltatorii au reactionat prompt la deteriorarea conditiilor economice, intarziind finalizarea proiectelor sau amanandu-le.
Aceasta tendinta, care s-a facut remarcata in Londra si Paris inca de la inceputul anului, s-a raspandit acum... mai mult
Luni, 26 Iulie 2010, ora 14:10
Angajatii din Bucuresti beneficiaza, in medie, de un spatiu office de 11 metri patrati, precizeaza un studiu al firmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox. Angajatorii platesc lunar 25 euro pe metrul patrat, dintre care 21 euro reprezinta chiria, iar restul de 4 euro sunt costuri de administrare.Potrivit aceluiasi studiu preluat de Ziarul Financiar, costul anual cu birourile pentru un angajat roman este, in medie, de 3.300 euro, putin mai mult decat cheltuielile pe care le suporta angajatorii din Ungaria. Astfel, in Budapesta angajatii beneficiaza in medie de 12,6 metri patrati, dar nivelul mai mic al chiriei duce costurile totale ale companiilor la aproximativ 3.250 euro pentru fiecare angajat.Cele mai scumpe trei zone in ceea ce priveste costurile cu spatiul angajatilor sunt Londra (West End), Tokyo (Central 5 Wards) si Washington D.C., conform aceluiasi studiu. mai mult
Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 10:11
Chiriile proprietatilor din Europa vor scadea in acest an in medie cu 13,4%, iar valoarea acestora se va stabilza in prima jumatate a anului 2010, cand se va ajunge la valori corecte, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, preluat de NewsIn.Astfel, DTZ evidentiaza amploarea scaderii chiriilor in Europa in 2009, cu o medie de -13,4% pentru intreg anul, mai pronuntata decat estimarea companiei din luna mai, de -11,9%."Am previzionat declinuri pronuntate pentru chiriile birourilor din Londra si Paris CBD, si anume scaderi 17% respectiv 23%, care au dus la o corectie a preturilor, asa cum s-a intamplat si pe piata birourilor din Spania (Barcelona si Madrid, cu scaderi de -23%, respective -24%, Irlanda (Dublin cu o scadere de -35%) si Europa Centrala si de Est, unde caderea gradului de ocupare pe piata de birouri a fost deosebit de pronuntata", a declarat Tony McGough, Global Head of Forecasting la DTZ.
"In timp ce corectia chiriilor si a yield-urilor pare sa fie finalizata in Londra si Paris, multe alte piete europene - cum ar fi Roma, Munchen si Luxemburg - s-au ajustat intr-un ritm mult mai lent si se asteapta sa experimenteze scaderi ale chiriilor si in 2010 (-5.4% in Roma, -3.0% in Munchen si -3.0% in Amsterdam)", se arata in studiul DTZ.In plus, reprezentantii DTZ considera ca cinci dintre marile piete de birouri ale Europei, au ajuns deja la o valoare corecta. Astfel, in piete care au intarziat procesul de corectie - cum ar fi Munchen,... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2009, ora 16:44