Uniunea Europeana si China sunt aproape de a semna un acord privind investitiile, dupa mai bine de 7 ani de negocieri. Acordul va imbunatati accesul pe piata chineza al investitorilor europeni si ar asigura accesul companiilor chineze pe pietele europene.
Potrivit mai multor surse, intelegerea ar putea fi anuntata oficial chiar miercuri, scrie Politico, citat de Digi24.
Potrivit diplomatilor europeni, UE si China intentioneaza sa incheie acordul anul acesta "in principiu" la o conferinta video la nivel inalt intre presedintele chinez Xi Jinping si presedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, presedintele Consiliului European Charles Michel si cancelarul german Angela Merkel, care va avea loc probabil miercuri.
Acordul UE-China privind investitiile ar garanta ca firmele europene prezente in China pot concura cu cele chineze in conditii de egalitate. De asemenea, documentul ar asigura accesul companiilor chineze pe pietele europene.
Acordul va imbunatati accesul investitorilor europeni la piata chineza de 1,4 miliarde de oameni din mai multe sectoare economice, inclusiv sectoare precum constructia de masini electrice, serviciile cloud, serviciile financiare si de sanatate, constructii, intreprinderile manufacturiere, transporturi aeriene sau martime. Acordul va include, de asemenea, reguli impotriva transferului fortat de tehnologie.
Discutiile au mai intampinat un obstacol marti, din cauza represaliilor impotriva lui Zhang Zhan, fosta avocata in... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 17:50
Banca Centrala a Chinei (PBOC) este "aproape gata" sa emita propria moneda digitala a tarii, a anuntat Mu Changchun, adjunctul directorului de la Departamentul plati al PBOC, transmite Reuters.
O echipa de cercetare a PBOC a inceput in 2014 sa exploreze posibilitatea lansarii propriei monede digitale pentru a reduce costurile circularii banilor de hartie si pentru a intari controlul oficial al furnizarii de bani. Pana acum autoritatile de la Beijing au publicat putine detalii privind planurile lor.
Emiterea monedei digitale se va baza pe un sistem dual in care atat Banca Centrala a Chinei cat si institutiile financiare vor fi emitatori legitimi, a explicat Mu.
Acesta a adaugat ca moneda digitala nu va fi dependenta in intregime de tehnologia blockchain deoarece actuala tehnologie blockchain nu va putea gestiona volumele de tranzactii din China.
Tehnologia blockchain utilizeaza criptografia pentru a crea un registru digital de date in care sunt incluse tranzactiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzactiile sunt arhivate si autentificate in mod public, fara sa mai fie nevoie de un singur detinator al informatiei.
Intr-un raport al Bancii Reglementelor Internationale (BIS), publicat recent, se arata ca majoritatea bancilor centrale nu au planuri de emitere a versiunii digitale a monedelor lor, dupa ce studiile privind avantajele criptomonedelor nu au fost convingatoare.
Bancile centrale i-au avertizat pe investitorii... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 14:19
China isi propune sa devina, in urmatorul deceniu, lider mondial in industria inteligentei artificiale, care va ajunge sa valoreze 150 de miliarde de dolari, potrivit unui document oficial al autoritatilor de la Beijing.
Consiliul de Stat al Chinei a publicat saptamana aceasta o foaie de parcurs in care sunt enuntate planurile privind dezvoltarea inteligentei artificiale si aplicarea ei in domenii care variaza de la cel militar la planificarea urbana, scrie CNBC.
Sunt vizate dezvoltarea de software si de hardware, robotica, vehiculele, realitatea virtuala si augmentata.
Inteligenta artificiala a devenit un nou motor al dezvoltarii economice, iar China trebuie sa preia initiativa pentru a-si crea un avantaj competitiv, se precizeaza in document.
China ar urma sa faca progrese majore in domeniu in urmatorii ani, culminand, pana in 2030, cu propulsarea tarii in pozitia de lider mondial in industria care va valora 1.000 de miliarde de yuani (aproape 148 de miliarde de dolari).
Planurile Guvernului de la Beijing se sprijina pe giganti chinezi precum Alibaba si Baidu, unele dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, care investesc deja substantial in inteligenta artificiala.
De exemplu, motorul de cautare online Baidu are un laborator de cercetare in Silicon Valley care exploreaza domenii ca masinile autonome, in timp ce divizia de cloud a companiei de comert electronic Alibaba se concentreaza intens asupra utilizarii inteligentei artificiale in... mai mult
Sambata, 22 Iulie 2017, ora 13:05
China a luat prin surprindere intreaga comunitate stiintifica, dupa ce o companie specializata in dezvoltarea noilor tehnologii militare a anuntat ca a creat un radar cuantic capabil sa detecteze avioanele invizibile de la cel putin 100 de kilometri distanta.
Savantii chinezi sustin ca noua tehnologie foloseste un fenomen denumit bariera cuantica, pe care Albert Einstein l-a poreclit "actiune ciudata la distanta", anunta CNBC.
China Electronics Technology Group Corporation (CETC) face parte din Top 10 companii din industria de Aparare a Chinei si este controlata in totalitate de guvernul de la Beijing.
Fizicienii angrenati in proiectele de cercetare ale companiei au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca radarul bazat pe un sistem tip "plasa de fotoni" este capabil sa detecteze de la o distanta de 100 km tinte care nu pot fi reperate de radarele conventionale.
Anuntul este o adevarata palma pentru industria de aparare din tari precum Statele Unite, Germania, Marea Britanie sau Canada, care au dezvoltat programe similare, dar cu rezultate mult mai modeste.
Spre exemplu, DARPA, agentia federala de cercetare in domeniul apararii, a anuntat de mai mult timp ca finanteaza crearea unui radar cuantic de catre Lockheed Martin, dar progresele inregistrate in acest proiect nu au mai fost facute publice ulterior.
Comunicatul oficial al CETC, prin care chinezii anunta reusita testelor noului radar cuantic, arata ca primul sistem de acest tip dezvoltat de China... mai mult
Sambata, 24 Septembrie 2016, ora 18:56
2Ministerul Industriei si Tehnologiei Informatiilor din China a anuntat ca a demarat programul de cercetare si testare pentru tehnologia 5G, care ar trebui sa aduca viteze uimitoare de Internet pe telefoanele mobile, cu scopul de a incepe comercializarea din 2020.
Faza experimentala se va derula pana in 2018 si, ulterior, firmele locale de telecomunicatii vor incerca sa comercializeze reteaua, conform agentiei Xinhua, citata de EFE.
China are 905 milioane de utilizatori de Internet pe mobil, dintre care mai putin de jumatate, 380 milioane, utilizeaza tehnologia cea mai avansata in acest moment, 4G, care, in principiu, nu a introdus mari schimbari comparativ cu 3G, cu exceptia unei viteze mai mari.
"Marele zid digital" cenzureaza Internetul in China: Ce arma cibernetica periculoasa are Beijingul
China si alte tari au in vedere ca urmatoarea generatie de telefoane mobile sa fie capabila sa proceseze datele cu mai mare viteza pentru a da posibilitatea utilizarii unor avansuri ...citeste mai departe despre "Chinezii cenzureaza mediul digital, dar asta nu-i opreste sa dezvolte o tehnologie ce ofera viteze uimitoare de Net" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 19:43
Dupa 30 de ani de crestere economica continua, China se vede nevoita sa isi remodeleze imaginea intr-un alt mod. O reechilibrare a factorilor de dezvoltare economica din tara asiatica urmeaza sa aiba loc, iar imaginea Chinei urmeaza sa se transforme in mod radical.
Pentru inceput, ar trebui mentionat ca surplusul contului curent al Chinei a scazut de la 10 procente in 2007 la doar 2% la finalul anului trecut, inregistrand cel mai scazut nivel din ultimii 9 ani, observa publicatia Project Syndicate.
Schimbare in trend cu restul lumii
China este nevoita sa se adapteze noilor provocari, dupa ce curentul reindustrializarii a revenit in unele economii importante de pe glob.
In Statele Unite, de exemplu, productia industriala a inregistrat o rata anuala de crestere de 4,3% in 2011-2012, iar fabricatia bunurilor de folosinta indelungata a crescut cu 8% in aceeasi perioada.
Segmentul industrial a fost, de altfel, motorul care a dus la redresarea macroeconomica a SUA.
In acelasi timp, China nu mai este paradisul fortei de munca ieftina.
Salariile au crescut constant in ultimii ani, iar o competitie acerba vine din India, Mexic, Vietnam si cateva state est-europene, mutand investitiile industriale de amploare catre aceste zone. Efectul se resimte mai ales in scaderea nivelului exporturilor realizate de China comparativ cu perioada anterioara crizei economice.
Nivelul exporturilor catre Statele Unite a scazut cu 2% din 2011 si pana in prezent, adaugandu-se... mai mult
Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 09:00
1Primul tren de mare viteza din Romania devine tema de discutie intre autoritatile romane si investitorii chinezi - un proiect gigant pentru tara noastra, a carui valoare s-ar putea ridica la 11 miliarde de euro si care ar reduce de la circa 15, la cel mult 4 ore, distanta dintre Arad si Constanta. Investitia ar putea fi suportata de chinezi, spera romanii, in cadrul unui parteneriat public-privat, iar constructia ar dura cativa ani, avand in vedere experienta in domeniu acumulata de China, dupa ce a realizat 10.000 de km de cale ferata, in doar 6 ani.
Avantajele pe care le-ar putea aduce o astfel de realizare sunt nemasurabile, intrucat ar reusi sa compenseze din handicapul lipsei unei retele nationale de autostrazi. O astfel de cale ferata moderna, care s-ar suprapune pe Coridorul IV Pan-European, ar conecta portul Constanta si Bucurestiul de marile capitale ale Europei.
Coridorul IV Pan-European
Expresul ar apropia cu o jumatate de zi orase precum Praga, Viena, Budapesta de Valea Prahovei si litoral, iar portul Constanta ar inflori.
"Prima intalnire de lucru o vom avea pe 10 decembrie, apoi in prima jumatate a lunii ianuarie. Vom incepe, probabil, cu un tronson care este usor de realizat, datorita conditiilor de teren (Bucuresti - Constanta). Interesul foarte mare este sa conectam portul Constanta", a spus Ramona Manescu, Ministrul Transporturilor.
In prezent, traversarea Romaniei de la vest la est, pe calea ferata, dureaza nu mai putin de 15 ore, si... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 09:15
Chinezii au creat robotii care se joaca ping-pong si se antreneaza pentru viitoarele campionate.
Cei doi roboti, Wu si Kong, au fost creati de Universitatea Zhenjiang din China si fac parte dintr-un proiect amplu al Universitatii de a crea un sistem robot care sa concureze cu oamenii in diferite domenii, , potrivit Mashable.
Pentru inceput, cei doi roboti se antreneaza unul impotriva celuilalt insa, in timp, masinariile vor fi folosite pentru a juca impotriva oamenilor.
Cei doi roboti au inaltimea de 160 centimetri, greutatea de 55 kilograme si poseda 30 de articulatii. Bratele acestora pot face sapte tipuri de actiuni.
Robotii isi mentin singuri echilibrul si pot detecta orice miscare din jurul lor.
Tehnologia avanseaza extrem de rapid, ceea ce ne face sa ne intrebam cand vom asista la campionate mondiale in care robotii vor conduce jocul. mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 13:35
Daca iti doresti foarte tare un iPad, dar nu ai suficienti bani pentru el, un chinez de 21 de ani iti ofera un ghid video "pas cu pas" si te invata cum sa iti faci propriul iPad identic cu cel al Apple, cu resurse minime.Intr-un video care dureaza 20 de minute, postat pe Yoku - o clona Youtube facuta de chinezi, Liu Xinying ne arata cum se asambleaza un dispozitiv identic cu iPad, folosind componente de calculator, un ecran tactil si o carcasa cu taste, scrie Yahoo!News.
La sfarsitul video-ului intitulat “DIY IPAD3”, micul geniu in IT arata varianta finisata a tabletei care pare sa fie un dispozitiv functional ce arata exact ca iPad-ul Apple, insa care utilizeaza Windows, sistemul de operare al Microsoft.
Vestea despre talentul lui Liu s-a raspandit rapid in intreaga lume, prin intermediul catorva site-uri straine si chineze, precum si pe Weibo, echivalentul Twitter in China.
Contactat de AFP, tanarul de 21 de ani din provincia Shangdong a declarat ca, de cand a publicat acel video, a fost asaltat de zeci de oameni doritori sa aiba si ei o imitatie de iPad.
Liu sustine ca a realizat tableta doar ca sa se distreze si ca a investit 2.000 de yuan, echivalentul a 309 dolari, pentru constructia dispozitivului.
Pentru a face o comparatie cu preturile de piata, Yahoo! prezinta pretul celei mai ieftine versiuni ale iPad 2 in China, care costa 3.600 de yuan si pretul celei mai scumpe astfel de tablete: 5,288 yuan.
Produsele Apple sunt foarte populare... mai mult
Joi, 14 Iulie 2011, ora 13:00