Patronatele din retailul nealimentar solicita proprietarilor de centre comerciale agrearea unei noi intelegeri prin care sa existe chirie zero in perioada pandemiei de coronavirus, in caz contrar amenintand cu boicotarea redeschiderii magazinelor.
"Este un apel disperat, pentru ca suntem intr-o situatie disperata. Exista proprietari de centre comerciale care au inteles conjunctura extraordinara si neprevazuta pe care o traversam, si care au adoptat atitudinea corecta de dialog si solutiile comerciale evidente. Exista, insa, multi proprietari care forteaza plata integrala a chiriilor in conditiile in care membrii nostri au activitatea suspendata. Nu este corect nici moral si nici contractual, pentru ca retailerii nealimentari nu au putut beneficia de spatiile respective. Daca nu se intelege rapid ca nu avem de unde acoperi asemenea costuri ne vom indrepta spre colaps, iar efectele negative economice si sociale vor fi extrem de ample", sustine Cosmin Savu-Cristescu, secretar executiv RORETAIL.
In acest context, Organizatia Patronala a Retailerilor din Romania lanseaza un Apel Public la adresa reprezentantilor centrelor comerciale de a nu forta colapsul industriei de retail nealimentar si agrearea, la nivelul intregii industrii de retail, a unei noi intelegeri comerciale provizorii (New Deal) intre retailerii nealimentari si reprezentantii centrelor comerciale, axata pe doua elemente principale: zero chirie pentru perioada suspendarii activitatii magazinelor si... mai mult
Marti, 12 Mai 2020, ora 15:19
Stocul modern de spatii de retail din afara Bucurestiului este de 1,9 milioane metri patrati, mare parte aflandu-se in regiunile Nord-Est, Sud-Est si Nord-Vest, cele mai dense ca numar de locuitori, dar cele mai sarace ca nivel al salariului mediu, reiese dintr-un studiu al DTZ.
Astfel, din cele 7 regiuni administrative analizate in studiul Romania Regional Cities Retail Market 2014 publicat de DTZ Echinox, regiunea Nord-Est este cea mai dezvoltata din punct de vedere al stocului de retail modern, cu aproximativ 422.000 metri patrati. In aceasta regiune se gaseste de altfel si Suceava - orasul cu cea mai mare densitate de metri patrati de retail la mia de locuitori (1.082 mp).
La polul opus se situeaza regiunea de Sud-Vest, cu un stoc total al spatiilor moderne de retail de aproximativ 92.000 mp. Peste 240.000 mp de spatii moderne de retail se gasesc in regiunea vestica, 213.000 mp in cea centrala si 223.500 in regiunea sudica. In Nord-Vest si Sud-Est stocurile sunt de 357.000 mp si 367.000 mp.
Datele demografice si economice pentru fiecare regiune administrativa din afara Capitalei arata ca cele mai multe spatii de retail modern se regasesc in zonele care au cel mai mare numar de locuitori, dar cele mai mici salarii medii.
Astfel, din punct de vedere demografic, in top, cu aproximativ 908.500 locuitori se afla regiunea Sud-Est, urmata de regiunile Nord-Est si Nord-Vest, cu 774.000, respectiv 747.000 locuitori. In regiunea Sud-Est salariul mediu net este de 319... mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 16:54
Retailerii si dezvoltatorii imobiliari dau vina in continuare unii pe altii pentru rezultatele slabe ale unor centre comerciale, primii reclamand costurile mari de inchiriere si faptul ca sunt multe proiecte fara sens, iar ceilalti ca retailerii nu fac eforturi suficiente pentru a atrage clienti.
Desi atat retailerii cat si dezvoltatorii imobiliari afirma ca relatiile dintre cele doua parti au ajuns la un alt nivel si ca nu mai exista o pozitie de forta in negocieri, din declaratiile lor reiese ca si unii si altii cauta inca vinovatii pentru traficul si vanzarile reduse in anumite proiecte din Bucuresti si provincie.
"S-a modificat foarte mult abordarea relatiilor dintre retaileri si dezvoltatori, in sensul s-a trecut de la o relatie in care o anumita parte impunea anumite reguli, la o relatie de parteneriat (...) Retailerii investesc multi bani pentru a deschide magazine, dezvoltatorii investesc si ei. Trebuie sa ne intalnim, retaileri si dezvoltatori, sa discutam despre bani. Sa vedem care este pretul pe care noi suntem dispusi sa il acceptam si care este pretul pe care retailerii sunt dispusi sa-l plateasca. Daca nu ajungem la o intelegere vom ramane la stadiul de semnari de contracte pe capota masinii", a declarat Tatian Diaconu, managing director Immochan Romania, la Business Club, organizat de Business Magazin, in parteneriat cu Flanco si DTZ Echinox.
Sorin Stancu, contry manager Marks &Spencer, a aratat ca pretul corect trebuie sa reprezinte un echilibru... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 16:19
Stocul de spatii comerciale moderne va creste cu 6% in urmatorii doi ani, de la 2,7 milioane de metri patrati la finele anului trecut, in prezent fiind in constructie la nivel national proiecte totalizand 160.000 de metri patrati, potrivit companiei de consultanta imobiliara CBRE.
"In prezent, la nivel national se afla in constructie peste 160.000 de metri patrati. Anul acesta vor fi livrate proiectele Coresi Shopping City faza I, AFI Palace Ploiesti, Cora Slobozia, Corall Constanta, Uvertura Mall Botosani si Promenada Mall. Astfel, stocul total va ajunge la peste 2,8 milioane de metri patrati si se asteapta ca in doi ani de zile stocul de centre comerciale din Romania sa creasca cu 6%", au declarat reprezentantii CBRE Romania.
In Bucuresti, vor fi inaugurate, in urmatorii ani, aproximativ 470.000 de metri patrati de centre comerciale, in timp ce constructia unor proiecte de 430.000 de metri patrati a fost oprita.
Incep lucrarile la Mega Mall. Cand va fi gata centrul comercial din Pantelimon?
O serie de proiecte si-a schimbat statutul de centre comerciale, un exemplu in acest sens fiind Armonia Arad, care se afla in proces de reconversie intr-un parc industrial sau logistic. Pentru 2014 livrarile vor include centre comerciale noi, care vor fi localizate in Capitala si Brasov.
Stocul de spatii comerciale din Romania a inregistrat o crestere de 44% in a doua jumatate a anului trecut, comparativ cu primele sase luni ale aceluiasi an, potrivit raportului CBRE... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 13:20
Iti doresti sa-ti deschizi o mica afacere, dar nu ai inchiriat inca un spatiu comercial? Business24 iti prezinta cateva oferte atragatoare, chiar in centrul Capitalei, "culese" de pe portalul imobiliare.ro.
Potrivit expertilor in imobiliare, dupa criza, spatiile comerciale care se inchirieaza trebuie sa raspunda exigentelor tot mai mari ale clientilor.
"In primul rand, ele trebuie sa fie amplasate in locuri cu trafic pietonal bun, pentru ca majoritatea comerciantilor se bazeaza pe vad pentru a-si desfasura activitatea.
In al doilea rand, trebuie sa aiba un pret de inchiriere competitiv sau chiar sub pretul pietei, ca sa fie suportabil si in extrasezon", declara Mihai Stan, managerul portalului TopEstate, pentru Business24.
Potrivit acestuia, dorinta unui antreprenor de a inchiria un spatiu nu se concretizeaza prea repede si in finalizarea inchirierii acestuia, din cauza numeroaselor impedimente.
"De multe ori, afacerea nu genereaza suficienti bani pentru a acoperi chiria, avand in vedere contextul economic si politicile guvernamentale care au afectat micii intreprinzatori", mai spune acesta.
Iata cateva zone centrale unde iti poti gasi spatiul potrivit pentru afacerea ta:
Zona 13 Septembrie
Locatia este amplasata in apropiere de hotelul Marriott, la intersectia Trafic Greu cu Calea 13 Septembrie, in incinta Complexului Mirano.
Suprafata utila este de 17,73 mp, prin urmare, spatiul este pretabil pentru un magazin, fast-food sau patiserie. La... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 08:14
Chiriile spatiilor stradale si din centrele comerciale din Bucuresti s-au mentinut constante in ultimele sase luni, la 75 euro/mp/luna, respectiv 65 euro/mp/luna, urmand trendul inregistrat de destinatiile de top din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), potrivit Colliers International, preluat de Mediafax.Chiriile din Bucuresti sunt printre cele mai reduse din Europa Centrala si de Est, doar in Sofia inregistrandu-se niveluri mai reduse. Astfel, pentru un magazin stradal in Sofia, un retailer plateste o chirie lunara de 65 euro/mp, in timp ce pentru un magazin intr-un mall, chiria este de 37 euro/mp, potrivit studiului.In toate celelalte capitale din regiune, chiriile sunt superioare celor din Bucuresti. Spre comparatie, in Budapesta, chiriile spatiilor stradale ajung la 110 euro/mp, insa pentru mall-uri sunt de 65 euro/mp.
De asemenea, la magazinele stradale din Varsovia se inchiriaza cu pana la 86 euro/mp, iar cele din mall-uri cu 80 de euro/mp/luna.
La Praga, chiriile ajung la 200 de euro/mp la spatiile stradale si la 90 de euro/mp la cele din centrele comerciale.In ceea ce priveste randamentele investitionale, cele din Bucuresti se mentin cele mai ridicate din zona, desi au scazut in ultimele sase luni, la 9,5% la spatiile stradale si la 9% la cele din mall-uri. Varsovia ofera randamente mai atractive, de 8% respectiv 6,5%, la fel si Praga - 6,5% si 6,75% si Budapesta - 7,5% pentru ambele tipuri de spatii.Chiriile spatiilor stradale de top din intreaga... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 15:55
Anul trecut s-au deschis numai trei centre comerciale noi, iar in acest an foarte putine vor reusi sa demareze sau sa fie reincepute lucrarile de constructie, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International, informeaza NewsIn."In toata tara, s-au deschis in 2010 doar trei centre comerciale noi, stocul total ajungand astfel la 1,35 mil. mp, reprezentand o crestere de 12% fata de sfarsitul anului 2009.
Aceasta este cea mai modesta crestere anuala a stocului de centre comerciale din 2002 si pana in prezent", se arata in studiu.
In 2011 se asteapta totodata primele magazine H&M in Romania si o tendinta de stabilizare, acestea sunt liniile care descriu piata de retail in acest an, conform celui mai recent studiu Colliers International.
"Desi sfarsitul anului 2010 a adus o avalansa mediatica de proiecte care isi anuntau relansarea in diverse orase din tara, din cauza problemelor in obtinerea de finantare, consideram ca foarte putine vor reusi sa demareze/reinceapa lucrarile de constructie in 2011", spun oficialii Colliers International.
Potrivit anunturilor oficiale ale dezvoltatorilor, Mall-urile care ar trebui sa fie livrate pana la sfarsitul anului in curs sunt in Arad, Bucuresti (doua), Constanta, Craiova, Iasi, Baia Mare si Oradea, desi reprezentantii Colliers spun ca se asteapta la intarzieri ale acestor proiecte.
"Inceperea de proiecte noi depinde foarte mult de ruperea cercului vicios retaileri - dezvoltatori - banci.... mai mult
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 18:08
Cererea scazuta si oferta mare de spatii comerciale au determinat scaderi ale chiriilor in marile centre comerciale. Chiriile maxime pentru mall-urile din Bucuresti variaza intre 80-95 euro/mp/luna, in timp ce chiriile stradale, pentru magazinele de pe principalele artere comerciale atrag valori intre 70-90 euro/mp/luna, dupa cum se mentioneaza intr-un raport trimestrial elaborat de Jones Lang LaSalle. "Cativa retaileri importanti si cu prezenta mai veche pe piata si-au renegociat termenii de inchiriere, dar estimam ca dezvoltatorii centrelor comerciele cu cele mai bune performante vor acorda foarte putine facilitati", arata sursa citata. Cat priveste previziunile pentru anul viitor, analistii imobiliari mentionati estimau ca un numar de opt centre comerciale se vor finaliza in cea de-a doua parte a anului, in timp ce pentru anul 2010 si-au anuntat finalizarea un numar de 13-15 proiecte. "Devine din ce in ce mai dificil sa se asigure un procent ridicat de pre-inchirieri ale centrelor comerciale, ceea ce inseamna ca putine proiecte vor demara lucrarile de constructie. Pentru cele aflate deja in constructie exista posibilitatea sa nu fie in totalitate inchiriate la inaugurare, ceea ce poate determina chiar si amanarea inaugurarilor datorita numarului insuficient de chiriasi", releva sursa citata. La sfarsitul semestrului intai din acest an stocul modern de spatii comerciale din Romania a atins 1,16 milioane de mp. Stocul orasului Bucuresti este de 450.000 de mp.
In... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2009, ora 10:37
Centrele comerciale din Bucuresti au pierdut cel mai mult din valoare in ultimul an comparativ cu celelalte capitale din centrul si estul Europei, scaderea chiriilor si cresterea randamentelor determinand reducerea valorii acestui tip de active cu 46% in intervalul iunie 2008-iunie 2009.Randamentul la achizitia de spatii comerciale din Bucuresti a crescut in primul semestru cu trei puncte procentuale, la 9,5%, conditii in care valoarea centrelor comerciale s-a redus cu 46,1% fata de prima jumatate a anului trecut, potrivit unui studiu al companiei de servicii imobiliare CB Richard Ellis (CBRE), transmite Mediafax.
Datele CBRE arata ca in aceeasi perioada nivelul chiriilor s-a redus cu 21%, la 55 de euro pe metru patrat pe luna, unul dintre cele mai scazute din Europa Centrala si de Est (ECE). Chirii mai mici sunt in Zabreg, Sofia - 45 de euro/mp/luna si Belgrad - 40 de euro/mp/luna.
In toate capitalele din Europa Centrala si de Est, centrele comerciale au pierdut din valoare, dar nu atat de semnificativ ca in Bucuresti. Doar in Varsovia valoarea centrelor comerciale s-a redus cu un nivel apropiat celui din Bucuresti, respectiv cu 45,2%, in conditiile in care randamentele au urcat cu doar 1,25 puncte procentuale, la 7%.
Cele mai ridicate randamente se regaseau la sfarsitul lunii iunie insa la Kiev - 16% in urcare cu 6,75 puncte fata de 30 iunie 2008 si la Moscova - 13%, cu trei puncte peste nivelul din iunie 2008.
In celelalte capitale din regiune, centrele comerciale s-au... mai mult
Marti, 04 August 2009, ora 15:20