3 decembrie este data la care ochii investitorilor sunt atintiti asupra Bancii Centrale Europene, institutia putand anunta o serie de noi stimuli injectati in economia zonei euro.
Presedintele BCE, Mario Draghi, este asteptat sa recurga la masuri complementare in politica monetara curenta, dupa ce Eurostat a facut publice datele privind inflatia din zona euro pe luna noiembrie, cifrele situandu-se sub nivelul asteptat de oficiali, relateaza International Business Times.
Cai diferite
O extindere a programului de relaxare cantitativa ar evidentia diferentele existente intre politica monetara a BCE fata de situatia din Statele Unite, unde Rezerva Federala este asteptata sa recurga curand la o crestere a dobanzii de referinta.
In ultimele saptamani, aceasta abordare diferita, dublata de comentariile usor nesigure ale lui Mario Draghi, a dus la o scadere semnificativa a monedei europene, pana la minimul ultimelor 7 luni, de 1,0566 USD/euro.
"Nu se intrevede un consens in piata pe ceea ce Mario Draghi ar trebui sa anunte in acest moment", remarca Carsten Brzeski, economist sef al ING.
BCE are la dispozitie doua cai prin care poate injecta capital in economia din zona euro.
Poate recurge la extinderea programului de reaxare cantitativa de 1 100 miliarde euro, programat sa se deruleze pana in septembrie anul viitor, ori poate sa reduca dobanda la depozitele bancare, situata in prezent la -0,2%.
Un euro mai slab
Previziunile mai multor analisti pornesc de... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 10:54
Fluxul banilor in piata globala se schimba pe zi ce trece si sume importante de bani parasesc zona euro, unde randamentul investitiilor este din ce in ce mai redus.
Statele Unite, Danemarca sau Elvetia par noile destinatii preferate de investitori pe fondul lipsei randamentului de pe piata euro, observa reporterii Wall Street Journal.
Euro, la pamant
Moneda unica europeana a pierdut 22 de procente in fata dolarului, in mai putin de un an cursul de schimb coborand de la 1,39 dolari la 1,08 dolari/euro.
Deprecierea constanta a impins euro, in cursul acestei luni, la un minim al ultimilor 12 ani, sub 1,05 dolari.
In acelasi timp, Banca Centrala Europeana mentine dobanzile de referinta la un nivel scazut, in timp ce Rezerva Federala a anuntat demararea unui proces de crestere graduala a acestora, punand o presiune si mai mare pe moneda unica din zona euro.
Cu toate acestea, prabusirea euro in raport cu dolarul a fost cauzata intr-o mai mare masura de retragerile masive de capital din piata decat de simplele jocuri speculatorii ale situatiei din piata.
Caile diferite pe care au evoluat politicile monetare din Statele Unite si Europa au mutat economiile si investitiile din zona euro catre piata americana.
Exemplul lor a fost urmat rapid si de bancile centrale din toata lumea care au renuntat la o parte consistenta din rezervele valutare constituite in euro, pompandu-le in piata.
China si statele din Orientul Mijlociu se numara printre tarile ale caror... mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 09:09
Pericolul unei noi crize economice globale este inca prezent, chiar daca o revigorare a economiilor britanice si americane au inseninat in acest an peisajul economic. Zona asiatica este insa cutremurata de lipsa de performanta economica a Japoniei, dar si de socurile resimtite recent in China. Pe harta economica a lumii un alt semnal de alarma straluceste insistent de ceva vreme: cel din zona euro.
Cu economia Germaniei reducand drastic ritmul de crestere economica, zona euro este aproape de punctul de a se scufunda intr-un al treilea val al recesiunii economice din ultimii sase ani. Situatia in cele 19 state componente ale zonei difera ca de la cer la pamant.
Francezii si italienii au mimat de zor reforma institutionala, cheltuind in zadar fondurile alocate pentru restructurarea sistemului socio-economic din cele doua tari, in timp ce Germania pare sa fi dus austeritatea la cote maxime. Opt state europene au pierdut controlul preturilor, in timp ce indicele inflatiei din zona a coborat la limita de 0,3%. Un ritm care ameninta ca in 2015, zona responsabila de a cincea parte din productia globala sa se indrepte spre stagnare economica si deflatie, observa reporterii revistei The Economist.
Context nefavorabil
Pentru optimisti, varianta intrevazuta in acest moment ar fi ca Europa sa urmeze traiectoria inregistrata de economia Japoniei in urma cu un deceniu si jumatate, cand deflatia fost resimtita ca un inconvenient, dar nu a capatat aspecte apocaliptice. Din... mai mult
Luni, 27 Octombrie 2014, ora 08:17
China a anuntat marti ca Statele Unite au depasit Uniunea Europeana ca prima destinatie a exporturilor sale, din cauza recesiunii din zona euro, relateaza AFP.
"Uniunea Europeana se afla in frunte, dar in prezent sunt Statele Unite", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Comertului, Shen Danyang, cu prilejul conferintei de presa lunare. El a adaugat ca tarile din Asia de Sud-Est (ASEAN) au trecut in fata Japoniei, care a coborat pe locul patru.
Purtatorul de cuvant nu a oferit date, insa potrivit serviciilor vamale chineze, exporturile Beijingului spre Statele Unite s-au ridicat la 289,3 miliarde de dolari intre ianuarie si octombrie, in timp ce volumul exporturilor spre Uniunea Europeana a fost de numai 276,8 miliarde de dolari pe aceeasi perioada.
Volumul total al schimburilor Chinei cu UE ramane in continuare mai ridicat decat cel cu Statele Unite, Beijingul importand mai multe produse europene decat americane.
"Zona euro a intrat in a doua recesiune", a adaugat Shen dupa ce a constat ca, in cursul verii, cresterea economica la nivelul acesteia a fost negativa pentru al doilea trimestru consecutiv.
Comentand incetinirea cresterii comertului exterior al Chinei, Shen a declarat ca "va fi, cu siguranta, foarte dificil sa atingem obiectivul nostru de crestere cu 10% a comertului exterior in acest an".
In primele zece luni ale anului, comertul exterior a progresat cu numai 6,3% in raport cu aceeasi perioada din 2011, exporturile fiind in crestere... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 08:48
China si-a reafirmat duminica, la Los Cabos (Mexic), sprijinul pentru mentinerea Greciei in cadrul zonei euro, dupa victoria partidului de dreapta Noua Democratie in alegerile parlamentare.
"Suntem de parere ca Grecia trebuie sa ramana in zona euro", a declarat presei adjunctul ministrului chinez de finante, Zhu Guangyao, in ajunul deschiderii, in aceasta statiune balneara de pe tarmurile Pacificului, a unui summit al sefilor de stat si de guvern din tarile G20.
Potrivit proiectiilor oficiale, rezultatele legislativelor din Grecia ar trebui sa permita alcatuirea unui guvern de coalitie favorabil ramanerii in zona euro si colaborarii cu creditorii internationali.
"Speram ca acest guvern va avea o baza solida si va putea sa mentina stabilitatea. Pentru dezvoltarea Greciei, stabilitatea este importanta", a continuat demnitarul chinez.
"Sustinem un euro solid si prosper si o zona euro", a adaugat el.
Pe de alta parte, Zhu a facut cunoscut ca Beijingul intentioneaza sa precizeze la Los Cabos nivelul contributiei sale la majorarea resurselor FMI, despre care pana in prezent a evitat sa vorbeasca.
In luna aprilie, FMI a strans de la zona euro si alte circa 20 de tari membre un total de 430 de miliarde de dolari pentru a-si spori mijloacele financiare in vederea ajutorarii tarilor victime ale crizei din Europa si consecintelor acesteia. mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 09:46
Zona euro s-ar putea destrama daca guvernele tarilor membre nu coopereaza pentru a rezolva criza datoriilor de stat, a declarat un inalt oficial chinez, adaugand ca Beijingul este multumit ca Germania si Franta lucreaza pentru a evita acest risc, transmite Mediafax.Liderii chinezi, inclusiv premierul Web Jiabao, si-au exprimat in repetate randuri increderea in zona euro, insa declaratiile unor oficiali si comentariile din media au reflectat de multe ori anxietate in privinta perspectivelor economice ale Europei.
Principalul ziar oficial din China a comparat luni criza datoriilor de stat din Europa cu ciuma neagra din secolul al XIV-lea.
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, se va intalni joi cu omologul sau chinez, Hu Jintao la Beijing, turbulentele recente de pe pietele financiare si criza datoriilor de stat numarandu-se printre potentialele teme de discutie.
Viceministrul de externe chinez Fu Ying a declarat, intr-un interviu acordat unei reviste germane si publicat marti pe site-ul Ministerului de Externe, ca problemele zonei euro au fost discutate de colegii ei.
"Desi Vestul se confrunta cu dificultati, Europa si Statele Unite au depasit in trecut multe greutati. China va fi influentata de capacitatea economiilor occidentale de a-si reveni. Gradul nostru de independenta este foarte ridicat, dar problemele Vestului nu inseamna ca China are de castigat. Suntem in aceeasi barca. Suntem cu siguranta ingrijorati de dificultatile Vestului", a aratat Fu Ying.
Viceministrul... mai mult
Marti, 23 August 2011, ora 14:06
Europa este intr-o groapa financiara care pare ca se adanceste din ce in ce mai mult si, cu toate acestea, asteptarile se indreapta spre Germania, care inca mai este considerata locomotiva regiunii.Un ajutor financiar substantial, care ar putea scoate UE din probleme ar putea veni din partea Chinei, care, in momentul de fata, are rezerve valutare de 3,2 trilioane de dolari (peste 2,25 trilioane de euro). Intrebarea este: vrea China sa resusciteze o economie ca si moarta? Este clar ca niciuna din tarile considerate puteri economice din Occident nu au ajutat pana acum partea de sud a Europei de dragul vreunei solidaritati fratesti. Exista interese foarte mari care tin de bancile germane si franceze, considera analistii chestionati de Ziare.com. "Germania a obosit sa mai preia din datoriile si problemele pe care le-au provocat celelalte state din zona euro, dar daca va trebui sa intervina din nou o va face. Chinezii ar putea investi in zonele puternic afectate financiar si Germania chiar ar saluta un asemenea gest, dar nu ar fi de prea mare ajutor", a declarat analistul financiar Bogdan Baltazar.
Citeste mai multe pe Ziare.com. mai mult
Joi, 14 Iulie 2011, ora 12:45
Viceguvernatorul Bancii Centrale a Chinei, Yi Gang, sustine ca Europa va ramane o zona importanta de investitii si ca statul chinez are incredere in moneda euro. "Avem incredere in euro si in zona euro. Sprijinim toate masurile adoptate de UE, BcE si FMI pentru a solutiona criza datoriilor suverane", a declarat Yi Gang, citat de Cotidianul.Yi Gang a tinut sa precizeze ca China va proteja stabilitatea pietei financiare internationale ca un investitor responsabil pe termen lung, scrie Reuters.Ambasadorul Chinei la UE, Song Zhe, sustine ca statul chinez va continua sa sprijine moneda unica europeana si apreciaza ca Grecia ar putea intra in incapacitate de plata, in ciuda efortului UE si FMI.In opinia lui Song, imprumutul recent de 12 miliarde de euro pe care Grecia l-a primit de la UE si FMI nu a rezolvat unele din problemele fundamentale ale statului elen.Song spune ca o restructurare a datoriilor elene ar avea consecinte negative mai reduse decat un posibil default. mai mult
Marti, 12 Iulie 2011, ora 09:49
China este pregatita sa investeasca mai mult in achizitia de obligatiuni pentru a ajuta la stabilizarea zonei euro, dupa ce a cumparat datorii ale Portugaliei si Greciei cu mai multe miliarde de euro, a declarat joi Song Zhe, ambasadorul Chinei la UE, potrivit Mediafax. Song a aratat ca China a cumparat obligatiuni ale unor tari din zona euro pentru a-si diversifica rezervele valutare uriase formate in mare parte din dolari, dar si pentru a sprijini Europa in perioada crizei economice.
Joi dimineata, Ministerul pentru Afaceri Externe al Chinei a anuntat la Beijing ca autoritatile chineze sunt implicate in discutii referitoare la investitii in Spania, inclusiv in reorganizarea bancilor de economii.
Anuntul a confirmat comentarii anterioare, din partea Spaniei, potrivit carora autoritatile de la Madrid si Beijing discuta posibile investitii, desi niciuna dintre parti nu a furnizat detalii.
Song a avertizat in legatura impactul restructurarii datoriilor elene, care ar provoca pierderi detinatorilor de obligatiuni, inclusiv Chinei. "Sper ca guvernele vor putea asigura securitatea investitiilor noastre", a spus oficialul chinez.
El a aratat ca Uniunea Europeana este cel mai important partener de afaceri al Chinei, adaugand ca autoritatile de la Beijing au interesul sa ajute la "stabilizarea economiei europene si la iesirea din criza", precum si la mentinerea euro.
In privinta achizitiilor de obligatiuni elene si portugheze, de mai multe miliarde de euro, Song a spus... mai mult
Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 00:36