In cartierul multicultural Shoreditch din Londra, care a ajuns la moda in ultimii ani, localnicii explica ce impact va avea Brexit asupra vietii lor. Unii se intreaba daca vor fi obligati sa se mute.
Cu scurt timp in urma, cea mai mare problema despre care se discuta pe strada Brick Lane din estul Londrei era asa-numitul proces de "gentrificare". Zona multiculturala a devenit tot mai populara in randurile londonezilor mai instariti, ceea ce a dus la o crestere a chiriilor si i-a obligat pe unii dintre locatarii mai saraci sa se mute in alte cartiere.
Intre timp, un alt subiect a ajuns sa domine discutiile in magazinele de haine "vintage" si pietele vegane din Shoreditch: oamenii incearca sa inteleaga ce impact va avea Brexit asupra stilului lor de viata.
Linda Richmond sta la coada in fata unui magazin de clatite olandeze si povesteste ca si-a depus actele pentru a obtine un pasaport irlandez. Ea se considera norocoasa ca are rude irlandeze si spune ca Brexit o sperie: "Nu stiu ce se va intampla".
Femeia de 60 de ani lucreaza ca sora medicala si se ocupa de tratamentul paliativ al pacientilor. Ea se teme ca dupa Brexit s-ar putea sa nu mai fie disponibile suficiente medicamente.
Fiul ei Christopher isi doreste sa lucreze in strainatate. "Vrem sa facem parte dintr-un grup mare de state, nu sa fim singuri", spune tanarul profesor.
Tareq Iqbal se intoarce din tura de la supermarket pentru a-si ajuta rudele in restaurantul de specialitati cu "curry", condus... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 14:57
Ford intentioneaza sa renunte la peste 5.000 de angajati din Germania si isi va reduce forta de munca din Marea Britanie, in incercarea de a reveni pe profit in Europa.
Ford a initiat o schema de plecari voluntare pentru angajatii din Germania si Marea Britanie, a anuntat vineri producatorul auto american.
In ultimul trimestru al anului trecut, Ford a inregistrat pierderi in toate regiunile, exceptand America de Nord. In aceste conditii, Ford a decis sa isi restructureze operatiunile din Europa, sa inchida uzine din America Latina si sa concedieze mai multe mii de angajati in China. Planul Ford prevede inregistrarea unei marje de profit de 6% in Europa.
"Prin aceste programe si alte initiative, divizia Ford din Germania ar urma sa-si reduca cu 5.000 numarul de angajati, inclusiv persoane angajate cu contract temporar de munca". Numarul concedierilor din Marea Britanie nu a fost inca stabilit, se arata intr-un comunicat al companiei.
In februarie, presa britanica anunta ca reprezentantii Ford Motor au avertizat-o pe Theresa May ca vor intensifica pregatirile legate de mutarea productiei in afara Marii Britanii.
"Nu mai este vorba despre planuri pentru intamplari neprevazute, luam masuri din cauza incertitudinilor. Este ceva real", a afirmat un participant la intalnirea cu premierul britanic.
Anuntul Ford ar reprezenta o noua lovitura pentru industria auto din Marea Britanie, confruntata cu o scadere la aproape jumatate a investitiilor, in principal din... mai mult
Vineri, 15 Martie 2019, ora 20:21
Elvetia si Marea Britanie au semnat, luni, la Berna, un acord care permite continuarea relatiilor economice si comerciale intre cele doua tari dupa Brexit.
In avanpremiera iesirii Marii Britanii din UE, ele doua tari au semnat deja in ultimele luni o serie de acorduri cu privire la transportul rutier, transportul aerian, asigurari si libera circulatie a persoanelor, informeaza AFP.
Acordul comercial semnat luni, de ministrul britanic al Comertului Exterior, Liam Fox, si ministrul elvetian al Economiei, Guy Parmelin, a fost extins si pentru Principatul Liechtenstein, gratie uniunii vamale Elvetia-Liechtenstein.
Documentul va intra in vigoare imediat ce acordurile convenite intre Elvetia si Uniunea Europeana vor inceta sa se mai aplice relatiilor dintre Elvetia si Marea Britanie, au precizat autoritatile elvetiene intr-un comunicat.
"Daca faza tranzitorie, prevazuta intre UE si Marea Britanie, va intra in vigoare la 30 martie 2019, acordurile bilaterale Elvetia-UE vor continua sa se aplice intre Elvetia si Marea Britanie", se precizeaza in comunicat. Conform acestui scenariu, acordurile vor servi ca baza pentru relatiile economice si comerciale intre Elvetia si Marea Britanie, dupa faza de tranzitie. In schimb, in cazul unui Brexit dur la 29 martie 2019, adica fara un acord intre Londra si Bruxelles, "acordul se va aplica cu titlu provizoriu incepand din 30 martie 2019", precizeaza documentul.
Marea Britanie este unul din partenerii economici importanti ai... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 14:04
Chinezii au invitat-o pe Theresa May, premierul Marii Britanii, la summitul dedicat proiectului "Noul Drum al Matasii" initiat de presedintele Xi Jinping.
Conform CNBC, care citeaza surse diplomatice, premierul britanic este asteptat sa confirme participarea la evenimentul din luna mai, in contextual in care procesul iesirii Regatului Unit din UE a adus Londra in postura de a cauta noi parteneri comerciali pe tot globul.
"China isi alege tarile pe care le considera prietene si care vor influenta considerabil dezvoltarea acestui proiect", a explicat sursa din China.
Relatiile dintre cele doua state au intrat intr-o noua etapa dupa vizita de anul trecut a presedintelui Xi Jinping in Regatul Unit, soldata cu incheierea unor contracte in domeniul energiei, dar ar putea sa se dezvolte si mai mult in contextul in care Marea Britanie risca sa piarda accesul la piata unica europeana in urma declansarii Brexitului.
De asemenea, in ciuda opozitiei Washingtonului, guvernul de la Londra a fost primul din randul statelor occidentale care a semnat asocierea in cadrul AIIB, o banca internationala creata de China pentru a indeplini rolul de instrument financiar in dezvoltarea proiectului "Noul Drum al Matasii".
Nivelul investitiilor din proiect se ridica la cateva miliarde de dolari, China dorind sa creeze o retea comerciala globala care sa acopere Europa, Asia si Africa.
In prima faza, acestea se vor concentra pe dezvoltarea retelelor de transport terestru si martim, ca... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 17:52
4 dintre cele mai mari banci din China au convenit in aceasta luna sa finanteze prima etapa a unui proiect de 1,7 miliarde de lire sterline, prin care un doc vechi din cartierul londonez East End va fi transformat intr-un hub de afaceri asiatic.
Investitiile chineze in proprietati londoneze sunt pe cale sa atinga in acest an 4 miliarde de lire sterline, depasind recordul din 2015 cu o treime, potrivit datelor CBRE Group, relateaza Bloomberg.
Cu toate ca votul proBrexit al britanicilor a redus preturile imobiliare pentru cumparatorii chinezi, prin deprecierea lirei fata de yuan, profitul pe termen lung va depinde in parte de impactul iesirii tarii din UE asupra chiriilor si valorii proprietatilor, prin diminuarea rolului Londrei de centru financiar.
Cresterea investitiilor in Londra coincide cu intensificarea achizitiilor chineze de proprietati in strainatate, determinata de preturile mari si scaderea oportunitatilor de investitii in proprietati comerciale din China.
De la ...citeste mai departe despre "Brexit nu-i impiedica pe chinezi sa construiasca un nou centru financiar in Londra" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 15:23
La doua luni dupa ce britanicii au decis ca este cazul sa abandoneze blocul comunitar european, guvernul de la Londra nu da semne ca ar sti pe unde este usa de iesire din UE.
Guvernul britanic nu a prezentat niciun plan cu privire la derularea evenimentelor care ar urma sa premearga iesirea regatului din Uniune, iar lipsa unor detalii privind calendarul discutiilor cu partenerii europeni si negocierea noului statut al Marii Britanii nu face decat sa starneasca neincredere in randul populatiei si al investitorilor, remarca CNN Money.
Brexitul e Brexit!
Theressa May si-a facut intrarea pe Downing Street nr.10 cu o afirmatie care, macar la acea ora, vadea determinare in abordarea spinoasei probleme - Brexit inseamna Brexit!.
Dupa care noul premer britanic a anuntat ca nu intentioneaza sa recurga in cursul acestui an la activarea articolului 50 din tratatul de la Lisabona, mentionand ca noul cabinet are nevoie de timp pentru a-si pune la punct strategia de negociere a viitoarei relatii dintre Marea Britanie si UE.
Deocamdata, guvernul Regatului Unit nu a dat publicitatii niciun model clar de abordare a relatiei pe cara tara ar urma sa o aiba cu vecinii europeni, ci doar cateva indicii care, la fel de bine, se pot dovedi piste inselatoare.
Iata si cum arata Brexit-ul creionat vag de Theresa May!
Relatie prestabilita
Premierul britanic crede ca va reusi sa evite modelele norvegian si elvetian in relatia cu UE, pastrand doar avantajele accesului la piata... mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 08:00
1Reprezentantii Londrei s-au trezit tinta nemultumirii corporatiilor nipone care, cu ocazia summit-ului G20, au inaintat un memoriu prin care cer lamuriri privind modul in care va fi gestionata problema divortului de UE, in caz contrar amenintand cu retragerea din regat.
Astfel, invesitiile Nomura, Toyota, Honda sau Nissan ar putea migra spre aria continentala a Europei, modul in care cabinetul condus de Theresa May are de gand sa poarte negocierile pentru obtinerea unui divort amiabil de UE starnind in continuare ingrijorarea investitorilor, relateaza CNN Money.
Pe picior de fuga
Conform notei remisa de japonezi, la momentul realizarii investitiilor in Regatul Unit, acesta era vazut ca o poarta de acces catre piata europeana, dar evenimentele recente, care au culminat cu votul pro-Brexit din iunie, au generat un masiv sentiment de neliniste.
"Daca legislatia europeana nu va mai fi aplicata in Marea Britanie, ne vom retrage", au avertizat sefii corporatiilor nipone.
In special bancile si societatile de asigurari din Japonia se arata ingrijorate de pierderea "pasaportului financiar", care le permite sa opereze din Marea Britanie in interiorul pietei unice europene.
Companiile nipone au angajat 140.000 de persoane in interiorul sucursalelor deschise in Marea Britanie si alte 300.000 in restul statelor din UE.
Producatorii auto niponi se arata ingrijorati, la randul lor, de cresterea costurilor si a timpului de distributie pe alte piete in urma aplicarii... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2016, ora 17:45
Noul guvern britanic si-a facut cunoscuta pozitia referitoare la Brexit: nicio discutie despre iesirea din blocul comunitar nu va fi deschisa in cursul acestui an.
In mod ironic insa, oficialii de la Londra sunt gata sa negocieze un acord de liber schimb cu Beijingul, o masura care ar putea deschide bancilor londoneze cale de acces sigura catre a doua economie a lumii, relateaza BBC.
La masa negocierilor
Noul ministru de Finante al Regatului Unit, Phillip Hammond, a initiat negocierile cu oficialii de la Beijing in vederea realizarii primului acord comercial intre o Britanie aflata cu un picior in afara Uniunii si o alta importanta piata externa.
Hammond a afirmat ca este timpul ca insularii "sa exploreze si alte oportunitati de pe glob", in ciuda faptului ca pana acum nu exista o strategie clara privind negocierile cu cel mai important partener comercial: UE.
"Ceea ce trebuie sa facem acum e sa minimizam impactul asupra economiei Regatului Unit pe termen scurt si sa obtinem maximul de beneficii pe termen lung", a explicat ministrul britanic, mentionand ca exista urme ale unei "dezamagiri globale" in urma votului pro-Brexit.
Din primavara acestui an, relatiile dintre Beijing si Londra au intrat pe un nou culoar favorabil ca urmare a vizitei facute de presedinte Xi Jinping in regatul britanic.
La inceputul acestei luni, presa din China a relatat faptul ca oficialii de la Beijing sunt dispusi sa deschida discutiile in vederea realizarii unui acord de... mai mult
Luni, 25 Iulie 2016, ora 16:37
Gazda presedintelui chinez Xi Jinping din aceste zile, premierul britanic David Cameron, afirma sus si tare ca Marea Britanie nu are niciun motiv de a se caciuli in fata Beijingului.
Cu toate acestea, in ultimul an, Cameron a afisat o atitudine mai mult decat binevoitoare in fata Beijingului, iar fastul cu care liderul chinez este primit zilele acestea la Londra starneste ingrijorare in randul partenerilor de la Washington, remarca revista Market Watch.
Un prieten special
"Nu vad niciun motiv pentru care sa nu intretinem o relatie foarte speciala, in care sa fim un partener puternic al Chinei, pe masura ce economia chineza se dezvolta, iar China se afirma ca o putere mondiala", a declarat premierul britanic saptamana trecuta.
Dar apropierea Regatului Unit de Beijing este privita in mod critic de catre partenerii traditionali ai Marii Britanii, in special de catre Statele Unite.
In martie, un oficial american declara ca participarea britanicilor in proiectul Bancii Internationale de Investitii a Asiei (AIIB), demonstreaza faptul ca Londra se acomodeaza constant cu tendintele de sefie manifestate de Beijing la nivel global.
Dar Londra are si interese directe in a cultiva o relatie cat mai stransa cu liderii din China, sapte puncte fierbinti aflandu-se pe agenda discutiilor dintre cei doi lideri.
Intre Brexit si Beijing
In primul rand, amenintarea iesirii din Uniunea Europeana a Marii Britanii pune sub semnul intrebarii si relatiile comerciale si... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 16:23