Aceasta este una dintre cele mai arzatoare intrebari pe care si-o adreseaza cuplurile tinere: chirie sau rata la propria locuinta? Ambele variante vin cu avantaje si cu dezavantaje, mai ales in perioada de turbulente economice care ne asteapta.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, avantajele si dezavantajele chiriei si creditului ipotecar.
Chiria
Pe de o parte, chiria este solutia la care ar trebui sa apelezi in perioada aceasta pentru ca nu te leaga cu nimic de banca, chiar daca banii pe care-i dai lunar sunt echivalenti cu achizitia unei locuinte de 70.000-80.000 de euro.
In cazul chiriei pentru un apartament cu doua camere, vei plati in Bucuresti undeva la 350 - 400 de euro, asta daca nu luam in calcul si chiriile de la marginea Capitalei, unde poate mai gasesti un apartament fara aproape nicio facilitate, la 300 de euro.
Daca te uiti la cati bani cheltuiesti pe o perioada de doi ani, in aceasta situatie (intre 8.400 si 9.600 de euro), te vei gandi ca este mai avantajos sa iti cumperi un apartament. Dar poate nu este chiar asa.
Credit ipotecar
Daca vrei un credit ipotecar, in aceasta perioada, cel mai sigur ar fi sa ai un avans de minimum 25%, iar la o locuinta de 70.000 de euro, asta inseamna 17.500 de euro, la care va trebui sa mai adaugi cel putin 3.000 de euro pentru cheltuieli notariale si de creditare.
Sa spunem ca te "intinzi" putin si iei 300.000 de lei, pe o perioada de 30 de ani. La aceasta suma, rata lunara... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 10:30
Infractorii au descoperit o noua metoda prin care pot insela oamenii creduli sau neatenti. Seamana cu metoda "accidentul", iar in capcana sunt atrasi mai ales tinerii.
Pentru ca in mai putin de o luna studentii ar trebui sa se intoarca la cursuri, pe Internet au inceput sa fie postate tot mai multe anunturi de inchirieri de locuinte.
Sunt insa clienti care nu verifica toate aspectele contractuale si se grabesc sa plateasca pentru a rezerva camera sau apartamentul. Unii sunt insa pacaliti, iar prejudiciul este greu, poate chiar imposibil de recuperat.
Asa a fost pacalit un student in anul IV la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" (USAMV) din Iasi. Tanarul a pierdut 2.500 de lei cand a vrut sa inchirieze un apartament care ar fi fost situat chiar langa Curtea de Apel.
S-a bazat pe un anunt postat pe OLX. Presupusul proprietar l-a convins sa plateasca chiria pe o luna la automatele SelfPay. A scos chitantele si le-a trimis pe WhatsApp cu tot cu coduri, scrie BZI.
Tanarul nu s-a gandit nicio clipa ca oricine putea sa scoata banii in baza codurilor. Mai mult, nici macar nu i-a fost indicata adresa exacta a apartamentului. Studentul s-a trezit prea tarziu, iar paguba a ajuns la 2.800 lei.
"Am intrat pe un chat direct unde am vorbit cu o persoana care mi-a indicat cum sa fac platile. Mi-a spus sa ma duc la un automat SelfPay si sa achit suma de 1.400 lei. Mi-a spus sa platesc si garantia de 1.400 lei. I-am spus ca... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 12:57
Dupa transformarile din ultima perioada pentru revenirea in siguranta la birou a companiilor, piata birourilor va fi nevoita sa continue sa se redefineasca, pentru a asigura spatii care promoveaza inovatia si colaborarea in noul context, potrivit consultantilor Colliers International.
Biroul va ramane elementul central al companiilor, dat fiind ca nevoia unei colaborari intense si a interactiunii sociale in sfera profesionala e greu de satisfacut in mediul virtual, efectele acestei perioade fiind asteptate sa se reflecte asupra modului de lucru si a organizarii spatiului de lucru.
"Biroul viitorului va pune accent pe promovarea interactiunii sociale si a colaborarii. Ne asteptam la un nou mod de lucru, care va presupune un mix intre munca de la birou si cea de la distanta, de acasa sau din alte spatii. Cel mai probabil, angajatii vor prefera sa desfasoare remote acele activitati care presupun lucrul concentrat si sa mearga in birou pentru lucrul colaborativ - intalniri cu clientii, sesiuni de brainstorming, intalniri de proiect si asa mai departe. In acest context, credem ca biroul va trece printr-un proces de redefinire, iar accentul va fi pus pe calitatea spatiului si pe experienta angajatilor, promovand identitatea si cultura spatiului", explica Daniela Popescu (foto), Associate Director Office Advisory in cadrul Colliers International Romania.
Majoritatea proprietarilor de spatii de birouri mizeaza pe o piata stabila, cu chirii in stagnare, insa 30% se... mai mult
Joi, 25 Iunie 2020, ora 10:00
Camera Deputatilor a adoptat astazi un proiect de lege care le permite romanilor care au probleme cu banii din cauza pandemiei sa obtina amanarea platii chiriei pe toata perioada starii de urgenta si pentru o inca o luna dupa ridicarea acesteia.
Potrivit proiectului de lege adoptat, de aceste inlesniri la plata se pot bucura si persoanele fizice, dar si cele juridice. Mai exact, din document reiese ca:
"operatori economici, practicanti ai profesiilor liberale, entitatile juridice de drept privat, a caror activitate a fost intrerupta sau ale caror venituri sau incasari au scazut cu cel putin 15% in luna martie 2020 fata de media ultimului an calendaristic in perioada de aplicare a starii de urgenta, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect in perioada de aplicare a starii de urgenta, pot amana la cerere, fara plata de dobanzi si penalitati, plata chiriei pentru folosinta imobilelor inregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinte".
Cum se poate obtine, procedural, aceasta amanare la plata?
Potrivit proiectului de lege, locatarul este cel care trebuie sa se adreseze "organului fiscal competent" (ANAF - n.red.) si sa ceara, cu documente, sa ii fie platita chiria de catre stat.
Iata ce documente sunt necesare:
1. contractul de locatiune (inchiriere) intre locator si locatar (proprietarul locuintei inchiriate)
2. act aditional intre locator si locatar la contractul de locatiune, care va contine:
- acordul partilor pentru amanarea platii... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2020, ora 22:55
Amanarea la plata a chiriei de catre IMM-uri in baza certificatului de situatie de urgenta nu echivaleaza cu scutirea sau cu suspendarea obligatiei, intre cei trei termeni existand diferente atat din punct de vedere juridic, cat mai ales fiscal, au atras atentia specialistii Deloitte in sectorul imobiliar, in cadrul unui webinar dedicat pietei imobiliare.
Conform unei ordonante emise la inceputul starii de urgenta, IMM-urile pot, in anumite conditii, sa obtina de la Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri un certificat de situatie de urgenta, in baza caruia pot solicita amanarea la plata chiriei si la plata utilitatilor pe perioada starii de urgenta.
Atentie la posibilele efecte in lant
Specialistii Deloitte prezenti in webinar, printre care se numara Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale si Lider al Serviciilor de Consultanta pentru Sectorul Imobiliar, Deloitte Romania, Irina Dimitriu, Partener, Reff & Asociatii, si Mihnea Galgotiu-Sararu, Senior Managing Associate, Reff & Asociatii, au mai explicat ca interventia statului intr-un anumit sector, concentrata pe o anumita obligatie a uneia dintre partile contractante poate fi benefica pentru respectiva parte (in cazul de fata, anumite categorii de chiriasi) pe durata de timp prevazuta de lege, dar risca sa produca dezechilibre majore pe intreg lantul operatiunilor si jucatorilor din domeniul respectiv. De exemplu, prin amanarea platii chiriei cu doua luni, un chirias isi rezolva punctual, dar... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 17:57
Avocatii, notarii publici si executorii judecatoresti pot beneficia de amanarea obligatiei de plata a facturilor la utilitati si chirie pe perioada starii de urgenta daca indeplinesc anumite conditii.
Criteriile apar intr-o hotarare aprobata in ultima sedinta de guvern si publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit actului normativ, pe durata starii de urgenta beneficiaza de amanarea la plata pentru serviciile de utilitati - electricitate, gaze naturale, apa, servicii telefonice si de internet, precum si de amanarea la plata a chiriei pentru imobilul cu destinatie de sediu profesional formele de exercitare a profesiei de notar public, formele de exercitare a profesiei de avocat si formele de organizare a profesiei de executor judecatoresc care indeplinesc, cumulativ, mai multe criterii.
Acestea sunt:
* au avut un venit net de maximum 200.000 de euro, echivalent in lei, in anul 2019 sau, daca venitul pentru acest an nu a fost calculat, in anul 2018;
* in cadrul formei juridice de exercitare/organizare a functiei/profesiei isi desfasoara activitatea, ca salariati, inclusiv salarizati in interiorul profesiei si/sau colaboratori, maximum 9 persoane;
* si-au intrerupt activitatea total sau partial ori si-au redus activitatea, ca urmare a masurilor dispuse de autoritati, inregistrand in luna pentru care se solicita amanarea pierderi de cel putin 25% fata de media incasarilor pe ultimele 6 luni inaintea instituirii starii de urgenta.
Nu beneficiaza de amanarea... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 11:30
Guvernul a aprobat luni seara, printr-o hotarare, implementarea normelor privind amanarea obligatiei de plata a facturilor la utilitati si chirie pentru avocati, notari publici si executori judecatoresti pe perioada starii de urgenta.
"A fost adoptata o hotarare de guvern pentru implementarea normelor de aplicare a prevederilor din OUG 29 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare.
In speta, vorbim despre exceptarea unor profesii pe perioada starii de urgenta de la plata utilitatilor si a chiriei, amanarea obligatiei de plata a acestor facturi pentru profesiile din domeniul juridic care sunt obligate sa nu-si intrerupa activitatea in aceasta perioada, respectiv avocati, notari publici si executori judecatoresti", a declarat seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, la finalul sedintei de guvern.
Starea de urgenta a redus foarte mult activitatea in instante, iar avocatii, notarii si excutorii judecatoresti isi vad veniturile mult diminuate.
Citeste si: Justitia in stare de urgenta: Cum se judeca un proces cu arestati in timpul crizei COVID-19Pandemia schimba procedurile in instante: Tribunalul Bucuresti decide ca si procesele civile sa fie judecate prin videoconferinta
Pe de alta parte, normele de aplicare a OUG privind suspendarea platii ratelor bancare au aparut luni in Monitorul Oficial, astfel ca romanii carora le-au fost afectate veniturile pot depune cereri. Iata conditiile care trebuie indeplinite. ...citeste mai departe despre "Avocatii,... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 07:41
Bucurestiul ajunge din urma Cluj-Napoca in ce priveste chiria: un apartament cu doua camere se situeaza acum la 420 de euro pe luna atat in Capitala, cat si in Cluj-Napoca.
In ultimul trimestru din 2019, piata inchirierilor de apartamente a fost una destul de dinamica pentru final de an, potrivit celui mai recent raport de piata publicat de Analize Imobiliare si Imobiliare.ro.
"Astfel, preturile medii solicitate de catre proprietari au inregistrat variatii in mai multe centre regionale, dar si in alte resedinte de judet. In Bucuresti, spre exemplu, chiria medie solicitata pentru un apartament cu doua camere se situeaza acum la 420 de euro pe luna, in crestere de la 410 euro pe luna in al treilea trimestru al anului.
Acelasi tip de locuinta (bicamerala, confort 1, din perioada 1980-2000, cu o suprafata utila de 50-60 de metri patrati) poate fi inchiriata, in Cluj-Napoca, tot cu 420 de euro pe luna, la fel ca in cele trei luni anterioare", se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.
Pe urmatoarele locuri in clasamentul celor mai mari chirii cerute pe segmentul apartamentelor cu doua camere se situeaza Timisoara si Brasov. Aici proprietarii solicita, in medie, 350 de euro pe luna (la fel ca trimestrul trecut).
In ce priveste Iasiul, s-a inregistrat o scadere in acest rastimp: de la 350 de euro pe luna la 330 de euro.
"Aceeasi chirie medie, anume 330 de euro pe luna, este practicata si in Tulcea, in vreme ce, in Targu Mures, pretentiile... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 12:04
Chiriile explodeaza in multe metropole ale lumii. Multe orase recurg la impunerea unui plafon la chirii, pentru a pune frana preturilor. Printre acestea se afla si Berlinul.
Exista putine subiecte care apropie orasele de pe diferite continente si din diferite tari. Unul dintre acestea: preturile la chirii. In aproape toate orasele mari, fie ele in SUA, Suedia sau Germania, oamenii se plang de lipsa locuintelor si de cresterea preturilor chiriilor.
Acelasi lucru se intampla la Berlin. Situatie care i-a determinat pe deputatii locali sa recurga la o masura drastica. Chiriile vor fi inghetate timp de cinci ani si vor ramane la nivelul unei date anume - 18 iunie 2019.
Inainte de aceasta data fusesera anuntate la Berlin din nou cresteri ale chiriilor. In plus, urmeaza sa se impuna o limita maxima a acestora. Masura nu se aplica locuintelor sociale si cladirilor noi, in care s-a locuit prima data dupa 2014.
Astfel, Berlinul intervine masiv pe piata chiriilor. Prea mult, spun criticii, amenintand cu un proces.
Diverse orase din intreaga lume au urmat deja, mai mult sau mai putin, calea aleasa si de Berlin, in lupta impotriva cresterii chiriilor.
Aproape ca nu exista tara din lume care sa nu fi incercat pana acum sa controleze evolutia preturilor chiriilor.
Mai mult strica decat ajuta
Rareori se intampla ca opinia economistilor sa fie la fel de unanima ca in cazul controlului chiriilor: acestia sunt de parere ca o astfel de masura aduce, pe termen lung, mai... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 12:46