Dezvoltatorii imobiliari si firmele de constructii nu sunt interesate sa finanteze programul de locuinte ANL destinate inchirierii, considerand ca partea din chirie care urmeaza sa le revina este insuficienta pentru a-si recupera banii intr-o perioada rezonabila de timp.
Finantarea constructiei locuintelor ANL destinate inchirierii va putea fi asigurata si de catre investitorii privati, dupa ce Guvernul a aprobat miercuri un program privind construirea de locuinte cu capital privat.
Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, este rezervat in privinta acestui proiect, afirmand ca reactia investitorilor va fi influentata de dezghetarea pietei imobiliare.
Totodata, initierea unor proiecte noi este conditionata si de ritmul in care vor reusi bancile sa-si lichideze portofoliul de active imobiliare preluate dupa venirea crizei.
"Nu stim care ar fi argumentul economic pentru un investitor privat care sa genereze implicarea in acest tip de proiecte", a spus seful ARACO, punctand ca apetitul acestora pentru proiecte de parteneriat public-privat dupa ultimele modificari legislative este oricum unul redus.
Cuantumul chiriei pentru o locuinta nu poate fi mai mare de o treime din salariul mediu net pe economie, dar nu mai mic decat valoarea stabilita de amortizarea locuintei pe perioada normata de viata. Jumatate din incasarile din chirii vor merge la bugetul de stat, 30% revine investitorului privat si 20% ANL.
Cum... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 15:30
ANL nu va incepe in acest an lucrari pentru locuinte noi, dar va finaliza 1.800 de unitati lansate anii trecuti, a declarat, joi, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Cristian Petrescu, la deschiderea targului Construct Expo.
"Nu se deschid obiective noi, dar anul acesta se vor finaliza aproximativ 1.800 de unitati locative si mai avem in lucru inca 2.400. Acestea se continua, dar se vor finaliza la anul".
"Sunt cereri de cumparare a locuintelor, dar putine, pentru ca din pacate diferenta intre chiria pe care o platesc chiriasii respectivi si rata pe care ar plati-o in cazul in care ar face un credit ca sa cumpere casele respective e destul de mare si nu prea multi isi pot permite", a afirmat Petrescu.
El a adaugat ca in acest an nivelul chiriilor la locuintele ANL se vor mentine la nivelul anului trecut.
Intrebat cum vor evolua preturile locuintelor in acest an, el a spus ca nu poate face predictii, pentru ca nu acesta este rolul ministerului pe care il conduce.
"Pot avea o parere personala, dar nu e cazul sa v-o ofer acum", a spus el.
La inceputul lunii martie reprezentantii MDRT au anuntat ca bugetul din acest an al institutiei va fi redus cu 15%, dupa ce ministerul a decis sa prioritizeze proiectele de investitii, printre obiectivele ramase figurand cele finalizate in proportie de peste 80%, cele pentru care Guvernul si-a asumat angajamentul sau cele din zonele turistice. mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 16:44
Investitorii privati care vor participa la constructia de locuinte in parteneriat public-privat cu Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) vor primi 30% din chiriile incasate de la locatarii din respectivele imobile, potrivit unei ordonante de urgenta publicate joi in Monitorul Oficial.
Ordonanta de urgenta, care modifica Legea 152/1999 privind organizarea si functionarea ANL, stipuleaza ca sumele incasate din inchirierea locuintelor ANL se distribuie in proportie de 50% ca venit la bugetul de stat, 20% catre Agentia Nationala pentru Locuinte si 30% catre investitorul privat.
De asemenea, ordonanta prevede explicit ca dupa expirarea contractului de inchiriere initial de cinci ani, chiriasilor care au implinit varsta de 35 de ani li se prelungeste cu un an contractul, prin recalcularea chiriei.
Chiria va acoperi cheltuielile de administrare, intretinere si reparatii, impozitele pe cladiri si pe teren, recuperarea investitiei, in functie de durata normata, precum si un profit supus negocierii intre parti.
OUG adoptata joia trecuta de Guvern permite Agentiei Nationale pentru Locuinte, din subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, sa construiasca locuinte pentru inchiriere, prin atragerea capitalului privat, inclusiv prin concesiune de lucrari publice.
Astfel, statul va putea raspunde numarului mare de cereri de locuinte pentru inchiriere existente la nivel national, in conditiile in care fondurile publice sunt insuficiente, dezvoltandu-se in... mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 20:00
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a elaborat un proiect de Hotarare de Guvern prin care sa fie aprobat programul privind "constructia de locuinte cu chirie realizate prin atragerea capitalului privat". Programul ar permite accesul la o locuinta, ce respecta standardele in vigoare, a tuturor categoriilor de persoane care nu au resurse financiare suficiente pentru a-si inchiria sau achizitiona o locuinta in conditiile pietei libere. Terenurile destinate construirii acestor locuinte apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale si vor fi transferate in folosinta gratuita a Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), pe intreaga durata de existenta a constructiilor realizate prin acest program, informeaza NewsIn.
"Aceasta transferare se realizeaza prin contracte incheiate intre ANL si autoritatile publice locale, cu stabilirea drepturilor si obligatiilor care revin fiecarei parti in vederea implementarii programului", informeaza documentul citat.
Totodata, avand in vedere ca mai exista constructii nefinalizate, in diferite stadii de executie, oficialii MDRT au in vedere preluarea acestora in cadrul programului, in vederea punerii lor in functiune, expertizarea tehnica si energetica, dupa caz, revenind in sarcina autoritatilor publice locale.
Aceste constructii vor urma acelasi regim juridic ca si terenurile aferente.
Acest proiect a fost demarat ca urmare a numarului foarte mare de solicitari pentru obtinerea unei... mai mult
Joi, 25 August 2011, ora 17:11
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, da vina pe primariile locale pentru faptul ca s-au vandut foarte putine apartamente ANL pana in prezent, deoarece primariile prefera sa incaseze chirie decat sa le vanda, caz in care banii ar fi mers direct in bugetul ANL, potrivit Newsin."Din pacate, primarii sunt cei care le vand, nu noi. Noi, dupa ce construim locuintele ANL pe terenuri ale primariilor, noi le dam primariilor sa le administreze. Tot primariile sunt cele care le vand.
De un an de zile facem presiuni asupra primariilor sa vanda aceste locuinte, pentru ca avem aproximativ 5.000 de cereri la nivel national", a declarat duminica Elena Udrea, intr-o emisiune la Pro TV.
Potrivit acesteia, primarii, "ca-s ai PDL, ca-s de la alte partide", prefera sa incaseze chiriile de pe aceste locuinte, care sunt bani ce vin direct la bugetul primariei respective, decat sa le vanda, sumele incasate urmand sa vina la Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) pentru a construi alte locuinte care, "desigur, nu mai sunt neaparat la ei in localitate".
Directorul general adjunct al Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), Romeo Dragan, spunea recent ca de la inceputul anului si pana in prezent au fost receptionate 482 de locuinte, dintr-un total de 4.820 de unitati locative aflate in diferite stadii de executie.
"La ora actuala, pretul pe metru patrat este de 448 de euro, cu TVA. In prezent sunt vandute 57 de locuinte, din cele aproximativ 27.500 puse la dispozitie", a... mai mult
Duminica, 29 Mai 2011, ora 12:23
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat, joi, la Romania Construct Forum, organizat de Mediafax, ca atata timp cat chiriile pentru locuintele construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) vor fi reduse nu va exista interes pentru cumpararea acestora, transmite Mediafax. "Atata timp cat vom practica chirii atat de mici la locuintele ANL nu va exista niciun interes ca acestea sa fie cumparate", a spus Udrea.
Ea a adaugat ca in fiecare parcare a cartierelor ANL sunt masini la fiecare apartament, "si nu ieftine".
In septembrie, Udrea a declarat ca vanzarea locuintelor ANL este la un stadiu nesatisfacator, fiind transferate chiriasilor doar 100 de locuinte, dintr-un total de 22.000.
Ea cerea atunci primarilor sa urgenteze vanzarea locuintelor.
Chiriasii ANL pot cumpara locuintele in care stau in anumite conditii, iar banii respectivi sunt utilizati pentru constructia de noi unitati locative prin ANL. mai mult
Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 11:07
Mai putin de 100 de locuinte ANL pentru tineri au fost vandute, la nivel national, dintr-un total de 22.000, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, solicitandu-le primarilor sa se grabeasca sa le vanda, transmite NewsIn. Ministrul Elena Udrea a declarat ca modul in care s-a desfasurat, pana in prezent, vanzarea de locuinte ANL este nesatisfacator.
"Au inceput sa se vanda. Suntem inca la un stadiu nesatisfacator, adica avem pana in o suta de locuinte vandute, pana in acest moment, dintr-un total de 22.000, insa noi speram ca lucrurile sa se accelereze si primarii sa inteleaga ca daca nu vand locuinte, nici nu pot primi bani sa construiasca altele", a precizat Elena Udrea.
Oficialul guvernamental sustine ca primarii nu s-au grabit sa vanda apartamentele chiriasilor pentru ca incasau chiriile. "Incasau chiriile si nu au dorit sa le vanda pe principiul ca aveau ceva de luat.
Acum, vazand ca e foarte greu sa le mai construim alte locuinte pe bugetul Agentiei Nationale de Locuinte pentru ca nu avem de unde, vad ca sunt cooperanti si au inceput sa vanda locuintele pe care le au si noi, desigur, ne intoarcem si le facem altele", a mai spus ministrul Dezvotarii.
Elena Udrea a adaugat ca este necesar sa fie vandute aceste locuinte pentru ca altfel lipsesc fondurile pentru a putea satisface solicitarile a peste 100.000 de tineri.
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a fost prezent, miercuri dupa-amiaza, la Targoviste unde a semnat... mai mult
Joi, 09 Septembrie 2010, ora 00:24
ANL a explicat aceste diferente prin faptul ca vanzarea locuintelor ANL se face "la cost de inlocuire" si fara terenul de sub ele, care ramane in proprietatea primariilor.Dezvoltatorii includ in pretul final si valoarea terenului achizitionat de cele mai multe ori in perioada de boom a pietei imobiliare, la preturi ridicate. Amortizarea unei locuinte ANL se face intr-o perioada de 50 de ani. In Bucuresti sunt aproximativ 2.000 de locuinte ANL, cele mai multe in cartierul Brancusi din Drumul Taberei. Un apartament cu doua camere costa aici intre 20.000 si 25.000 de euro, in timp ce in aceeasi zona apartamentele cu o vechime de 30 de ani sau chiar mai mult si cu aceeasi suprafata preturile sunt de aproximativ 45.000 de euro. Chiriasii interesati de achizitia locuintelor ANL pot apela si la programul "Prima Casa", potrivit unei hotarari de guvern de la inceputul acestui an, astfel ca rata pentru achizitia unui apartament cu doua camere din cartierele ANL s-ar putea ridica la 110-120 de euro lunar, la jumatate fata de chiria pentru un apartament similar pe piata libera. mai mult
Vineri, 04 Iunie 2010, ora 11:02