Ford intentioneaza sa renunte la peste 5.000 de angajati din Germania si isi va reduce forta de munca din Marea Britanie, in incercarea de a reveni pe profit in Europa.
Ford a initiat o schema de plecari voluntare pentru angajatii din Germania si Marea Britanie, a anuntat vineri producatorul auto american.
In ultimul trimestru al anului trecut, Ford a inregistrat pierderi in toate regiunile, exceptand America de Nord. In aceste conditii, Ford a decis sa isi restructureze operatiunile din Europa, sa inchida uzine din America Latina si sa concedieze mai multe mii de angajati in China. Planul Ford prevede inregistrarea unei marje de profit de 6% in Europa.
"Prin aceste programe si alte initiative, divizia Ford din Germania ar urma sa-si reduca cu 5.000 numarul de angajati, inclusiv persoane angajate cu contract temporar de munca". Numarul concedierilor din Marea Britanie nu a fost inca stabilit, se arata intr-un comunicat al companiei.
In februarie, presa britanica anunta ca reprezentantii Ford Motor au avertizat-o pe Theresa May ca vor intensifica pregatirile legate de mutarea productiei in afara Marii Britanii.
"Nu mai este vorba despre planuri pentru intamplari neprevazute, luam masuri din cauza incertitudinilor. Este ceva real", a afirmat un participant la intalnirea cu premierul britanic.
Anuntul Ford ar reprezenta o noua lovitura pentru industria auto din Marea Britanie, confruntata cu o scadere la aproape jumatate a investitiilor, in principal din... mai mult
Vineri, 15 Martie 2019, ora 20:21
Premierul britanic, Theresa May, a sosit miercuri in China pentru o vizita oficiala, intr-un moment in care se ambitioneaza sa intareasca relatiile comerciale ale Marii Britanii cu tarile straine in perspectiva perioadei post-Brexit.
Theresa May si-a inceput vizita in marele oras industrial Wuhan (centru) si va ramane in tara asiatica pana vineri. O vizita menita sa aprofundeze noua "varsta de aur" a relatiilor chino-britanice, potrivit Ministerului chinez de Externe, citat de AFP.
In cursul zilei de miercuri, prim-ministrul britanic se va deplasa la Beijing unde se va intalni cu omologul sau chinez, Li Keqiang.
Joi va fi primita de presedintele Xi Jinping, pentru ca vizita sa se incheie vineri in metropola Shanghai (est).
Vizita efectuata de Theresa May in China are loc intr-un moment in care iesirea tarii din Uniunea Europeana (UE) este tema centrala a actualitatii in Marea Britanie.
Camera Lorzilor, Camera superioara a parlamentului britanic, a demarat marti examinarea unui proiect de lege privind retragerea din UE, un text crucial care va genera dezbateri aprinse.
Pe de alta parte, guvernul May se afla pus in dificultate in urma aparitiei in presa a unui raport intern legat de Brexit. Potrivit acestui document, economia britanica va avea de suferit dupa iesirea din UE, prevazuta pentru martie 2019, indiferent de tipul de acord incheiat.
Premierul britanic a sosit in China insotita de sotul sau, Philip May, si de reprezentanti a circa 50 de... mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 14:54
Chinezii au invitat-o pe Theresa May, premierul Marii Britanii, la summitul dedicat proiectului "Noul Drum al Matasii" initiat de presedintele Xi Jinping.
Conform CNBC, care citeaza surse diplomatice, premierul britanic este asteptat sa confirme participarea la evenimentul din luna mai, in contextual in care procesul iesirii Regatului Unit din UE a adus Londra in postura de a cauta noi parteneri comerciali pe tot globul.
"China isi alege tarile pe care le considera prietene si care vor influenta considerabil dezvoltarea acestui proiect", a explicat sursa din China.
Relatiile dintre cele doua state au intrat intr-o noua etapa dupa vizita de anul trecut a presedintelui Xi Jinping in Regatul Unit, soldata cu incheierea unor contracte in domeniul energiei, dar ar putea sa se dezvolte si mai mult in contextul in care Marea Britanie risca sa piarda accesul la piata unica europeana in urma declansarii Brexitului.
De asemenea, in ciuda opozitiei Washingtonului, guvernul de la Londra a fost primul din randul statelor occidentale care a semnat asocierea in cadrul AIIB, o banca internationala creata de China pentru a indeplini rolul de instrument financiar in dezvoltarea proiectului "Noul Drum al Matasii".
Nivelul investitiilor din proiect se ridica la cateva miliarde de dolari, China dorind sa creeze o retea comerciala globala care sa acopere Europa, Asia si Africa.
In prima faza, acestea se vor concentra pe dezvoltarea retelelor de transport terestru si martim, ca... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 17:52
4 dintre cele mai mari banci din China au convenit in aceasta luna sa finanteze prima etapa a unui proiect de 1,7 miliarde de lire sterline, prin care un doc vechi din cartierul londonez East End va fi transformat intr-un hub de afaceri asiatic.
Investitiile chineze in proprietati londoneze sunt pe cale sa atinga in acest an 4 miliarde de lire sterline, depasind recordul din 2015 cu o treime, potrivit datelor CBRE Group, relateaza Bloomberg.
Cu toate ca votul proBrexit al britanicilor a redus preturile imobiliare pentru cumparatorii chinezi, prin deprecierea lirei fata de yuan, profitul pe termen lung va depinde in parte de impactul iesirii tarii din UE asupra chiriilor si valorii proprietatilor, prin diminuarea rolului Londrei de centru financiar.
Cresterea investitiilor in Londra coincide cu intensificarea achizitiilor chineze de proprietati in strainatate, determinata de preturile mari si scaderea oportunitatilor de investitii in proprietati comerciale din China.
De la ...citeste mai departe despre "Brexit nu-i impiedica pe chinezi sa construiasca un nou centru financiar in Londra" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 15:23
Noul guvern britanic si-a facut cunoscuta pozitia referitoare la Brexit: nicio discutie despre iesirea din blocul comunitar nu va fi deschisa in cursul acestui an.
In mod ironic insa, oficialii de la Londra sunt gata sa negocieze un acord de liber schimb cu Beijingul, o masura care ar putea deschide bancilor londoneze cale de acces sigura catre a doua economie a lumii, relateaza BBC.
La masa negocierilor
Noul ministru de Finante al Regatului Unit, Phillip Hammond, a initiat negocierile cu oficialii de la Beijing in vederea realizarii primului acord comercial intre o Britanie aflata cu un picior in afara Uniunii si o alta importanta piata externa.
Hammond a afirmat ca este timpul ca insularii "sa exploreze si alte oportunitati de pe glob", in ciuda faptului ca pana acum nu exista o strategie clara privind negocierile cu cel mai important partener comercial: UE.
"Ceea ce trebuie sa facem acum e sa minimizam impactul asupra economiei Regatului Unit pe termen scurt si sa obtinem maximul de beneficii pe termen lung", a explicat ministrul britanic, mentionand ca exista urme ale unei "dezamagiri globale" in urma votului pro-Brexit.
Din primavara acestui an, relatiile dintre Beijing si Londra au intrat pe un nou culoar favorabil ca urmare a vizitei facute de presedinte Xi Jinping in regatul britanic.
La inceputul acestei luni, presa din China a relatat faptul ca oficialii de la Beijing sunt dispusi sa deschida discutiile in vederea realizarii unui acord de... mai mult
Luni, 25 Iulie 2016, ora 16:37
Presedintele chinez Xi Jinping este asteptat sa semneze miercuri contractul pentru acoperirea a 30% din costurile noii centrale nucleare Hinkley din Marea Britanie.
Chinezii vor lucra cot la cot cu firma franceza EDF in proiectul primei centrale nucleare construita de britanici in ultimele decenii, dar pasul acesta este doar un inceput de drum, Beijingul putand sa isi aduca contributia la alte doua obiective similare, anunta BBC.
Conducta cu bani
China pare sa reverse o bogatie nesperata peste britanici. In total, vizita de 4 zile a presedintelui Xi Jinping va genera acorduri comerciale in valoare de 30 de miliarde de lire sterline, printre care se numara si investitia in centrala nucleara Hinkley.
Ministrul de Finante George Osborne este cel care a reusit sa asigure intrarea Chinei in afacerea Hinkley, printr-o vizita fulger la Beijing in cursul lunii septembrie, dupa ce guvernul de la Londra parea gata sa abandoneze proiectul din cauza costurilor prea mari.
Investitia va fi controlata in proprtie de 70% de compania energetica EDF din Franta, dar centrala Hinkley reprezinta doar o poarta de intrare a consortiului chinez CGN in Marea Britanie.
In cazul in care investitia va fi derulata in bune conditii si centrala nucleara de la Hinkley Point va incepe sa produca in 2025, chinezii sunt invitati sa se implice in alte doua proiecte similare din Suffolk si Essex.
"Calculata in lire, reprezinta cea mai mare investitie facuta in Marea Britanie", a apreciat... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 14:03
Marea Britanie este principala destinatie a investitorilor americani in active financiare, in valoare de 1.129 de miliarde de dolari la sfarsitul anului trecut, urmata de Canada si Insulele Cayman, conform datelor Trezoreriei SUA.
Majoritatea acestor plasamente sunt sub forma de actiuni (758 miliarde dolari), iar restul de obligatiuni pe termen scurt si mediu.
Canada, plasata pe locul al doilea, a atras investitii financiare de 808 miliarde de dolari din partea americanilor, iar Insulele Cayman, care si-au castigat statutul de paradis fiscal datorita marilor grupuri care detin filiale acolo in cautarea unor impozite mai mici, de 784 miliarde de dolari.
Japonia se afla pe pozitia a patra, cu investitii financiare americane de 521 miliarde de dolari, urmata de Franta, cu active de 375 miliarde de dolari din partea cetatenilor SUA.
China se afla pe locul 17 in acest clasament, iar Rusia abia pe 28.
Potrivit Trezoreriei SUA, valoarea totala a activelor detinute in strainatate de investitorii americani a crescut cu 16,9% in intervalul decembrie 2011-decembrie 2012, la 7.941 miliarde de dolari. mai mult
Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 16:47
China si-a anuntat intentiile de a investi in Europa in 2012, in speranta ca actuala criza a datoriilor suverane, care s-a raspandit pe tot continentul, va deschide noi oportunitati pentru achizitii.
Statul chinez a fost reticent cu privire la achizitia de obligatiuni europene suplimentare, in ciuda rugamintilor venite din partea liderilor europeni. Activele companiilor europene par a fi mult mai interesante pentru sefii marilor companii chineze, potrivit Reuters
"Anul viitor, vom trimite o delegatie pentru pormovarea comertului si a investitiilor in tarile europene", a declarat ministrul chinez al Comertului, Chen Deming, la o conferinta cu reprezentantii celor mai importante companii chineze.
De asemenea, Lou Jiwei, seful China Investment Corp, si-a aratat intentiile de a face investitii majore in infrastructura europeana, in special in Marea Britanie.
Chen a avertizat ca ar putea sa-si retraga intentiile daca unele tari europene utilizeaza protectionism comercial impotriva ei.
Cea mai mare companie chineza de stat de transport marimim, COSCO, a facut deja o investitie majora in portul Piraeus din Grecia. In general, investitiile companiilor chinezxe au fost pana acum orientate spre achizitii de resurse in timp ce CIC a fost criticat in China pentru achizitia participatiilor din institutiile financiare occidnmetale.
De asemenea, China Investment Corp s-a arata interesata de proiectele de infrastructura majore din Europa in cazul in care guvernele ar putea... mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 07:50
Turbulentele economice din SUA si din zona euro determina multi investitori sa paraseasca in masa Europa si sa caute surse de plasat banii in economii puternice, in plina dezvoltare.
Toti cei care pleaca pe pietele globale pentru profituri s-ar putea confrunta cu un soc, mai ales pe pietele bursiere din China, Brazilia si India, spun analistii citati de New York Times.
Fondurile globale iti investesc 80% din bani in actiuni ale companiilor din intreaga lume, de la Marea Britanie pana la economiile emergente din Asia si America de Sud.
Dincolo de aceasta, ele reprezinta un cos mixt, intrucat unele pot fi cautare de firme blue-chip platitoare de dividente generoase, in timp ce altele se concentreaza pe companii miniere sau firme mai mici.
Expertii din piata sustin ca turbulentele din Europa i-au determinat pe multi investitori sa-si imprastie banii in diverse fonduri globale. De aceea, cei avizati iti recomanda sa-ti diversifici investitiile, sa nu optezi pentru o singura regiune sau tara.
Cu toate acestea, expertiii avertizeaza ca acei investitori care considera ca pot scapa de problemele din SUA si Europa se pacalesc singuri.
"Globalizarea inseamna in primul rand faptul ca intreprinderi din intreaga lume sunt extrem de afectate de ceea ce se intampla in Europa".
Majoritatea fondurilor gloable investesc masiv in SUA, Europa si Marea Britanie, prin urmare au fost trase in jos de criza datoriilor europene. Chiar si fondurile care se bazeaza foarte mult pe... mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 08:01