Causeway Bay din Hong Kong isi pastreaza statutul de cea mai scumpa artera comerciala din lume, in timp ce New Bond Street ramane cea mai costisitoare destinatie de retail stradal din Europa, potrivit raportului "Main Streets Across the World 2019", realizat de Cushman & Wakefield.
Raportul analizeaza chiriile a 448 de locatii din 68 de piete si clasifica locatiile in functie de nivelul chiriilor de referinta, folosind datele Cushman & Wakefield.
In 2018, Causeway Bay din Hong Kong a incheiat seria celor cinci ani de dominatie a Upper 5th Avenue din New York, iar in clasamentul din 2019 isi pastreaza pozitia de top, cu un nivel al chiriei de referinta al magazinelor stradale de 2.164 Euro/ mp / luna. Pe locul al doilea se situeaza Upper 5th Avenue, cu un nivel de 1.775 Euro / mp/ luna, urmata de New Bond Street din Londra (1.352 Euro/ mp / luna).
Avenue des Champs Elysees din Paris (1.166 Euro/ mp/ luna) si Via Montenapoleone din Milano (1.142 Euro/ mp/ luna) se afla pe pozitiile 4 si 5 din top. Cea mai mare crestere a valoriilor de inchiriere din top 10 a fost inregistrata in Sydney (17,9% in ultimul an), Pitt Street Mall, ajungand la 849 Euro/ mp/ luna. Cinci locatii din top 10 la nivel global se afla in Europa, trei in Asia si cate una in SUA si Australia.
Darren Yates, Head of EMEA Retail Research Cushman & Wakefield, autorul raportului: "In ceea ce priveste nivelul chiriilor la nivel global, rezultatele din acest an sunt incurajatoare si reliefa succesul... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 13:34
Berlinul va fi primul din cele 16 landuri din Germania care va plafona chiriile in urmatorii cinci ani, in urma unui acord incheiat marti intre partidele din coalitia care conduce Consiliul local din Berlin, transmite DPA.
Plafonarea va afecta 1,5 milioane de locuinte construite inainte de 2014, in urma plangerilor indelungate ale berlinezilor, care sustin ca orasul lor, odata faimos pentru ca era accesibil, a devenit mult prea scump.
Noua lege prevede inghetarea chiriilor la cele 1,5 milioane de locuinte si stabilirea unei limite superioare, de 9,80 euro (10,90 dolari) pe metru patrat, cifra care nu include costurile suplimentare, cum ar fi apa, electricitate si incalzirea locuintei. Limita superioara este valabila pentru noile contracte de inchiriere.
Sectorul imobiliar a criticat masura, apreciind ca va avea un impact negativ asupra construirii de noi locuinte si a investitiilor in renovarea locuintelor.
Chiar daca chiriile in Berlin au crescut, ele sunt mult sub nivelul celor din Londra, Barcelona, Rotterdam, Milano si Paris. Un apartament cu doua camere in Berlin, intr-o zona la moda, Prenzlauer Berg, costa aproximativ 1.500 de euro pe luna, aproape jumatate fata de costul unui apartament similar in Primrose Hill din Londra.
Potrivit datelor Eurostat, jumatate dintre germani sunt chiriasi. In timp ce in Romania aproximativ 96% dintre persoane locuiesc in apartamente sau case proprietate personala, cel mai mare procent din UE, in Germania proportia este... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 17:09
Autoritatile locale din Berlin au decis marti inghetarea chiriilor timp de cinci ani, la solicitarea rezidentilor care sustin ca orasul lor, odata faimos pentru ca era accesibil, a devenit mult prea scump.
Problema cresterii chiriilor afecteaza intreaga tara, dar este extrem de acuta in capitala Berlin, unde chiriile s-au dublat in ultimul deceniu, in conditiile in care piata muncii infloritoare a atras un aflux de muncitori, ceea ce a pus presiuni asupra pietei imobiliare. Berlinezii critica activitatea unor companii imobiliare, precum Deutsche Wohnen si Vonovia, care au cumparat mii de cladiri, profitand de preturile mai scazute decat in alte capitale europene.
Conform statisticilor, aproximativ 85% din berlinezi stau cu chirie, iar in ultimul deceniu in fiecare an se muta in oras alte aproximativ 40.000 de persoane.
Katrin Lompscher, senator pentru dezvoltare urbana si locuinte in Berlin, a anuntat ca inghetarea chiriilor se va aplica retroactiv din 18 iunie - o masura care aparent impiedica firmele care inchiriaza locuinte sa majoreze chiriile inainte ca proiectul sa devina lege, probabil in ianuarie.
Reglementarea adoptata marti nu se va aplica si locuintelor sociale, care sunt reglementate separat, sau noilor cladiri.
Chiar daca chiriile in Berlin au crescut, ele sunt mult sub nivelul celor din Londra, Barcelona, Rotterdam, Milano si Paris. Un apartament cu doua camere in Berlin, intr-o zona la moda, Prenzlauer Berg, costa aproximativ 1.500 de euro pe... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 22:05
Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti au crescut in primul semestru din 2012, pe fondul unei "cereri consistente", arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Potrivit reprezentantilor DTZ, in zona centrala a Bucurestiului, rata de ocupare a cladirilor de birouri de Clasa A depaseste 90%, ceea ce a determinat proprietarii sa opereze usoare cresteri ale chiriei, situatie intalnita si in cazul cladirilor semicentrale.
"Drept urmare, pentru firmele interesate sa inchirieze suprafete mari de birouri in aceste zone este mai greu decat in urma cu doi ani sa gaseasca spatii disponibile intr-un termen scurt. Avand in vedere ca aceasta zona este foarte cautata, iar livrarile de spatii noi sunt limitate pentru urmatoarele 18 luni, de obicei recomandam clientiilor nostri sa isi securizeze contractele de inchirirere pe un termen mai lung decat cel considerat in mod normal", a declarat Madalina Cojocaru, seful departamentului de birouri in cadrul DTZ Echinox, compania din Romania a DTZ.
Nivelul chiriilor spatiilor de birouri in alte orase europene
Alte capitale europene unde chiriile au avut un trend ascendent in primele sase luni din acest an mai sunt Helsinki, Paris, Varsovia sau Oslo.
Chiriile din Budapesta si Praga au stagnat in ultimii doi ani. O evolutie similara au avut-o si pietele Hamburg, Praga, Barcelona si Dublin.
In orase precum Londra sau Moscova, cresterea chiriilor se manifesta deja sau este iminenta.
"Ca urmare a... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 15:38
In tarile dezvoltate, inchirierea apartamentului este un mod de viata pentru majoritatea locuitorilor, spre deosebire de Romania, unde toti vor sa fie proprietari. Exista aici insa si extrema: persoane care isi permit chirii lunare mai mari decat salariul unui director.
Bucuresti, micul Paris, este orasul unde poti cumpara o garsoniera cu peste 100.000 de euro sau unde poti plati o chirie, pentru un apartament de patru camere, de 3.000 de euro.
Cine-si permite un astfel de apartament, care costa 36.000 de euro pe an? Cei care isi permit o astfel de chirie dau acesti bani pentru un apartament foarte spatios, situat in zona Dorobanti. Apartamentul se afla intr-un imobil nou si dispune de trei dormitoare, un living generos de 65 mp si o terasa de jur imprejurul apartamentului.
Imobilul se preteaza atat pentru rezidenta cat si pentru sediul unei companii. Spatiul este situat la nivelul trei intr-un imobil S+DS+P+4. Fiecare nivel are un singur apartament. Imobilul este dotat cu lift, garaje cu acces telecomanda, acces intrare cu cartela magnetica, centrala termica proprie si supraveghere video.
Apartamentul are o suprafata utila de 225 mp si a fost construit in anul 2005. Vezi oferta.
Tot cu 3.000 de euro poate fi inchiriat un alt apartament, tot de patru camere, in zona Herastrau, care are o suprafata utila de 163 mp. Vezi oferta.
Bucataria acestui apartament are 72 mp, mai mare aproape decat un apartament standard de trei camere. Dormitoarele au... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 08:14
Piata chiriilor pentru locuinte din Bucuresti a suferit, la randul sau, de pe urma scaderii pietei imobiliare per ansamblu, insa nivelul acestora este, in continuare, poate putin prea mare pentru posibilitatile materiale ale romanilor, mai ales in conditiile reducerii salariilor si a majorarii TVA. Situatia, insa, poate fi chiar mai proasta, pentru chiriasi, in alte capitale din Europa, unde preturile sunt foarte mari, raportat la salariile de acolo, iar conditiile pot fi mult mai proaste. Nivelul chiriilor din Bucuresti a inregistrat o scadere usoara in ultimele doua luni de vara, garsonierele ajungand, de exemplu, chiar la 200 de euro pe luna, in conditiile unei locuinte renovate si mobilate. Astfel, puteti sa inchiriati o garsoniera in Drumul Taberei, in zona pietei Moghioros, mobilata, la pretul de 200 de euro, sau una in zona Favorit, utilata modern, confort I, la 250 de euro, potrivit site-ului AnunturiParticulari.ro.Pentru garsoniere foarte mici, de 20 - 30 de metri patrati, confort 2, in zonele marginase ale Bucurestiului, chiria scade la 100 - 150 de euro. In capitalele din tarile vecine, nivelul chiriilor poate fi extrem de variat. Sofia, capitala Bulgariei, de exemplu, are oferte mai bune decat in Bucuresti, daca luam in considerare raportul calitate - pret. Astfel, un apartament cu doua camere, de 80 de metri patrati, dotat cu aer conditionat si televizor cu ecran plat, poate fi inchiriat contra sumei de 250 de euro pe luna. De... mai mult
Miercuri, 18 August 2010, ora 14:16
Cresterea chiriilor pentru spatii de birouri din Europa a fost accentuata in trimestrul al doilea al 2010, cu chirii 'prime' mai mari cu 1% de la un trimestru la altul, fata de un avans de numai 0,4%, in T1.Aceasta reprezinta o schimbare semnificativa fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand chiriile scadeau cu 5.7%, semnaleaza compania globala de consultanta imobiliara DTZ, in cel mai recent raport al sau, European Property Times Q2.
Comentand cifrele, Magali Marton, Head of DTZ CEMEA (Continental Europe and Middle East) Research declara: "Cresterea chiriilor a revenit in numeroase piete, o tendinta mai accentuata semnalandu-se in Moscova si London City.
In Moscova, revenirea cererii, corelata cu scaderea volumului de livrari noi a impins chiriile cu 12% in T2, pornind insa de la un nivel redus, in urma scaderilor drastice ale chiriilor prime de anul trecut.
In London City, gradul din ce in ce mai restrans de disponibilitate a cladirilor de birouri de clasa A a propulsat nivelul chiriilor prime cu peste 5%, pentru al treilea trimestru consecutiv."
In multe dintre pietele analizate, cererea este stimulata de diminuarea livrarilor, mai ales pentru spatii de birouri de calitate. Acest fenomen se observa cu precadere pe pietele unde dezvoltatorii au reactionat prompt la deteriorarea conditiilor economice, intarziind finalizarea proiectelor sau amanandu-le.
Aceasta tendinta, care s-a facut remarcata in Londra si Paris inca de la inceputul anului, s-a raspandit acum... mai mult
Luni, 26 Iulie 2010, ora 14:10
Chiriile proprietatilor din Europa vor scadea in acest an in medie cu 13,4%, iar valoarea acestora se va stabilza in prima jumatate a anului 2010, cand se va ajunge la valori corecte, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, preluat de NewsIn.Astfel, DTZ evidentiaza amploarea scaderii chiriilor in Europa in 2009, cu o medie de -13,4% pentru intreg anul, mai pronuntata decat estimarea companiei din luna mai, de -11,9%."Am previzionat declinuri pronuntate pentru chiriile birourilor din Londra si Paris CBD, si anume scaderi 17% respectiv 23%, care au dus la o corectie a preturilor, asa cum s-a intamplat si pe piata birourilor din Spania (Barcelona si Madrid, cu scaderi de -23%, respective -24%, Irlanda (Dublin cu o scadere de -35%) si Europa Centrala si de Est, unde caderea gradului de ocupare pe piata de birouri a fost deosebit de pronuntata", a declarat Tony McGough, Global Head of Forecasting la DTZ.
"In timp ce corectia chiriilor si a yield-urilor pare sa fie finalizata in Londra si Paris, multe alte piete europene - cum ar fi Roma, Munchen si Luxemburg - s-au ajustat intr-un ritm mult mai lent si se asteapta sa experimenteze scaderi ale chiriilor si in 2010 (-5.4% in Roma, -3.0% in Munchen si -3.0% in Amsterdam)", se arata in studiul DTZ.In plus, reprezentantii DTZ considera ca cinci dintre marile piete de birouri ale Europei, au ajuns deja la o valoare corecta. Astfel, in piete care au intarziat procesul de corectie - cum ar fi Munchen,... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2009, ora 16:44
Centrul metropolei nipone Tokyo a depasit in acest an districtul West End din Londra in topul zonelor cu cele mai scumpe costuri de ocupare a spatiilor de birouri, in contextul unei scaderi masive a preturilor in majoritatea centrelor de afaceri din lume, ca urmare a crizei mondiale. Astfel, chiria pentru spatii de birouri in districtul Inner Central din Tokyo se plasa, la 31 martie, la 1994,11 dolari pe metru patrat pe an, fata de 1874,65 dolari pe metru patrat pe an in West End Londra, potrivit unui studiu realizat de CB Richard Ellis, precizeaza Mediafax.
Grupul primelor trei orase clasate este completat de Moscova, cu un cost de 1848,8 dolari pe metru patrat pe an.
Clasamentul include 50 de orase din intreaga lume unde se inregistreaza cele mai ridicate costuri de ocupare a spatiilor de birouri. Pe pozitia a patra se plaseaza Hong Kong (1633,56 dolari/metru patrat/an), urmat de districtul Outer Central din Tokyo (1624,43 dolari/metru patrat/an), Mumbai (1423,09 dolari/metru patrat/an), Dubai (1330,56 dolari/metru patrat/an), Paris (1247,7 dolari/metru patrat/an), Londra (1124,09 dolari/metru patrat/an) si capitala irlandeza Dublin (1016,06 dolari/metru patrat/an).
Criza financiara mondiala si recesiunea economica au afectat sever piata spatiilor de birouri, studiul CBRE relevand scaderi puternice, de 9,7-34,4% ale costurilor in 35 de orase dintre cele 50 incluse in clasament.
Cel mai puternic declin a fost inregistrat in Singapore (34,4%), urmat de centrul metropolei... mai mult
Joi, 04 Iunie 2009, ora 12:57